sâmbătă, 26 august 2023

Muzeul "Théodore Deck" din Guebwiller


În Franta, anul 2023 este supranumit Anul Deck, pentru ca se serbeaza 200 de ani de la nasterea celui mai mare ceramist national (Joseph-) Théodore Deck (născut la 2 ianuarie 1823 la Guebwiller, † la 15 mai 1891 la Paris). Deck a facut parte din curentul Istorism si Art Nouveau. 
El a studiat fizica și chimia și a folosit rezultatele studiilor sale inițial pentru vopsirea mătăsii și mai târziu pentru fabricarea sobelor de faianță. După ce și-a extins cunoștințele în călătoriile în Germania, Austria și Ungaria, a înființat o fabrică la Paris (în anul 1856) și a început experimentele în ceramică. 
A lucrat împreuna cu fratele sau Xavier Deck si atât de repede s-au perfectionat, încât încă din 1861 Deck a dezvoltat așa-numita faianță de oiron sau Henry II.  Mai târziu a inventat un nou tip de faianță, imitând faianța antică chinezească și persană, dând o reflexie metalică și mai bogată. 
În 1887 a devenit șef al fabricii de porțelan din Sèvres („Manufacture royale de porcelaine de Sèvres”). 
Deoarece a angajat câtiva pictori de renume la vremea respectiva (inclusiv Jean Louis Hamon și Albert Anker), produsele sale din ceramica au capatat o si mai mare valoare artistică. El a fost distins cu Crucea de Ofițer a Legiunii de Onoare pentru realizările sale la Expoziția Mondială din 1878 de la Paris. 
Specific lui Deck sunt piesele acoperite cu emailuri transparente, crapate sau nefisurate si chiar reliefuri. Lucrarile lui sunt deseori inspirate de pastișa ceramicii islamice, egiptene, chinezești, japoneze sau majolice. El creeaza personaje, păsări, flori, ornamente de tot felul sub glazură turcoaz, verde, galben sau mangan. Theodore Deck a creat un albastru specific - o nuanță de turcoaz orbitor, ce a capatat numele „bleu de Deck” sau „blue Deck”. 
Théodore Deck a continuat mereu să inoveze. Cu ocazia Expoziției Universale din 1867, fabrica a primit o medalie de argint datorită, printre altele, reflexelor metalice obtinute printr-o tehnica speciala. 
Lucrarea lui monumentala este prezentata la Expoziția Universala din 1873 de la Viena, unde a prezentat o jardinieră spectaculoasă de doi metri lățime, sprijinită de un panou înalt de aproape patru metri. Decorul, păstrat la Geneva la Muzeul Ariana, a fost realizat din schitele lui Émile-Auguste Reiber. 
Musée Théodore Deck din orasul sau natal Guebwiller, detine cea mai importantă colecție a lucrărilor sale.
Théodore Deck este îngropat în Cimetière Montparnasse din Paris. Prietenul său Auguste Bartholdi a fost cel care și-a realizat monumentul funerar pe care este gravată propoziția: „A smuls foc din cer”.

10 comentarii:

  1. Mulțumesc, Carmen, pentru informațiile astea! Și bine te-am regăsit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb! Si stii ce imi place mult-mult, nuantele alea de albastru ce par a fi
    peste tot! Multumesc mult pentru prezentare, draga Carmen!
    Un final de saptamana minunat! Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie ❤️😘 asa cum am scris in articol, acest albastru este tipic pentru Deck si se numeste "bleu Deck!
      Ganduri bine ♥

      Ștergere
  3. Multumesc pentru informatii! Sunt foarte frumoase lucrarile pe care ni le-ai prezentat! Zi frumoasa sa ai! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ai gasit articolul interesant. Multumesc. Pupici

      Ștergere
  4. Mulțumesc frumos pentru aceste informații. Să știi că le-am transmis postarea ta copiilor cu care lucrez.🤗🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana draga, ma simt onorata, multumesc pentru cuvintele tale calde si apreciere ♥ Sper ca si copiii "tai" sa fie la fel de încântati de informatiile acestei postari ♥

      Ștergere
  5. Woooooow. Pur si simplu fantastic. Ce albastru deosebit! Ce nuanta ... (ma duce cu gandul la albastru nostru de Voronet, sau cel specific Cimitirului Vesel, cumva).
    Farfuriile sunt absolut superbe - am vazut cateva care, cel putin... macar asa stii, o copie micuta sub forma de magnet :))). Sau un ciobulet din albastrul acela. - apropo de cioburi.. mi s-a strans inima cand am vazut faianta lipsa - voiam sa zic ca sunt preferatele mele acele lucrari - am vazut ceva in genul acela prin baile japoneze...(cele comune). Ceva asemanator, desigur.
    Superba incurusiune. Iti multumesc mult si pentru informatii si pentru pozele minunate
    Pup cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa m am gandit si eu cand am auzit de "bleu Deck". Numele este introdus in catalogul universal de culori, ca si "albastru de Voronet"
      Nuanta este recunoscuta ca un patent de inventie.
      Iti dai seama ca Deck era cunoscut in Expozitiile Universale, era obpersonalitate si manufactura lui executa lucrari pentru diversi. Faiantele acelea sunt extraordinare, nu doar ca si tablu de ansamblu, ci si calitativ. Luciul acela special si culorile perfecte,precum o fotografie.
      Mi a placut foarte mult muzeul. Si mi a placut si faptul ca am fost aproape singura. Au mai fost doua doamne, una foarte tanara si alta mai in varsta si dupa cum explica varstnica, am dedus eu ca tanara era Studenta la Arte si venise in vizita insotita de Profesoara ei, pentru a aprofunda poate ca tema de Diploma....poate ca asta a fost doar impresia/ imaginatia mea 😁
      Te imbratisez. Pupici si o saptamana minunata 🤗😘💞🍀

      Ștergere