marți, 14 mai 2019

Simboluri regasite - Duzina de cuvinte

Excercitiu de imaginatie literara  "Duzina de cuvinte" (211): vesmant, aglomerat, echipament, structura, candela, maraton, turla, cos, scobit, culoare, spatiu, special. Tema: Simbolul regasit

Ieri am vazut la tv un reportaj despre superba insula din Marea Baltica, insula Rügen. De mult o am pe lista cu teluri de vacanta si cândva, în viitorul apropiat, sper ca ma voi bucura si eu de briza marii si de frumusetea salbatica a acestei insule. Ceea ce însa m-a fascinat în acest film a fost scurta prezentare a unui atelier-galerie de arta. Proprietarii - Benjamin si Juliane, l-au numit sugestiv “O zi la mare” (“Ein Tag am Meer”). Ceea ce am vazut în acest atelier m-a impresionat atât de puternic, încât am cautat imediat mai multe informatii pe internet. Si am gasit ☺Ben si Jule, traiesc ceea ce eu doar visez sa pot face, cândva - mai mult ca probabil, într-o alta viata 😉.
Cei doi locuiesc la malul marii, simplu, decent, departe de centrul aglomerat, lasându-si în voie imaginatia si creativitatea sa faca ce le place. Ei nu sunt adeptii ideii “viata ca un maraton”, Ben si Jule traiesc linistiti, în perfecta armonie cu natura.
Ei fac plimbari lungi pe faleza cu cate un cos de rafie pe brat in care aduna tot ce le ofera plaja - scoici, pietre, alge, bucati de sfoara, chihlimbar, lemne si cioburi de sticla, erodate poate ani si ani de zile de nisip, de apa sarata a marii si uscate de vânt si soare. În atelier nu au echipament special, pentru ca practic ei nu schimba forma materialelor ci pastreaz structura acestora, transformându-le în obiecte de arta. Sunt partizani ai asa numitei “upcycling”. În mâna lor, fiecare ciot de lemn poate devein un personaj simpatic - o balena, un pirat sau un duh al marii. Orice bat scobit de crabi sau de vreun vierme de nisip, poate deveini breloc dupa ce capata o fata haioasa si vesmânt marinaresc. O scoica tuguiata poate fi folosita pe post de turla într-un tablou, un ghioc retezat de furtuna poate devein candela. Cu un strop de culoare si imens talent, cei doi creeaza tot felul de suveniruri, cercei, ceasuri de peretei si obiecte de decor, în cele mai diverse marimi. Întregul spatiu al atelierului e plin cu unicate ale caror singur numitor comun este tema marina. Pictand manual si folosind doar culori naturale, cei doi au creat un mic univers în care domneste armonia.
Cu siguranta, oricine va pasi pragul acestui atelier-expozitie va fi deosebit de încântat.

~~~~~~~~~~~
*Upcycling = un fel de reciclare, prin intermediul careia sunt selectate reziduri sau deseuri din mediul natural si mai departe, acestea sunt folosite în combinatii care le schimba si le ridica valoarea. Deasemenea, prin upcycling se reduce consumul de materie prima noua, se reduce consumul de energie si nivelul de contaminare al mediului natural.

7 comentarii:

  1. Din nou, ai impletit minunat in realitate cele 12 cuvinte!
    Iti multumesc pentru aceste informatii, Carmen draga. Pftez adanc atunci cand citesc despre oameni care traiesc aproape de natura, pentru ca mi s-a cam acrit de vesnicele motoare duduind, de gaze de esapament, de agitatia nebuna, de lipsa somnului - care ma transforma in umbra s.a.m.d. Cred ca mai am putin si ating pragul stresului. :))
    Cred ca atelierul lor este ca un magazin de jucarii! :)
    Iti doresc sa ai o zi minunata! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. cateodata este asa, ca atunci cand citesc cele 12 cuvinte propuse de Eddie, imi apare imediat in minte tema pe marginea careia voi scrie. Apoi, cuvintele se leaga ca singure 😁 Cateodata, duzina de cuvinte nu mi tranzmite nimic si atunci mai astept, pana cand, Plam! se aprinde beculetul si se face lumina in mintea mea 😀😁 Acum doua sau trei saptamani chiar, cand Eddie a lansat invitatia 211, cuvintele nu mi au transmis tema. Ieri insa, la tv... am stiut ca aceasta e tema. Si da, imediat cele 12 cuvinte s au legat cu usurinta.
    Da... inca mai visez sa traiesc undeva la malul marii, dar sunt constienta ca pe masura ce inaintez in varsta, acest vis nu va putea deveni realitate...
    Te pup. Salutari si ganduri bune de la trio pentru trio 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu ai ştiut întotdeauna să îmbini cuvintele într-un text care spune o poveste frumoasă şi din care şi învăţăm ceva. Foarte mult mi-a plăcut!
    O zi bună îţi doresc, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Potecuta, coplimentul tau imi face o deosebita placere ♥
      Pup. O saptamana minunata sa ai!

      Ștergere
  4. Frumoasa tesatura intr-o poveste cu un subiect asa drag. Casa pe malul marii, liniste si natura la indemana. Pare un vis frumos. :) NUmai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, si mie imi pare un vis minunat... si povestea este adevarata. Am fortat un pic pe ici pe colo, doar ca sa introduc cuvintele impuse de jocul duzinii de cuvinte, însa, cei doi artisti exista cu adevarat.
      Ganduri bune si numai bine :-)

      Ștergere
  5. MINUNAT!!!
    Vreau si eu!! <3
    Cred ca la acest capitol merg si pietrele pictate nu? Am pictat si eu trei pietre. E un sentiment minunat. Hmmm Am pastrat special doua trunchiuri de bonsai care nu s-au acomodat defel.. Sa vad daca ii pot transforma ;).

    Pupici cu drag <3.

    RăspundețiȘtergere