marți, 8 august 2023

Parcul Simturilor si ploaia

În ultima duminica din iulie a plouat, asa cum de fapt a plouat doua saptamâni întregi! A tras o rapaiala buna, apoi a iesit soarele… Vântul a adunat din nou norii negri si urâti, i-a ciocnic de cei albi, pufosi si iar a tras o rapaiala! Si iar cerul a devenit azuriu, soarele a uscat baltoacele, dar norii au format din nou o patura groasa si grea. Întreaga zi a fost un concurs între soare si ploaie... 
Dupa orele amiezii am propus baietilor mei sa riscam si sa facem o plimbare in Parcul Simturilor. Leo nu a fost de acord (când ploua, nu are chef de plimbari!), însa s-a supus majoritatii ☺ Helmut a luat precaut o umbrela îninte de a iesi pe usa. 
Drumul spre parc trece pe lânga casa lui Distel... Era în curte si când ne-a vazut, a început sa latre fericita si sa sara ca o minge asa ca am luat-o cu noi la plimbare. Distel este o Airedale Terrier - ruda buna cu Foxterrierul, are acelasi temperament, este un cap mai înalta si culoarea blanitei este maro închis si maro deschis, pe când foxterierii sunt tri-colori (maro,negru si alb). Leo si Distel nu se joaca împreuna, însa se plac, se tolereaza si fac echipa buna daca întâlnesc alti catei. Leo are sase ani, Distel are sapte. Doamna care o are pe Distel este vaduva si de cativa ani lupta cu scleroza multiplă (MS). Nu se mai poate deplasa decât cu mare greutate, asa ca ne oferim sa o scoatem pe Distel la plimbare de câte ori putem.
Pâna când am ajuns în parc, soarele a fost acoperit de nori si exact în fata portitei Parcului Simturilor, a început ploaia... marunta, iute si rece! Helmut s-a tras sub un copac si a deschis umbrela (umbrela mea roz ☺) I-a tras pe Leo si pe Diestel lânga el, bombanind ca ideea mea de a iesi la plimbare nu a fost prea inspirata! 
Eu m-am descaltat si am început sa alerg pe iarba uda, întrebându-i pe cei trei, unde le este spiritul de aventura?! Ce rau pot sa ne faca câtiva stropi de ploaie?!? Eu am venit în parc cu intentia de a intra cu picioarele în apa, asa ca... mi-am urmat planul. Ambitia mea de a ignora ploaia a functionat! ☺ Nici nu facusem o tura completa în bazinul cu apa rece, când soarele a îndepartat cu putere norii si a zâmbit cald si împaciuitor peste parc. Din tufisuri au aparut înca doua grupuri, o familie cu doi copilasi si trei adolescente. 
În liniste, ne-am facut rundele de tonificare în piscina Kneipp*, apoi, cu senzorii talpilor sensibilizati, am pornit desculti pe poteca ce serpuieste printre copacei. 
Pe o lungime de peste 50 metri, talpile vor pasi peste 30 de diviziuni, acoperite cu materiale naturale: fragmente de rocă colorate, pavaj cu pietricele de râu, nisip cuarțos, argilă expandată, scoarță de pin, așchii, palisade de lemn sau bârne pentru echilibru, granule de plută, sticla-verde cu colturi rotunjite, granulele de sticlă albastru-cobalt .. La fiecare zece pasi, o noua provocare, un alt efect asupta receptorilor, o alta stimulare. Pișcaturi, înțeapături și scârțâieli, repartitie si balans... Un masaj perfect pentru talpi! Si de jur împrejur, plante verzi, mladioase, parfumate fin, ciripit de pasarele, fluturi si flori... Perfecta armonie! 
Când am iesit din nou la piscina, abia i-am zarit pe cei trei însotitori ai mei în iarba, m-am asezat si eu lânga ei si am asteptat sa mi se usuce talpile. M-am încaltat si am pornit spre casa. 
Ne-am despartit de Distel în fata casei ei si când am ajuns la noi, ploaia a început din nou sa-si cearna norii... Am iesit repede în curte, am taiat lavanda si restul de duminica am meșteșugit.. Am cusut resturi de dantele, am lipit margelute si fire de bumbac, am legat cu fir de nailon si pâna seara, am reusit sa fac trei zânute liliachii. Zâne care zâmbesc din fereastra si împrastie în camera parfumul fin de lavanda... 
*) "Mersul ca barza" în apa rece este unul dintre cele mai cunoscute tratamente KNEIPP. 
Pastorul Sebastian Kneipp a inventat terapia cu apă pentru a întări sistemul imunitar în urmă cu mai bine de 130 de ani. Cu o utilizare regulată, apa, care este rece (16 până la 17 grade Celsius), are un efect de vindecare. Activează metabolismul, stabilizează circulația și stimulează sistemul imunitar. Pentru explicatii detaliate despre cum functioneaza terapia Kneipp, puteti sa cititi aici.

8 comentarii:

  1. multumesc Luiza draga (da, este exact asa cum ai zis... ceva intre rochie si bluza, eu o port cu pantaloni scurti ) ♥ ce m-as fi bucurat sa te am aproape!
    Helmut a devenit foarte serios in ultima vreme ☺ eu înca mai fac tot felul de nebunii ☺☺☺
    Multumesc. Te pup ♥

    RăspundețiȘtergere
  2. Distel este o draguta - si voi minunati pentru ca o luati la plimbare ori de cate ori puteti. 💟🤗
    Tu esti foarte in armonie cu natura - atunci fenomenele naturale nu te afecteaza (desigur variatiile puternice si bruste intra in alta categorie). Dar vreau sa zic ca te poti bucura de ceva de gen. Imi amintesc ca acum cativa ani,cand era Dodo, puteam iesi afara si nu era o problema daca incepea o ploaie de vara, din contra, chiar era revigorant :D.

    Mi-a placut tare mult filmuletul - imi imaginam ca este o experienta frumosa acest parc (am mai citit despre el si in celelalte articile mai vechi) dar si vizualizand, a fost altceva . :D

    Pupici cu drag !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, mie imi place sa ma plimb prin ploaie, vara... Imi vine sa când si sa dansez ca Gene Kelly ☺☺☺ Ma abtin bineînteles, ca sa nu par caraghioasa ☺☺☺ dar daca sunt in parc, hahaha, imi iau libertatea de a face mici nebunii ☺☺☺ Cand eram tânara si aveam fetitele de mâna, fredonam pe strada si mergeam ritmat si din loc in loc faceam piruete ☺ ce frumooos era! Dar uite ce zboara vremea! !! Nu îmi vine sa cred ca anul acesta voi implini 60 de ani! ...
      Pupici si imbratisari ♥

      Ștergere
  3. Cred ca am cartea lui, nu sunt sigura acum. Metodele astea sunt fantastice, pacat ca nu sunt utilizate mai generalizat.
    Fain filmuletul! Felicitari!
    Pupici, draga Carmen! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la noi, in Bayern... e venerat! Piscinele Kneipp exista in multe orase si chiar cartiere... Toata lumea care vrea, poate beneficia gratis de acest tratament de întarire a sistemului imunitar, de stimulare a circulatiei sanguine si a sistemului limfatic.
      Noapte buna Suzana draga ❤️😘 Pup

      Ștergere
  4. Ce frumos din partea voastră să o scoateși la plimbare și pe Distel!
    Interesant parcul cu experiențele pe care le oferă. Nu mă deranjează neapărat ploaia, dar să merg desculță....asta cred că e imposibil, încă. Cred că din clasa a șaptea port mereu cel puțin papuci. Chiar și vara am și șosete și papuci prin casă. Iar pe plașa merg cu papuci până la valuri. Pur si implu nu suport să am piciorul gol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuuuum?! Nu mergi desculta vara?! Vaaai, eu iubesc sa umblu descaltata! Cand sunt acasa (vara) sunt doar desculta... Dimineata si seara iarba e umeda.... O senzatie tare placuta! Sau in concediu la mare... Iubesc sa simt nisipul sub talpi.
      Parcul Simtirilor, de aceea se numeste asa, pentru ca mergand descult, iti sunt trezite simturile... Toti centrui nervosi sunt pozitionati pe talpa, este un masaj stimulator pentru regeneratea functiunii normale a organismului. Iar apa rece stimuleaza circulatia periferica a sangelui... Vaaaai, asa ceva nu am mai auzit! Sa nu umbli desculta, vara.... Wow 😯😲
      Te pup. Happy WW 🤗😘

      Ștergere
    2. Nu, nu merg absolut deloc desculță. Doar în apă, în piscină sau în mare. Chiar și noaptea dacă merg la baie sunt în stare să iau papucii mai întâi. Deși trebuie să remarc o coincidență surprinzătoare ... săptămâna aceasta m-am descoperit singură că am început să „uit” papucii lângă pat, dar nu-ti face iluzii că șăsetele sunt nelipsite). În schimb fetele mele adoră să meargă desculțe. cea mică chiar și iarna.

      Ștergere