miercuri, 9 ianuarie 2019

Parfumul unui vis

Cele 12 cuvinte propuse de Eddi penru editia 198 "Duzina de cuvinte": copil, iarna, rosu, hârtie, poem, cafea, lumina, foc, speranta, iubire, brad, multumesc. Tema propusa: Parfumul unui vis

Am pasit pe vârfuri în camera învaluita în lumina galbuie raspândita de lampadarul cu abajur din hârtie cerata. Bunica motaia în balansoar, învelita cu salul ei rosu tricotat. Motanul vargat, facut colacel, torcea fara griji în poala ei.
La dreapta bunicii, pe masuta, lânga vaza cu crengi proaspete de brad, erau pregatite cupele din cristal, dulceata de gutui si doza cu sita pentru pudra de scortisoara. De cealalta parte a masutei, în fotoliu, bunicul citea cu intonatie un poem dintr-un volum gros, cu coperti din piele. A abandonat lectura si a sarit sprinten ca un copil sa ma îmbratiseze. Apoi s-a dus la bucatarie sa puna de cafea. Motanul a sarit în urma lui si a zbughit-o pe usa. Bunica s-a trezit si vazându-ma, ochii ei albastri s-au luminat de bucurie.
Ca în fiecare duminica de iarna, le-am adus un pachetel cu smochine si bunica m-a sarutat pe amandoi obrajii.
Jarul din semineu era înca viu, am mai pus doua lemne pe foc si mi-am tras un taburel lânga masuta. Bunicul a sosit cu tavita de inox si cestile cu cafea aburinda. Ca sa ma rasfete, a desfacut pe-o farfurioara si o portocala, în forma unui nufar. Am întins mâna sa iau o feliuta si… am atins ceva blanos. Lânga mine se gudura Leo (foxterierul), lovind fotoliul cu codita lui în tactul unui metronom. M-a atins pe obraz cu boticul negru, ca o maslinuta.
L-am mângâiat si încet-încet, am realizat ca atipisem în balansoarul din fata semineului, învelita cu salul rosu tricotat de bunica. Pe masuta, în dreapta mea, se usca pe o farfurioara coaja unei portocale, taiata în forma de nufar - asa cum am învatat de la bunicul.
Dumnezeu sa-i odihneasca în pace! S-au dus la cer de câtiva zeci de ani, dar eu nu voi abandona nicicând speranta ca într-o buna zi îi voi reîntâlni, acolo sus, sa le multumesc înca o data pentru imensa iubire pe care mi-au daruit-o!

19 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. tabelul de inscriere este deschis oricui. Adresa o gasesti urmand linkul :-) Abia astept sa citesc povestea imaginata de tine

      Ștergere
  2. Cat de frumos ai impletit realitatea, visul, amintirile! <3 tare duios!
    O scena pe care am vazut-o cu ochii mintii si am simtit aroma cafelei amestecata cu cea a portocalei. Oh, da! Am putut sa-mi imaginez si "maslinuta" lui Leo pe obraz! <3
    Frumos locsorul vostru de relaxare! Leo e pe post de motanel, in bratele omului iubit!
    Zile senine iti doresc, Carmen draga!
    Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. abia am asteptat sa revina Eddi - mi-a fost tare dor de Duzina de cuvinte :-)
      Poza e mai veche, cred ca e din 2017, dar s-a potrivit asa-si-asa la textul imaginat ☺ Maslinuta lui Leo - of, ca mereu il pup pe maslinuta ☺☺☺ daaa, sa stii ca ii place sa stea la scarmanat, ca un motan, atata doar ca nu toarce.
      Asta seara, dupa ce am parcat masina in garaj, am curatat zapada din fata (cu toate ca inca mai ninge, deci maine dimineata voi avea iar de curatat) si am venit acasa inghetata. M-am asezat pe canapea la tv si m-am invelit in patura ca o sarmaluta - cu mainile bagate sub patura. Leo s-a postat langa mine si a asteptat sa il scarpin pe cap, dupa urechi si pe gat - asa cum ne este tabietul ☺ I-am zis "Sorry, astazi nu pot, uite, nu am maini!" A inceput sa ma traga cu labuta, sa caute mainile. Helmut si eu am ras cu lacrimi si bietul Leo s-a enervat si a inceput sa muste patura sa scormoneasca cu ambele labute sa-mi gaseasca mainile. Adorabila faza, zau, pacat ca nu ne-am gandit sa fi filmat <3
      Draga mea Diana, abia astept sa citesc povestea/povestile imaginate de tine <3 pupici si imbratisari. Pe mai tarziu ☺

      Ștergere
  3. Ce poveste calda si dulce, cu iz puternic de trecut, de dor si de copilarie! Am citit-o ca pe un fragment din Ionel Teodoreanu, autorul meu preferat din copilarie. Povestea adesea despre bunici.
    Daca n-as fi atat de prinsa in alte activitati, as intra cu drag in joc, si la Duzina de cuvinte, si la MfC.
    Am fost participanta MfC candva, dar cred ca sunt mai bine de doi ani de atunci. :)
    Pana la o eventuala noua la participare, urmaresc cu drag pe cei care posteaza pe cele doua tematici. :)
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce cuvinte frumoase, Izabela draga, iti multumesc <3
      Abia astept sa redevii activa la MfC si bineinteles sa scrii povesti la Clubul celor 12 cuvinte - tu ai atâta talent! imi plac toate articolele de pe blogul tau :-)
      Un weekend minunat sa ai!

      Ștergere
    2. Dragă Carmen, îți mulțumesc şi eu pentru apreciere! :) Poate la un moment dat voi reuşi

      Weekend frumos, cu mai puțină zăpadă!

      Ștergere
  4. O poveste simpla, eleganta, ca un sirag de perle, cuvinte margele, alb-stralucitoare, frumos si estetic, unite între ele. Felicitari, draga Carmen !
    Bonn nuit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti multumesc mult, Iosif draga. "sirag de perle, cuvinte margele" superba expresie, wow! un minunat compliment, multumesc.
      bon week-end! ;-)

      Ștergere
  5. Câtă duioşie în text, câtă aromă din vremurile alea minunate în care noi eram copii şi ei ne înveleau cu toată iubirea lor de bunici. Minunată poveste, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti multumesc mult, Potecuta. Da, bunicii sunt pentru fiecare copil, unici si perfecti <3 Candva vom deveni si noi bunici :-)
      Un weekend minunat!

      Ștergere
  6. ...de/pentru suflet! Multumesc!
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  7. Si tu tot de la bunici ai invatat sa decojesti portala in forma de lotus? :P

    In legatura cu tabelul , mai nou asa apare ...si eu am fost nedumerit .Exista acolo o rubrica "Ass Link" si acolo iti pui url-ul si apou email-ul. Nu stiu cum va arata deoarece nu am incercat inca.Am vrut sa iti pun eu lunk-ul dar nu ma lasa , ma recunoaste si nu iti pot pune adresa de mail .
    Bafta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. wow - am "luptat" o jumatate de ora sa introduc linkul in tabel... Uf! Oare de ce s-a schimbat?! inainte era atat de simplu!

      ☺ asa dar, si tu ai invatat sa tai portocala asa, de la bunici?! minunat!

      Ștergere
  8. "ADD LINK" - mii de scuze , doamne ce a iesit :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ☺☺☺☺ sa zicem ca... asa a vrut soarta! ☺☺☺ tabelul actual este cu adevarat "Ass Link"!!!! ☺☺☺

      Ștergere
  9. <3 in seara asta ninge atat de frumos. Nu sunt fulgi mari ci micuti si totul pare desprins din povesti. As face fotografii dar camerele de la telefoane nu pot reda peisajul. Am mai incercat.
    Ma gandescca poate bunicii nostri ajuta la cernutul zapezii.. Sunt fulgi micuti si delicati cei care cadsa bucure si linisteasca sufletul.
    Imi placetare mult povestea pe care ai scris-o. Atat de minunata <3! Vreau sa credca bunicii au putut sa o citeasca si simta acolo unde sunt.
    Imbratisari cu mult drag :*!!!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rux draga, la noi in Bavaria nu a mai fost atata zapada din 1978! Au aratat azi la TV inregistrari de atunci... La nivelul de azi tehnologic si organizatoric, si totusi sunt o multime de localitati blocate de restul lumii, cu teama ca urmatoarea avalansa le va matura casele... In Bavaria aproape toate scollile au fost inchise, de teama pericolelor de accidentari in drum spre scoala.
      Astazi spunea la tv sa ne curatam acoperisurile de zapada si dadeau exemple cat cantareste stratul de zapada pe metru patrat. Norocul nostru este ca noi avem un incalzitor sub plafon pe care il pornim cand stim ca se va depune multa zapada - esteconectat la incalzirea centrala si ne costa, dar din doua rele, preferam cea mai putin grava.
      Ieri si alaltaieri am trait aventuri grozave pe sosele, in drum de acasa sau spre casa de la serviciu si... pentru ca am aflat de la buletinul meteo ca temperatura va scadea la -8 °C cu vant puternic - am cerut o zi de concediu si astazi am ramas acasa. Sper ca pana luni sa se schimbe situatia meteorologica... Zapada ce ar fi trebuit sa cada in 3 luni de iarna, a cazut saptamana asta! In fiecare zi 20-30 centimetri zapada noua. Dar spre Alpi, dublu sau triplu! Din 1978 nu s-a mai apelat la ajutorul armatei. Sunt localitati unde vin tancurile sa degajeze drumurile! In anumite zone, zboara elicoptere peste padurile de brad sa provoace curent sa scuture crengile, ca exista pericolul sa se rupa copacii! Zapada este foarte grea! Saptamana asta am avut ocazia sa cunoastem o alta "fata" a iernii...
      Draga Rux, iti multumesc mult pentru emotionantele cuvinte :-) pupici si imbratisari

      Ștergere