luni, 21 august 2023

Pe vânful muntelui

Dupa câteva zile de plimbari prin oras în arsita soarelui, am întrebat la un muzeu ce fac localnicii într-o zi de canicula, cum suporta caldurile?! Si raspunsul a venit imediat :
- Noi urcam în munti, nu ramânem în oras! 
- Aha... Si cum se ajunge în munti, este complicat, este departe? 
 - Nuuu, spre exemplu va recomand sa mergeti la "Le Grand Ballon"... Sunt doar douazeci de minute cu masina pâna la poalele versantului, apoi urcarea pe traseu dureaza maxim 10-15 minute. 
- Oh, super! Este nevoie de echipament montan? Vedeti, eu sunt îmbracata pentru o plimbare în oras si o vizita la muzeu... 
- Ah nu este neaparat nevoie! Noi urcam cu copii mici si cu bunici...traseul e lejer! 
Am multumit pentru pretioasele informatii si am pornit la drum. 
Pentru ca nu am avut o adresa exacta de dat în GPS/navigator, nu am nimerit noi chiar din prima locul de parcare, a dura o jumatate de ora însa, am ajuns la poalele muntilor Vosgi, în trecatoarea din apropiere de Markstein. Am parcat, am privit spre vârful versantului si într-adevar nu ni s-au parut mai mult de 10 minute! ☺ Totul era verde de jur împrejur, vântul adia placut, era chiar putin racoare... Helmut mi-a zis ca poate ar fi bine sa iau pelerina de ploaie (pe care o avem mereu în porbagaj). Eu am fost îmbracata cu o camasa înflorata, transparenta, peste o rochita dreapta, simpla, din matase neagra, cu bretele spaghetti si în picioare am avut sandale cu talpa platou (8 cm), dar nu, nu am vrut pelerina, am vrut sa savurez racoarea. 
Am pornit pe traseul. Panoul de la intrare, ne-a atentionat ca pentru protecția biotopurilor se interzice iesirea de pe poteca marcata. 
Urcusul a fost domol, am parcurs asa vreo 10 minute, admirând de jur împrejur tufisurile cu afine, mure, zmeura, florile si fluturii de toate culorile. Apoi, poteca a devenit stâncoasa si urcusul mai ascutit. Aici a trebuit sa fim mai atenti unde punem piciorul, eu cu sandalutele si Helmut cu mocasinii prin care simtea fiecare împunsatura a pietrelor! 
Mai departe, poteca a devenit tot mai îngusta si panta tot mai înclinată... na, ca la munte! ☺  
Am mers mai departe jenându-ma, salutând cu jumatate de gura si evitând sa privesc în ochi drumetii care ne depaseau în sus sau în jos, amintindu-mi cum criticam eu alta data în gând "turistii inconstienti care urca la munte în slapi!" ☺
Dupa mai mult de o jumatate de ora am ajuns pe platforma unde se ridica semet monumentul "Diables bleus"- un omagiu adus victimelor batalionului de vânători alpini angajați în Primul Război Mondial. Datorita durerilor usoare de glezna, Helmut a vrut sa se opreasca aici si sa admire sfera metalica din departare, eu însa am insistat, am mai facut doua-trei spirale de poteca si în final ne-am atins telul: Le Grand Ballon, la 1425 metri, cel mai înalt vârf muntos din regiune.
Ciudata costructie care din departare seamana cu un OZN, este de fapt un radar al aviației civile, proiectat în 1997. Este o sfera cu un diametru de cincisprezece metri, plasata direct pe vârful muntelui.
De aici, privelistea se largeste la 360°. Fiind o zi senina, am putut admira Muntii Jura și Alpii, Valea Rinului si PadureaNeagra... o panorama superba! 
Vântul se întetise, ba chiar parea ca va începe ploaia (dar nu a cazut niciun picur!). Am facut câteva poze dupa care am început coborârea. Poteca stâncoasa ne-a fortat sa suprasolicitam genunchii, încaltamintea noastra fiind absolut aiurea! Ne-am oprit deseori, sub pretextul fotografierii... 
Cândva am ajuns din nou în poienita de la baza muntelui. Pâna la parcare nu au mai fost decâtdoi pasi, am fost fericiti ca am scapat nevatamati! 
Ne-am gândit, acum ca am consumat atâtea calorii (prin efort fizic si mai ales psihic ☺), meritam o masa copioasa! Am întrebat doua doamne în vârsta, care se jucau pe marginea soselei cu o drona, unde se poate mânca în regiune? Ne-au indicat o ferme-auberge din apropiere. Ghinionul a fost ca aveau închis! Acum stiam ce sa cautam si am întrebat Google unde este urmatoarea pensiunea agro-turistica-ecologica si am avut mai multe optiuni pe aceasta ruta. 
Soseaua, binecunoscuta de ciclistii rutieri înca din timpul Turului Franței, editia 1969, era plina de biciclisti cu nervi si vointa de otel! Asa multi biciclisti pe sosea nu am vazut niciodata! Ba chiar mi s-a facut frica! Noi rulam cu 60 km/h când pe lânga noi s-a auzit un vâjâit si... pâna am întors capul sa vedem ce se întâmpla, am fost depasiti de un biciclist în coborâre!!! Zau, nu glumesc! 
La un moment dat am vazut într-o parcare, un panou care indica " ferme-auberge ouverte / 1 minute"... Am zis, daca e doar un minut, hai sa parcam aici si sa mergempe jos. Dar Helmut precaut a fost de parere ca e mai bine cu masina. Dupa prima serpentina, am vazut mai in vale cabana cu pricina (parcarea era plina, deci era animatie!). Pâna în parcare am mai parcurs vre-o cinci curbe...Un minut?!? zice Helmut "Nici daca de la panou îmi dadeam drumul în cadere libera si ma rostogoleam pâna la cabana, nu as fi reusit sa ajung într-un minut! Tot ar fi fost nevoie de macar cinci minute! Ce le place alsacienilor sa exagereze distantele!" ☺ Am râs si i-am dat dreptate. 
La cabana, abia am gasit un loc'sor de parcare, apoi cu greu am descoperit doua locuri la o masa de sase persoane. Am fost fericiti ca ni s-a permis sa ne asezam la masa si nu a durat mult pâna când chelnarita ne-a depistat. Ne-a recomandat meniul zilei si ne-a vorbit pe germana: 
♦ gustare: rulada de carne cu salata de varza, morcovi si castraveciori murati 
♦ fel-principal: "Swinfleisch mit Röstkartoffeln" 
♦ desert: tarta cu afine 
Hmmm... mi-a lasat gura apa! Gustarica, am zis doar una pentru amandoi, carnea cu cartofi, pentru fiecare câte o portie si tarta, pentru Helmut cu frisca, pentru mine, simpla. De baut un suc de mere si o Cola, plus o apa-minerala. 
Dupa ce a plecat chelnarita de la noi, m-am gândit wow-excelent! Röstkartoffeln sunt cartofii copți, curațați de coaja și tăiați în felii nu prea subțiri, care sunt prăjite în unt pâna devin maro-aurii... Deliciosi! Dar ce o fi carnea de "swin" ?! L-am întrebat pe Helmut si mi-a zis zâmbind, ca frantuzoaica a vrut precis sa zica Schweinefleisch! tradus, carne de porc! Nu stiu de ce, dar atât de haios mi s-a parut ca m-a apucat un râs... am râs minute întregi, cu lacrimi! ☺
Cabana s-a dovedit a fi într-adevar una care se respecta, nu degeaba a fost mentionata în ultimii 13 ani în ghidul-frantuzesc "Guide du Routard"! Nu doar mâncarea a fost gustoasa, gatita cu dragoste, mai mult, a fost si servita pe un serviciu de masa perfect potrivit! 
Ne-am ospatat cu delicioasele preparate tradiționale, timp în care Leo a tras un pui de somn sub masa, la picioarele noastre. De pe terasa înalta am avut o priveliste minunata peste pajistea alsaciana. Ne-am lasat timp si am savurat totul! 
Dupa-amiaza târziu, ne-am urcat în masina si ne-am reîntors la hotelul nostru în Guebwiller.

11 comentarii:

  1. Ce frumos!!! Abia asteptam sa citesc despre aventura de pe munte (in sandale :D). Tocmai ce am terminat de vazut primul filmulet alcatuit din poze - absolut superb. Tot tot :). Cred ca totusi cu incaltarile ati fost la limita - nu au fost dedicate urcatului pe munte, dar macar au fost de calitate :D si comode de felul lor.
    Ati gustat fructe? Sau nu era voie? Mie afinele de la munte mi se par geniale. Cand eram mici, mancam mure de pe marginea potecii (Drumului) care ducea spre casa bunicului lui mami (strabunicul meu).
    Vai ce faine e poza aceea in iarba. Superba !!! :D
    Cat am putut sa rad de gluma lui Helmut. Cea cu un minut... pentru ca eu cand imi citesc fac automat si un film si imi si imaginam pus in scena ce a zis :))).

    Wooow pe bune ca la cabana aceea mi-ar placea si mie sa merg. Cat de bine arata totul. Ce frumoase farfurii (si pahare)... Minunate. (vreau si eu, haha). De mancare nu mai zic. Arata fantastic - si painea si tot. Si o sa zic ceva ce nu am mai zis de mult: chiar as incerca si eu asa ceva. :))))

    Mi-au placut mult peisajele (vacuta era asa draguta) si imaginea pictata de la final, pe casa.

    pupici cu mult draaaag!! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sandalele mele au fost instabile, mereu imi aluneca piciorul in stanga ai dreapta sau spre vârf! Dar macar au avut talpa groasa si nu am simtit pietrele. Helmut a simtit fiecare piatra ascutita si ... A fost plin! Plus ca s a lovit la glezne, ca talpa era joasa. Ma rog, uite asa a fost sa fie! Ne ar fi "costat" doar 30' mai mult sa trecem pe la hotel si sa ne incaltam cu pantofi de sport ( ca doar de astia am avut cu noi). Si bineinteles, as fi imbracat un pantalon! ✌️☺️ tja c'est la vie 😁
      Am mancat cateva boabe de afine, dar ... de cand locuiesc in Germania, astia zic ca nu e bine sa mananci fructe de padure nespalate. Ca cica a facut poate pipi o vulpe si asa, iei viermi intestinali. Si eu in copilarie mergeam cu ai mei in excursii la Paltinis (Sibiu), prin Bucegi sau in Poiana (Brasov) si daca gaseam fragute sau afine,mancam cat puteam! Tja, in Ro nu or fi vulpi pisacioase?!? 😂😅Dar cum ziceam, de cand mi s a tot spus, am devenit asa, ca ei 😲😂 si nu mai mananc.
      Insa la cabana, tarta a fost cu afine proaspete, nu din gem. Si dupa ce am mancat, am avut dintii negrii-albastri 😉😁
      Daaa🥴 poza in iarba.. ce placuta a fost intinderea pe cimbrosorul salbatic!
      Peisajul a fost de vis,ma bucur ca am fost la Le Grand Ballon, chiar si asa, neechpati!
      Pupici si imbratisari 😘🤗

      Ștergere
  2. Wow, ce peisaje, ce frumusete. Ati petrecut o zi minunata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ascensiunea muntelui, o alta poveste cu peripeții, dar grandoarea peisajului a fost răsplata pe măsură efortului vostru. Amuzant detaliată și creionata cu splendoarea panoramei și deliciul bucatelor 🥰😋🥂 ...numai Leo nu a avut nimic de ripostat, el țanțoș era deschizător de drumuri 😍🌞. O seară răcoroasă ca noi suntem "fierți"!🥵

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gina draga ♥♥♥ ce ma bucur ca esti aici, lânga mine 😘🤗
      Da ☺ Leo cu picioruselel lui de caprioara, a sarit din stânca în stânca, chiar nu a înteles de ce ne mosmondim noi ☺☺☺
      Peisajul a fost superb, experienta deasemenea grandioasa, ma bucur ca am urcat pe cel mai înalt pisc al regiunii! In plus, am fost rasplatiti cu racoarea pe care tare ne-am dorit-o!
      Seara dupa masa copioasa, ne-am reintors in orasul ca un cuptor!

      OHHH! Astazi s-a depasit recordul la temperatura!
      Dupa orele 13 m-am simtit rau, cu toate ca biroul nostru este climatizat! Presupun insa ca presiunea atmosferica mi-a dat senzatii de ameteala. Poate ca nu am baut apa destula, poate ca mai multi factori ... Am plecat acasa pe la ora 15 si am stat doar lungita in pat..
      Maine se anunta si mai cald, habar nu am cum voi rezista! Iar duminica, dupa furtuna, spun meteorologii ca temperaturile vor scadea brusc peste 20°! Ei asta imi va pune capac cu siguranta! iferentele astea mari de temperatura nu sunt bne de loc, dar... cui sa ne plângem?!
      Te pup Gina draga ♥ Iti doresc toate cele bune, canicula usoara! ☺

      Ștergere
  4. Eeeeeiiii! Asteptam aventura cu "platformele"! 😃 In poze nu se vede "suferinta", doar bucuria de a fi acolo. 😊 Frumoasa panorama! Daca ati fi dat o tura pe la hotel, sa va schimbati... unde ar mai fi fost aventura? Stiu cat poate fi de neplacut dar... e si amuzant.
    Citind cum a fost urcatul m-am gandit - subit - la coborare... Ups. A fost cum ma gandeam... Bine ca ati ajuns cu bine la masina. Ceva febra musculara n-ati avut?
    Vazandu-l pe Leo ma gandeam ca lor, catelusilor, nu le trebuie cine stie ce echipament - "tinuta" lor se potriveste si la serate de fitze si in munti. ❤ In una dintre poze am vazut un alt catelus care parea ca adoptase una dintre pozitiile pentru somn. 😊 Leo n-avea nicio treaba!
    Si imaginile cu ferma si imprejurimile sunt super! Cred ca in "afara sezonului" acolo poti auzi linistea!
    Hahahaha! Faina poanta cu "rostogolitul"! 😂
    Cred ca, un timp, imi voi tot aminti zona fermei. 😊
    Te imbratisez cu drag! ❤ 🤗
    Ganduri bune, imbratisari si pupici de la quattro pentru trio! 💕 💖 🐾

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha, asa e, aca totul ar decurge perfect, unde ar mai fi spontaneitatea, spiritul de aventura?! Da, a fost haios si nici nu mi-a fost frica ca ar putea sa ni se intâmple ceva... Mama mi-a zis la telefon in seara zilei cu pricina, ca tocmai aratau la TV Ro cum au salvat slvamontistii nic´ste turisti inconstienti, care s-au aventurat neechipati si neinstruiti.
      Noi insa am umblat doar pe poteca si am calcat cat s-a putut de precaut ♥
      Nu am avut febra musculara, doar usoare dureri de încheieturi. Am luat cate un IBU ... Da catelusii astia scumpi, sunt pregatiti mereu pentru orice vrea "haita lui" ♥☺♥
      Acolo sus la monument, am intâlnit o olandeza care avea o sorecuta ☺☺☺ Nu dormea, dar se aruncase la pamânt, semnul supunerii si al recunosterii puterii celuilalt câine. S-au pupat ei un pic, dar Lisa (asa o chema pe sorecuta) a cedat prea usor si Leo si-a pierdut interesul de a o mai cuceri☺☺☺☺☺
      In munti, in zona Alsaciana, este o retea de ferme-bio, pe toate le cheama "ferme-auberge"plus un nume...Foarte bine îngrijite, mâncarea toata gatita ca pentru ei in casa, folosind produse obtinute acolo in regiune. Am fost foarte încântati!
      Faza cu rostogolitul ☺☺☺ Helmut zice câte una ca râd singura, el e serios cand le zice! ☺☺☺ Dar faza cu biciclistul care ne-a depasit ?! Nebunie! Kamikaze!
      Te pup. Multumesc pentru gândurile bune ♥ Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 💕 💖 🐾😘🤗

      Ștergere
  5. Frumoasă aventura. Și nouă ne place să mergem pe astfel de poteci de munte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😅 presupun ca nu imbracati asa cum am fost noi 🤣😅 Dar na, numai o data e prima data 😂🤣

      Ștergere
  6. Nici eu nu mai port tocuri, ori plateau ori plat 😅✌️ Doamne, in tinerete umblam cu pantofi ascutiti si tocuri cui, asa cum era moda... Asa ceva nu mai pot sa vad! 😁😑
    Aventura, dar am reusit cu bine 😅 multumesc Luiza draga 🤗
    Pofta buna! Pupici si imbratisari 😘🤗

    RăspundețiȘtergere