luni, 15 aprilie 2019

Dansul lalelelor... si nu numai

Excercitiu de imaginatie literara "Duzina de cuvinte" (210): cuvintele, înflorit, capsa, urmarit, energie, gheara, sotron, absolut, harta, mapa, tunel, cires, templu. Tema: Dansul Lalelelor.

Am avut nepotelele pentru trei zile la noi. În prima zi am pictat oua decorative pentru Paste, sâmbata am facut o lunga plimbare în Gradina Botanica si duminica am fost la piscina termala. Fiecare zi a fost frumoasa, dar ziua petrecuta în parc ne-a încarcat cel mai mult cu energie pozitiva.
Gradina Botanica este un adevarat templu al florilor si indiferent de anotimp, ofera vizitatorilor o multime de surprize. Prima surpriza se afla în imediata apropiere a intrarii – careul cu flori de sezon. Saptamâna aceasta, lalelele si zambilele sunt reginele parcului. O multitudine de flori în culori si forme deosebite ne-au încântat privirile.

Au urmat pergolele cu iedera si liane, rondourile cu panselute, narcise, banuti, anemone si primule. Alte forme, alte combinatii de culori si alte parfumuri suave ne-au desfatat simturile. Dupa parerea mea, harta primita împreuna cu biletul de intrare este de prisos, pentru ca nu ai cum sa scapi vre-una din surprize daca urmezi drumul serpuitor. La fel cum nu se poate sa treci pe lânga fântâna arteziana fara sa te opresti. Cu câtiva ani în urma, aici a fost montat un sotron muzical. Acest loc atrage absolut orice copil. Mici sau mari, toti se amuza sa compuna o melodie prin sarituri într-un picior.

Ajunsi în fata intrarii în gradina japoneza, ne-am oprit pentru o poza hazlie la statuile nipone, apoi am trecut pe sub crengile de cires înflorit, ca printr-un tunel de floricele. Câta delicatete pot avea au aceste flori mici, alb-roz!
Fascinati am fost si de florile de magnoliu, dar si de florile de rododendron pe care le-am descoperit mai departe în parc. Fetele si-au bagat nasucurile în toate cupele florilor, abtinându-se cu greu sa nu le culeaga. Ca un compromis elegant, le-am permis sa-si puna câte o papadie la capsa de sus a fâsului.

În hala tropical, temperatura ridicata si umiditatea aerului mi-au aburit pe loc lentilele ochelarilor, motiv pentru care fetele au râs cu lacrimi. Am lasat hainele groase la garderoba si am pornit sa descoperim minunatiile de aici. Plante cu frunze ca pielea de crocodil, cu flori ca motul de curcan sau gheara de vulture în culorile penelor de papagal, ciorchini rosu-aprins, portocalu sau roz, trunchiuri blanoase de arbori, tuberose, hibiscus si mimoze, toate ne-au fascinat în egala masura.
Înainte de a iesi din Gradina Botanica, am facut o ultima oprire la hambarul ce adaposteste expozitiile temporare. Saptamâna aceasta expun elevii liceului local de arta, acuarele si picturi în acril inspirate din Gradina Botanica. Am întâlnit câtiva din micii-mari artisti pe aleile parcului, cu mapa pe genunchi, facând schite pentru urmatoarele lucrari. Multe din exponate ne-au atras atentia, doua însa m-au fermecat pur si simplu. Aici, cuvintele sunt de prisos, asa ca las imaginile sa vorbeasca mai departe…

10 comentarii:

  1. Ce frumooos! Asta zic si eu o adevarata Gradina Botanica! Si bateriile mele ai reusit sa mi le incarci! Multumesc, draga Carmen!
    O saptamana minunata in continuare! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o da, gradina botanica din orasul meu este foarte frumoasa. Cea din München insa este mult mai mare si mai complexa.
      Ma bucur ca ti a facut placere imbarea alaturi de noi. O sa iti arat si ouale pictate 🤗 doar mi a venit inspiratia din postarea ta. multumesc ☺️
      O saotamana minunata sa ai. pupici

      Ștergere
  2. Deși nu au parfum, lalelele cu delicatețea și coloritul lor sunt printre florile mele favorite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai perfecta dreptate. Zambilele insa au parfum pentru doua sau trei flori 😜😊
      miresmele din zilele de primavara sunt deosebit de placute. Zile senine sa ai!

      Ștergere
  3. Placuta plimbarea in gradina botanica. Am mers la pas cu voi. :) Cata energie si cata delicatete. Piticele-s dragute foc. Expozitia si ea tare frumoasa, plina de flori si lumina... Multumim. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim mult ca ne ai insotit in plimbarea prin parc. Ma bucur ca ti a facut placere.
      Emma are 7 ani si Greta patru. Sunt dragalase, ne am bucurat mult sa le avem pentru 3 zile, dar ne am bucurat si cand au fost luate acasa de parintii lor 😂😜 Luni de dimineata, am fost asa obosita, ca si cand nici nu as fi avut weekend 😁

      Ștergere
  4. O plimbare superba am facut si eu, in jurul celor 12 cuvinte, printre flori si culori! Le-ai potrivit in gradina botanica asa de bine incat pare ca au fost special menite. :)
    Din "uau" in "uau" am trecut! :)) "Tropicalele" sunt fantastic de interesante, iar despre lucrarilor liceenilor ce sa mai zic?
    Emma si Greta sunt scumpe foc! Flori intre flori! M-a amuzat cum s-au aplecat sa simta de aproape parfumul florilor! Greta s-a aventurat si intr-un copacel. :) Cred ca si Leo s-a simtit un pic euforic! Pozele in care tu si piticutul blanos aveti chipurile apropiate imi plac tare mult - sunt ca niste medalioane!
    Pe scurt: excelenta plimbare, excelenta descrierea, excelent montajul video!
    Zile frumoase va doresc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce dragut ai zis :-) "O plimbare superba am facut si eu, in jurul celor 12 cuvinte, printre flori si culori!" Diana draga, multumim mult ca ne-ai însotit si mai ales ca ti-ai facut timp sa urmaresti toate slideshowurile <3 Asa este, fetele aproape ca s-au asezat cu burta pe pamânt sa poata mirosi narcisele, panselutele, zambilele ☺ Greta e ca piperul ☺ e tare nazdravana. S-a cocotat într-un sequoia si eu, mai desteapta hop sa o prind in fotografie, doar apoi am citit ca la baza arborelui este scris: cataratul interzis ☺☺☺
      Leo... stii cum s-a bucurat cand vineri au intrat fetele in casa?! 6 saptamani nu am fost plecati pe nicaieri si nu am organizat la noi intruniri, nu ne-a vizitat aproape nimeni - ba chiar am intrerupt soneria, pentru ca Leo sa stea linistit, sa i se refaca piciorusul. Si baiatul a dus dorul musafirilor - s-a plictisit in casa numai cu noi ☺ In prima zi le-a adus toate jucariile la picioare, exact ca un copil mic. Apoi le-a urmarit peste tot, exact ca un copil care vrea sa se bage si el in jocul celor mari ☺☺☺ Tare dulce!
      Helmut nu poarta ochelarii decat daca trebuie sa citeasca ceva, si la plimbare, daca il rog sa-mi faca o fotografie, nu vede nimic pe display, de aceea, ma chinui sa fac selfies. Cu o mana il ridic pe Leo, cu o mana tin telefonul si incerc sa ne surprind si pe mine si pe Leo intr.o pozitie draguta (eu cat mai putin incruntata - de la soare, si el cat de cat cu privirea spre aparat, ca de obicei se uita aiurea, dupa orice se misca in jurul nostru... deh ca e catel!)
      Multumim mult inca o data ca ne-ai insotit. Pupici si imbratisari de la trio pentru trio <3

      Ștergere
  5. Ce frumos! O incantare! Ador florile! Iar lucrarile din expozitie sunt WOW! 😍 Mi-ar fi placut sa stiu sa desenez. Foarte placut exercitiul tau de imaginatie. Mi-a adus aminte de compunerile din scoala cand trebuia sa folosim anumite cuvinte pt. un anume context. Pff mi se parea tare dificil. Si acum mi se pare dificil.
    Inspiratie pt decorul de Pasti: https://martineclaessens.com/blog/2019/4/14/how-to-style-last-minute-for-easter
    O seara frumoasa, Carmen! :*

    RăspundețiȘtergere
  6. multumim Florina draga! ce adresa superba! wow... o sa "copiez" ideea de "eticheta cu nume pentru plasament" geniala! Am si eu o coronita superba pentru usa de la intrare, iar prin casa... o multime de decoratiuni. Am pus si ramurele in vaza si am agatat oua pictate - doua le-am realizat weekendul acesta, cu fetitele. Ele au pictat fiecare cate 6 oua si eu abia am apucat sa pictez doua. Apoi ele s-au plictisit si a trebuit sa intrerupem activitatea ☺☺☺ Asa e cu piticii! Poate ca voi prezenta micile realizari, saptamana aceasta pe blog. Te pup. O saptamana minunata! :-*

    RăspundețiȘtergere