marți, 20 ianuarie 2015

Croaziera - Piata Miracolelor (2)


Cu toate ca Domul este edificiul cel mai important al Pieţei Miracolelor - de altfel este cel care a dat numele oficial, Piata Domului - cel mai cunoscut monument de aici este Turnul înclinat. Devenit simbolul Pisei si chiar al Italiei, turnul este clopotnita catedralei (Il Campanile) si a fost conceput ca o anexa a domului.
Piatra de temelie a turnului a fost pusa în anul 1173 si doisprezece ani mai târzui, constructia ajunsese la etajul trei. Proiectul a trebuit întrerupt deoarece turnul a început sa se încline. Solul instabil a dat mare bataie de cap inginerilor si arhitectilor si solutia salvatoare a venit 90 de ani mai târziu! Dupa aproape un secol s-a reluat constructia si urmatoarele patru etaje au fost concepute intentionat înclinat, în contrabalans la înclinarea produsa accidental. Edificiul a fost finalizat în anul 1372 si înclinarea de la baza turnului la vârf masoara 3,9 grade.
Turnul are un diametru de 12 metri, o înaltime de 55,8 metri si este construit din marmura de Carrara. Fiecare etaj are o galerie sustinuta pe 30 de coloane. Turnul are 294 trepte si sala din vârf gazduieste cele 7 clopote (Assunta - 2.600 kg, Crocifisso - 1.800 kg, San Ranieri - 1.150 kg, Pasquereccia - 1.014 kg, Del Pozzo - 490 kg, Terza-330 kg, Vespruccio -120 kg).


Baptisierul - închinat Sfântului Ioan Botezătorul, este cladirea complet circulara aflata vizavi de capătul vestic al Domului. Fundatia a fost pusa în anul 1153 si constructia a fost terminata în anul 1363.  Este cea mai mare capela de botez din lume, are un diametru de 107 metri si o înaltime de 54 metri. Luând în calcul si înaltimea statuii Sf. Ioan de pe vârful cupolei, cladirea depaseste cu câtiva centimetri înaltimea Turnului.
Arhitectura nu este în totalitate romanica, logia, etajul superior si cupola sunt construite în stil gotic, proiectul început de arhitectul Diotisalvi a fost încheiat de Niccolò Pisano si fiul acestuia, Giovanni Pisano. Designul arhitectural și sculpturile elegante ale fațadei arată tendințele celor doi Pisano de a amesteca arta gotică cu stilul romanic. Zidurile si coloanele sunt executate din marmura de Carrara, sculpturile au efect clarobscur. Istoria sculpturii mentioneaza tronul baptisteriului din Pisa - realizat de Niccolò Pisano, ca fiind debutul renașterii.
Intrarea principală este încadrată de două coloane decorate cu reliefuri în motive biblice si vegetale, frontispiciul contine povestea vieții lui Ioan Botezătorul. Ramele portalului interioare sunt executate în stil bizantin.
Un alt miracol al Pietii Miracolelor este acustica perfecta a salii, rezonantele si vibratiile sunetelor atât de clare fac ca Baptisierul de la Pisa sa fie considerat nu doar o minune estetica ci si una acustica.
Ca cele mai multe edificii religioase medievale, baptisierul acorda o importanță deosebită simbolismului numerelor, numerele reprezentate aici sunt patru, opt și doisprezece.
Cupola este acoperita în cea mai mare parte cu tigla rosie si cu placi de plumb pe partea de est - probabil din motive financiare.

Campo Santo sau Cimitirul monumental este situat la marginea de nord a pietei si este considerat cel mai frumos cimitir din lume. Constructia a început în anul 1278 si s-a încheiat în 1464. Se spune ca cimitirul a fost ridicat pe pamânt sacru, adus din Golgota în timpul celei de-a patra Cruciade, din dispozitia arhiepiscopului de Pisa Ubaldo de' Lanfranchi - aceasta explica numele monumentului.
Campo Santo este o cladire dreptunghiulara, în stil gotic, peretetii exteriori au fost acoperiti de fresce si sunt încadrati de 43 arcade oarbe. Poarta principala este încoronata de un altar gotic, executat de Giovanni Pisano - o lucrare migaloasa, plina de har, reprezentând Fecioara Maria cu Pruncul înconjurată de cei patru sfinti.
Cele mai multe dintre morminte sunt adapostite de arcade, în curtea interioara ( imagini aici.)
Camposanto Monumentale adapostea o mare colecție de sculpturi romane și sarcofage, din care doar 84 au mai ramas dupa un incendiu produs la sfârsitul celui de-al doilea razboi mondial, în august 1944. Lucrarile de restaurare din anul 1945 au readus Campo Santo în forma initiala, o parte din frescele recuperate au fost mutate în Muzeul Sinopiei.
Scriam în articolul precedent ca Piata Miracolelor detine o mulțime de mici comori de arta și arhitectură si în completarea celor deja prezentate, doresc sa atrag atentia asupra unei vaze pe lânga care se poate trece probabil fara sa fie observata. Vaza se numeste "Vaso del talento" si se afla vizavi de intrarea principala a Turnului înclinat, amplasata pe un soclu simplu. Este un model roman si simbolizeaza puterea imperiala. O legenda spune ca vasul reprezinta o masura a bogatiei cu care Henric al VII-lea a investit orasul Pisa. Vasul original - care are încrustata o scena bacchica, a fost asezat pe o coloana din porfir având ca baza un leu. Dupa un incendiu în Dom (anul 1595),  lucrarea sculptorului Lupo di Francesco - discipol al lui Giovanni Pisano, a fost demontata si depusa  în Museo dell'Opera del Duomo. Actaulmente, în piata este expusa o copie. (va urma)

18 comentarii:

  1. Postările tale au devenit adevărate cursuri de istorie/artă/turism ilustrate superb! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Of, cum suspin eu aici la tine... Pentru turnul din Pisa chiar mi-ar fi plăcut sa ma fac origini și sa încap în valiza ta ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu siguranta vei ajunge sa vezi toate acestea, atunci când dorinta va fi foarte mare si lista de prioritati va permite ;) pup

      Ștergere
    2. Tableta asta... Sa ma fac origami intenționasem eu sa zic, nu origini.
      Listele astea de priorități sunt într-o continua mișcare, cel puțin mie asa mi se pare☺

      Ștergere
    3. la origami m-am gândit si eu :) Dealtfel s-a dovedit ca adultii citesc doar începutul cuvintelor si automat deduc restul, economisind timpul de citire :))
      Listele de prioritati stiu cum se misca :) si eu am avut doua fetite în casa. Acum, puii si-au luat zborul, dar tot mai au nevoie de sustinere financiara pâna isi termina studiile universitare.
      Fiecare etapa a vietii de familie are un farmec special :) Important sa fim doar sanatosi!

      Ștergere
  3. Daca ar fi sa ajung acolo,ar fi o minune si as sti unde si cum sa privesc.Asa am facut la Millano acum multi ani.O prietena fusese si-mi povestise cu imagini luate pe-acolo.Cand am ajuns ,eram ca un ghid spre surpriza celor care ma insoteau.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta asa va fi! Abia astept sa-mi spui ca pleci sa vizitezi Pisa! Acesta este si scopul acestor postari si tare ma bucur sa-mi spui asta! te pup, o seara faina!

      Ștergere
  4. capodopere arhitecturale, minuni ce dainuie si vor incanta turistii secole de-a randul, amintiri de suflet impartasite cu mare daruire, ochilor si spiritului nostru,...in asteptarea momentelor fascinante asternute seri la rand...
    Noapte buna, draga Carmen! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Gina, iti multumesc mult pentru frumoasele tale comentarii ♥ sunt mereu reconfortante.
      te îmbratisez si trimit gândurile mele bune. pup :-*

      Ștergere
  5. Excelente informații și fotografii !
    Acum m-am lămurit și cu titlul de la Miercurea fără cuvinte ! ☺
    Zi frumoasă, Carmen !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti multumesc pentru apreciere!
      adevarul este ca doar cei ce ma viziteaza constant ma si înteleg :) postarile mele se leaga între ele.

      Ștergere
  6. Carmen, iti multumesc ca ne dai ocazia sa citim toate aceste pagini din jurnalul tau de vacanta! Sunt informatii interesante si pe mine ma destinde mult sa le citesc, parca simt ca sunt si eu acolo, in concediu. :)
    Sa ai o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu iti multumesc pentru ca-mi împartasesti gândurile si iti faci timp sa comunici cu mine. Si eu te citesc cu multa placere.
      Te pup, o zi minunata sa ai!

      Ștergere
  7. :)... inginerii astia !!! Din 1372 tot rezista !!! :)
    Ce "dantelarie" si ce reliefuri ! Tot sa vizitezi si sa admiri asa ceva!
    Am intrat sa vad si cimitirul: parca esti in muzeu, nu in cimitir.
    Pacat ca nu ai avut mai mult timp, dar macar ai vazut ceva deosebit ! Pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Iti lasasem un comentariu si la postarea anterioara despre Piata Miracolelor dar vad ca a disparut :)). S-au poate nici nu s-o fi postat, nu stiu...
    Iti ziceam ca vara trecuta am vizitat si eu Pisa. Mi-a placut orasul in mare cu toate stradutele si monumentele, dar parca a fost mult prea aglomerat in perioada aceea. Data viitoare merg in extra-sezon :)).
    Foarte faine imaginile tale, iar informatiile oferite extrem de utile si interesante.
    O seara placuta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Îţi spuneam cândva că abia aştept poveştile tale de vacanţă. Iar aşteptările îmi sunt pe deplin răsplătite - acum, le devorez cu mare drag şi vreau mai repede următorul episod.
    Aşa cum zicea cineva mai sus, ne oferi gratis lecţii de istorie şi artă! Şi fotografie... chiar m-ai transportat acolo!
    (Eu am ceva cu norii, aşa că nu mă pot abţine să nu remarc pufoşenia lor...)
    Ioana

    RăspundețiȘtergere