Dupa Pisa, a doua jumatate de zi am petrecut-o în Florenta, capitala Toscanei. Autocarul ne-a lasat în Piazza San Marco, direct lânga statuia generalulul Manfredo Fanti. Ne-au fost împartite aparate prin care sa auzim explicatiile ghidei si am pornit pe jos, sa vizitam centrul istoric.
Cladirea cea mai impozanta a pietei este Basilica di San Marco, o biserica dominicana reconstruita în secolul 15. Cosimo cel Bătrân, fondatorul dinastiei Medici, a comandat reconstruirea acestui complex monahal medieval pe ruinele unei mânastiri benedictine. Arhitectul Michelozzo începe proiectul în anul 1437 si îl încheie sase ani mai târziu. Fațada dinspre Piazza San Marco, în stil neoclasic, a capatat acest aspect la sfarsitul secolului al 18-lea. Astăzi, mănăstirea găzduiește Museo di San Marco, un muzeu ce cuprinde multe picturi din secolul al 14-lea si o colecție valoroasa de picturi religioase și fresce semnate de Fra Angelico.
Oriunde privesti, oricum te întorci, nu se poate sa nu descoperi ornamente si simboluri care reflecta istoria Florentei si a Italiei. Culorile pastelate ale cladirilor, balcoanele, ferestrele, detalii complexe si statuile, toate acestea confera orasului o atmosfera unica.
În drum spre Piata Domului, am trecut pe lânga Palazzo Medici Riccardi, prima clădire laică de la începutul Renașterii, palat comandat de familia Medici arhitectului Michelozzo, în anul 1444. Arhitectul a avut sarcina de a ridica o reşedinţă regală al carui aspect sa nu iasa prea tare în evidenta, spre a nu răni orgoliul republican al florentinilor si lucrarea a durat douazeci de ani. Rezultatul a fost o cladire de forma dreptunghiulara, cu o arhitectura interesanta ce combina stilul romanic cu elemente tipice renasterii timpurii, cu ziduri solide si suprafete netede, fara ornamente speciale. Familia Medici a locuit aici înainte de a se muta la Palazzo Vecchio. Astazi complexul adaposteste numeroase muzee si expozitii.
La sfârșitul secolului al XIII-lea locuitorii orașului Florența au hotărât construirea unei noi catedrale, nu atât din cauza ca vechea catedrala nu ar mai fi asigurat loc suficient credinciosilor, ci mai ales din dorința de a avea o constructie impunătoare, care să concureze cu bisericile din Veneția și Pisa. Piatra de temelie a fost pusă la sfârsitul anului 1296. Planul noii catedrale a fost conceput de Arnolfo di Cambio, care a executat concomitent și lucrările de la Santa Croce și de la Palazzo della Signoria.
Piazza del Duomo este centrul religios al Florentei, piata cu cea mai mare afluenta de turisti, dominată find de patru dintre cele mai notorii atracţii: Catedrala Santa Maria dei Fiori, Campanila, Baptisteriul Sfântului Ion şi Muzeul Catedralei (Museo dell'Opera del Duomo).
Impozantul dom - Cattedrale di Santa Maria del Fiore, este cea de-a patra mare biserica din Europa (L=153 m / l=38 m / h= 114 m) dupa Bazilica Sfântul Petru din Roma - Vatican, Catedrala Saint Paul din Londra si Domul din Milano. Catedrala, împreuna cu clopotnita (Campanile) de sine-statatoare si Baptisteriul - cea mai veche cladire a Florentei, reprezinta unul din cele mai importante ansambluri monumentale ale lumii, de importanta spirituala si artistica deosebita.
În spatele catedralei, Museo dell'Opera del Duomo adaposteste o mare parte din operele de arta realizate de-a lungul anilor pentru decorarea ansamblului monumental, capodopere ale lui Michelangelo, Donatello, Lorenzo Ghiberti, Luca della Robbia, Arnolfo di Cambio și multe altele, aduse spre o mai buna pastrare si ferite de intemperii.
De jur împrejurul pietei se gasesc o multime de cladiri istrorice:
♦Loggia del Bigallo - este o cladire în stil gotic târziu, ridicata la jumatatea secolului 14. A servit ca adapost pentru copiii rataciti si bebelusii abandonati si a fost fondata si patronata de Compagnia di Santa Maria del Bigallo.
♦Venerabile Arciconfraternita della Misericordia - este una dintre cele mai vechi instituției de caritate din lume, si organizatia functioneaza pâna în zilele noastre. Ea a fost fondată în Florența în anul 1244 de către călugărul dominican San Petru si activitatea a constat atunci în alocarea de ajutoare financiare pentru îmnormântare sau pentru zestrea unor fetelor nevoiașe, precum si transportul bolnavilor saraci la spitalul orașului.
♦Columna San Zanobi - marcheaza aproximativ locul unde a fost cladita vechea biserica Santa Reparata. O legenda spune ca în ziua când se îndeplinea ceremonia de transmutare a moastelor Sf. Zanobius (un fost episcop în Florenta) din biserica San Lorenzo în catedrala Santa Reparata, un ciot de ulm uscat a fost atins de sarcofagul sfântului si sub ochii procesiunii, ulmul a dat un nou vlastar. Din trunchiul acestui ulm s-a sculptat un crucifix care sta si astazi pe o columna de granit în piata.
♦Palazzo Arcivescovile - a reprezentat resedinta episcopului din secolul 14.
♦Torre dei Marignolli- casa dintre Piazza San Giovanni, vizavi de Palatul Arhiepiscopal, a apartinut familiei Margnolli.
Urmeaza Palazzo Strozzi di Mantova si Muzeul Torrini, întreaga piata Domului este combinația unică de credinta, istorie si arta, este un muzeu urias sub cerul liber. (va urma)
un muzeu in aer liber, un oras in care istoria nu reprezinta trecutul...
RăspundețiȘtergerese spune " vedi Napoli e poi muori", cu siguranta acest dicton s-ar aplica perfect Florentei...
multumim de plimbare draga mea draga, mi-as dori o saptamana in acest oras, o luna, un an, o viata :)
te pupacesc! :*
asa este, draga mea draga! Bella Italia a fost capitala lumii, Florenta este locul de nastere al Renaissance-ului, locul în care toti marii artisti ai epocii si-au lasat semnaturile...
ȘtergereToate drumurile duc la Roma :) Si da, întâi sa vezi Napoli si apoi ai voie sa mori! ... Multe expresii simpatice exista legate de orasele minunate ale Italiei.
Si eu vreau neaparat sa revin, nu am avut timp sa vizitez muzeele... Pup draga mea draga.
Povesti,informatii,imagini,trairitoate stranse intr-un loc de unde noi,curiosii,ne putem "hrani"....Un adevarat "Jurnal de calatorie"!
RăspundețiȘtergereDa' unul modern,asa sa le fie ciuda celor care n-au avut decat o foaie si un toc in calatoriile lor.:)
Pupici!
cat ma bucur, Angi draga! de aceea scriu acest jurnal, pentru a putea folosi celor care pregatesc o excursie în locurile vizitate de mine si de ce nu, o dezvoltare a jurnalului cu noi si noi amanunte. Pana la urma vom publica împreuna un ghid turistic :)
ȘtergereCarnetel am avut la mine si seara mi-am notat câteva din punctele importante. Apoi pe baza fotografiilor, mi-am amintit totul si pe baza datelor cautate în internet, mi-am îmbogatit mai mult cunostintele.
te pup draga mea: noapte buna! :-*
Draga Carmen, cu Florenta mi-ai atins sufletul...E un oras in care am trait si pe care l-am iubit profund...Florenta este preferata mea! Sper ca ai reusit sa o vezi in detaliu!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru aceste imagini, au rascolit multe amintiri!
draga mea Vera, din pacate timpul avut la dispozitie nu a fost nici pe de parte suficient pentru o tura pe strazile Florentei. Ne-am multumit cu centrul istoric, fara ca sa intram în muzee... Am fost doar 6-7 ore în Florenta. Am avut însa parte de ghid excelent si deci timpul a fost folosit la maxim, însa ... vizita doar ce mi-a stârnit interesul pentru Florenta. Nu pot spune ca am habar de prea multe... Orasul este fantastic!
ȘtergereNorocul nostru poate a fost si faptul ca desi aglomerat, în noiembrie au fost probabil jumatate din turistii care obisnuiesc sa aglomereze strazile în timp de vara :) Cele câteva ore în Florenta au fost minunate. Voi reveni cu siguranta!
pup draga mea :-*
Esti o comoara . Cele prezentate noua din aceasta calatorie ne-a facut mai bogati. Ce sa mai spun?Totul m-a impresionat in jurnalul tau.De la imagini ,descriere,pana la detalii si multa istorie.Multumesc!
RăspundețiȘtergerebine ai revenit, Floarea draga! ma bucur mult ca îti place jurnalul meu. Ma straduiesc sa-l aduc în punctul final, mai sunt doar câteva postari si gata cu povestile din timpul croazierei. Multumesc mult ca îmi esti alaturi!
Ștergerete pup. Noapte buna!
Este un oras deosebit, intr-adevar, cu o istorie si o cultura impresionanta. Imi pare rau ca anul trecut am petrecut doar o zi pe stradutele lui. Probabil daca stateam mai mult si reuseam sa-l descopar pe-ndelete mi-ar fi placut mai tare. Asa, am plecat usor dezamagita. Dar cine stie, poate mai ajung candva!
RăspundețiȘtergereFoarte bunt articolul tau, cu o multime de informatii interesante.
eu nici macar o zi întreaga am fost în Florenta, ci doar 6 sau 7 ore. Insa faptul ca am avut ghid, cred ca a facut atât de placuta excursia noastra. Orasul are atâtea, încat te pierzi... treci fara sa observi multe din minunatiile lui daca nu întelegi si istoria legata de acele monumente sau edificii.
ȘtergerePrecis vei mai ajunge macar o data! si noi dorim neaparat sa stam cândva, macar o saptamâna în Florenta sa vizitam muzeele. Teoretic, o saptamâna nu ar ajunge nici macar pentru Galeriile Uffizi ☺
am auzit ca zona este superba toamna, as vrea sa merg, am o invitatie in toamna dar nu m-am decis, mai am una in Anglia tot pentru atunci! :)
RăspundețiȘtergereMi-ar placea sa vizitez Florenta dar si zona rurala din Toscana, filmele astea... ne pune pe visare!
RăspundețiȘtergereCe arhitectură deosebită şi câtă istorie!
RăspundețiȘtergereÎncă o dată, felicitări pentru toate lecţiile oferite aici - ce mai vacanţă aţi avut!!!
Ioana
Draga Carmen, nici in trei zile, cate am avut noi la dispozitie, n-am reusit sa vedem Florenta...E un oras plin de istorie si arta, de turisti din toata lumea si de viata trepidanta a locuitorilor. Fascinant!
RăspundețiȘtergere