duminică, 11 ianuarie 2015

Croaziera - Exercitiul de debarcare

Organizarea pe vasul de croaziera Costa Diadema a fost exceptionala, de aceea parca nu ne-a mirat faptul ca doua zile înainte de a ajunge în punctul final al călătoriei noastre, am fost invitati sa paticipam la un exercitiu de debarcare.
Întreg grupul de turisti vorbitori de limba germana a fost convocat în sala teatrului Emerald. Ne-au fost prezentate amanunte în legatura cu procedura de predare a bagajelor si checkout, atât verbal cât si vizual - printr-un film. Apoi pe scena au fost invitati reprezentanti ai personalului de pe vas, spre a ne lua la revedere de la bucatari, chelneri, stewarzi, animatori, dansatori, muzicanti, sefi sau lucratori simpli, care ne-au asigurat confortul si siguranta pe durata acestui concediu de vis.

Fiecarui pasager i-a fost trimis în cabina un set de benzi colorate pentru mânerul valizelor, culoarea fiind deosebit de importanta pentru identificarea bagajului în port (asupra acestui subiect, voi reveni cu explicatii suplimentare, la vremea debarcarii).
Dupa ce ne-am facut valizele, a trebuit sa le scoatem pe coridor în fata cabinelor, în noaptea din-naintea debarcarii. Stewarzii le-au carat în cala si nu le-am mai vazut decât în sala de predare a valizelor din portul Savona, unde s-a facut transferul la autocarele ce ne-au adus acasa. Bagajul de mâna a trebuit sa fie conceput în asa fel încât sa ofere tot ce ne este necesar în ultima zi petrecuta la bordul vasului. Pățănii hazlii ne-au fost povestite în legatura cu turisti care au uitat sa-si pregateasca haine pentru a doua zi, prezentându-se la debarcare în pijama!☺
Surpriza cea mare a acestei întâlniri ne-a facut-o directorul de aprovizionare al vasului, un austriac simpatic, care ne-a invitat sa facem un tur prin depozitele, bucatariile si laboratoarele restaurantelor care ne-au asigurat delicioasele meniuri, în fiecare zi. A fost o experienta foarte interesanta! (va urma)

16 comentarii:

  1. Au fost drăguți.
    La bucătărie mi-ar fi plăcut și mie să fotografiez. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. plimbarea noastra a durat circa trei sfert de ora, am mers încolonati de la un capat al vasului la celalalt, taversând aceste bucatarioare, laboratoare si magazii. Fotografiile le-am facut din mers, de oprit nu ne-am oprit deloc, cei din capatul "turmei" au impus ritmul... am fost ~200 persoane! ☺☺☺

      Ștergere
    2. Fotografii din mers?
      Să nu audă pușcașii marini. ;)

      Ștergere
    3. sa înteleg ca nu ma crezi pe cuvânt?!...

      Ștergere
  2. ei da, aceasta zona "ascunsa" sunt sigura ca a fost interesant de explorat, de abia astept amanunte :)
    oricum, in fotografiile facute de tine totul straluceste si arata de parca nu ar lucra cineva acolo...
    frumos gestul pe care l-au facut oganizatorii oferindu-va ocazia de a va lua la revedere de la cei care au fost in serviciul vostru in aceasta perioada de timp, a fost o dovada de respect fata de ei si fata de voi.
    pup draga mea draga, o saptamana faina iti doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. într-adevar frumos gest! tare ne-a impresionat :) Enorm de rau ne-a parut ca timpul s-a scurs atât de repede...
      pup draga mea draga :-* Start bun în noua saptamâna!

      Ștergere
  3. Treaba socotita, nu gluma! Iar faza cu pijamaua m-a amuzat foarte. Bine ca nu vi s-a întâmplat vouă. ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu daca pe toate vasele de croaziera este la fel, aici însa totul a fost gândit de organizatori în cel mai mic amanunt... turistii nu au avut decât sa savureze la maxim clipele.
      Este amuzant într-adevar! :)) Pe vas trebuie sa gândesti impachetarea bagajului cu totul altfel decât pentru avion. Valiza nu conteaza cât este de grea iar bagajul de mâna poate sa contina orice :))) Pentru cel putin 12 ore nu ai acces la valize asa ca in bagajul de mâna trebuie sa-ti pui tot ce crezi ca iti este necesar. Si daca faci bagajele seara înainte de culcare, nu ai voie sa uiti hainele pentru a doua zi :))) Ni s-a spus ca cel putin o data pe trimestru se intâmpla ca un turist sa apara la debarcare în pijama :))))

      Ștergere
  4. Sunt încă o dată impresionat de buna organizare descrisă de tine, de-a lungul acestei croaziere! Cinste lor! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos organizata despartirea de personal ! Sunt impresionata cat de multi erati in sala si cat de imense erau bucataria si depozitele! Daca stau si ma gandesc bine, cred ca numarul personalului era acelasi cu al pasagerilor si era necesar pregatirea unei cantitati destul de mare de mancare. :)
    Noapte buna draga mea ! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. în sala teatrului nu au venit decât "începatorii" :)) Majoritatea calatorilor erau obisnuiti ai croazierelor, doar câtiva - ca noi, care erau la primul concediu pe un vas de asemenea marime. Nu am fost decât ceva mai mult de 200 persoane, dar pasageri vorbitori de germana au fost cred ca 25% din total ( ~800 persoane)
      Oficial, capacitatea vasului este de 3700 turisti plus 1250 personal.
      pup draga mea. O saptamâna minunata sa ai!

      Ștergere
  6. Ce frumos ca s-au gandit sa prezinte turistilor tot personalul si sa organizeze o ceremonie de final! Turul prin bucatarie m-ar fi fascinat, imi inchipui ce organizat trebuie sa fie totul pe un vas cu atata de multa lume.
    Sa ai o saptamana cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raluca draga, ceea ce am reusit oamenii aceia la buctarie a fost magie clara! In serie de 500 persoane, sa servesti 7-8 feluri de mancare fiecarei persoane, fara ca acesta sa astepte... pur si simplu mi se pare o vrajitorie! daca nu as fi fost eu acolo, as fi spus ca nu exista asa ceva :))
      te pup. O saptamâna minunata, draga mea!

      Ștergere
  7. Exceptionala organizare, n-am ce zice, au gandit tot pana la cele mai mici amanunte, inclusiv atentia catre cei ce-au robotit incontinuu ca mesele sa fie impecabile...
    Intamplarea cu turisti ramasi doar in pijama mi se pare foarte hazlie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. într-adevarorganizare de exceptie! nu doar cei care au robotit în bucatarii, ci si cei care au facut curatenie în cabine si cei de la spalatorie, cei care ne-au organizat excursiile si ne-au animat dupa-amiezile si serile, cei pe care i-am vazut din când în când robotind dar si cei care lucreaza undeva, câte 15-17 ore pe zi, fara sa aiba contact cu turistii. Impecabil totul, eu nu am nimic sa reclam ☺ Am fost turistul supermultumit :)
      Si noi am râs, dar pot sa îmi imaginez ca se poate întâmpla usor! daca uiti sa pregatesti tot ce îti trebuie sa îmbraci - chiar si doar sosetele daca le uiti... nu mai ai de unde sa iei :)))

      Ștergere