joi, 4 decembrie 2014

Croaziera - Barcelona si capodoperele lui Gaudi (3)

(continuare jurnal 10.11.2014)
Barcelona trebuie vizitata pe jos. Daca ai timp, lasa-te purtat de instinct, mergi pe unde te duc picioarele si nu vei fi dezamagit, pentru ca pe fiecare strada vei descoperi ceva deosebit. În plus, Barcelona este pentru toate buzunarele. Un proverb catalan spune "Barcelona és bona si la bossa sona, però tant si sona com si no sona, Barcelona sempre és bona!" adica "Barcelona e bună dacă punga (portofelul) sună, dar si dacă sună sau nu, Barcelona e bună!" ☺
Barcelona are o arhitectură fermecătoare, centrul vechi ofera o plimbare spectaculoasa printre casele bătrâne, frumos conservate. Însa si în exteriorul cetatii, plimbarile sunt pline de surprize placute. Districtul Eixample este plin de bijuterii Art Nouveau. Aceasta parte a orasului s-a nascut la mijlocul secolului 19, când valul imigrantilor a aglomerat extrem centrul orasului, facând insuportabile condițiile de locuit. Extinderea orasului s-a facut dupa planul arhitectului Ildefons Cerdà, pe principiul strazilor paralele si perpendiculare. De la Sagrada Familia, grupul nostru a ajuns în zece minute pe bulevardul Passeig de Gràcia.

La numarul 92 se gaseste celebra Casa Milà, ultima capodopera a marelui Gaudi înainte de a se dedica proiectului Sagrada Familia. Este usor de recunoscut, datorita peretilor rotunjiti, a balcoanelor care se unduiesc parca în ritmul unei melodii lente, siderale. Pilonii par ca se scurg, placile în culoarea argilei par a-si modifica forma sub ochii tai. Cladirea pare a fi din înghetata si... tocmai începe sa se topeasca! ☺ Catalanii au poreclit-o "La Pedrera" - cariera de piatra.
Familia Milà a solicitat arhitectului Antonio Gaudi un plan pentru o casa special, care sa iasa în evidență în cartier. Proiectul elaborat de Gaudi a fost pe placul proprietarilor, casa a început sa fie construita în anul 1906 si a fost data în folosinta patru ani mai târziu. Înca de la inaugurare, vila a fost calificata ca fiind o capodopera arhitecturala.
Casa este compusa din doua parti - fiecare având intrare si curte separata, dar comunicare prin parter si terasa-acoperis. La Pedrera cuprinde două curţi interioare, una de formă circulară şi cealaltă de formă ovală. Familia Milà a fost una din primele familii care la acea vreme în Barcelona au avut automobil, asa încât Gaudi a proiectat casa cu garaj subteran.
Structura de rezistenţă - din beton și oțel, a fost conceputa în asa fel încât pereţii interiori sa poata fi pusi sau scosi, pentru ca marimea saloanelora sa poata fi oricând modificata. O idee inedita, devenit mai târziu standard în arhitectura moderna.

Interiorul curților vilei are culori si forme naturale, rotunde. Scarile ce duc la intrările apartamentelor, se desfasoara de-a lungul pereților. Vizitarea muzeului începe cu podul casei. Am renuntat la lift si am urcat cele sase etaje pe scari.
În mansarda este organizata o expoziţie cu schite, proiecte şi machete ale lucrărilor genialului arhitect - Espai Gaudi (Spatiul Gaudi). Încaperile impresionante, au pereti în arce catenare (suspensii parabolice). Jocul de lumini induce o atmosferă magică şi enigmatică.

Din pod se iese pe o terasă neobisnuit de frumoasă. Ca si la Casa Batlló, coșurile de fum si gurile de aerisire (casa dispune de un sistem de aerisire care concureaza aparatele de aer condiționat) apar ca niste sculpturi ciudate, ce conferă dinamism și ritm cladirii.
Vizita continua în apartamentul proprietarului Milà, mobilat în sti numit modernism catalan - tipic începutului de secol 20 în Barcelona. Casa Milà a fost introdusa în anul 1984 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cu mentiunea "prima cladire a secolului 20"!


Grupul nostru de douazeci de persoane s-a reunit si ne-am continuat plimbarea. Între strada Consell de Cent si strada Aragó dainuie cu maretie Casa Lleó Morera, Casa Amatller si Casa Batlló, trei bijuterii ale modernismului catalan - forma locala de Art Nouveau. Casele au fost concepute de Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch si respectiv Antoni Gaudí. Aceasta strada este un mic muzeu în aer liber! Cladirile par pline de viață, peretii arata ca plantele în prefaza de îmbobocire. Liniile curbe si formele geometrice cresc, se îmbina firesc si par ca se dezvolta. Imaginea lor este desavârsita!
Cu sufletele încarcate de admiratie si încântare, ne-am întors la autocar si în câteva minute am pasit din nou pe vapor. Era ora 14 si soarele începea sa îsi arate fata ☺ (va urma)

20 de comentarii:

  1. M-au fascinat solutiile de aerisire ale acestor case, dar si labirinturilor de coridoare, camere, usi secrete, colturi rotunjite, mobile facute pe dimensiunile spatiilor, extrem de ergonomice pentru acele vremuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este Silvia draga, aceste case au reprezentat atunci cel mai înalt grad de elegantă si modernism. Nu doar arhitectura a iesit în evidenta, ci si în dotarea cu mobilier si articole electro-casnice.
      Ma bucur atâta de mult ca mi-ai fost si de data aceasta alaturi :-*

      Ștergere
  2. Wow! :) Ce fotografii faine! Fascinantă este lumea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sanatate sa avem, ca locuri fascinate de vizita în Lume sunt destule!
      Nu ajunge o viata de om! :))

      Ștergere
  3. Asa cum tu ai vizitat si ne arati noua toate aceste capodopere,asa eu am tot stat zile in sir pe net am vazut imagini,am citit,am cautat documentare.Acum cand tu ne atati,mi se pare tare cunoscut,parca as fi fost intr-o viata anterioara.Sunt uluita si inactata de ce ne arati.Inca odata multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe când eram în liceu si învatam despre minunile lumii, nu îmi închipuiam ca voi ajunge vreodata sa vad ceva cu ochii mei... Dar iata cum viata ne ofera surprize placute!
      Ma bucur mult ca ti-a placut plimbarea prin Barcelona, pe urmele unuia din cei mai de seama arhitecti ai lumii. :)

      Ștergere
  4. Sunt o mare admiratoare a operei lui Gaudi, mi se pare unul dintre artistii cei mai inspirati. Iar faptul ca si-a pus amprenta asa frumos asupra unui oras este minunat!
    Noi am fost intr-un tur cu bicicletele sa ii admiram operele si a fost de neuitat. Imaginile surprinse de tine mi-au readus amintiri dragi. :)
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si in catalogul nostru cu oferte de excursii era varianta aceasta pe bicicleta - însa ne-am gândit ca fiind noiembrie, este mai bine pe jos - in caz de ploaie sa poti tine umbrela cu o mâna si cu o mâna sa faci fotografii :))
      Cred ca este o experienta faina si in tur pe biciclete! poate data viitoare vom opta pentru aceats varianta. Te pup Raluca draga. O seara minunata!
      PS: A venit deja Mos Nicolae pentru Bebe? ☺

      Ștergere
    2. Noi am avut noroc ca am mers pe o vreme mai calda si am putut profita de plimbarea cu biciclete. Pe de alta parte cand am fost la Muenchen in turul cu biciclete a fost ploaie si nu a fost prea placut, desi ne-au dat pelerine.
      Am pregatit darurile pentru Bebe, dar se pare ca le va descoperi abia maine dimineata, acum doarme si nici nu stie ce i s-a pregatit. :)

      Ștergere
    3. si noi am avut noroc :)) sa avem pe data de 10 noiembrie soare si 18°C la ora 10 dimineata, nu ne-am asteptat! :)))
      Bebe se bucura acum doar daca vede fata mamei si a atatalui, nici o bucurie nu este mai mare pentru el decât sa va simta iubirea. La anul va fi mai rasfatat ;)) va începe sa înteleaga ce este cu bradul si cu cadourile :))) Ce ani frumosi va asteapta! Ma bucur pentru voi.
      Eu voi mai trai aceste bucurii cândva, când fetele mele vor avea copii :)
      te pup draga mea. Sarbatori fericite! ♥

      Ștergere
  5. Mi-a placut mult arhitectura, pare un oras vesel, plin de culoare si bun gust. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. cat nonconformism, cata inovatie in aceasta cladire care a sfidat obisnuitul inca de la inceput si inca o face...
    de admirat acei oameni cu o minte atat de deschisa incat a permis talentullui lui Gaudi sa se manifeste.
    multumesc draga mea draga pentru aceasta minune pe care ne-ai prezentat-o, trebuie, trebuie sa ajung sa o vad...
    te pupacesc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca aceste povesti din Barcelona ti-au incitat gustul pentru un concediu aici. Este o idee foarte buna! Gaudi nu poate fi inteles decât la el acasa, în orasul pe care l-a iubit si înfrumusetat, cu sufletul si talentul lui.
      pup draga mea draga :-* O seara de Mos Nicolae magica!

      Ștergere
  7. Din exterior, mie mi-a dat întotdeauna impresia de fragilitate... şi nu-mi puteam imagina că aş locui acolo :)
    Despre ultimele trei nu ştiam la vremea aceea nimic, deşi le-am remarcat. Ca pe multe altele în Barcelona. M-am plimbat în oraşul acesta... până am rămas fără acte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atât de "tare" te-ai plimbat?! :)) of, of! peste tot unde este aglomeratie, sunt si tâlhari! nu exista oras pe lume, unde sa nu exista "operatori de buzunare"! La fel cum nu exista cartiere "rau famate" in fiecare oras - în general în zona garilor se adzna derbedeii, indiferent ca vorbesc italiana, româna, germana, franceza sau engleza. Asta e blumea. Are si bune si rele...
      te pup draga mea :-*

      Ștergere
  8. Omul ăsta a fost un geniu! N-am ajuns încă în Barcelona... poate în viaţa aceasta o să dau frâu poftei stârnite de tine în aceste articole!
    Aţi avut cu adevărat un concediu de vis... aştept continuarea :)
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Barcelona este o metropola ce nu poate decât sa fie iubita - la prima vedere! :))
      M-as bucura sa imi spui ca pleci în concediu în Barcelona si abia as astepta sa iti citesc impresiile!
      te pup :-*

      Ștergere
  9. Offf...parca am comentat articolul asta (cred ca imbatranesc :) !), dar oricum ideea era ca am fost impresionata de Casa Mila !
    Te imbratisez !
    P.S. Nu stiu daca o sa am timp sa mai postez( vine inchiderea de an) si sa nu crezi ca am patit ceva- nu o sa am timp pentru blog. De Craciun, o sa plec din Bucuresti si nu o sa am net. Iti doresc sarbatori fericite si 2015 sa fie mai bun! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea, ma bucur mult ca ti-ai facut program peste sarbatori - precis vei aduce fotografii excelente si, daca ni le arati, va fi ca si cand am fi fost în preajma. Te pup si iti doresc sanatate, bucurii si La multi ani!

      Ștergere