marți, 2 decembrie 2014

Croaziera - Barcelona si capodoperele lui Gaudi (1)

Antoni Gaudi - devenit sinonim al arhitecturii catalane, a adus Barcelonei faimă si prestigiu mondial. Arhitect și designer în acelasi timp, Gaudi a adaptat tradițiele catalane la stilul artistic propriu, a abstractizat si sintetizat formele impunând în arhitectuara noi soluții tehnice. Iubitor de natură şi religie, Antoni Gaudi s-a remarcat prin creaţiile arhitecturale gotice şi suprarealiste, devenind cel mai de seamă reprezentat al stilului Art Nouveau în arhitectură.
Munca lui Gaudí este strâns legată de finanțatorul său principal, industriașul si filantropul Eusebi Güell.

Parc Güell este una dintre cele mai impresionante opere ale lui Antoni Gaudi.
Situat în partea superioară a colinei El Carmel în districtul Gracia (în partea de nord a Barcelonei), parcul a fost construit în perioada 1900-1914. Planul initial a fost ca în acest "cartier parc" sa fie ridicate circa 60 de vile. Pentru ca bogatasii acelor vremuri nu au fost încântati sa paraseasca centrul Barcelonei, proiectul s-a limitat la construirea a trei cladiri în mijlocul superbelor gradini. În casa cea mare s-a mutat graful Güell si familia, o alta a fost cumparata de un prieten si a treia casa a cumparat-o însusi Gaudi.
Actualmente parcul este muzeu si figureaza din anul 1984 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Casa Güell a fost transformata în gradinita pentru copii, resedinta Gaudi este muzeu si cea de a treia casa functioneaza ca expozitie cu vânzare. O nouatate pentru mine a fost ca începând din anul 2013, intrarea în zona monumentelor nu mai este gratuita.

Parcul Güell are mai multe intrări. Cea mai frumoasa este cu siguranță intrarea principala din Carrer d'Olot. Tipic Gaudi sunt cele două turnulete ce închid pavilioane-cafenea, pe o parte si cealalta a intrarii. Drumul ce se deschide duce la sirul de scari în capatul caruia troneaza salamandra uriasa si cascada în terase, toate îmbracate în mozaic multicolor. Aici este cea mai mare aglomeratie de vizitatori, toata lumea doreste o fotografie cu celebra salamandra, devenita simbol al Barcelonei.
Cladirile par a fi din turta dulce. Acoperisurile au turnulete tuguiata terminate în conuri de pin si nuci uriase.

Explozia de mozaicuri colorate este poate elementul cel mai atragator ce poate fi regasit pe întreaga suprafata a parcului. Gaudi a fost primul artist care a reciclat deseuri de faianta, mozaic si portelan. Acest mozaic-reciclat se numeste Trencadís. Celebra este banca sub forma de sarpe, lunga de 110 metri, ce înconjoara terasa ovala principala (3000 metri patrati!). Designul si nuantele faiantelor conferă bancii un aer magic și unic.

În parc nu exista nicio constructie care sa aiba linii drepte. Gaudi a imitat natura si a adorat imperfectiunea. Precum trunchiurile copacilor, niciunul din pilonii care sustin podete sau ziduri nu au forma identica! Materialele folosite la construirea zidurilor parcului, a viaductul si a structuri de piatră, au nuante de ocru si confera impresia ca au apartinut naturii dintotdeauna.
Sala Hipóstila este una din cele mai impresionante constructii. 86 coloanele - verticale în interiorul salii si ușor înclinate spre exterior, sunt concepute sa amintesca de stilul arhitectural doric. Partea de jos a coloanelor cât si tavanul sunt acoperite cu Trencadís alb și uniform. Plafonul are parti concave între coloane. Paisprezece dintre adâncituri, contin desene realizate din trencadís colorat, unele detalii fiind realizate din sticla colorata. Coloanele sunt aliniate, dar distribuția lor nu este uniformă. Podeaua este lustruită, zidul însa pare a fi din lut. Acoperișul este ornat pe margini cu capete de leu, imitând garguiele medievale.

Peste tot te încânta stralucirea mozaicului si bogatia plantelor. Parcul Güell este întoarcerea la inocenta, regasirea si împacarea cu natura. Acest orasel (17 hectare)  - cu toate bijuteriile lui arhitectonice, cu toate coloanele, coridoarele, aleile, galeriile, terasele si statuile - pare a fi un cameleon. Un cameleon care a preluat perfect culoarea naturii care-l înconjoara. Pracul Güel este o oaza de liniste în mijlocul unui oras din ce în ce mai aglomerat.

(va urma)

12 comentarii:

  1. Ce locuri frumoase, ca-n poveşti, cu personaje şi peisaje fantastice. O încântare să revăd aici, la tine, locurile şi lucrurile minunate, făurite de maestrul Gaudi.
    Deosebită călătorie aţi avut, cu atâtea locuri minunate.
    Numai bine, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, Barcelona este o bijuterie, mai ales prin Gaudi. Iubesc acest oras in care-mi place sa petrec concedii, pentru ca la 25 minute cu trenul este plaja si marea si Paella si vinul La Rumba Roble sau Tibaneli :)) Mare, plaja, cultura, distractie... ce combinatie poate sa fie mai avantajoasa pentru un turist?! :))
      Multumesc, Alex draga! :) Gânduri bune trimit înapoi :-)

      Ștergere
  2. O plăcută reîntâlnire cu Gaudi și parcul Guell din Barcelona. Plăcerea de a le privi este cu atât mai mare cu cât afară e iarnă adevărată, zăpada a făcut troiene într-o parte a grădinii, vântul bate în rafale și, peste toate... plouă !

    Să ai zile frumoase, Carmen !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici mie nu-mi vine sa cred ca poezele astea le-am facut acum trei saptamâni - exact pe 10 noiembrie :)) Era atât de placut afara, încât am umblat fara ciorapi, doar incaltata cu balerini :)) Acum la noi în oras nu e zapada, dar port cizme si palton, cele 5 grade plus se simt din cauza umezelii aurului si din cauza vântului ca minus 5 grade!
      Multumesc mult, nmai gânduri bune trimit si eu spre tine!

      Ștergere
  3. M-am uitat la fotografii si impresia mea a fost ca sunt intr-un palat din povesti ! Cata fantezie, migala si frumusete !
    Am retinut ideea: Barcelona de vizitat toamna !
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) de ce vara si nu neaparat toamna, am scris la postarea precedenta - cred ca am inversat comentariile :))
      Parcul Güell este vara invadat de cântareti de toate natiile, muzica la violoncel, la flaut, harfa, Singing Bowl, chitara rasuna din toate tufisurile si vânzatori ambulanti alearga dupa tine... Caldura e ametitoare... Recunosc ca aici în parc mi-a placut mai mult acum - în noiembrie :)) Parcul este rupt din Paradis! pup ♥

      Ștergere
  4. :)) Dada! Cum am scris la "partea 2"... Minunat ca nu mai trebuie sa caut informatii pe net si le am de-a gata de la tine. Multumesc.
    Un decor ca de turta dulce! La turta dulce-mi va zbura gandul de cate ori voi vedea poze cu operele lui Gaudi! :)
    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu m-am gândit la jocul pe plaja, castelele din picaturi de nisip ud :)) Dar în Parc Güell casele chiar arata ca din turta dulce :))
      pup si eu. Noapte buna!

      Ștergere
  5. Pasionata fiind de patchwork, am stat ore in sir in acest parc si am privit in extaz bucatelele de mozaic si faianta, atat de minunat combinate...
    Ai scris atat de frumos, am aflat multe informatii pe care nu le stiam, chiar daca am fost acolo. Esti un ghid minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am fost de câteva ori in Barcelona si Parc Güell dar am aflat lucruri noi si interesante de la ghidul nostru deosebit de bine instruit.
      Mozaicurile sunt superbe... Atat de încântata am fost acum câtiva ani, încat am cumparat doua suveniruri - kitsch-uri, o salamandra si o dansatoare de flamenco, bibelouri din ghips îmbracat în mozaic colorat :) Le pastrez cu mult drag :)) Am si doua tabluri cumparate de pe Rambla, cu imagini de pe bulevard. Le-am înramat si le-am pus pe hol :) Pentru când mi-e dor de Barcelona :)

      Ștergere
  6. Când l-am vizitat prima dată nu ştiam nimic din ce povesteşti tu aici şi am avut impresia că sunt pe tărâmul poveştilor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca este minunat sa mergi in acest parc oricând ai chef, doar pentru o plimbare... Barcelona este un oras extraordinar de frumos! pup :-*

      Ștergere