joi, 11 decembrie 2014

Croaziera - Catedral de Santa María de Palma de Mallorca

(continuare)
Am strabatut din nou orasul cu autocarul, acum în directia portului. Turlele unei cladiri de proporții uriașe deveneau tot mai clare. Ghidul ne-a spus ca urmeaza sa vizitam catedrala din Palma, mie însa mi se parea ca ne apropiem de un castel din povesti. Localnicii o numesc "Catedrala La Seu" pentru ca este resedinta bișofului din Palma. În imediata apropiere a catedralei se afla Palacio Real de la Almudaina (Palatul Regal), una din reşedinţele oficiale ale familiei regale spaniole. Complexul edificiilor ridicat la malul Marii Mediterane este impozant, grandios, impresionant!
Se spune ca în lupta finala dintre arabi si spanioli, pentru recuperarea insulei, flota regelui Jaime I a fost prinsa de o furtuna puternica. Regele a jurat ca daca scapa de furia naturii, va construi o catedrala închinata Fecioarei Maria. Imediat dupa izgonirea maurilor din Spania, regele Jaime I de Aragón a dispus ridicarea catedralei pe locul unei moschei si piatra de temelie a fost pusa în anul 1230. Urmasul acestuia, regele Jaime II de Mallorca, a impus în plus proiectului ridicarea unui mausoleu pentru familia regala si constructia efectiva a început în anul 1306. Realizarea navei a fost finalizată în anul 1587 si portalul principal a fost sfințit în anul 1601. Lucrările la fatada principala au început în anul 1852 și au fost încheiate abia la începutul secolului 20. Astfel, ridicarea catedralei a durat aproape 400 de ani si rezultatul este o minune arhitectonica.


Catedrala este imensa, masoara 121m lungime, 55m lățime și 44m înălțime si ocupa o suprafata de 7000 metri patrati (~ suprafata Stadionului Wembley). Edificiul religios construit din piatra de calcar în nuantele de ocru si auriu este înconjurat de un parc superb. Fatada principala este orientata spre Palatul Almudaina. Portalul cel mai bogat decorat al catedralei este fatada dinspre port, numita Porta del Mirador.
Un cutremur în anul 1851, a distrus o mare parte a catedralei, astfel ca planurile arhitectilor Juan Bautista Peyronnet (1812-1875) si Antoni Gaudi (1852–1926) se întrepatrund si se completeaza. Lucrările de reconstrucție și renovare au fost realizate parțial în stil gotic, multe din elemente fiind înlocuite în stil neogotic. Arhitectura edificiului contine multe elemente renascentiste, baroc si neoclasice si, cu toate ca aceasta catedrala are doar unul din cele doua turnuri tipice bisericilor gotice - Catedrala La Seu este recunoscuta ca fiind unul dintre cele mai importante monumente ale stilului gotic.

Interiorul este coplesitor atât prin dimensiuni cât mai ales prin decoratiuni. Numeroasele vitralii filtreaza lumina în culori magice, însa ceea ce face aceasta catedrala sa fie unica în lume, este rozeta dinspre partea de est, considerata "cea mai mare rozeta gotica din lume". Este compusa din 1236 bucati de sticla colorata si are un diametru de 12,5 metri. Când soarele straluceste dimineață, lumina ce patrunde prin rozeta atinge fiecare colț si biserica strălucește în toate culorile curcubeului, de aceea este supranumita si "Catedrala Luminii".

Cele două culoarele sunt grandioase, piloni subtiri par a se desface la vârf ca niste palmieri, formând bolti tot mai înalte spre zona centrală.
În partea din spate se afla Capela Regala, acoperita de o bolta asimetrica, construita de Antoni Gaudi, cel care a restaurat capela la inceputul anilor 1900. El a îndepărtat altarul baroc din secolul 13 și l-a înlocuit cu vechiul altar gotic. De asemenea, a facut modificari structurale, mutând corul de la mijlocul naosului și afiliindu-l Capelei Regale.
Catedral de Santa María de Palma de Mallorca impresionează puternic, uimește si emoționează. Reprezinta un simbol al orasului si este unul dintre cele mai renumite monumente ale lumii. (va urma)

24 de comentarii:

  1. Impresionant şi într-adevăr copleşitor!
    Decoruri exterioare de vis sau de film :)
    Mulţumesc încă o dată că împărtăşeştu cu noi toate acestea.
    pupici. Noapte bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu siguranta Palma are multe de aratat, însa sunt multumita ca tot ce ne-a fost prezentat în scurta excursie a fost deoasebit siextraordinar de frumos.
      Multumesc ca-mi esti alaturi, Anastasia draga. Te pup
      Noapte buna! :)

      Ștergere
  2. E impresionanta!
    S-ar putea spune - despre unele constructii de prin lume - ca e adevarat miracol faptul ca au dainuit secole! :)
    Noapte linistita!
    Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai rar atâta grija pentru detalii... catedrala este cu adevarat grandioasa!
      Noapte buna, draga mea. Pupici de la duo pentru trio ;.*

      Ștergere
  3. Numai citind si privind pozele tale spun ca sunt impresionata, uimita si emotionata , dar daca as vizita aceasta capodopera... !!!
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu siguranta vei ajunge cândva si tu aici si atunci, te vei bucura gasind tot ce ai citit aici si te vei concentra sa descoperi alte detalii si fineturi.
      te pup si eu. NOapte buna! :-*

      Ștergere
  4. Absolut impresionant!Nu pot sa am decât cuvinte de admiratie!
    Fotografii excelente!
    O seara cât se poate de placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e foarte greu sa gasesti cuvintele potrivite pentru a descrie o asemenea capodopera. Ma bucur ca mi-ai citit articolul, multumesc!
      Noapte buna! :)

      Ștergere
  5. sunt fara cuvinte, m-a coplesti maretia impunatoare a acestei catedrale a carei aparitie pe lume a durat cateva secole...sper sa dainuiasca secole...
    pot doar sa-mi inchipui acustica incintei, cat despre frumusete, iti taie respiratia...
    minunat!

    pup draga mea draga! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu-i asa ca din afara seamana cu un palat din povesti? Si pe mine m-a impresionat extraordinar, de aceea am si scris atât de mult despre Catedrala din Palma.
      pup si eu draga mea draga :-*

      Ștergere
  6. Eu nu auzisem de aceasta capodopera,dar sa o mai vizitez si sa aflu atatea date despre ea.Pentru asta iti suntem recunoscatori.O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sincera sa fiu despre Mallorca nu auzisem lucruri frumoase :)) nu stiam decât despre Ballermann 6 - petrecerile exagerate si cu exces de alcool... de aceea nici nu am vrut sa fac vreodata concediu pe insula... Vezi cum se inseala omul daca se bazeaza doar pe ce aude?! :))
      Tot ce am vizitat pe insula a fost impresionant, însa biserica a fost absolut impresionanat!
      un start bun în weekend! :)

      Ștergere
  7. Sunt uimit de frumusețea acestei construcții! Ce artiști, ce maeștri ai cinstrucțiilor a avut omenirea! Parcă au un farmec deosebit aceste clădiri vechi, în comparație cu sticla și metalul din ce în ce mai prezente în zilele noastre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mare dreptate ai... otel si sticla sau oglinda - asta este tendinta constructiilor actuale.
      Ma bucur mult ca ti-a placut cronica mea de excursie.
      Un start bun în weekend!

      Ștergere
  8. Cata istorie adunata pe acest petic de pamant atat de strategic plasat in Mediterana. Inca o zi spectaculoasa, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si ce bine ca nimanui nu i-a venit ideea sa o darâme si sa ridice, spre exemplu hoteluri - direct pe plaja, chiar daca la sfârsitul secolului XIX dupa cutremur catedrala a fost in mare parte darâmata!
      Te pup. O zi faina si tie!

      Ștergere
  9. Doar uitandu-ma la pozele tale si mi se taie respiratia.
    Cred ca si tu numai acum ai reusit sa vorbesti,atunci mai mult erai cu capul pe spate sa nu pierzi niciun detaliu.
    Minunat!
    Pupici!

    Nu ma satur privind!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa am fost! :)
      excursia noastra a fost extraordinar de bine pregatita, la intrarea în catedrala am primit fiecare casti si ghidul ne-a soptit la ureche toate câte a stiut el în legatura cu frumusetea acestui lacas sfât. Este modalitatea ideala de a te deplasa liber, de a putea face fotografii si totodata de a nu scapa vre-o explicatie a ghidului.
      te pup draga mea :-*

      Ștergere
  10. Minunată construcţie! Un edificiu impresionant, o arhitectură extraordinară. Şi ce grijă pentru detaliile care îi dau strălucire. Lucrau chiar şi secole, cei de odinioară, la ridicarea acestor măreţe catedrale, dar iată ce minunăţii lăsau posterităţii.
    Sărut mâna şi pentru această pagină de cronică de călătorie, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai mare dreptate... astazi nu mai avem rabdare, totul trebuie sa se intample repede... Urâm santierele si ne suparam atunci când drumurile sunt blocate datorita unor constructii sau renovari.
      Multumesc pentru frumosul comentariu! :) Un weekend minunat sa aveti, Alex draga!

      Ștergere
  11. Câte minunăţii ai putut vedea in concediul pe 2014!
    Şi (am mai spus-o) mă extaziez rar spre deloc în faţa construcţiilor! Povestea, imaginile „impresionează, uimesc şi emoţionează".
    Câtă muncă! Cine mai are răbdare în zilele noastre să facă aşa ceva? Nici măcar nu mai e timp să gândeşti aşa ceva, darămite să pui în practică!
    Mă uitam şi la clădirile vechi din Bucureşti (câte au mai rezistat), în treacăt - câtă atenţie la detalii...! Comparaţia e insignifiantă, ştiu.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comparatia cu Bucurestiul nu este gresita, România trebuie însa sa învete sa-si puna în valoare frumusetile, sa le evidentieze si sa câstige bani din turism. Atâtea tari în lumea asta mare nici nu se ocupa cu altceva decât cu turismul, si România are spre noroc, multe multe alte bogatii... turismul este însa tare neglijat! Bineînteles ca a avea turism înseamna a oferi si o retea de autostrazi de calitate, pentru ca nici un turist nu doreste sa-si piarda o jumatate de zi calatorind 150 de kilometrii, dintr-o localitate în alta.
      te pup Ioana. O duminica frumoasa!

      Ștergere