marți, 9 aprilie 2024

Brunch cu vecinii

Am mai povestit eu aici pe blog ca pe strada noastra domneste armonia. Locuim în acest cartier de peste 12 ani si realatia noastra cu vecinii a fost din primele zile foarte placuta, în sensul ca nu stam saptamânal la taclale si cafelute, dar ori de câte ori avem nevoie de ajutor, sar cel putin trei familii. Mai mult de atât, serbam zilele de nastere împreuna, vara facem împreuna gratar în curte, iar de sarbatori organizam cel putin o masa festiva - la unul din noi acasa sau la restaurant.
Sarbatorile Pascale le-a petrecut fiecare cu familia iar acum, am serbat noi-între noi. Cei mai vârstnici vecini - el 85, ea 80 de ani (casatoriti de 57 de ani), ne-au invitat sâmbata ce a trecut la un mic-dejun prelungit, un brunch (din engleza breakfast (mic dejun) si lunch (prânz).
S-au pregatit ca de obicei fantastic! Am fost întâmpinati cu câte un pahar de sampanie si o cupa cu capsuni. Dupa small-talk am fost invitati la masa. Aranjata impecabil si încarcata cu de toate: chifle, franzeluta, cornuri cu gemuri, gemuri, miere, brânzeturi si struguri, sunca, file de somon și diverse salate (cu avocado, cu creveti, cu vinete, cu masline, creson si panselute), ridichi si rosioare, chicken wings si supa de spargel... A fost un amestec echilibrat de preparate reci și calde! S-au servit cafea și ceai, lapte proaspăt, apă minerală și sucuri de fructe. 
Ne-am pus la curent cu noutatile din viata noastra, a copiilor si a nepotilor, am povestit despre planurile de vacanta, despre eclipsa de soare, despre barometrul politic, despre inflatie si prognozele financiare, despre când începe sezonul de tuns gazonul, despre când se schimba rotile la masini ... practic, despre câte'n soare si în lună! Nu a ramas nimic nedezbatut! ☺☺☺
Ne-am despartit pe la ora 14, satui si foarte-foarte bine-dispusi.


20 de comentarii:

  1. Trăieşti într-o lume frumoasă, cu oameni frumoşi, dragă Carmen! 😊
    Aşa să fie mereu!
    😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avit noroc de vecini buni, putea sa fie altfel... nu ai ce face sau cum alege! Dar e un cartier bun, cu oameni de treaba! 🤗 Te pup Vero draga 😘

      Ștergere
  2. Wow, 85 și 80! Și mai au și poftă de musafiri, extraordinar. Să le dea Dumnezeu sănătate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, multumim, asa e, sanatate sa aiba! Sunt de admirat! La fiecare doua saptamani le vin copiii si nepotii, nepotii cu prieteni... Sunt mereu in jur de 12-18 persoane la masa de pranz! Toti ne minunam de unde au atata energie si pot sa pregateasca atata mancare si sa serveasca si sa adune... Sunt de admirat!

      Ștergere
  3. Chiar dacă meniul nu este sofisticat, există mult rafinament culinar în modul de prezentare, în paleta largă de sortimente, simple, naturale și sănătoase...îmi place cum au ales sa servească salata în cupe transparente...intens apetisante😄😋...deasemeni candelabru decorat cu simboluri pascale...O adevărată inspirație, o relație frumoasă de prietenie între vecini.
    Zile minunate în continuare! Te pup,dragă Carmen!😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Gina draga 🤗 E mancare tipica pentru brunch,de foarte buna calitate. Amandoi sunt ca furnicile... La bucatarie si la sufragerie, nu care cumva sa lipseasca cuiva ceva din farfurie! Sunt gazde nemaipomenite!
      Doi vecini tare dragi, au lipsit de la brunch... de dimineata ea a avut un puseu de tensiune! S au scuzat ca nu pot participa.
      Totusi, mereu i am pomenit in discutiile noastre ingrijorate si la finalul mesei, noi "fetele" am pus pe farfurii din toate cate ceva si ne am dus impreuna sa vedem cum se simt. Tensiunea era din nou normala si tare s au bucurat ca am venit scurt in vizita ☺️ Asa e intre vecini 🤗
      Te pup Gina. Numai bine draga mea. Ganduri bune si imbratisari 😘🤗💞

      Ștergere
  4. Ce frumos!
    Oamenilor buni, li se dăruiesc oameni la fel de frumoși și buni!
    Bucurii simple și timp binecuvântat cu astfel de oameni!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos! Aș vrea să știu mai multe despre salata cu panseluțe.
    Nu m-am putut opri să nu mă gândesc la cei de 80+ de la noi, ce diferență imensă. Am de-a face cu mulți vârstnici la muncă și tare mi-aș dori să reușim și noi să ne schimbăm in bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vecinii mei au cea mai mare gradina de aici, de pe aleea noastra, fiind casa de colt. Este foarte ingrijita si plina cu tot felul de flori si plante minunate. Ei au panselute comestibile, un soi cu flori mici, un pic mai mari ca viorelele. Reteta salatei nu este deosebita, este salata normala, poti face din orice verdeturi salata si dupa ce se amesteca (cu sare, piper ulei, balsamico sau alt dressing), o decorezi cu aceste panselute.
      Eu nu am panselute.
      Cunosc aceasta mentalitate! Mama s-a autonumit "batrâna" de la 55 de ani!!!!! Si s-a comportat asa... Norocul este ca iata, a implinit 81 de ani si este sanatoasa si se descurca înca singura. Dar am observat ca in general, românii au mentalitatea aceasta - dupa cincizeci si ceva, esti BATRÂN! În discutiile cu fostii colegi de liceu si facultate am auzit foarte des "ce mai vrei, la vârsta noastra!?!" Vai de mine?! care vârsta?! Mie nu mi-a spus nimeni ca arat batrâna, nu s-a comportat nimeni lânga mine ca lânga o baba... cu toate ca am implinit 60 de ani! Societatea asteapta de la mine sa functionez cu toata forta si capacitatea fizica si mentala... Vârsta de pensionare este aici 67, atât pentru femei cât si pentru bartbati! Copiii si tineretul ni se adreseaza in general la per tu si imi place enorm! Mi s-a zbârlit mereu parul când in concediile din România tineretul m-a salutat cu "Saru' mana tanti Carmen!" ☺☺☺
      In Germania mentalitatea este "vârsta este doar o cifra! Cum te simti este important!" Si daca esti sanatos, nu ai cum sa nu te simti bine!
      Vecinii mei sunt de admirat! Lor le place enorm sa organizeze mese festive! Ei au trei copii si cinci nepoti. Nepotii sunt in jur de 20 de ani, au prieteni si la weekend, vin toti la masa la bunici. In jur de 15 persoane sunt mereu la masa! Trei sau patru feluri de mâncare pentru fiecare! Si aici trebuie mentionat ca unii sunt vegetarieni, altii mofturosi, trebuie sa tina cont mereu ce ii place si ce nu ii place unuia si altuia! ☺☺ Ne amuzam mereu cand ne povestesc ce tevatura se produce când intomesc lista de cumparaturi ☺☺☺
      Noi stim când le-a venit familia la masa ca in ziua aceea este strada plina cu masinile lor ☺☺☺

      Ștergere
    2. Mă întreb dacă nu cumva panseluțele acelea sunt trei frați pătați, care arată exact ca și panseluțele dar sunt plante medicinale, și sunt trei flori pe o tijă.
      Vârsta de pensionare și la noi a devenit 65 de ani și pentru femei, cu diferența că speranța noastră de viață este mai mică decât în Germania. Și că în general se practică bătaia de joc față de angajați, și la privat și la stat. Parcă obținerea unei funcții scoate ce este mai rău din oameni. Așa că uzura psihică este foarte mare. Și poate fi dificil să ai grijă și de sănătatea fizică, mai ales când lucrezi și trebuie să îți iei concediu de odihnă pentru analize și consultații. Și odată ajuns acolo unii medici te tratează superficial. Eu ar trebui să fac proceduri la balneologie de două ori pe an, in practică o singură dată am reușit (gratuit, că plătesc suficient lunar). Și apoi am avut de suferit la muncă pentru că mi-am permis să stau în concediu medical (totul dura 3 ore plus drumul și programul este doar dimineața).
      Adresarea cu tanti și nenea mă disperă, a trecut epoca. Aud uneori părinți cu copilași mici cum le spun copiilor arătând străini "doamna" și "domnul", și mă bucur că ies din tiparele vechi. Adresarea cu tu din păcate este percepută de foarte mulți ca lipsă de respect și asta inclusiv din partea adresantului, care devine adesea obraznic. Nu sunt de modă veche absolut deloc, dar la noi se percepe ca un semnal că nu mai este nevoie de respect.

      Ștergere
    3. Cred ca ai dreptate, eu nu prea cunosc plantele medicinale.

      Din cate stiu eu, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.
      Eu am cotizat 18 ani la casa de pensii din România...
      Nici aici nu primesti proceduri balneologice... Gratis (ma refer la cei asigurati) este ca un castig la loto. O cura balneara se primeste doar imediat dupa ce ai iesit din spital dupa o operatie grava. A bucur ca nu am avut nevoie niciodata. Helmut a fost trimis doua saptamani, dupa operatia pe cord, (3 Bypass)...
      Mie imi place cand copiii si tinerii mi se adreseaza pe nume. Este lejer, ca in familie. La serviciu ssuntem deasemenea per tu, de la cel mai de sus pana la cel mai tânar angajat.
      Numai bine, draga mea! 🤗

      Ștergere
  6. Ce grup frumos şi ce bine că e aşa atmosferă între vecini, contează mult aspectul ăsta! Să fiţi sănătoşi cu toţii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conteaza intr adevar foarte mult sa ai vecini buni. Dar e chestie de noroc 🤗
      Sanatatea e cea mai importanta, pentru toti! Multumim, asemenea, Potecuta draga 🤗💞

      Ștergere
  7. Foarte brumos ca aveti armonie in cartier si ca va intelegeti cu vecinii. La mine nu este asa, nu am vecini buni si intelegatori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand locuiam in Sibiu, in bloc ne aveam bine unii cu altii si am avut chiar doua prietene foarte bune. Problema mea au fost vecinii den cealalta scara, cei care aveau balconul lipit de al nostru... Doamne cat m au chinuit! Tin minte ca eram insarcinata si baietii vecinilor faceau chefuri noapte de noapte! Unul canta la acordeon, altul la saxofon si cel mai tanar, batea darabana pe masa.... Nu imi mai placea sa locuiesc la mine acasa! Au fost cei mai urati ani!!!!
      De aceea, acum, apreciez norocul pe care il am 🫶🏻

      Ștergere
  8. Am mai spus-o și eu și au spus-o și fetele înaintea mea: ești norocoasa cu o astfel de comunitate. Și asta s-a creat și datorita concepției de viata pe care o au nemții, a modului lor de socializare atât în familie cât și între vecini. Bătrânii noștri de 80 de ani sunt .... obosiți, mult prea munciți, au nevoie de îngrijiri deja cu ani înainte de pensie. Nu știu, poate printre cei mai avuți o fi mai ușor, dar la noi majoritatea celor care mai sunt de 80 ani, încă sunt "C.A.P.- isti", cu pensii foarte mici din agricultura și care nu știu socializa în acest fel, cu vecinii la masa. Ei sunt bucuroși dacă le calcă copii curtea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumoasa comunitatea voastra. Sunteti ca o familie largita.

    RăspundețiȘtergere
  10. Din fericire, desi nu am reusit sa las un gand, pana acum, vazusem de ceva timp pozele, asa ca stiam ce ma asteapta :))).
    Ma bucura sa citesc despre aceste obiceiuri frumoase. Imi amintesc de normalitatea din copilarie. Nu faceam chiar brunch-uri, dar ce vreau sa zic este ca era altfel, sau poate locul in care am copilarie era altfel - din cauza oamenilor.
    Foarte frumos au pregatit (si foarte bun :D). Si ma bucur mult pentru voi!
    Pupici cu mare drag :*

    RăspundețiȘtergere
  11. Traiesti intr-o comunitate cu o mentalitate sănătoasă . În Romania e mai greu...invidia e la putere si nu ai cum sa realizezi un brunch cu vecinii. Ma bucur foarte mult pentru tine! Pupici, draga Carmen.

    RăspundețiȘtergere