duminică, 21 decembrie 2014

Cea mai scurtă zi din an


Am vrut sa aleg ca titlu "Începutul iernii astronomice" dar la mine în curte înfloresc bănuțeii printre firele tot mai verzi ale ierbii...Singurul semn clar ca luna decembrie se apropie de sfârsit este calendarul meu de Advent, care mai are doar 3 usite nedeschise ☺ Si bradul cumparat saptamâna trecuta din curtea bisericii, care sta acum într-o galeata cu apa sprijinit de usa pivnitei.
Mos Craciun atârna caraghios la geam, cu razele de soare jucându-i-se în pletele dalbe.

În casa rasuna colinde si din bucatarie se raspândesc arome de mere coapte, scortisoata, cuisoare si portocala. Helmut pregateste cel mai placut desert de sezon! :-)
Pentru ca Maestul bucatar a hotarât cu ce ne va rasfata la masa în zilele de sarbatoare, mi-am îndeplinit datoria si am scris si printat meniurile pentru Seara de Ajun (Der Heilige Abend) si pentru Prima zi de Craciun (Der 1. Weihnachtstag).

Acum tocmai am terminat de împachetat cadourile care-si vor gasi loc sub brad, în Seara de Ajun. Pâna atunci le voi mai tine pitite în dulap. Sunt câteva mici surprize pentru familie si prieteni. Înca mai astept sa soseasca un CD pe care l-am comandat online (însa angajatii de la Amazon sunt în greva)...
Astazi este totodata a patra Duminca de Advent. Am aprins si ultima lumânare din coronita si am pastrat un moment de reculegere pentru toti cei dragi care astazi nu mai sunt printre noi. Pentru o clipa m-am gândit si la cei care au disparut la evenimentele din '89. Au trecut 25 de ani...

24 de comentarii:

  1. Freamătul pregătirilor este în creștere! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) noua ne fac o deosebita placere aceste pregatiri si abia astept Seara de Ajun când o sa împodobim bradul. Luna decembrie este cea mai frumoasa luna a anului! ☺

      Ștergere
  2. La tine totul e așa cum trebuie sa fie, liniștit si vesel și frumos... Calendarul dulce de Advent seamănă cu cel al Mariei mele. La ea sunt multe ușite nedeschise că a fost extrem de ocupata și a mai uitat de el, în schimb sora ei ar deschide cate doua usite pe zi, mare dulcegareasa...
    Îmi propusesem și eu să împachetez cadourile cat erau fetele la școală sau plecate care pe unde, dar m-am luat cu alte treburi și am rămas cu ele neimpachetate, tot noaptea va trebui sa fac operațiunea asta, dar nu-i bai, ce poate fi mai frumos decât sa împachetezi daruri pentru cei dragi?
    Ca și tine am și eu emoții ca n-or sa ajungă cărțile pe care le-am comandat pentru Ioana (Continuarea de la The maze runner) Azi am văzut cu toții filmul, ne-a plăcut.
    Mulțumesc, Carmen, ca ai determinat-o pe postăriță să treacă pe la mine, ești o drăgu și-o speci si mi-ai făcut o mare surpriză ☺Să ai sărbători binecuvântate! Sa fii fericită cu toți ai tăi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am vazut si eu filmul si mi-a placut :) astept cu nerabdare sa-mi povestesti cartile ☺
      Spor la treaba si multa veselie!
      Ma bucur ca am facut o surpriza :-* te pup

      Ștergere
  3. si eu am impachetat ceva daruri in seara asta, nu sunt eu prea indemanatica dar ma straduiesc :)
    ca in fiecare an am o strangere de inima pentru ca ai mei sunt departe dar anul viitor mi-am promis mie si lor ca vom fi impreuna de Craciun :)
    si noi asteptam seara de Ajun ca sa impodobim micul nostru bradut si sa ne bucuram de cea mai frumoasa perioada din an :)
    sa stii ca simt de aici parfumul merelor cu scortisoara sau or fi merele din cuptorul meu? :))
    oricum, talentul si priceperea lui Helmut, greu de egalat :)
    abia astept sa ne prezinti meniul ales de Helmut :)

    pup draga mea draga, o noapte frumoasa iti doresc si zapada de Craciun...ceea ce imi doresc si mie! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. anul viito rva fi un an bun! petreci sarbatorile de iarna cu familionul tau si tot la anul mi-ai promis ca veniti la noi :) abia astept!
      deocamdata totul este conform planului, adica bifat :)) Am rezolvat totul, mai sunt mici amanunte care nu se pot adauga decât la timpul respectiv. Astazi vreau sa merg la coafor, dar poate ca totusi aman pe maine... trebuie sa ma hotarasc repede si sa sun la salon. Vreau sa tai putin din lungime :)
      Când vin copiii la masa, Helmut trebuie sa tina cont de multe mofturi :)) Spre exemplu Adela va trebui sa "sara" primele doua feluri de mancare din Seara de Ajun, pentru ca ea nu manânca pastrav la gratar (Helmut face o exceptie si îi va pregati creveti la gratar) si la aperitiv avem scoici cu unt si usturoi, nici Adela si nici Raluca nu manânca! :)) asa ca portiile lor le vom împarti între noi ☺
      Te pup draga mea draga. Sa ai o saptamâna de lucru usoara! despre zapada... neee, nici vorba sa vina! Din pacate, e soare si cer senin, exact ca într-o zi de mai!

      Ștergere
  4. Azi am asezat si noi primele ornamente de sarbatoare prin casa, in acompaniament de colinde...deodata am fost mai veseli si mai zambitori, redevenind copii, care cred in Mos Craciun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la noi ornamentele stau in casa si in jurul casei de la inceputul lunii decembrie. La unele renuntam în Seara de Ajun, când vom împodobi bradul. Abia astept si eu... mai sunt doar doua seri! :))

      Ștergere
  5. si ziua noastra de azi, cea mai scurta din an, a fost acompaniata de colinde, planuri de continuarea pregatirilor pentru zilele viitoare, meniu traditional, alegerea si impodobitul bradului...iar impachetarea cadourilor va fi in ajun...
    ce presupune cel mai delicios desert de sezon?...
    Sanatate, bucurie, somn usor! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Gina, pe la noi vremea este în continuare de primavara, parca nu ne vine sa credem ca în doua zile e Craciunul!
      ati împodobit deja bradul? noi o vom face în Ajun
      cel mai delicios dulce de sezon sunt merele coapte cu zahar caramel, stafide, scortisoara, cuisoare si felii de portocala :)) Asociez mereu aroma aceasta cu Adventul, pentru ca mâncam deseori acest desert în luna decembrie :)
      Sanatate iti doresc si eu tie si o saptamâna rodnica! pup :-*

      Ștergere
  6. Voi vă petreceţi în familie minunat, ca de fiecare dată!
    Da, au trecut 25 de ani. Astăzi am fost la parastasul care s-a făcut pentru tinerii ucişi şa Universitate. Erau coroane depuse deja, flori şi lumânări aprinse. Mă bucur că nu au fost uitaţi.
    Noapte bună, pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. au trecut 25 de ani... Macar noi, generatia care a trait evenimentele, nu are voi sa-i uite pe martirii '89!
      O saptamâna placuta sa ai! pup :-*

      Ștergere
  7. Frumoasă şi plină de emoţii este această aşteptare a marii sărbători a Crăciunului. Ce frumos ştiţi voi să păstraţi aceste tradiţii şi obiceiuri. Tocmai aceasta face tot farmecul sărbătorii: aşteptarea, nerăbdarea, emoţia sfântă a unei astfel de zile. Când eram copil, mă copleşea emoţia zilei de Crăciun, când toate păreau... magice, minunate.
    Să aveţi cu toţi şi în aceste ultime zile de aşteptare, mult spor în pregătiri şi numai linişte în casă şi în suflet.
    Sărut mâna, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta este adevarata magie a Craciunului! sa astepti si sa te bucuri de împodobirea bradului în seara zilei de 24 decembrie, sa faci pe cineva sa se bucure de atentia ta, sa daruiesti unora mai putin norocosi ca tine, sa dai din bunatatile tale de pe masa si unui nevoias.
      Multumesc mult Alex draga! multumesc si trimit aceleasi urari de bine si sanatate înzecit, înapoi.
      Doua zile mai sunt ... abia astept sa ne arati ochii rotunzi si lucind de fericire ai Sarei, lânga Pomul de Craciun si cadourile de sub brad :))

      Ștergere
  8. Nici pe la noi nu sunt semne de iarna- parca s-a intors primavara ! :)
    Imi place ideea cu meniurile tiparite si cat de bine sunt realizate! Tu esti atenta la orice detaliu, nu stiu cum poti fi atat de organizata si sa nu uiti nimic ! :)
    Si eu am pregatit cadourile , felicitarile au pornit la drum, bradutul este pregatit ...
    pup si spor la treaba !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca este asa, pentru ca ne împartim munca între noi si începem pregatirile cu 2-3 saptamâni înainte de Craciun si pentru ca asa facem de ani de zile... Totul a intrat în obisnuinta. Nu simtim pregatirile ca o corvoada, nu suntem stressati la cumparaturi, nu alergam dupa cadouri... totul e facut cu calm si placere :))
      Te pup draga mea. Spor în toate! Înca doua seri si va veni Mos Craciun! ☺

      Ștergere
  9. Ce atmosferă de bine, frumos şi perfectă organizare, reiese din tot ceea ce postezi, draga mea!
    Mai am şi eu câteva treburi, iar miercuri plecăm la părinţii mei, unde ne adunăm cu toţii anul acesta, adică şi familia surorii mele. Abia aştept!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este frumos când familia se reuneste, asta da farmec total zilelor de Craciun! ma bucur mult pentru voi. Sa aveti parte de clipe vesele si seri tihnite! pupici

      Ștergere
  10. Deja a trecut a patra duminica de Advent, nici nu imi vine sa cred. Inca de pe la sfarsitul lui noiembrie astept cu nerabdare Craciunul, iar acum parca mi se pare incredibil ca mai sunt doar cateva zile.
    Si noi am impachetat cadourile, acum facem bagaje pentru ca vom pleca la munte in Ajun. Vremea este frumoasa si aici, este o iarna clada si noua ne place asa. Te imbratisam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Raluca, ma bucur ca va pregatiti de vacanta si va doresc sa traiti clipe fericite si sa aveti vremea ideala pentru plimbari si tot ce v-ati propus sa faceti. Pentru Bebe este bine sa nu fie ger :)
      Sarbatori fericite, sanatate si numai bucurii, draga mea. Pupici si îmbratisari ♥

      Ștergere
  11. Atmosfera festiva! Atmosfera calda! Si afara... primavara! :) Azi avem ceva zapada dar numai pe acoperisuri, masini si iarba... Dar Soarele ne zambeste! (cu dinti, dar zapada tot nu-i poate rezista).
    Am ramas in urma cu toate! Ce spor ai tu! Abia astept seara de Craciun, sa impodobim bradul... pe care inca nu-l avem. :)) Darurile asteapta sa fie impachetate dar... o clipa nu raman singura, sa nu vada ceilalti ca-l ajut pe Mos Craciun!
    Saptamana minunata sa va fie! Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te invidiez Diana draga... ce as vrea sa vad si eu zapada, macar pe acoperisul caselor si pe gazon :)) La noi însa este prognosticat mai departe soare si temperatura aerului +15°C
      Astazi am facut o excursie cu masina, am vizitat unul din cele mai frumosase orase medievale ale Germaniei - Rothenburg ob der Tauber si ne-a batut un vânt... oh! Fiind soare nu m-am îmbracat prea gros, însa am facut turturi la nas :)))
      Te pup draga mea. Spor la tot ce ti-ai propus acum, în prag de sarbatori! Imbratisari si pupici si pentru familion ♥

      Ștergere
  12. bradul tocmai ce l-am terminat de facut1 m-am gandit ca maine o sa fiu prinsa cu treburi si nu o sa mai reusesc....
    am vrut sa imachetez si ceva cadouri insa colac peste pupaza s-au intors ai mei pe acasa....:))
    desi mi-as fi dorit macar un pic de zapada, soarele se pare ca nu e de acord....:) vreme frumoasa si la mine....
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi doar mâine sera vom impodobi bradul. Treburile le-a treminat, încet încet, in ultimile 3 saptamâni. Ieri am facut o excursie în "orasul Craciunului" si azi am fost 5 ore la coafor :)) Maine nu am decât sa aranjez masa si sa-l ajut putintel pe Helmut la gatit. Pe la ora 16 vor venii copiii si începem sa împodobim bradul. Când pastravul va fi gata la gratar, ne vom aseza la masa. Pe la ora 20 s-au anuntat colindatori - pentru prima data de câd sunt în Germania, vom fi colindat :))) mama prietenului Adelei este românca :) Abia astept sa fie seara de Ajun!
      pup draga mea :-*

      Ștergere