marți, 11 mai 2010

Sfintii de Gheata

În credinta populara (Olanda, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Elvetia) sunt cunoscute cinci nume de episcopi si martiri ai secolului 4 si 5, care se spune ca aduc în fiecare an, vreme rece, ploi cu grindina sau înghet la sol:
St.Mamertus – 11 Mai
St.Pancras – 12 Mai
St. Servatius – 13 Mai
St.Bonifatius – 14 Mai
Sophie – 15 Mai
Datorita reformei calendarului este posibil însa ca Sfintii de Gheata sa înceapa pe 23 mai... precis nu se mai stie :) Ce este însa sigur, este ca fara instrumente meteorologice, doar prin experienta, comparare si observare atenta a fenomenelor naturale, predecesorii nosti au stabilit un calendar orientativ al vremii, menit sa vina în sprijinul agricultorilor.
Si astazi, cu instrumente sofisticate, s-a dovedit ca regiunea continentala, sub efectul razelor de soare de primavara, se încalzeste mult mai repede decât oceanul Atlantic de Nord si ca din aceasta cauza se formeaza presiuni între aerul cald si cel rece. Si ca într-adevar flancul de aer polar, este zilele acestea împins spre Europa centrala, unde noptile vor fi clare, cu vânt uscat si posibil înghet la sol!
Se spune ca doar dupa ce trece "Sophie cea rece" vremea se va stabiliza si primavara va face încet - încet loc verii.

11 comentarii:

 1. E clar ca e o conspiratie la mijloc....-)))..numai ca anul asta primavara n-a fost,asa ca daca vine vara aia cu calduri sufocante,nu stiu cum o mai scoatem la capat...

  RăspundețiȘtergere
 2. Draga Oana,
  daca te consoleaza un pic: si la mine e rece si ploua de doua saptamâni-exceptie a fost jumatate de sâmbata si duminica :)
  Noi suntem suparate, dar natura este recunoscatoare, totul a explodat verde :)
  te pup si-ti doresc o saptamâna cât se poate de frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 3. Deci asta e explicatia pentru frigul din ultimele zile.... Sper sa iasa gradina mea de legume fara pierderi prea mari din perioada asta grea... OF!

  RăspundețiȘtergere
 4. Ceska draga,
  :)) aia au fost pre-sfintii de gheata :)) Adevaratii sunt asteptati începând de azi :)))
  Fara gluma, acum; eu nu cred ca vom avea cirese anul acesta pentru ca exact în perioada când au înflorit au început ploile , fara pauza, pâna când petalele au fost spalate de pe ramuri :( Albinutele au avut concediu...Este un an nu prea bun!

  RăspundețiȘtergere
 5. Hm , la noi azi s-a incalzit acum e soare 17C.
  Si am vazut sambata intr-un cires in satul vecin niste ciresele mici aproape cat unghia de la degetul mic. Sunt in urma e drept dar de pofta tot vom ajunge sa mancam cateva. Eu nu ca daca nu se mai intampla nimic neprevazut sper sa ajung in ROmania in iunie dar voi.... puteti veni la noi in livada, la cules!

  RăspundețiȘtergere
 6. Ceska,
  :) multumim de invitatie :) dar fara Gâza nu are farmec! va pupam

  RăspundețiȘtergere
 7. Eu am facut azi plaja!!! Dar asta nu înseamna ca a venit vara la noi. Anul trecut a fost o vara... lunga. A început prin martie si în octombrie înca se facea baie în mare.

  RăspundețiȘtergere
 8. Giulia,
  o blondina cu piele ciocolatie! fiu-fiuuuuu! = fluierat admirativ ;)

  RăspundețiȘtergere
 9. Frumoasa explicatie! Acestor sfinti meteorologi li se adauga Sf. Margit Pisorcoasa(10 iunie) si Sf. Medardus(8 iunie).

  RăspundețiȘtergere
 10. Nu ştiam de sfinţii ăştia, dar în ultimul timp vremea îşi face aşa mult de cap încât credinţele meteo populare nu se mai împlinesc întru totul.

  RăspundețiȘtergere
 11. Interesant ! Atunci să așteptăm să treacă și sfinții ăștia ! ☺

  RăspundețiȘtergere