marți, 16 decembrie 2014

La treaba cu veselie

Înca din vremea când fetele mele erau micute, le placea sa ma ajute la treburile casnice si eu le-am încurajat permanent, chiar si atunci când mai mult ma încurcau ☺ O placere deosebita a fost sa pregatim împreuna mâncaruri speciale pentru sarbatori. Fursecurile pentru Craciun au reprezentat una din cele mai placute momente din perioada premergatoare importantelor sarbatori de iarna si fara aceasta "actiune" simtim ca ne lipseste ceva, parca nu ar avea farmec Craciunul.
A devenit o traditie sa ne întâlnim - o saptamâna-doua înainte de Craciun, si sa începem sa pregatim fursecurile. De obicei coacem câte zece sau douasprezece tipuri diferite: cornulete cu nuca, stelute cu scortisoara, bezele, covrigei cu brânza, turta dulce, fursecuri cu ness, cu crema de lamâie, cu migdale, biscuiti spritati cu ciocolata, ochi-de-pisica, isler, arlechin... Din an în an am redus portiile, pentru ca ne-am impus sa nu mai mâncam atâta dulce. Ne place însa sa pregatim farfurioare mici de carton învelite în celofan si sa le facem cadou celor care nu cunosc acest gen de prajiturele de casa. Avem câtiva "abonati", mai ales în caminul studentesc ☺
Anul acesta doar una din fete a putut sa vina si ne-am descurcat destul de bine. Ca de obicei ne-am pus albumele Merry Christmas - Mariah Carey si Colinde, colinde - Stefan Hrusca... fara de care nu functioneaza nimic! ☺ Am cântat, am râs, ne-am maimutarit si am facut Selfies, am framântat si mixat si toate fursecurile ne-au iesit perfect! Drept rasplata, ne-am autocinstit cu câte un Campari.



Astazi si mâine mi-am propus sa continui. Vreau sa pregatesc blaturile pentru fursecurile cu ness si pentru cele cu lamâie (aluat cu amoniac). Fetele au la universitate perioada colocviilor si de predare a referatelor - ceea ce este mult mai important.

32 de comentarii:

  1. Hihi, ştii cât îmi place mie de voi, dar acum cu mustăcioare, îţi dai seama că-mi sunteţi şi mai dragi!
    Un pupic pentru amândouă trimit! Ba nu, pentru toţi patru!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trimitem si noi câte un pupic pentru fiecare. Îmbratisari si gânduri bune, dragilor ♥

      Ștergere
  2. :) Faine clipe, în familie, în bucătărie! Deosebit de amuzant momentul cu „ne-am autocinstit cu un Campari”!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai cine sa ne serveasca, cine sa închine în cinstea gospodinelor, daca nu noi pentru noi?! :)))))
      Batbatii au carat ghivecele cu flori de prin gradina si au agatat ghirlandele luminoase în jurul casei... Apoi au baut câte un Whisky si au fumat trabuc :) "activitatea" asta din urma i-a tinut ocupati mai mult de o ora ;))))

      Ștergere
  3. Cat sunteti de nostime! Dar si harnicute si pricepute!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunteti superbe, imi dau seama ca esti o mama minunata, off. mi-as dori ca si mama mea sa fie asa ca tine. ..Bravo, sa imi opriti si mie o portie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim :) Sigur ca avem destule fursecuri - pentru toti colindatorii. Te asteptam! :)

      Ștergere
  5. vaaai!! mi-ai luat-o inainte!:)))
    acusica si eu ma apuc....
    cred ca sambata! si mieimi place sa fac dulciuri! pe fiica mea am menajat -o insa trebuie sa vina si momentul ei....:))
    poate sambata??:))
    doamna!! da sortul unde va este? mai nou am o pasiune pentru sorturi....
    imi plac atat de mult si tot achizitionez sorturi funny, colorate pentru diverse ocazii....! :))
    fain la voi....tare fain!
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai... mai sunt 8 zile pâna in seara de Ajun, deci nu esti în întârziere. Daca momentul vine sâmbata, sa ne arati poze, te rugam ♥
      Sortul?! da... nu avem în casa decât doua sorturi - Helmut are unul albastru si eu doar pentru Craciun, pe asta cu Mosul pe care l-a luat fiica-mea. Asta vara în Andaluzia am fost cu mâna pe niste sorturi haioase, dar pentru ca vâmzatorul nu a avut bani marunti, nu le-am mai cumparat. Mi-am zis ca "mai trec eu pe aici" si... nu am mai trecut, asa cum se întâmpla de obicei în astfel de cazuri. Dar ai dreptate, o sa-mi procur sorturi :))
      te pup si eu. Seara faina!

      Ștergere
  6. Cate bunatati ati pregatit intr-un ritm relaxat si cu multa voiosie! :) As gusta din fiecare! Clipele de genul sunt pretioase. Pupici si spor in toate, draga Carmen.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) eu si fetele avem un fel de "cod al muncii" :)))) De când erau micute, am început asa si am pastrat obiceiurile ☺ nu începem treaba pâna când nu cânta muzica!!!☺ Pentru fursecurile de Craciun, muzica pe care am amintit-o mai sus, pentru spalat geamuri: Aqua - albumul Barbie Girl, pentru facut curatenie prin casa Beyoncé . Stim textele melodiilor si "cântam" cu voce tare... saracul sotul meu, prefera sa nu fie pe acasa când avem noi actiuni de genul acesta :)))))
      Te pup si eu. O saptamâna placuta în continuare!

      Ștergere
  7. Imi place "de mor" atmosfera de la voi. Si nu ma refer numai la perioada sarbatorilor, ci in toate zilele. Ai o familie minunata!
    Cate bunatati !!! mmmm...
    pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce frumos aţi petrecut împreună, făcând bunătăţi! Iar dacă aceasta este deja o tradiţie în familia voastră, cu atât mai frumos!
    Privind pozele, mi-am aminti de copilărie, când o "păzeam" pe mama la prepararea bunătăţilor şi ce-mi mai plăcea când mă punea şi pe mine să fac câte ceva. Şi mie îmi mai dădea mama pe la nas cu cremă sau frişcă şi ce ne mai amuzam. Şi cred că tocmai de la aceste momente, am prins mare drag de bucătărie... Mă uit la Sara şi mă bucur că se străduieşte şi ea să fie prezentă prin bucătărie, cu glasul ei de clopoţel, dornică să "ajute".
    Frumoase amintiri şi momente de mare apropiere sufletească, care nu se vor uita niciodată!
    O seară frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa este Alex draga! din copilarie se imprima cele mai multe deprinderi. Sotul meu mai are trei frati, deci... în casa lor erau 5 barbati - unul a trebuit sa o ajute pe mama la treburile gospodaresti. Helmut învatat multe retete de la mama lui si el gateste cu pasiune. Daca Sara vrea sa ajute este pentru ca va admira si vrea sa va imite, este o dulce! Mai târziu veti vedea daca îi face placere sau nu sa gateasca. Fetele mele sunt diferite, Raluca gateste cu pasiune, Adela numai "daca trebuie" :)) Dar placere le face la amândoua sa ma ajute, mai ales la furesecurile pentru Craciun - Craciunul este pentru noi o mare sarbatoare. Ne adunam cu totii în Ajun si împodobim bradul, apoi... nu stiu cum ne învâtim prin casa ca nu-l vedem, dar Mos Craciun lasa daruri totdeauna pentru noi toti sub brad. Apoi mâncam împreuna si ascultam colinde. Prima zi de Craciu deasemenea vin copiii la masa, iar pe 26 merg la parintii baietilor. Asa obisnuim pâna acum :)
      O saptamâna placuta si voua, cu activitati frumoase, joaca si plimbari!

      Ștergere
  9. O atmosferă minunată, mama și fiica alături în bucătărie, pregătind cu drag și voioșie bunătăți pentru Crăciun ! Dar ce frumoasă s-a făcut fata ta... ☺

    Numai bine, tuturor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. când suntem împreuna este mereu placut :) Multumesc mult, Zina!
      gânduri bune si urari de bine transmit si eu! ☺

      Ștergere
  10. Minunat, parca simt veselia si mirosul de fursecuri scoase din cuptor :). M-as bucura daca ai pune si retetele pe blog. Sau poate ca le-ai pus si le-am "sarit" eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Larisa, nu am pus retetele, însa cu multa placere voi scrie modul de preparare si ingredientele necesare daca îmi spui care din retete te intereseaza. Mentionez ca nu este niciuna complicata.

      Ștergere
    2. Cornuletele cu nuca mi-au facut pofta :). Dar si fursecurile cu nes si stelutele cu scortisoara suna apetisant.

      Ștergere
    3. draga mea, am pregatit un articol cu retetele - va aparea mâine dimineata. Daca ceva este neclar, te rog sa ma întrebi, în principiu însa fiecare reteta este simplu de pregatit! Tare m-as bucura sa stiu ca ti-am putut fi de folos! pup :-*

      Ștergere
  11. Răspunsuri
    1. pentru orice este nevoie de îndemânare si antrenament :)))

      Ștergere
  12. Veneam şi eu, dacă eram vecine :)
    mulţumesc frumos pentru mail :) pupici mulţi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce bine era sa fi fost vecine!
      eu multumesc pentru initiativa! :) pup

      Ștergere
  13. Ce fete harnice! Frumos obicei, dar si mai frumoasa atmosfera; mi-ar fi placut sa fiu si eu printre voi, sa invat retete noi :) Va pup cu drag si cu mult dor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hai anul viitor - noi facem in fiecare decembrie o astfel de zi :)) Fetele bucataresc si baietii se retrag în salonul albastru - tinerii învata de la maestrul Helmut despre istoria whisiky-ului, discuta si fac degustari. De obicei este si Ade cu prietenul ei, anul acesta a fost doar Lucky si prietenul ei. La anul putem sa fim toti 8, va fi si mai hazliu :)))

      Ștergere
    2. Multumim pentru invitatie, Carmen! Sa fim noi sanatosi pana atunci si poate...

      Ștergere
    3. asta e tot ceea ce ne dorim si noua si tuturor celor dragi noua! sanatate si numai bucurii! ☺

      Ștergere