joi, 4 decembrie 2014

Croaziera - Barcelona si capodoperele lui Gaudi (2)

(continuare jurnal 10.11.2014)

Antoni Gaudi este supranumit "arhitectul lui Dumnezeu. Proiectul vieţii lui a fost basilica romano-catolică închinată Sfintei Familii. La data de 19 martie 1882, Antoni Gaudi (n. 25 iunie 1852 – d. 10 iunie 1926), pe atunci un tânar arhitect la început de cariera, pornea proiectul bisericii ce avea sa devina capodopera vietii sale si totodata, simbol al Barcelonei - El Temple Expiatori de la Sagrada Família.

Impozanta biserica finanțată doar din fonduri publice este înca si astazi în curs de construire si proiectul se estimeaza a fi finalizat abia în anul 2026. Însusi Gaudi a investit 40 de ani de munca în uriasa bazilica din capitala Cataloniei, ultimii 15 ani din viata fiindu-i dedicati exclusiv. "Clientul meu nu se grăbește" a spus Gaudi referindu-se la termenul de încheiere al lucratilor.
Gaudi a combinat arta mudejar cu stilul gotic şi baroc, dar nu s-a intergrat în niciunul din acestea. El a creat un stil unic, catalogat alaturi de Art Nouveau. Caracteristic acestui stil original şi inconfundabil sunt liniile curbate, ondulate si formele neregulate în care natura este puternic stilizata. Se obisnuieste sa se spuna ca Antoni Gaudí a crezut în Dumnezeu, dar nu a crezut în unghiul drept.
Sagrada Familia reprezinta stilul arhitectural neo-catalon, o variantă a neogoticului. Biserica este expresie a celor mai semnificative simboluri ale credintei crestine. Având trei fațade - a Nașterii, a Gloriei și a Patimilor, biserica este acoperita de 18 turnuri ce reprezinta în ordinea înălțimii, cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și cel mai înalt turn, al lui Iisus Hristos.
Turnul central - al lui Isus, va sustine o cruce uriașă. Înălțimea totală este aleasa în mod conștient sa fie 170 metri, calculata în asa fel încât sa fie cel putin un metru mai mică decât Montjuich, cel mai înalt deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi a hotarât că lucrarea lui nu are voie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Sagrada Familia urmeaza să fie pictată în întregime - faţada de est a cărei temă este" mântuirea umanităţii", va fi luminoasă, iar partea de vest, ce simbolizeaza "martiriul" va fi pictată în tonuri întunecate. Cupola naosului a fost terminată în anul 2000 si în prezent se lucrează la turnul lui Isus.
În anul 2005, UNESCO a adăugat pe lista monumentelor culturale protejate fatada Nașterea Domnului, absida și cripta Sagradei Família ca o extensie a lucrărilor lui Gaudi în Patrimoniului Mondial
În noiembrie 2010 Papa Benedict al XVI-lea a sfințit biserica si i-a acordat rangul de Basilica minor.

(va urma)

26 de comentarii:

  1. Zilele trecute, un prieten ne-a aratat pozele pe care le-a facut in aceasta vara in vizita lui in Barcelona si m-am oprit cu interes exact asupra acestei biserici! N-a stiut sa ne dea prea multe informatii despre constructie si mi-am propus sa caut dar... ce coincidenta! :) le citesc la tine si nu mai trebuie sa bantui pe Google! Multumesc!
    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am scris pe blog de cateva ori despre Barcelona, pentru ca ne-am petrecut de mai multe ori concediul pe Costa Brava. Ziua mergeam la plaja si dupa-amiezile colindam Barcelona în lung si-n lat :)) Pentru ca acum vaporul nostru a ancorat în Barcelona, nu am vrut sa ramânem pe nava, ci mai bine ne-am înscris în aceasta excursie pentru a revedea cele mai importante capodopere ale lui Gaudi. Asa am ajuns din nou la Güell, Sagrada Familia... urmeaza Casa Milà si Batló :)) Plimbarea ne-a facut o placere grozava, descoperind ca Barcelona e frumoasa chiar si în noiembrie.
      pupici si îmbratisari :-*

      Ștergere
  2. Studiasem eu putin despre Barcelona in cadrul unei competitii intre bloggeri, am scris o postare, dar la tine mereu gasesc informatii noi, mai ales ca ati fost pe acolo. Am multe articole de recuperat dar si somn.
    Noapte buna. xo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este greu sa scrii despre ceva maret chiar si atunci când ti-ai facut impresia vazând totul aievea, si gasesc ca este foarte foarte greu sa scrii doar din ce citesti si cunosti prin mass-media. Articolele mele despre Barcelona ramân aici, este timp si peste ani sa fie citite :)) Sanatatea depinde si de felul în care ne odihnim, deci... sper ca ai dormit bine. Eu iti spun acum Buna Dimineata! ☺

      Ștergere
  3. Este o adevarata capodopera arhitecturala Sagrada Familia. Intr-adevar stilul lui Gaudi este unic, imposibil sa nu admiri dantelaria si formele deosebite. Multumim de plimbare Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin Gaudi, Barcelona a capata prestigiu mondial. Ce ar fi fost Barcelona fara Parc Güell sau fara Sagrada Familia?! nu ne putem închipui asa ceva...
      Multumesc ca m-ai însotit în plimbare, Larisa! :)

      Ștergere
  4. chiar daca azi e joi, tot fara cuvinte am ramas!
    acest monument este atat de neobisnuit prin tot ceea ce reprezinta, prin simbolistica incat cu greu iti poti gasi cuvintele...
    te imbratisez draga mea draga, o zi perfecta iti doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gaudi a fost un artist complex. A fost apreciat pentru toate lucrarile lui si de aceea este de neîntels cum de s-a putut întâmpla sa se stinga din viata în ciudata conjunctura! Iara ce au scris ziarele:

      Un bătrân a fost lovit de tramvai şi lăsat să zacă pe caldarâm. Trecătorii nu i-au acordat atenţie - "Un cerşetor mai puţin, atâta pagubă!" Într-un târziu, un poliţist l-a dus la spitalul săracilor din Barcelona - fiindcă după hainele ponosite, pline de praf, fără bani asupra lui şi fără acte, cu faţa arsă de soare, cu barba şi părul alb-colilie, în dezordine şi plin de pământ, nu putea fi decât unul din cerşetorii care împânzeau străzile Barcelonei. Abia a doua zi, capelanul de la "Sagrada Família", Mosén Gil Parés, l-a recunoscut şi a insistat să fie transferat într-un spital de elită, dar bătrânul a refuzat, spunând că "el aparţine celor săraci". S-a stins trei zile mai târziu, la 10 iunie 1926, în vârstă de 74 ani si a fost înmormântat în cripta catedralei "Sagrada Família".
      ... Acel bătrân era Antoni Gaudí, supranumit "arhitectul lui Dumnezeu".

      Ștergere
    2. mi s-a facut pielea de gaina...
      de ce suntem atat de superficiali?!
      a fost mai mult decat un om....

      Ștergere
    3. A trait întreaga viata creând... A iubit o singura femeie în viata, pe când avea treizeci si doi de ani. Se numea Josefa Moreu si i-a respins iubirea. A trait singuratic, a fost un om ranit, trist, hartuit de boala (reumatism si tuberculoza).
      Congregației pentru Cauzele Sfinților studiaza si cerceteaza biografia acestui arhitect fara egal si este propus ca cel târziu pâna în primavara anului 2016, Antoni Gaudi sa fie beatificat - 90 de ani dupa deces. Venerabilul va fi declarat "Fericit" într-o liturghie publică solemnă de beatificare. Va deveni Patronul arhitectilor... Atâta mai poate face omenirea pentru acest Mare Geniu!

      Ștergere
  5. Da, cred ca Gaudi a fost "arhitectul lui Dumnezeu" dupa ce vad si citesc aici! Chiar ca am ramas fara cuvinte- vorba Pandhorei .
    Sa ai o zi minunata ! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a fost un geniu! Operele sale uluiesc generatii si generatii...
      O zi faina si tie. Pup

      Ștergere
  6. Fiecare centimetru de piatra este cioplita si reprezinta ceva, cred ca nu ar ajunge o viata sa identifici si studiezi fiecare detaliu al acestei biserici. Este unica, in continua constructie, in continua transformare, in mijlocul orasului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. coplesitor, impresionant, randios... Este proiectul arhitectului lui Dumnezeu! cât de adevarat suna!

      Ștergere
  7. Mi-a placut atat de mult aceasta capodopera,ca de cate ori am ocazia sa citesc,sa vad imagini ,o fac cu mare inters.Nu am ajuns ,dar cred ca mi s-ar inmuia picioarele daca as ajunge acolo.Esti o fericita ca ai fost si ,iar si iar ,o vezi si nu te saturi.E o minune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este într-adevar coplesitor de frumoasa! E atât de ALTFEL încât nu exista om sa nu se minuneze... Si în plus, de 130 de ani, e mereu altfel! Creste încet, cu rabdare, precum un Sequoia...

      Ștergere
  8. inca se lucreaza! se lucra si acum ceva ani!:)
    dar tot impresionanta e aceasta constructie...!:)
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se lucreaza de 132 de ani si probabil ca se va mai lucra înca 12... Generatia nostra va avea bucurie de a vedea Sagrada Familia gata - fara macarale de jur împrejur!
      pup si eu :-* O seara de Mos Nicolae magica!

      Ștergere
  9. Minunată catedrală! O construcţie sacră unică. Marele Gaudi a vrut şi a reuşit să spargă toate canoanele arhitecturale, prin acest impresionant edificiu. Îmi doresc mult să mai ajung pe acolo şi să văd catedrala în toată strălucirea ei, fără schele şi şantier.
    Foarte frumoase impresiile tale de călătorie, dragă Carmen.
    Numai bine! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu doresc neaparat sa revad aceasta capodopera terminata... Peste 12 ani, îmi doresc sa fiu sanatoasa, sa pot calatori sa revad Barcelona. Sagrada Familia este o minune!
      numai gânduri bune trimit catre voi, mai ales în seara aceasta când micuta Sara se va întâlni probabil cu Mos Nicolae :)) Ce bucurie! Sa aveti o seara magica!

      Ștergere
    2. Sărut mâna, dragă Carmen! Mulţumim din suflet pentru gândurile bune. Sara este adâncită în lumea viselor, dimineaţă va fi întâlnirea cu cadourile din ghetuţe, de la Moşul!
      Zile frumoase şi numai bucurii la toată familia voastră frumoasă! :-)

      Ștergere
    3. :)) îmi amintesc de vremea când fetele mele aveau 3 anisori :))) am organizat cu vecinii din bloc un Mos Craciun care sa ofere copiilor din sac cadourile (pregatite de noi cu nume). Cu toate ca le-am pregatit moral pe cele doua mamarute, întâlnirea s-a lasat cu plâns :))) de emotii, de frica?! habar nu am însa fiica cea mica nici nu a vrut cadoul de la Mos, nu s-a dezlipit de lânga rochia mea :))) Cea mare a spus repede poezia si aproape ca a tras cadoul din mâna Mosului, apoi a zbughit-o imediat cât mai departe de el :))))) Doamne ce faza simpatica!
      Sa o fotografiezi pe Sara cu ochisorii mariti, facând descoperirea dulciurilor din cizmulite :)) Trebuie sa vedem si noi scupetea de fetita!
      O seara buna, Alex draga! Numai bine si sanatate sa aveti si voi!

      Ștergere
  10. :) o altă minunăţie! Îmi plăcea să caut locuri în oraş din care să o privesc... fiecare cu ţăcăneala lui! :)
    Şi chiar aşa, clientul (Dumnezeu) nu se grăbeşte! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta înseamna sa percepi orasul ca localnic, sa nu fii presat de timp ca turist - sa nu trebuiasca sa numeri zilele ce au mai ramas din concediu... Este minunat ca ai putut sa vezi Sagrada Familia asa!
      esti de invidiat! te pup, draga mea :-*

      Ștergere