luni, 29 ianuarie 2024

Hornul si fumul

Nu-i asa ca am uitat sa va arat casuta pe care am achizitionat-o anul trecut în luna decembrie? Este micuta (ca un cub cu latura 10 cm ), simpluta, confectionata din tabla. Acoperisul este detasabil si în interiorul casutei exista un suport pentru un "con-fumator"... alta traducere mai adecvata nu am gasit.☺ 
Casuta foloseste la aromarea aerului din casa, deci... pe lânga casuta, trebuie cumparate si micile "conuri-fumatoare" - un fel de carbune care arde fara flacara si emana o aroma usoara, fina, placuta. Eu am cumparat "conuri" cu aroma de brad, altele cu aroma de scortisoara si o cutie cu aroma de tamâie de Craciun. 
Istoria acestor conuri se pierde în negura timpului, dar prima atestare a productiei de Räucherkegel - asa cum conurile-fumatoare se numesc pe germana, a fost în anul 1750, în regiunii Crottendorf din Muntii Metaliferi. Aici se extrageau dintotdeauna rasini si materiale biotice aromatice si se produceau diverse amestecuri utilizate mai ales la ceremoniile religioase. Odata cu aparitia traditiilor moderne de Craciun - pe la mijlocul secolului al XIX-lea, folosirea acestor conuri parfumate s-a raspândit si dincolo de muntii Erzgebirge. 
Calitatea acestora a capatat renume si astazi sunt protejate prin licenta. Lumânarile fumigene de Crottendorf sunt renumite international si au doar componenti naturali: rasina, carbune de lemn, faina de cartofi, lemn de santal, faina de fag, miere si arome naturale. Componentele se amesteca formând un aluat umed, aluatul se pune in forme si se lasa la uscat. 
Pe lânga aromele traditionale ("aroma de Craciun", de brad sau de scortiosoar si mar) exista o gama larga de arome, potrivite fiecarui anotimp - pe baza de esente florale, pentru ambient, dar si cu mirosuri care sa alunge insectele.
Eu folosesc lumânrelele fumigene pentru a parfuma aerul din camere. Este tare placut ♥

14 comentarii:

  1. Căsuța este adorabilă! Conuri am văzut prin Oser dar nu am știut ce sunt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuue sa vezi daca acele vonuri sunt cele originale Crottendorf. Doar acestea au u siguranta compozitie naturala.
      Teoretic, daca ai o bucata de tabla sau o bucata de faianta, poti pune conul sa arda, asezându-l ca pe un bradut. Va arde complet si locul pe care a fost asezat se va pata, de aceea trebuie avut grija pe ce asezi, nu doar ca sa nu ia foc 🤗

      Ștergere
  2. Există prin specificațiile "conurilor" ceva legat de substanțele aromatizante? Eu n-am găsit așa ceva, la mine în casă sunt interzise.🙂🙃🙂

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In text am scris ca totul este NATURAL.... Am scris chiar si "reteta". Nu exista nimic chimic in compozitia acestor conuri.
      Dar bag de seama ca cineva s a arts o data si acum sufla si in iaurt😂😁

      Ștergere
  3. Sunt topită după ea! E superbă şi fumul ăla chiar iese, nu se joacă, adică e fum de horn pe bune! Tare mult îmi place! Nu ştiu dacă aş găsi o aromă pe care să o suport, dar aş sta cu geamurile deschise numai să văd căsuţa! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi place mirosul. Noi avem si un fel de cadelnita, un vas de alama, în care ardem din cand in cand un amestec de tămâie. Tamaie cu miere si polen de flori... E foarte placut mirosul 🙂 Bine, drept sa spun, noi avem salonul de zi si sufrageria fara usa intre ele si sunt cam 60 metri patrati.
      Te pup Potecuta draga. 🤗 O zi buna!

      Ștergere
  4. Îmi place foarte mult! Aveam impresia că aceste conuri își au originea prin China, nu știu de ce! Dar îmi plac foarte mult, văzusem niște fântânițe cu conuri, iar fumul imita apa.
    Căsuța este superbă și cred că miros foarte bine! Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooohooo, eu cand aud de made in china, nu am incredere in acuratetea produselor... Vreau sa zic ca acelea care sunt importate la noi, sunt majoritatea de joasa calitate.
      Te pup. O zi buna, Mihaela draga 🤗😘

      Ștergere
  5. Am și eu niste conuri asa, nu mai stiu ce miros au că nu le-am ars, mie nu prea îmi place mirosul de fum. Dar ale mele au venit insoțite de un mic vas, un fel de castronel de lut de 3cm diametru în care să le arzi. Căsuta ta e adorabilă. Nu știam că trebuie pus conul cu vârful în jos. Am văzut de Crăciun în magazine multe vase ceramice cam cu acelasi scop, deși unele sunt de genul în care pui picături și o lumânare tip pastilă să le incălzească. Dar erau și căsuțe.
    Cred că am văzut în magazine și fântânișe cu fum, dar nu le-am cercetat niciodată cum se creează fumul. O să fiu mai atentă data viitoare când le vpd.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact ce scrie si Mihaela mai sus, fantanitele cu apa de fum. Foarte interesant suna.
      Eu zic ca suporturile, indiferent cum arata, sunt bune. Dar mare atentie la conuri. Sa verifici unde sunt facute si din ce.
      Asa ceva cu pastila, am si eu, dar nu cu lumanare, ci mirosul se raspandeste prin evaporare naturala.
      Sunt atatea lucruri frumoase pe lumea asta. Poate cumperi ceva de gen si ne prezinti 🤗😘

      Ștergere
  6. Ingenios camuflaj pentru sursa fumului...obișnuiesc să ard și eu bețișoare tradiționale cu compoziție naturală, tămâie, miere și diverse arome florale sau fructate...atmosfera din casă capătă o notă Zen, o purificare...😇🥰...remediu antistres
    O săptămână profitabilă, dragă Carmen!
    Te îmbrățișez!🤗😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact Gina draga! Exact asa fac si eu... suntem din nou pe aceeasi lungime de unda 😊🤗💞
      Asta este problema comertului deschis... ca intra pe raftiri te miri ce chimicale, care dauneaza sanatatii. Este foarte important sa verifici cine produce (daca e de incredere, daca prezinta garantie, daca e vechi in bransa si verificat) si din ce produce ( sa fie produse naturale, sa fie explicata metoda prin care produsul este obtinut) si daca se poate, sa cauti produse care nu sunt executate prin exploatarea copiilor sau prin plata inechitabila. Acestea sunt informatiile pe care le caut atunci cabd cumpar ceva nou...
      Ce frumos te ai exprimat! Da, exact asa este "fructate...atmosfera din casă capătă o notă Zen, o purificare...😇🥰...remediu antistres" perfect exprimat, Gina draga.
      Te pup si iti doresc un sfarsit de luna cat mai placut 😘💕🤗

      Ștergere
  7. Ce frumoasa este casuta si cat de interesant se vede cum iese fumul! Asa, de la siguranta ecranului, ca altfel nu pra cred ca ar fi recomandabil sa stau in preajma a asa ceva :)). Chiar daca e natural... nu cred ca m-as risca.

    Apropo de tamaie, la noi e o moda mai noi cu mir si tamaie care sunt imbunatatite cu uleiuri esentiale - daca inainte sa zicem ca ma deranja putin mirosul de tamaie in spatiu inchis, in ultimii ani cand am mers la Inviere, am avut niste surprize neplacute afara, la distanta considerabila de Biserica. As vrea ca lucrurile in anumite cazuri sa fi ramas cum erau (si la mir am patit ceva destul de urat, cand m-am intalnit cu cineva dat cu mir... - tot din cel imbunatatit).

    Dar casuta arata minunat! Ma bucur ca ne-ai povestit si mi-a placut si filmuletul - cred ca ar fi o alternativa geniala impotriva insecelor - mi se pare ca si japonezii au niste chestii de gen pe baza de tamaie pentru a tine tantarii si alte chestii de gen la distanta :D

    puuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, te inteleg! Asta e problema... ce uleiuri esentiale?! Cum au fost obtinute?! Ca toate care sunt presate la rece sunt bune. Insa am vazut si eu in comerz "ulei eteric" obtinut dinnesente chimice! Deci pardon! Dar lumea cred ca se bucura ca sunt ieftine si de aceea cumpara!
      Eu am un magazin al meu de unde cumpar esente(nu uleiuri) am mai scris eu de paradisul acela No.7 se numeste. Lampa Berger de acolo am cumparat o si o iubesc! Daca intru in magazin, stau cu orele in fata rafturilor. 😜😍😊
      Te pup. O zi buna! 😘

      Ștergere