luni, 22 ianuarie 2024

Carnaval la Ulm

Duminica mi-am propus sa merg pâna la Ulm; sa ma întâlnesc cu fratele meu si împreuna sa o vizitam pe matusa noastra. Întreaga saptamâna trecuta, temperaturile au fost mult sub linia zero si fratele meu este genul de persoana care se plânge mereu de frig... Lui nu îi place iarna doar în statiunile montane, la schi ☺ Asa încât nu prea i-a convenit când i-am spus ca vreau sa ne plimbam prin oras si în niciun caz nu voi veni sa stam pe canapea, sa mâncam, sa bem si sa povestim! Am avut noroc cu prietena lui care mi-a tinut parte; asa ca în final, planul meu a fost acceptat. ☺ 
Am plecat cu un tren-regional care face cursa între Augsburg si Ulm într-o o ora si 15 minute. Trenul nu a fost aglomerat, am gasit un loc foarte bun, a fost cald, placut pe tot parcursul calatoriei. Am citit si... imediat am ajuns la destinatie. Helena si Mircea m-au asteptat pe peron ☺ 
 Am pornit veseli spre centrul vechi al orasului, spre Ulmer Münster - biserica cu cel mai înlat turn din lume. Ideea mea a fost sa ne plimbam pe canalurile Dunarii, prin cartierul pescaresc, sa povestim, sa râdem si sa facem câteva fotografii.
Ne-am blocat însa în piata mare a domului unde era lume multa, foarte multa. Unii deghizati de carnaval, altii doar spectatori si am descoperit ca tocmai începuse defilarea asociatiilor de carnaval - "der Umzug" cum se numeste pe germana sau "der große Narrensprung". Nici nu am stiut ca defilare de Fasching care tocmai se desfasura, are loc anul, mereu cu trei saptamâni înainte de "carnavalul mare", adica înainte de ultima saptâmâna din-nainte de lasarea Postului Pastelui. Si cum anul acesta tarile catolice si evanghelice vor serba Pastele pe 31 Martie/1 Aprilie, saptamâna în care carnavalul va atinge apogeul este 8 februarie - 14 februarie. În Augsburg "der große Narrensprung" va avea loc pe 12 februarie (în ziua numita "Lunea Trandafirilor").
 
Ne-am oprit si noi alaturi de cei peste 10.000 de spectatori si am admirat parada cluburilor/asociatiilor de carnaval. În fata noastra s-au perindat aproximativ 8.000 de participanti în costume specifice asociatiei din care fac parte, însotiti de muzicienii fanfarelor de club din regiunea șvabo-alemanică, din Elveția, din Liechtenstein și din Austria (pe unii i-am reîntâlnit seara în trenul cu care m-am înotrs acasa ☺). 
Pe strazi, o atmosfera vibranta, vesela si proaspata! Fiecare asociatie avea scris pe o placardă numele si lozinca pe care participantii la parada o stigau, ca sa sperie iarna, sa mature frigul si sa faca loc primaverii. "Stelza-Hoi, Stelza-Hoi, Stelza-Hoi-Hoi-Hoi!", "Narro-Ahoi!","Kügele Hoi!","Zong raus","Narro-Heil","Hella Hella-Gamundia","Narri-Narro","Burgnarren-Helau","Schlagg-hoi", "Narri, Narro und Helau!" 
S-au aruncat confetii, s-au împartit bomboane si mereu s-au facut glume. De exemplu, copiilor de pe marginea bulevardului le sunt trase caciulitele peste ochi, le este apasat nasucul...Spre amuzamentul tuturor, mascatii fac mereu mici farse spectatorilor. Pe mine, unul cu masca de vrâjitor m-a rugat sa-i tin un pic maturoiul si...în timpul acesta, cu ambele mâini mi-a facut parul vâlvoi. Altul i-a turnat Helenei un kilogram de confetii în par!☺☺☺ 
 
Tare ne-a binedispus acesata defilare, am fi stat pâna la sfârsit dar fratelui meu i-au înghetat urechile si de dragul lui, am intra într-o cafetarie. Am gasit cu mult noroc o masa pentru trei persoane, am servit câte o bautura calda si am mâncat o pizza în trei. De la masa noastra am putut vedea înca parada dar nu am mai putut fotografia. 
Când am iesit, parada era spre sfârsite si noi ne-am îndreptat spre casa matusii mele care ne astepta cu strudel cu mar la cuptor. Am baut câte un espresso, am povestit si parca asa, țac-pac s-a facut ora 18. Helena si Mircea m-au condus la gara si la ora 19:30 m-a preluat Adela - fiica mea, în gara din Augsburg. Acasa, ma astepta Leo plin de dor, griji si drag ♥

12 comentarii:

  1. Ce frumos că ați nimerit parada, canalele Dunării și cartierul pescăresc rămân tot acolo, parada nu o vezi în fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este Pompilia draga .
      Mai ales ca eu Ulmul îl cunosc ca pe o a doua casa... Eu merg de peste 20 de ani in mod regulat la Ulm, cel putin o data pe luna. Am scris pe blog de multe ori despre minunatul oras de la Dunare. Cu toti prietenii care ne-au vizitat am fost la Ulm sa le aratam frumusetile orasului.

      Ștergere
  2. The colours are so dazzling there in the parade

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes, and some masks are really hideous! ☺☺☺
      The German carnival is a tradition from the Middle Ages.
      In carnival customs, the symbolization of the battle between light and darkness, between good and evil, between spring and winter still takes place. People tried to drive away winter by dressing up as witches, goblins and scary creatures from nature and beating around wildly with wooden sticks or making noise with a rattle or ratchet.

      Ștergere
  3. O adevarata aventura! Mie imaginile de la Parada mi-au amintit ca .. demult, prin ani 90, a facut Mami o masca pentru la scoala, pe suport de sac si cu ochi de ... castane - teoretic ar trebuie sa fie intr-o scurta filmare.. sa vad insa cum as putea sa pun pe laptop ce s-a filmat atunci pe caseta :))).
    Cred si eu ca a inghetat - nu are parul lung :D Si conteaza! Dar v-ati bucurat de bunatati la caldura si ati putut admira spectacolul in continuare. Desi cred ca strudelul a fost si mai bun . yum yum
    Dragul de Leo - cu siguranta a primit o portie mare de iubire la intoarcere :D.
    Pupici!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare faine toate sarbatorile, obiceiurile si traditiile populare, iar iesirile din online si din retelele virtuale, atât de relaxante, benefice si sanatoase, în toate aspectele perceptiei vietii naturale, originale, obiective, reale.
    Si noi suntem în Franta de 22 de ani, însa mergem în România de Craciun si de Pasti, deoarece suntem extrem de împrastiati în toata lumea.
    Si în România sunt superbe traditiile poporului, însa majoritatea se sting datorita sistemelor moderniste importate din Occident (zic eu)
    O dupa amiaza sublima, cu bucurie pace si multa Lumina!
    https://www.youtube.com/watch?v=pWDyusVOhYE

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumoase activităţi!! Şi câtă culoare, câte zâmbete! Foarte frumos, mă bucur că aţi nimerit la fix!
    Să îţi fie veselă săptămâna, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai petrecut o zi excelenta, plina de culoare si bucurie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce deosebit carnaval. Nu cred ca am mai vazut astfel de masti si costume.
    A fost deosebit sa-i vedeti pe viu, cu farsele lor cu tot.
    Multumesc pentru poveste. Pare sa fi fost o zi delicioasa din toate punctele de vedere.
    Pupici si seara frumoasa, draga Carmen! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  8. Superb! Una dintre situatiile in care pare ca e tare bine ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. 😊 V-ati amuzat si asta-i fain!
    Costumele si mastile sunt extra-reusite si mastile hidoase sunt foarte reusite in "uratenia" lor - altfel cum ar "speria" iarna? (daaar... n-o alunga cam prea repede pe dna Iarna?) 😊
    Leo, cred, sarea ca iedul in jurul tau, cand ai revenit. 😊 ❤
    Zile senine iti doresc, Carmen draga! 💕
    Imbratisari si pupici de la quattro pentru trio! ❤ 😘💞 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere