marți, 30 ianuarie 2024

Au rasarit ghioceii

Noptile sunt reci, temperaturile coboara înca sub -5°C asa ca diminetile, cei care nu parcheaza în garaje, trebuie înca sa razuiasca parbrizul înainte de a porni la drum. 
Totusi, în cursul zilei, soarele zâmbeste tot mai des si termometrul indica pâna la 12°C. Chiar si vrabiutele au început sa ciripeasca... Oare a trecut iarna? 
La mine în curte au iesit ghioceii. La orele amiezii aerul este atât de placut, încât îti vine sa pleci la plimbare si sa uit de serviciu sau alte obligatii (vorba lui Topârceanu "Zău că-mi vine să-mi las baltă toate interesele!) ☺☺☺
 
Ati stiut ca ziua de 29 ianuarie este denumita "Ziua Griesgram"? 😁Nu v-am spus ieri, pentru ca nu am vrut sa va sugestionez 😜 Cunoasteti precis persoane care, mai ales dimineata, privesc precum pisica aceea morocanoasa, Grumpy Cat! Ei da, exista o zi în an - pe 29 ianuarie, când foarte multe persoane au aceasta stare de spirit - o dispoziție proastă fara un motiv anume sau o stare de nemulțumire generala... Starea este generata poate de lipsa soarelui, de ger, de lipsa confortului obisnuit, de oboseala acumulata, de lipsa florilor sau a legumelor si fructelor proaspete, gustoase, zemoase... Tot în luna ianuarie, foarte multi oameni platesc asigurarile anuale sau fac platile de impozit si contul deja afectat de luna cadourilor si de excesul sarbatorilor de iarna, este un motiv în plus pentru o stare de nemultumire si nesiguranta... 
Griesgram provine din limba germana-înalta-de-mijloc unde grisgram (ori grisgramen sau grisgrimmen) înseamna scrâșnirea dinților ☺ Ulterior, sensul cuvântuli a fost asociat unei dispozitii "morocănoase" iar din secolul al XVIII-lea a capatat sensul actual „persoană morocănoasă, stare de spirit proastă”.😕😖😟
Dar astazi este 30 ianuarie! Zâmbiti cu toata gura, cu ochii si cu sufletul! Sa aveti o zi minunata!😍😃

14 comentarii:

  1. Când vrabiute ciripesc
    iar ghioceii înfloresc
    spre cerul însorit privesc
    lui Dumnezeu îi multumesc
    pentru magia harului ceresc
    pe care zilnic o traiesc
    cu gândul la tot ce iubesc
    smerit în fața Lui ma prabusesc
    apoi la drum din nou pornesc
    spun tuturor ca îi iubesc
    apoi cu Sufletul întreg ...zâmbesc...🌹🌻🌷🥰

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dadadadaaaaaa, asa sa faci Iosif! Sa ii molipsesti cu buna ta dispozitie pe toti din jurul tau!
      Un sfarsit de ianuarie cat mai placut sa ai! ❄️🌱🍃

      Ștergere
  2. Peisajul gri îți dă o stare sufletească gri, dar ieri și azi a fost soare și s-a dezghețat la amiază, așa că starea mea a fost una de bună dispoziție. Nu știam de această zi, dar de 29 februarie ce știi? Că eu inițial am citit 29 februarie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conform informatiilor de pe Wikipedia, Ziua de 29 februarie a fost declarata a fi "Ziua Bolilor Rare; a fost sărbătorită pentru prima dată în Europa și Canada pe 29 februarie 2008 pentru a sensibiliza publicul cu privire la preocupările celor afectați de boli rare. Ziua Bolilor Rare a fost proclamată de EURODIS, o alianță neguvernamentală a organizațiilor de pacienți, controlată de pacienți.
      Cea mai rară zi a anului, ziua bisectă, care are loc doar o dată la patru ani, a fost aleasă în mod deliberat. În anii non bisecți, Ziua Bolilor Rare este sărbătorită pe 28 februarie, cu toate acestea, recepția în mass-media este mai mică."
      Ma bucur ca iti merge bine ♥ Eu sunt un pic tracasata din cauza programarilor pe care le am in cursul saptamanii, dupa orele de program... Am inceput consultatiile de rutina anuale! Am inceput cu ortopediea ( ma doare spatele, au inceput sa ma doara si degetele de la maini... Am jucat volei de performanta si acum, prin meseria mea, stau doar pe scaun si misc degetele pe un mouse - unul normal si altul pentru 3D... Asa o viata nu se lasa fara urmari!) Am pana in martie de doua ori pe saptamana ergoterapie.
      In plus, ieri am fost la un medic podolog 😁 Am ras cu Helmut ca nu mai am niciun segment de corp intact / fara dureri 😁 Si cum piese de schimb nu exista, trebuie sa le intretin pe astea, inca in functiune 😂🤣
      In martie am controlul profilactic la stomatologie... Apoi incet incet trebuie sa fac alte programari: pentru analizele anuale de sânge, pentru vitamine, pentru hormoni.... Tja, bine ca la oftalmolog am fost anul trecut, acum am liniste macar trei ani! 😁😂🤣😁😂🤣 Timpul meu liber este atat de sccccurt! Of, of!
      Dar savurez weekendurile si bineinteles ma bucur de schimbarea de sezon. In curand plecam in concediu... Juhuuu, ma declar a fi din ce in ce mai fericita!
      Te pup Pompilia draga 😘🤗 Numai bine!

      Ștergere
    2. Ce banditi... 29 februarie. Smecheri :)).

      Ștergere
  3. Ghiocei! Ce frumos! Nu ma preocupa ideile cu ziua de luni, cu luna ianuarie, cu nu stiu ce chestii albastre. Sunt prea multe idei induse ce schimba in rau starile noastre de spirit...
    Prefer sa vad frumusetea ghioceilor. Vad ca si Leo face la fel!
    Pupici si o saptamana faina, draga Carmen! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Schimba in rau daca te prind pe "picior gresit" 😜 altfel, sunt amuzant de citit 🤣😂 parerea mea.
      O saptamana cat mai placuta, Suzana draga 🤗😘

      Ștergere
  4. Dacă îți spun că ieri m-am uitat și eu în trecere pe la mine prin grădină, dar nu cu atenție, după ghiocei! Încă nu apăruseră, dar am început să urmăresc. E așa frumos în pozele tale că parcă nici nu a fost gheața și zăpada de le-am văzut cu puțin timp în urmă.
    Nu știam de această zi. Sigur nu s-a prelungit și azi? Eu am m-am simțit așa mai „moody”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, incredibil ce rapid se adapteaza natura la interperii.... Daca acum ar ninge iar,ghioceii ar adormi din nou si ar "clopoti" sosirea primaverii cad s ar topi zapada 😂🤗
      Te pup. O zi buna 😘🤗

      Ștergere
  5. Superbi sunt ghioceii de la tine din gradina!!! Pe 30 au „rasarit” si la mine ghiocei in casa, dar in alta forma :))). Voi povesti cand reusesc sa finalizez proiectul pe blog despre el - dar ce faina coincidenta :)!!
    Pe 29.... uite habar nu am cum a fost. :))) Am uitat cu totul sa scriu pe 29 in jurnal... Ah, mi-am amintit, m-am taiat la un deget in ceva(ce s-a dovedit ciob minuscul) cand am vrut sa fac baza pentru puzzle -ul cu Mickey finalizat de Anul Nou.... :))). Deci am fost cam morocanoasa.

    Pupici!!

    ps: vreau si eu ghiocei la ghiveci. Si mai ales albastrele din acelea micute de padure :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PPS.. sa imi fie rusine.. ca numai la Leo care miroase asa de delicat ghioceii imi era gandul si fix despre el nu am scris.. dar asta pentru ca intre momentul cand am inceput si finalizat comentariul am avut o mica pauza - Kouki a vrut la toaleta :))))). Da... noroc ca a invatat sa foloseasca covorasele (cu 2020) si ne descurcam rapid cand doreste ceva aventura de gen, nocturna :))))
      Asa ca rdaga Leo - esti un scump :D - scuze ca am uitat sa te salutaaaam.

      Ștergere
    2. Ma bucur ca ai "ghiocei handmade" 🤗😊 tu stii cum sa iti infrumusetezi viata!
      Da, in curand vor inflori si crocosii sau brandusele de primavara,si viorelele, si trandafirii de zapada si galbenelele... Daca vremea o tine asa, putem zice ca e prumavara. Azi ploua dar e caldut. Duminica am cazut egrete pe un câmp. Am crezut ca sunt berze dar nu aveau coada neagra. Ceasul lor le a transmis ca e primavara!
      Te pup 😘🤗

      Ștergere
    3. Dragul de Kouki! 🤗🐾
      Nici Leo nu zice nimic cand vrea afara. Se posteaza in fata unei usi ce da spre curte ( salonul de zi, bucataria sau dormitorul) si ne priveste ca si cand ar vrea sa ne spuna " te rog, vreau repede sa ies in curte". Dar daca dormim... Hm! S a intamplat sa ii fie rau si a vomitat exact pe covorasul din fata usii. Pentru ca numeni nu i a deschis usa! Am vazut un videoclip cu un catel antrenat sa apese pe un buton de sonerie cand dorea afara. Ar trebuu sa introducem si noi asa ceva....Nu se intampla des, insa... E neplacut si pentru el si pentru nou.
      Pupici. Salurari de la Leo 😘🐾💕

      Ștergere