joi, 4 ianuarie 2024

Ca în basme - Reflexii în oglinda 1/2024

 
În prima zi a noului an, la ceasul înserarii, am trecut poarta Gradinii Zoologice spre o lume magica. O lume de basm, creata prin spoturi luminoase, instalatii sclipitoare, oglinzi, lasere, videoclipuri si muzica în aer liber, sub cerul încarcat de stele... 
Un traseu de peste doi kilometri, în circuit, ne-a oferit momente impresionante. O scara luuunga-lunga, din neoane albastre, spre o luna cocotata-n vârful unui copac cu ramurile încarcate de stele; un cort ce fereste de vânt pomul cu dorinte - pe crengile caruia oricine crede în magie, poate anina dorinte scrise pe hârtie colorata; un lac cu lebede din beculete albe, un altul cu zeci de stele-plutitoate si de jur împrejur copaci si boscheti luminati în cele mai calde nuante de rosu, bordo, oranj sau violet; flori, libelule licurici si fluturi uriasi sau animale în marime naturala, realizate cu mare maiestrie din ghirlande lunimoase; un trenulet ce-si trage vagoanele încarcate cu copii prin padurice, pe lânga cerbi, caprioare, vulpi, iepurasi si veverite sclipicioase. Sute de luminite încântatoare...


Plimbarea ne-a oferit si câteva surprize vii: o familie numeroasa de babuini se joaca fara teama de întuneric - spre amuzamentul vizitatorilor mici. Leii de mare savurau parca melodia din parc, balansându-si capul minimal, într-o pozitie meditativa. Focile si câinii de mare se zbenguiau în bazin iar pinguinii alergau pe marginea lacului cu piciorusele lor scurte. Adorabile momente! Purcelusul cu carapace (tatu) si o Țestoasa de Galapágos se pregateau de culcare, trei ursuleți spălători se jucau de-a prinselea într-un copac. Pe lac, berzele îsi faceau toaleta de seara, gâstele, ratele si pelicanii dormeau deja. Un lup napârlit, îsi facea nervos rondoul de noapte în cusca lui... Apoi noaptea ca smoala, nu ne-a mai permis sa vedem decât stelutele si decoratiunile de pe traseu.  
Un curcubeu a îmbratisat o portiune de alee, peste alta bucata de alee a început sa ploua cu stele cazatoare, peste o alta, ningea cu fulgi luminosi enormi. Din loc în loc pe trotuar erau proiectate tablouri hibernale sau șotroane vesele si multicolore. Un careu cu clopotei, oglinzi si ghirlande în chip de plante cățărătoare au întregit magia parcului. Câtiva pasi mai departe, un presepio impresionant, cu figuri în marime naturala si cei Trei Crai de la Răsărit realizati din împetituri cu beculete. 
Si peste tot, creatii sonore compuse exclusiv pentru acest parc. Pe un alt capat de lac pluteau barcute "din hârtie" care-si schimbau culorile în ritmul muzicii. Pe ponton, o rama de oglinda plasata ca o invitatie la a poza... Peste tot, în stânga si dreapta aleii, arcade, braduti, esarfe si panglici fosforescente, fotolii si banci capitonate; din loc în loc, piațete gastonomice cu punch pentru copii, vin fiert și preparate sărate și dulci. Am petrecut doua ore si jumatate plimbându-ne pe alei si daca Leo nu ne-ar fi grabit, probabil am mai fi zabovit ceva în parcul Zoo. Starea de spirit creata a fost de basm! Departe de a fi mohorât sau întunecat, asa cum se asteapta sa fie luna ianuarie, dupa ce trec sarbatorile. Am trait o experienta deosebit de placuta de care ne vom aminti întregul an 2024 ;-) La multi ani!
 
Sper ca v-au placut reflexiile si luminile din fotografii si videoclipuri si va invit sa participati la rubrica "Reflexii în Oglinda", initiata de SoriN si preluata de mine. Publică într-un articol pe blogul tău, o fotografie cu reflexii, o imagine sau un clip pe care tocmai le-ai vazut în "oglinda" (orice fel de oglinda... chiar si oglinda ochilor, oglinda apei, a cerului sau oglinda retrovizoare) si înscrie articolul aici - în tabel:

26 de comentarii:

  1. Este o lume de basm in gradina zoo! Și cumva este o intruziune în viața privată a locatarilor care cu siguranță nu se așteptau să mai aibă spectatori la căderea nopții.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsa suta la suta ca animalele din Zoo nu au fost deranjate. Asociatiile de aparare a drepturilor animalelor sunt foarte puternice in Germania si ar fi distrus in cateva ore parcul cu lumini, daca ar fi fost necesar.
      Parcul, care se întinde pe o suprafata de 22 hectare ( exista peste 1300 animale din cca. 250 specii diferite ), sunt sigura ca a fost impartit in asa fel incat traseul de lumini sa ocoleasca ceea ce a trebuit lasat la odihna. In plus, conducerea parcului zoo are foarte multa experienta (parcul a fost deschis pentru vizitatori inca din 1937).

      Ștergere
    2. Nu la faptul că ar fi fost deranjate animalele mă gândeam, doar că ați avut ocazia să surprindeți momente mai intime din viața lor, dat fiind oră în afara programului normal. Poate nu am folosit corect cuvântul intruziune, se cereau ghilimele.

      Ștergere
    3. Draga mea Pompilia, este totul OK, înteleg cevrei sa spui 🤗
      Vara, gradina ZOO este deschisa pâna la ora 19... Iarna se închide la ora 17... Aceasta expozitie speciala, s-a deschis l´de la 17 la 22. Noi am fost acolo la ora 17.
      Pupici si îmbratisari 😘🤗💞

      Ștergere
  2. Doamne, ce frumos e! Chiar de vis! Parcă e o altă lume acolo. Mulţumim pentru filmuleţe, am simţit puţin din atmosfera de acolo!
    Zi frumoasă, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prietena mea din Bucuresti tocmai mi a trimis poze, si ei au fost intr o expozitie asemanatoare, pe tema Alice in Tara Minunilor. Ma bucur mult ca astfel de evenimente sunt larg raspandite.
      Pupici si imbratisari draga Potecuta 😘🤗

      Ștergere
  3. Banuiam eu ca ne vei arata niste minuni!
    Ce frumos sa aveti asa ceva in oras. Banuiesc ca se organizeaza mereu lucruri noi intr-un astfel de spatiu.
    Pupici si un final de saptamana cat mai placut, draga Carmen! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur enorm ca locuiesc intr un oras mare. Eu am nevoie de spectacole de concerte, de muzee, de expozitii, viata intr o localitate mica nu ar fi fost pentru mine 🥳 Stiu ca sunt multi oameni care prefera linistea dintr un sat. Eu am trait mereu in orase mari, de aceea probabil prefer sa petrec doar concedii la sat sau cabana.
      Pupici si imbratisari 😘🤗

      Ștergere
  4. Mi-nu-naaaat! 😍 Chiar ca e ca si cum ati facut parte dintr-un basm! Datorita filmarilor si pozelor tale am simtit/intuit atmosfera de basm. Multumesc.
    Mi-a placut si de Leo, care parea curios de toate, se simtea bine inclusiv pe aleile unde se jucau luminile colorate (si a privit spre aparatul foto de cateva ori, asteptand sa fie fotografiat) 😊
    Impresionant spectacol de lumini! Pinguinii-s tare dragalasi cum se insirau ei, pregatindu-se, probabil, sa mearga la nani. 😊 Frumos tablou si babuinii in copacii desfrunziti proiectati pe cerul care-si imbraca haina de seara! Foarte fain!
    Sa ti se indeplineasca dorinta pusa sub "copacul dorintelor", Carmen draga! 💕
    Imbratisari si pupici de la quattro pentru trio! ❤ 😘 🍀 💞 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah Diana draga, daca ai sti cum a inceput dimineata zilei de 1 ianuarie! Am fost invitati toti vecinii la cei de langa noi, la brunch. Si au fost servite mancaruri muuulte si delicioase, nu ne am putut abtine! La ora 16 am plecat de acolo aproape rostogolindu-ne, asa burti-bile am avut! De aceea, plimbarea in parcul zoo ne a facut cum nu se putea mai bine! Doua ore si jumatate plimbare in aer liber, ne a placut atat noua cat si lui Leo, care "a citit ziarul" la fiecare tufis! 😅🐾
      Expozitia a fost fantastica. Helmut a venit doar ca "l am obligat eu" 😅 dar a recunoscut ca a fost neasteptat de frumos si ca i ar fi parut rau sa nu traiasca acest eveniment. Am nimerit cea mai perfecta zi! Din 20 decembrie pana pe 31 la noi a plouat si a batut vantul. In noaptea de revelion s a oprit si ploaia si vantul. Din 2 ianuarie iar a inceput uraganul. Deci .. intregul eveniment a fost un adevarat succes 🤗
      Pupici si imbratisari, de la Trio pentru Quattro 🐾😘🤗💞

      Ștergere
    2. Ce fain suna!!! "Am plecat de acolo aproape rostogolindu-ne!" 😂
      Chiar ma gandeam daca Leo, in acest timp, a "citit" toate "articolele din ziar"! 😃 Se pare ca da. 😊
      Un alt lucru fain, pe care am uitat sa-l mentionez mai sus, consider faptul ca au voie si animalele de companie in vizita la zoo. Hm... De fapt, nu sunt foarte sigura daca in Bv sunt permisi acum, dar in 2019 nu erau...
      Aici a inceput sa bata vantul (tare) ieri, cand a si plouat putin... Macar de-ar aduce zapada (in cantitati rezonabile, dar nu exagerat! 😊 ) acest vant.
      Pupici! 😘 💕

      Ștergere
    3. In mod normal, intrarea cu cateii est permisa, asta toamna biletul a costat 4 euro pentru Leo. La acest spectacol, intrarea lui a fost 6 euro 😅 Un bilet pentru adulti a costat 21,5 €
      Vremea la noi se v a schimba de sambata sau duminica... Incepe ninsoare si ger! Mi e tare ciuda ca abia acum vine zapada, cand eu nu mai am timp, decat la weekend sa ma bucur de iarna adevarata.
      Pupici si imbratisari 🤗😘💞🐾

      Ștergere
  5. Am vazut un rinocer disco... :O!! Asa e? Si unul colorat si unul... leopard ghepardo tigru :))))
    Asta imi aminteste ca intr-un an erau prin Viena.. parca vacute colorate felurit.
    Filmuletele sunr superbe.! In cel cu animaltute, de care m-am bucurat mult, la final apare un dragon - care mie imi aminteste de.. dragonul lui Chihiro.. Ba chiar si muzica imi aminteste de animatie :).
    O adevarata poveste au creat si.. atata timp ca nu a produs disconfort si a adus si ceva la buget pentru animalute, mi se pare win win.
    Multumesc ca ne-ai luat si pe noi sa ne bucuram de aceasta experienta frumoasa, la inceput de an. Magic sa ne fi 2024.
    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai intrebat, Rux draga. Am vrut sa scriu o nota la finalul postarii, dar am renuntat, m am gandit ca nu o sa bage nimeni de seama, deci sa nu intru in amanunte. Dar e foarte important sa spun, ca toate orasele mari, in Germania, au o mascota. Berlinul are ursul, Ulmul are vrabiuta, Münchenul are leul, etc, etc...
      Rinocerul, ca simbol al sensibilității, înțelepciunii, idealismului intelectual, neînfricatului și asertivității a fost ales ca mascota deoarece marele pictor renascentist Albrech Dürer a realizat o grafica (tablou) renumit, un rinocer pe perioada sederii la Augsburg, marele artist a creat multe opere de arta la cererea nobilimii din Augsburg.
      Si uite asa, Augsburgul, intemeiat de imparatul roman Augustus in anul 15 i. ch, a cunoscut o inflorire soectaculoasa in perioada renascentina,
      In anul 1985, orașul a serbat aniversarea de 2000 de ani de existenta. Atunci intregul oras a fost impanzit de statuete rinocer, de aceeasi marime puctate sau impodobite cu pietre stralucitoare sau mozaic, cu bucati de sticla sau oglinda. Operele de arta au fost create de diversi artisti, sponsorizati pentru aceasta lucrare de o institutie, o firma, un magazin. Aceste "statuete" sunt expuse din cand in cand, la anumite ocazii sau au un loc permanent, protejat.
      Dragonul de pe lac.. poate e simbol al Anului Nou Chinezesc, care va incepe pe 10 febriarie si 2024 va fi anul dragonului de lemn.
      Pupici si imbratisari 🤗😘🐾 si pentru Kouki

      Ștergere
    2. Ma bag in vorba... 😊
      Multumesc pentru aceste informatii! Am observat si eu rinocerul, in mai multe "variante", si acum stiu de ce apare mai des decat celelalte animale.
      Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
    3. Drada Diana, daaa, forma bruta a fost realizata in matrita, rinocerii au aceeasi forma si inaltime dar sunt pictati dupa inspirata fiecarui artist, unul cu floricele, altul cu linii, cu cercuri, altul ca tigru, sau ca zebra, altul ca un glob de disco... Sunt superbi!
      La fel si in Ulm, ei au vrabiute ( un pic mai mici ca rinocerul 😅) colorate pink cu bulinute, sau verde cu stelute bleu... Ma rog, dupa cum s a simtit artistul respectiv in acea zi 😉 Leii din München sunt deasemenea impresionanti!
      Te imbratisez cu drag 😘🤗💞

      Ștergere
    4. Deci am vazut bine :D.
      Iti multumesc mult pentru raspuns si informatii - foarte interesant si... intr-adevar un simbol frumos!
      Acum m-ai facut curioasa cu randunicile :)) Or avea si una „disco”:? :))

      Ștergere
    5. dadada, ai vazut bine ♥
      Rândunica?.. Vrabiuta, in Ulm - am scris despre legenda aceea:
      https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2015/02/apus-de-soare-pe-dunare.html
      https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2013/08/pagina-de-jurnal-7-ulm.html
      si cred ca am vazut si "disco" ☺
      Te pup ♥ Ganduri bune si îmbratisari 😘🤗💞

      Ștergere
  6. Ieri nu am avut timp să intru pe laptop și am incercat să urmăresc filmele de pe telefon. Nu a ținut cu mine așa că abia acum pot veni să las un comentariu. Așa cum mă așteptam, un adevărat regal de imagini și refleții. Sunt un pic invidioasă că aveți așa ceva, dar sunt recunoascătoare că am putut privi și eu prin intermediul tau. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Niko, multumesc pentru cuvintele calde. Pupici si imbratisari 🤗😘

      Ștergere
  7. Chiar ca in basme! Sigur că mi-au plăcut reflexiile, și nu numai! Mi-a plăcut întraga plimbare virtuală la zoo! Foarte frumos la voi acolo! Te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca te-ai plimbat alaturi de noi ♥ Pupici si imbratisari 😘🤗💞

      Ștergere
  8. Sunt într-adevăr ca în basme!

    Zile de ianuarie frumoase în continuare, dragă Carmen! 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de mâine voi reincepe serviciul, deci... mai raman doar weekendurile pentru distractii ;-)
      Te pup. Un start bun in noua saptamâna! 😘🤗

      Ștergere