vineri, 12 ianuarie 2024

Despre Golden Globe Awards - Clubul Cinefililor

În industria de divertisment, premiile Globul de Aur sunt considerate a doua gala ca importanță atât după Premiile Academiei (pentru film), cât și după Premiile Emmy (pentru televiziune), iar ceremonia de premiere televizată este o afacere fastuoasă. Cea de-a 81-a ediție a premiilor Golden Globe a avut loc pe 7 ianuarie 2024 la Hotelul Beverly Hilton din Beverly Hills. Membrii Hollywood Foreign Press Association (HFPA) au onorat ca de obicei printr-o cina de gala, ceea ce ei au considerat a fi Crème de la Crème 2023 în materie de film - pe cei mai buni actori si cele mai bune producții de film și televiziune americane și străine, din anul precedent.
Ceremonia de premiere a fost transmisă la diverse televiziuni internationale în direct - eu nu am putut urmari live, însa ca de obicei, am vazut secvente si retrospective oferite de mass-media.
Ca în fiecare an, intrarea starurilor pe covorul rosu a fost unul din cele mai importante momente ale serii!
Mie mi s-a parut ca anul acesta, culoarea predominanta a rochiilor invitatelor a fost rosu si roz. Au urmat verdele, dar si culorile clasice: alb, auriu, argintiu. Barbatii au purtat în general smoking. A exista chiar si o Rochie-Smoking, prezentata de Billy Porter! Alte ciudatenii au fost Seth Rogen, care a purtat un costum gen smoking, în culoarea somonului; Eddie Redmayne care a purtat un sacou negru cu un trandafir enorm din satit negru prins la rever si Emma D’Arcy care a purtat un costum gen smoking, cu jacheta "foarte" oversize, fusta dreapta lunga si pantalon tip morcov, totul în negru si alb. Superba Margot Robbie parea coborâta direct din platourile de filmare Barbie, a purtat o rochie pink perfect mulata, din paiete, cu decolteu în V și mâneci cu volane din tul de Giorgio Armani Privé; se spune că bijuteriile ei Lorraine Schwartz, au valorat în jur de trei milioane de dolari. Cea mai ciudata (deplasata) tinuta a avut-o, dupa parerea mea Billie Eilish!
Mi-a placut foarte mult Meryl Streep, care a purtat o jachetă neagră din paiete și o fustă din acelasi material, lunga si cu trena usor evazata. Dedesubt, legendara actriță a purtat o bluză albă de mătase cu guler gen esarfa, încheiata elegant printr-o funda. M-a fascinat toaleta lui Hunter Schafer, care a purtat o rochie Prada, din organza subtire, alba, cu fâsii ce i-au înconjurat corpul precum ceata purtata de vânt. Carey Mulligan a purtat o superba rochie neagră Vintage de la Schiaparelli-Couture.
Mi-a placut mult si Taylor Swift care a purtat o rochie Gucci, verde, decenta, brodată cu paiete și cu elemente decupate la spate. Aspectul "cuminte" i-a dublat eleganta. A purtat pantofi Christian Louboutin verzi, perfect asortati cu rochia, iar bijuteriile De Beers din argint, au creat un contrast perfect.
Fotografii gaseste fecare pe net, nu pun pentru ca nu îmi place sa expun pe blog decât fotografii proprii.
Si acum gata cu taifasul ☺... Stiati ca în iunie 2023, a fost anunțată dizolvarea HFPA?! Un grup de investitori privați condus de Todd Boehly a preluat Globurile de Aur. Aceasta înseamnă că premiile nu mai sunt acordate de o organizație non-profit și ca vor deveni un eveniment comercial.
Cu toate acestea, activitățile caritabile ale HFPA vor continua cu o fundație nou înființată numită Golden Globe Foundation.
Nominalizările pentru Golden Globe Awards au fost anuntate oficial pentru 27 de categorii la data de 11 decembrie 2023.
La vremea aceea, favoritele au fost filmul Barbie și serialul de televiziune Succession, fiecare cu câte nouă nominalizări. Însa, în ziua decernarilor, filmul istoric Oppenheimer al lui Christopher Nolan a fost desemnat câștigătorul anului, cu cinci premii Golden Globe!
Probabil ca începând de la jumatatea lunii ianuarie, filmele nominalizate la Oscar si cele premiate la Golden Globe vor fi difuzate pe marile platforme streaming video. Momentan am vazut Barbie, Past lives pe Amazon la oferta de 0,99 euro suplimentar fata de abonamentul lunar pe care îl platesc. Iar Oppenheimer l-am vazut pentru 4,99 euro. Notele mele: Oppenheimer 9, Past lives 8 si Barbie, 5!
Maestro si Saltburn sunt incluse în abonamentul Netflix si... pe amandoua le-am intrerupt dupa primele 15-30 minute. Ceva, nu pot exact sa explic ce, nu mi-a placut si nu am vrut sa mai pierd timpul.
Restul de filme din lista, sunt ori "indisponibil in tara dumneavoastra" ori doar cu costuri suplimentare, mai ridicate de 15 euro (ceea ce în ochii mei nu merita!).
Am vazut însa multe alte filme superbe, care nu apar pe nicio lista de nominalizari sau premiere - voi reveni cu recomandari într-o alta postare.
Cât priveste statueta - Globul de Aur, acesta a suferit de-a lungul timpului mai multe modificări. În timp ce motivul emblematic - glob și pelicula de film ce înveleste globul - au suferit modificari minumale, marimea statuetei si compozitia materialului s-au schimbat mai mult. Deși premiul Globul de Aur nu este realizat în întregime din aur, compoziția sa a fost supusă variațiilor. Statueta constă de obicei dintr-un miez de aliaj metalic, iar suprafața sa este acoperită cu un strat de aur. Atât detaliile specifice compoziției au fost ajustate de-a lungul timpului cât si greutatea. În primii ani, statueta era relativ modestă ca mărime și greutate în comparație cu standardele contemporane si în prezent cântărește 7,8 pfund, are 11,5 inci înălțime si o bază pătrată de 3,5 inci. Fiecare statueta costa aproximativ 800 de dolari... Costurile statuetelor (Globurile de Aur sunt decernate pentru 27 de categorii, plus două categorii speciale) sunt estimate la un minim total de 23.200 de dolari per spectacol. Spectacolul a devenit o parte importantă a ecosistemului premiilor de la Hollywood, o platformă pentru aspiranții la Oscar. Începând cu 2019, difuzarea încă atragea aproape 19 milioane de telespectatori. În 2023, emisiunea a avut cea mai mică audiență, doar 6,3 milioane de telespectatori. Anul acesta s-au înregistrat 9,4 milioane vizionari... Asistam oare la sfârsitul unei ere?!

20 de comentarii:

  1. Singurul film despre care am auzit si eventual vazut ceva traler a fost Barbie (si nu pentru ca m-ar interesa subiectul, pur si simplu a aparut prin feed). Am inteles ca ar fi interesant - cred ca mi-ar placea sa il vad doar din curiozitate. Am senzaia ca are asa un vibe anii 80-90 ... si mie in perioada aia mi s-a parut ca papusile au fost foarte fain realizate (cu niste tinute foarte frumoase, calitative si detalii superbe.
    Interesant si cu Globurile (desi tot ale tale mi se par mai interesante.. :D) - am senzatia ca nu mai sunt evenimentele de gen ce erau (vezi si Eurovision).
    Dar ma bucur ca ai povestit ca asa... mai aflu si eu ce se mai intampla si nu sunt chiar total pe dinafara.


    Apropp de filme, sunt doua despre care chiar as vrea daca le vezi sa ne povestesti: cel cu Anne H. Mothers” instinct si .. The Pod Generation cu ... Emilia Clarke.
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Rux, te inteleg, daca nu ai o platforma steaming care sa ofere filme noi, este imposibil sa fii in pas cu actualitatea.
      Eu nu urmaresc decât pagini streaming legale, din pacate youtube preia târziu filmele... toti sunt ahtiati dupa bani. Industria filmelor este extraordinar de scumpa, de aceea mai intati se ofera filmul pentru cât mai multi bani si când incepe sa ii scada audienta, il ofera platformelor streaming, care abia dupa ce amortizeaza costurile, il scoate si filmul aterizeaza pe streaming gratis...
      Ce dragut ai spus "globurile tale mi se par mai interesante" ♥♥♥
      Ma bucur ca te intereseaza filmele si ca m-ai citit cu atâta atentie. Esti singura care ti-ai facut timp sa comentezi. Iti multumesc, inseamna mult pentru mine ♥

      Despre cele doua filme, The Pod Generation inca nu a aparut pe nicio platforma! Mothers” instinct l-am gasit pe Amazone, insa nu este dat "liber" pentru Germania... o s urmaresc când vor aparea si voi scrie neaparat ♥
      Te pup. O duminica seara placuta!

      Ștergere
    2. Presupun ca m-as putea abona la netflix (dar nu am facut-o cand chiar aveau ceva ce ma intteresa (era un documentar despre arashi si mai aveau si animatii ghibli.. in fine) din cauza conexiunii la net. Cand a mers mai bine nu au mai avut oferta.. si acum chiar nu apuc sa vad nici ce am eu la dispozitie (mi-au ramas cateva ep nevazute din Poirot).
      Bineinteles ca ma bucur sa citesc - imi place cum le prezinti si asa mai stiu si eu ce si cum.
      Si chiar mi-ar placea sa vezi filmele acelea cand vor fi accesibile - par a fi foarte interesante. :D
      Puuuup

      Ștergere
    3. Eu am abonament la Netflix si la Amazon,aici pot vedea filmele noi.
      Pe masura ce am inaintat în vârsta, am devenit tot mai pretentioasa in materie de film.
      Cât privesc filmele vechi, nu mai am rabdare sa urmaresc... foarte rar ma uit la un film vechi... Au asepra mea acelasi efect ca atunci când as rasfoi albume vechi cu fotografii.. Fotografiile le privesc din când în când cu placere, pentru ca ma leaga ceva, însa filmele vechi... nu, nu mai am rabdare. La fel cum nu pot sa vad un film de doua ori. Imi amintesc atât de bine ce se intâmpla, incât simt ca nu pot sa pierd timpul...
      Voi scrie atunci cand voi gasi cele doua filme - promit ♥
      Te pup. Noapte buna!

      Ștergere
  2. Multumesc pentru informatii, nu am mai privit live nicio festivitate de premiere a filmelor! Doar de Barbie am auzit, dar am inteles ca e o pierdere de timp, ca nu ar fi cine stie ce!
    Weekend placut! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Barbie este un film foarte specific american. Are substrat politoc, are mesaj, decorurile sunt extraordinare, însa... pentru mine nu a fost un film interesant... Este parerea mea. Dar cred ca în general, europenilor nu le spune mare lucru acest gen de filme...
      Te pup. O duinica seara placuta!

      Ștergere
  3. Ți-am trimis doua emailuri, cred că au intrat in spam. Pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Esti neobosita in a urmari asa ceva. Pentru mine subiectele astea sunt cam departate, neavand nici abonament la netflix, la tv am un abonament slabut, iar pe calculator nu umaresc filme. Asa ca tot ceea ce scrii e nou pentru mine!
    Si sunt convinsa ca exista filme deosebite ce nu sunt nominalizate. Nimic nou sub soare.
    Pupici si o saptamana faina, draga Carmen!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum adica "neobosita"?! filmul este pasiunea mea si deci urmaresc filmele cu placere... Pe bloc scriu despre ce imi place sau ma impresioneaza... Da, e clar, daca pe tine nu te intereseaza, inteleg ca e plictisitor sa citesti un asemenea articol...
      Toate cele bune! Multumesc, o saptamâna placuta si tie.

      Ștergere
    2. Plictisitor in nici un caz. Totul e cam nou
      pentru mine si chiar imi place cum povestesti
      despre filme. Si idei noi apar fara sa imi
      dau seama.
      Pupici. O saptamana faina.❤

      Ștergere
    3. tu nu obisnuiesti sa vizionezi filme? nu mergi la cinema?
      Un start bun in weekend! Numai bine!

      Ștergere
  5. Doar de Oppenheimer și Barbie am auzit, la Oppenheimer îmi doresc să mă uit. Eu nu sunt foarte incantata de majoritatea filmelor noi, preferatele mele sunt cele dintre anii 80 și 2000, dar mă uit cu drag la filme vechi și foarte vechi (a se înțelege că pe cele din anii 80 nu le consider vechi). La categoria vechi am văzut recent Casablanca și două filme cu Errol Flynn.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar?! filme cu Errol Flynn?! era iubitul meu in anii '80! Casablanca?! un "classic"... Nuuu... eu nu mai pot sa le vad, le-am vazut, le-am iubit, dar gata... Pot sa revad secvente, de dragul actorilor sau a unei scene superbe " Here's looking at you, kid" Humphrey Bogart si Ingrid Bergman sau “play it again, Sam"...“round up the usual suspects” ooo citate iconice! Da, o capodopera cinematografica! Dar am vazut-o ...
      Te pup. O seara buna!

      Ștergere
  6. Ai observat poate ca eu sunt mai mult cu lectura, insa imi place sa vad un film bun din cand in cand, iar mie Oppenheimer chiar mi-a placut. Prefer filmele istorice sau un SF bun si inteligent. Urmatorul pe lista ar fi Napoleon, adica vreau sa-l vad.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ai dreptate, filmele istorice sau SF bune si inteligente sunt si preferatele mele. Dar si dramele sau comediile bune si inteligente ;-)
      Napoleon va fi saptamâna vitoare... parca asa imi amintesc ca zicea Netflix ;-)
      Of, daca as avea mai mult timp! Ziua mea practic incepe la ora 18:30 si se termina la 23. In acest timp trebuie sa rezolv atât de multeeeeee! Dar as citi, as vedea filme, as face sport, m-as juca cu Leo, as face hand made... Torul ramane pe weekend, dar atunci reau si plimbari in aer liber! Tja, asa e când lucrezi 40 de ore pe saptamâna !

      Ștergere
  7. Pe mine tot ce ține de industria filmului, actori, regizori, producători, premii...mă cam depășește. Retin unele lucruri despre subiect ca și curiozități, pentru că vorbesc ceilalți despre subiect. Însă îmi place să vizionez filme, aporpe toate genurile, doar că..eu urmăresc mai mut povestea, retin personajele din filme nu tocmai actorul. Nu le retin numele decât la câțiva. Mai mereu, când recunosc o figură, nu îi stiu numele actorului ci numele personajului din filmul în care l-am mai văzut. Dar sunt si cazuri destul de dese de actori pe care nu-i recunosc, au fizionomii schimbate in funcție de personaj și uneori chiar nu-i „vad”.
    Din lista ta am auzit de Barbie, chiar vroiam să te întreb ce părere ți-ai făcut despre el, apoi am văzut nota. Eu nu l-am văzut, dar domnișoara mea cea mare a fost cu colegii la cinematograf să îl vadă. M-au distrat că s-au ămbrăcat în roz special pentru acest film, chiar si băieții din grupul ei de prieteni. S-au distrat că au fost împreună, filmul...pierdere de timp, mi-a spus.
    Uite, o curiozitate pe care am reținut-o despre acest fim, pt că am citit-o scrisă pe undeva, e că pentru producția lui s-a cumpărat toata vopseaua roz din lume, astfel încât nu se mai găsea roz un timp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce dragut ca fiica ta a participat la o asemenea actiune! Este atât de importnat sa ai curajul sa-ti manifesti personalitatea! Foarte cool! Transmite complimentele mele, te rog!
      Multumesc de info, nu am stiut ca Barbi a generat o criza de vopsea roz ☺☺☺ Haios!
      Asa cum spui tu despre filme, asa patesc eu cu cartile! Cand citesc ceva, "vad" personajele si nu le retin numele... Daca cineva ma intreaba ce citesc, de cele mai multe ori habar nu am cum se numeste cartea sau autorul, nici macar numele vre-unui personaj nu il pot pronunta, dar stiu exact despre ce e vorba si retin foarte multe amanunte din descrieri ☺☺☺
      Un start bun in weekend! 🤗

      Ștergere
  8. Oooo! Cate informatii interesante! Multumesc, Carmen draga! Datorita tie mai aflu una alta.
    Desi ador sa vad filme, nu am avut rabdare sa urmaresc aceste festivaluri - poate pentru ca in Ro au ales mereu, ca traducatori-comentatori, nist personaje sinistre - in sensul denigrozitor de plictisitoare, care mai bine ar fi tacut, dar nu taceau! ba mai faceau si glume proaste! :(((
    Dintre numele amintite de tine le cunosc doar pe Meryl S. si Taylor S. Probabil ca am vazut filme in care au jucat unii dintre ceilalti amintiti, dar nu-i cunosc dupa nume - rar caut sa aflu cum se numeste un actor sau altul (cele mai multe nume mi-au ramas in memorie petru ca mi-au placut mult filmele in care au jucat).
    Desi nu sunt fan "Globurile de Aur" (sau altele de gen) imi pare rau sa aflu ca niste miliardari au preluat Globurile de Aur! Nu se mai satura astia de bani!
    Oppenheimer mi-ar placea sa-l vad...
    Imbratisari si pupici de la quattro pentru trio! 😘 💕 💖 🐾 🤗 ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite ca acum, ca te citesc, imi aduc aminte ca zilele trecute a fost decernarea premiului Emmy, dar mi-a scapat tottal evenimentul. Voi citi recenzii...
      Da, practic, pe 10 februarie va fi cel mai mare eveniment din lumea cinematografiei! Premiile Oscar sunt cele mai importante premii însa... ca de obicei, emisiunea va fi transmisa noaptea, si eu luni dimineata trebuie sa lucrez, asa ca nu voi vedea nimic in direct! Dar nu conteaza! ☺
      Nu stiu de ce, dar am impresia ca toate concursurile internationale au devenit politice! Nimic nu mai este premiat dupa adevarata valoare! Poate ca exagerez, insa mi se pare ca asta este mersul omenirii... Chiar si in viata de zi cu zi, am ajuns sa nu mai am incredere in medici! Pentru ca politica si birocratia le forteaza situatia, ei se razbuna pe pacienti! Cand deschizi usa unui medic, el te priveste doar din punctul lui de vedere - oare cati bani ai putea aduce cabinetului medical, sau spitalului!?! este infiorator... Lumea a devenit egoista, fiecare isi urmareste doar interesul... Pfui!
      De multi ani, cu toate ca sunt cinefila, notele pe care le-am dat eu filmelor nominalizate au fost mereu altfel fata de notarea din partea juriului! E clar ca fiecare are gusturi proprii, însa... adevarul este ca criticii de filme nu mai sunt ce au fost! Activitatea unui critic de cinematografie este ceva între trafic de influență și lobby, pareera mea!
      Asta insa nu ma afecteaza, nu ma influenteaza... urmaresc filme cu placere si spre norocul nostru, exista posibilitatea de a alege platformele streaming sau cinematografele, poti alege singur si daca ceva nu imi place, renunt si aleg altceva... Timpul meu liber este prea pretios sa-l pierd cu activitati care nu ma intereseaza! ☺☺☺
      Pupici si imbratisari, de la trio pentru quattro 😘 💕 💖 🐾 🤗 Un start bun in weekend, Diana draga! ❤️😘

      Ștergere