marți, 9 ianuarie 2024

Știați că...

pompoanele caciulilor aveau o funcție importantă? 
În zilele noastre, caciulile, beretele sau pălăriile sunt mai mult folosite ca accesorii de moda, ca decor. În trecut însă, ele aveau chiar importanță vitală!
Caciulile ne feresc de interperii si ne mențin capul cald, ne ofera protectie împotriva durerilor de urechi, ne feresc de infecții ale urechilor sau a sinusurilor si practic caciulile si pălăriile fac parte din garderoba normala pentru zilele reci de toamnă și iarnă. În schimb, pomponii pufosi de la unele modele, nu par sa ofere vreo utilitate reala, ci sunt doar un decor frumos. Când au fost inventati însa, au avut o funcție foarte importantă. 
Invenția "pălăriilor bobble" datează inițial din secolul al XIX-lea. Contrar multor presupuneri, acestea nu au venit din industria modei, ci au fost o idee din transport maritim și au fost purtate mai întâi de marinari. Pe vremuri, înălțimea tavanului de sub punte la bordul navelor de odinioara era adesea foarte mică. Drept urmare, mulți matrozi se loveau adesea la cap, navigând pe valurile puternice sau vremea furtunoasă. Bobble-ul de pe pălăriile de marinar era menit să protejeze capul ca un fel de amortizor de șoc. 
Se spune ca pomponul este o invenție imperială. Legenda spune că ideea de protejare împotriva șocurilor la cap, a comoțiilor determinate de lovire sau cădere a venit inițial de la Eugenie de Montijo, soția lui Napoleon al III-lea. În timpul unui tur pe navă, un matroz i-a salutat și în acel moment, s-a lovit cu capul de tavan atât de tare încât a sângerat. Din compasiune față de suferința acestuia, împărăteasa a scos batista ei brodata si a protejat rana marinarului. Astfel a inițiat inventarea pomponului...

22 de comentarii:

  1. Interesantă povestea, cred că este vorba despre beretele acelea care au ciucurele fix in mijloc, in vârful capului. Are sens. Așa ca fapt divers, eu încă nu m-am întâlnit cu tavanul la care să ajung cu capul 🤣🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dadada, este vorba despre acele bascute.
      De mentinut si faptul ca pe vremuri, oamenii erau si mai scunzi! Iar navele, erau construite cu multa economie de spatiu. Marinarii nu aveau cusete proprii, dormeau cu schimbul in acelas pat, tot din economie de spatiu.
      Casele erau pe vremuri facute mici, pentru a evita plata unor impozite mari... Ba chiar in secolul 18. a fost introdus un impozit pe toate „ușile și ferestrele care dau spre străzi, curți și grădini"! Multi le-au acoperit cu caramida, sa economiseasca bani!
      Astazi, traim in lux, trebuie sa recunoastem! În general, toti avem tot ce ne trebuie. Nu mai exista case fara apa curenta sau încalzire sau familii fara masina de spalat... Ma refer la Europa...
      Te pup, o saptamâna buna! ❤️😘

      Ștergere
    2. Oh, Carmen, nu chiar toți trăim îl lux. Fără a discuta motivele, unii preferă să nu muncească dar sunt și alte motive, chiar în orașul Cluj Napoca exista case fără apă curentă și cu toaleta in curte. Și blocuri, nu multe dar sunt, unde se încălzesc cu reșouri sau cu sobe cu lemne. Am de-a face cu acești oameni la serviciu, chiar dacă nu lucrez in domeniul asistenței sociale.
      Una dintre bunicile mele avea la casă o bucătărie cu acoperiș înclinat și cu intrarea separată, se numește conie in zona mea. La cel mai mic nivel al acoperișului ajung și eu cu capul, Ra motiv de distracție când am ajuns. Dar acolo am rămas, nu este nevoie să aplec capul, am doar 1,50 m.

      Ștergere
    3. imi pare rau sa aud asa ceva...
      Poate ca gresesc, însa... parerea mea este ca atunci când esti sanatos dar nu ai ambitia de a depasi macar un pic nivelul parintilor tai, înseamna ca neamul tau nu evolueaza ci bate pasul pe loc sau poate chiar generezi o involutie. Si când spun "nivelul parintilor" ma refer la nivelul lor educational, intelectual sau profesional...
      Sa traiesti în secolul 21 si sa accepti sa traiesti ca in evul mediu?! pentru mine nu exista motive decât daca esti bolnav, batrân si singur pe lume...

      Oooo, esti minionă?! ♥
      Nici eu nu sunt înalta, dar sunt cu 13 cm mai înalta ca tine. Fiica mea Raluca are 1,57 ♥ Celalata, Adela, este un pic mai înlata ca mine.
      Bunica Ana, bunica mea, cred ca avea mai putin de 1,5m!
      Te pup. Noapte buna! ❤️😘

      Ștergere
  2. Interesting post, Carmen!
    It's fascinating how certain accessories were more than just style statements back in the day!

    Hugs and blessings

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, ştiam ceva, dar nu-mi aminteam detaliile astea, îţi mulţumesc pentru reamintire. Cred că cele mai multe "chestii" pe care acum le vedem doar decorative au avut rolul lor foarte important, dar care acum ne scapă din vedere.
    Te pup, Carmen! Te salută Sibiul! E aproape îngheţat, vine şi pe la noi iarna :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Potecuta draga 😘❤️😘 Multumesc muuuult, mult!
      Te pup. Noapte buna!

      Ștergere
  4. Chiar nu mi-am pus problema de asociere a pomponului cu vreo utilitate reală, ci doar cu aspectul estetic, un simulacru de coc la sexul feminin😂...dar mintea inventiva a omului îmbină de multe ori estetica cu utilitatea. Poate în copilărie am purtat fes cu pompon, acum prefer genul bereta.
    Seară reconfortanta,dragă Carmen! 🤗😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie imi trebuie caciulita peste frunte si urechi... Dar pâna acum 10 ani nu am purtat niciun fel de protectie pentru cap... Ba chiar cânteodata plecam iarna afara cu parul umed! Doamne, ce de prostii am mai facut!
      Bereta nu imi sta bine... sau cel putin asa gasesc eu. La fel ca si sapca. Nu ma aranjeaza ☺ Mi-e ciuda, ca mi-ar fi placut sa pot purta, însa... Tja.
      Caciulite am cumparat dar mi-am si tricotat singura, si fulare asortate. Imi place sa tricotez, ma linistete, ma relaxeaza...
      Te pup Gina draga. Noapte buna, somn usor ❤️😘❤️

      Ștergere
  5. Pompon invented by wife of Napoleon? That is so interesting to know.

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesante informatii! Multumesc! Habar nu aveam.
    Ador caciulile cu pomnon! 😊 Doar ca... nu prea port caciula, dar cand port... caciula are pompon (prefer gluga, daca e prea frig - mmmm...! ce-ar avea daca pun pompon la gluga?) 😊

    Seara frumoasa, Carmen draga! 💕 Noapte buna!
    Imbratisari si pupici de la quattro pentru trio! ❤ 😘 💞 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha, ce fain ar fi! gluga cu pompon! hahaha, si peste 300 de ani, se va afla ca "gluga cu pompon" a fost inventata de Diana, samariteana din orasul de sub Tâmpa 🤗😊
      Si eu prefer glugile. Pentru ca nu imi place sa port umbrela. Dar daca e frig afara, port caciulita.
      Te pup draga mea. Transmit gânduri bune si îmbratisari, de la trio pentru quattro ❤️ 😘 💞 🐾 🤗

      Ștergere
  7. Foarte interesant ! Deci de la matelorti ni se trage! Mie imi plac caiulile cu pompon. :D Mi se pare ca imi vin bine :))). Si sunt super haioase.
    E posibil sa fie gluga cu pompon (pe la asiatici.. ca ei sunt cu chestiile kawaii, adica dragute. :D
    Si eu sunt miniona. Cu un cm mai mult am decat Raluca (Raluca mea e cu 12 cm mai inalta decat mine :))) desi e mai mica.. deobicei lumea ne confunda).
    Pupici cu drag

    ps: pozele sunt adorabile si caciulitele ... ah tare dragute (cea din dreapta sus imi aminteste ca am avut si eu ujna in genul acela... imi placea terminatia ei .. :D)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, sunt dragute si eu zic ca nu au cu vârsta nicio legatura ☺☺☺ zic eu! Port si acum cu placere, caciulite cu pompon! ♥
      Of, deci i-au luat-o asiaticii inainte Dianei?! Pacat! Ma dadeam si eu mare, ca prietena mea a inventat gluga cu ciucuri! ☺
      OK o sa facem un Club ☺☺☺
      Te pup. O saptamâna minunata! ❤️ 😘

      Ștergere
  8. Am citit într-o carte despre asta. Ma bucur că ai postat pe blog! Zi frumoasă să ai! Pupy

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Mihaela draga! Te pup. O saptamâna minunata! ❤️ 😘

      Ștergere
  9. Mulțumesc pentru informațiile interesante despre pompon. Nu știam aceste amănunte.
    Te îmbrățișez cu drag 🤗❤️

    RăspundețiȘtergere
  10. Stiam de utilizarea de către marinari cu scop de protecție, dar nu am stiut de povestea cu soția lui Napoleon al treilea. Multumesc de info.
    Sunt cam singurle căciuli care îmi plac, cele cu pom-pomul acela mare si haios.

    RăspundețiȘtergere