luni, 12 iunie 2023

Restante - Despre îngrijirea lui Leo

De saptamâni de zile amân si iata, a venit momentul sa fac o postare în care sa raspund întrebarilor puse de: MihaelaRuxNikoFiordaliso, Diana si Suzana ♥♥♥♥♥♥ 
Mereu râdem când suntem întrebati daca avem copii ☺ Raspundem: "Da, Helmut are doua fete, eu am doua fete si împreuna avem un baietel blanos" ☺☺☺ Leo este copilul nostru blanos si cu patru picioare ♥☺♥ Êste al nostru de sase ani si ne însoteste peste tot, în concedii, în excursii, în vizite... Nu mergem decât acolo unde este si el acceptat. Spre exemplu, cu avionul nu am mai calatorit de 6 ani! (doar eu am "dat o fuga" pâna la mama, München-Sibiu).
Leo este foxterrier si contrar rasei, este blândut, nu ataca pasarelele sau pisicile care poposesc la noi în curte. Dar... daca trece cineva strain pe lânga gardul nostru, latra ca un fioros! Este un leu-paraleu ☺☺☺ Daca primim musafiri, primele trei-patru minute nu ne putem întelege unii cu altii, ca Leo latra de bucurie. Apoi se linisteste si începe sa îsi aduca jucariile, provocând la joaca. Este simpatic si tare îndragit în cartier. Este deasemenea invidiat, pentru silueta si pentru ca nu accepta nimic de mâncare de la straini!
Leo primeste mancare doar seara, pe la ora 19. Are un castronas pentru “mâncare umeda” si unul pentru “mâncare uscata”. Preferata lui este conserva Animonda Gran Carno – care ofera diverse amestecuri de carne de vita cu iepure,  sau cu somon, cu cerb, cu miel, cu pasare…plus orez si legume (morcovo, cartofi) si mere. Cumparam asa un bax-mixt si primeste cântarit, in fiecare seara 170g. Peste mâncare stropm câteva picaturi de ulei de somon (omega 3, cica e bun pentru piele si blanita).
Mâncarea boabe, este Select Gold Complete, din care primeste în fiecare seara 70 g
Dimineata, avem ritualul nostru ♥ Servim micul-dejun în pat ☺ eu beau cafeluta si Leo primeste doua sticksuri de vita si o bucata de piept de pasare presat si uscat.
Daca vrem sa il rasfatam, îi oferim "Bonies" (bucatele de carne de vita presate sub forma de osisor, e marimea unui Tic-Tac) si din când în când câte un stick din "burta de oaie" (pute ca naiba! dar cica îi îmbunatateste flora bacteriala din intestine) ☺☺☺
O data pe luna, dupa baie, îi punem între umeri, o pipeta cu picaturi Front Line - împotriva parazitilor (pureci, capuse, paduchi), doza speciala pentru greutatea lui. Leo cântareste 12 kg.
O data la doua luni, primeste de la doctorita lui o tableta împotriva parazitilor intestinali.
Daca se întâmpla sa aiba scaunul moale, primeste câte o jumatate de "pastila de carbune" dimineata si seara, pâna când trece faza de diaree.
In afara de accidentul de masina, în urma caruia Leo a suferit doua operatii grele, nu a fost niciodata bolnav. O data în concediu a avut o leziune la labuta, de la scoici sau nisip. Doamne ajuta-ne, ca sanatatea, atât la oameni cât si la animale, este cea mai de pret! 
O data la 10-12 saptamâni, mergem cu Leo la frizer si blanita lui este trimata, ghierutele scurtate, pernutele labutelor eliberate de blanita (pentru ca de cele mai multe ori se aduna praf sau pitricele si acesteale pot produce rani grave). Saptamâna aceasta pe 13 iunie are ultima programare înainte de concediu! De obicei, procesul de trimare dureaza cam 2 ore, doua ore si jumatate (ultima data am platit 120 €; între timp preturile au crescut! habar nu am cât vom plati martiea ce vine). În orice caz... atâta blanita ramâne în salon, ca noi râdem când plecam, ca luam doar jumatate din Leo acasa, jumatate ramâne acolo pe podea! ☺ Foxterrierilor si celorlalti terrieri (Airedale, Welsh, Irish, Lakeland, Kerry Blue, Bedlington) cu par sârmos, li se îndeseste blanita la nivelul pielii, fapt ce poate îngreuna respiratia cutanata si creste posibilitatea aparitiei eczemelor! Regula este, terrierii nu se tund! Nu se taie părul nici cu forfeca si nici cu o mașină electrica. Blanita lor se trimmeaza, doar asa se păstreaza textura părului sârmos și desenul caracteristic cu culorile strălucitoare. Noi nu am gasit pâna anul acesta niciun salon special pentru foxterrieri si Leo a fost de câteva ori tuns, astfel încât la un moment dat ajunsese sur! Acum, de când mergem la acest salon, blanita lui îsi recapata încet încet culorile. Suntem foarte multumiti!
Legat de obisnuintele lui Leo, el are o cusca pentru transport, care când nu este folosita în masina, sta langa biroul meu. Pe cusca am pus un placaj si peste el o salteluta, astfel incat daca Leo are chef sa vada ce lucrez eu la birou, poate sa stea pe salteluta, la nivelul mesei de birou. Daca vrea sa doarma, poate sa se cuibareasca in cusca, între perinitele lui.
Pe vremea lock-downului, când lucram doar de acasa si apoi seara ma uitam la un film pe Netflix, Leo se urca pe birou, se lungea pe o paturica si dormea, ii timp ce eu îi periam blanita ♥ (câteodata este si Chico în vizta si în vacante sunt si nepotelele la noi ☺☺☺)
Leo mai are o salteluta pusa in bucatarie, pentruca daca noi facem de mancare, el sta frumos pe salteluta si ne priveste. Vrea mereu sa fie langa noi, este ca o umbra. 
În dormitor are cosuletul cu salteluta, unde doarme deobicei, dar cand se rasfata, doarme cu noi în pat. Spre dimineata de obicei, este mereu în pat si se cuibareste peste plapuma, la mine in poala (eu dorm pe o parte).
Seara, cand stam la TV, Leo sare lânga mine pe canapea – acesta este momentul când de obicei îi periu blanita. 
Mergem cu el de trei ori pe zi la cate o plimbare ce dureaza cca o ora, o ora si jumatate. In restul zilei, zburda in curte, cat vrea. Asa cum am mai spus, este foarte tolerant cu animalele mici – pasari, pisici, rate-salbatice… Nu suportasa se apropie cineva de gardul nostru, latra imediat! Recunoaste vecinii si pe ei nu ii mai latra cand trec pe alee. O data, eram cu Leo aproape de intrarea în parcul in care obisnuim sa ne plimbam si pe lânga noi a trecut pe bicicleta postasul. Acesta s-a oprit si a întrebat “ce are catelul, este bolnav?” Eu ma minunez si spun “Nu… dar de ce întrebati?” Zice el „Pai nu mai latra!“ ☺☺☺Leo însa latra doar când e la el în curte, isi apara proprietatea. Pe strada… nu este revierul lui 

PS: Am gasit în arhiva, câteva fotografii cu pestii aurii, înainte sa îi mutam în iazul din curte; la ultima lor sedere în acvariu, aratau asa:

13 comentarii:

  1. Ce frumos! Uzzi e un pofticios, nu am reușit să-i facem program pentru mancare.
    Iar atunci când gatesc el e prezent pentru milogeală :)))) însă are doar 9 kg (l-a cântărit medicul când am fost cu el zilele trecute că-l muscase o viespe).
    La fel ca și Leo e prietenos cu alte animale, dar uneori le sperie când latra de bucurie, doar ciorile nu le suportă și le latră agresiv.
    Ce frumoși sunt peștișorii! Foarte frumoase fotografiile tale, ca de obicei.
    O zi cât mai frumoasa sa ai, Carmen! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uzzi e un dragalas, precis s ar intelege bine cu Leo 💞
      Sambata am fost la vecinii nostri la gratar, in curte. Ricco e un Pudel de talie mica, nu cantareste decat 5-6 kg, dar... l-a muscat pe Leo si Leo nu a reactionat deloc, a venit doar langa mine, ca un copil batut de alt copil la groapa cu nisip 🤣🤗 mi a si fost mila de el, ca se lasa muscat de un pitic. Dar Leo era musafir, l a lasat pe Ricco in pace, s a plimbat singur prin gradina 😅🥰
      Te pup. O saptamana buna 😘💞
      PS. I a fost dor lui Uzzi de tine? Cum a reactionat cand ai venit din Constanta?

      Ștergere
  2. E un frumos şi un scump! Ce drăgălaş cred că e când se alintă el prin pat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este pentru prima data cand citesc atat de detaliat despre ingrijirea prietenului pufos. Pentru mine sunt lucruri noi, chiar daca am mai citit pe bloguri sau prin carti despre asa ceva. Stau sa ma intreb daca nu este intruparea unui prieten si a fost singura posibilitate pentru a fi cu voi.
    Nu prea inteleg cu masa atat de tarziu. Este un fel de regula sau asa a-ti constatat voi? Imi place maxim tunsoarea lui Leo!
    Multumesc pentru toate detaliile, draga Carmen! Sa va jucati mereu frumos!
    Pupici! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cine stie de ce Universul ne a adus impreuna?!? 💞💖
      Masa asa tarzie este pe baza observatiei de a lungul timpului. De la "crescatorul" oficial, ni s a spus ca rasa aceasta mananca o data sau de doua ori pe zi (indiferent daca doua sau trei mese, cantitatea de mancare in fct de calorii trebuue respectata per greutatea fiintei. Cand era bebelus, primea alt gen de mancare, acum e adult si sunt instructiuni pe fiecare pachet sau conserva de mancare) si daca ii dadeam pe la ora 16,ramanea in castron pana la ora 20 😉 Mancarea se altereaza deasemenea, cea umeda ma refer. Asa ca, pe baza observatiei noastre, Leo mananca doar seara, tarziu. Nu e ca alti catei care in 2 secunde au bolul gol. El e un gurmand 🤣 savureaza, cateodata mananca doar mancarea umeda si in cursul noptii mananca si bobitele.
      Cam o data la 2 saptamani nu mananca nimic! Doctorita spune ca se autoregleaza, are asa un simt, sa faca pauza pentru stomac. Cateii castrati/sterilizati isi pierd acest simt si le este mereu foame. A zis doctorita noastra ca acesti catei trebuie hraniti cu mare grija, pentru ca au tendinta de a deveni supraponderali. Leo nu este castrat si nu a fost niciodata in crize hormonale. Spre norocul nostru 🤗
      Multumesc pentru gandurile bune 😘💞

      Ștergere
  4. Leoooooo!! Dragul de Leo :*
    De fiecare data ma bucur sa il vad - el este un prieten drag si veeechi :). Nu-mi vine sa cred cum trece timpul.. 6 ani!!! Pe 23 iunie se fac sase ani de cand a plecat Dodo... Si anul acesta zilele sunt exact aceleasi ca in 2017.
    La noi a inceput bataiala de noapte si Kouki e cam agitat se tot plimba, se tot spala... si probabil ca e si un pic suparat pe mine ca scriu la laptop. Nu prea vreau sa merg pe ladita pat, stau pe canapeaua mare (Desi am luat perna ca sa maresc ladita si ma cam doare acum spatele cand ma rezem) pentru ca acolo se aude / simte mai putin galagia.

    Imi place ca aveti o rutina anume :). Cu Dodo m-am si l-am chinuit cu bobitele. Cel mai fericit a fost cand a scapat de ele si efectiv stralucea de sanatate. Voi vad ca pesemne aveti niste produse mai calitative. :)

    Ah.. apropo... de aranjat. Tuns Ras Frezat.. cica la bishoni trebuie sa ii inalbesti :)))))). Si am vazut cand l-am luat pe Kouki (m-am informat si eu sa vad una alta, Dodo era caniche si Kouki e bishonel) un filmulet cu unii care se laudau ca au inalbitor eco. Multumesc, ma lipsesc.

    Eu l-am tuns pe Dodo mereu de cand era mic. Dar el avea parul snurulete. O singura data am pus masina.
    Pe Kouki tot eu il tund (am un pieptan si foarfeca peste.. ca sa nu faca vreo miscare, sa evit accidente). El are parul doar ondulat si uneori l-am mai facut sa arate ca dupa gard - pe la figura deobicei.. Doamne ce ma mai capsa Dodo... :)). Kouki mai putin.. dar cu amandoi cand venea vorba de tuns labele / pe burta.. zici ca faceam lupte greco romane.. Desi Kouki uneori e foarte rabdator. Recunosc. Degetul meu aratator de la dreapta e mereu umflat de la tunsori.. :))).

    Va pup!! ma bucur ca ai scris si.. cel mai mult ma bucur sa il vad pe frumos. Si ca e bine :D
    Puuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare fiinta e altfel si... Ce bine ca e asa 🤗💞💖☀️
      Dragul de Dodo 😇🪽
      Kouki e un scump 🥰😍🐾 ce ma bucur pentru voi!
      Pupici si imbratisari de la noi ❤️💖💞🐾😘😘

      Ștergere
  5. E îngrijit exact că un membru al familiei, chiar că e copilul vostru cu blăniță! Mulțumesc pentru detalii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Scumpete de catelus! Un pupic intre ochisori! <3
    Foarte bine face ca latra la necunoscuti! :-) Si faptul a tolereaza alte fiinte e foarte fain. Miki se lua de pisici candva dar acum le lasa in pace - mai latra la ele doar daca sunt pitite pe undeva.
    De-a lungul timpului am avut doar caini cu par scurt (pe Marco nu-l socotesc pentru ca nu l-am avut prea mult timp - era imens si blanos tare pentru apartament), deci nu stiu cum e cu "tuns, ras, frezat". :-)
    E ideal faptul ca are program pentru a manca - la fel procedam si noi cu Miki, dar ea trebuie sa manance putin si des; la un moment dat era cam grasunica: avea 10 kg si ar fi trebuit sa aiba cca 5-6 kg (acum a ajuns la greutatea ideala - si cei care o cunosteau s-au mirat la inceput si au crezut ca e bolnavioara de-a slabit asa mult).
    Ce bine ca suporta Leo picaturile pentru deparazitare externa! (Miki a dezvoltat o alergie la acestea - am incercat mai multe marci cand am vazut ca nu mai e ok Front-line, dar degeaba: se umplea de "bubulite" la unele sau o manca pielea si se scarpina de numa') - acum folosim o zgarda contra "goangelor" si, din fericire, vad ca are efect (trebuie schimbata lunar).
    Miki e pofticioasa si hapaie! Are o scuza: a avut o perioada cat a stat pe strada. Boby era, si el, un "hapaitor", dar si el a stat pe strada cine stie cat. Bony, in schimb, era pofticioasa dar nu hapaia, ci savura. Boxerii, in general, sunt tare pofticiosi - fac lac de saliva daca cineva mananca langa ei, deci nu aveau ce cauta in bucatarie. :-) Nici pe Miki n-o lasam in bucatarie cand se gateste pentru ca si ea e pofticioasa tare (desi nu e Boxer) :-)
    Faine de tot momentele cand Leo se cuibareste langa tine! Numai pe Bony am avut-o atat de lipicioasa - dar pe ea am avut-o de cand era pui.

    Pestisorii sunt pur si simplu superbi! <3
    Sa fiti sanatosi, Carmen draga! Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! <3 <3 <3
    (m-am cam lungit cu vorba) :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana draga, multumim pentru gândurile bune! ♥ Da, cred ca tare mult conteaza faptul ca noi il avem pe Leo de bebelus. Ne-am atasat atât de mult!
      Norocul nostru cu Leo este ca nu lasa par prin casa. Deloc! sau, ma rog, asa ca si noi... mai pica un fir doua. Dar cand vad la vecina mea ca are catel cu par scurt si napârleste de doua ori pe an... e nebunie! In plus, unde sta Claire, se vede! Parul ei se infige in tapiterie, nu il mai scoti nici cu aspiratorul! Cu Leo nu avem deloc probleme, parul lui este ca al nostru.
      Azi a sosit de la frizerie ☺ e jumatate! Dar... iar este "palid" pentru ca Helmut a facut programarea mult prea târziu... cred ca au trecut 3 luni de la ultima vizita! Si nu e bine, tocmai pentru ca noi eram in perioada de refacere a culorilor! Dar nu-i bai, tot baietelul nostru este ☺♥☺ (negrul nu mai este asa închis, este mai argintiu! ca "barbatii carunti" ;-) este interesant☺)
      Sambata vom pleca la mare, asa ca important este ca are blanita trimata.

      Pestii sunt tare frumusei! Le merge bine afara . sunt asa fericiti! Am mai cumparat 6 mici si slabuti, rosii-oranj. Se împaca bine cu "babanii" ☺☺☺
      Mai avem un acvariu cu pestisori"neon", exotici (aceia stau doar in acvariu, in sala cu sauna)... Mereu pe perioada de concediu trebuie sa gasim pe cineva care sa hraneasca pestii din curte si pe cei de la demi-sol. Si sa ude florile... Vecinii nostri sunt tare de treaba!
      Pupici Diana draga ♥ Gânduri bune si îmbratisari, de la trio, pentru trio ♥♥♥

      Ștergere
  7. Mă bucur pentru Leo, pentru viața lui fericită împreună cu voi 👍
    Peștii sunt atât de drăgălași👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere