luni, 5 iunie 2023

Legendele florii de Iris

 Fotografiile le-am facut ieri, în plimbarea mea prin Gradina Botanica din Augsburg. Înscriu postarea la Suzana "Citate frumoase", pentru ca am preluat Legendele Florii de Iris de aici ☺
"Stanjenelul (Iris germanica) este o planta perena, ierbacee, originara din Europa si Africa de Nord. Este cunoscuta si sub denumirea de irisul-albastru si face parte din familia Iridaceae.
Cuvantul grec iris inseamna „curcubeu”.
Floarea a primit acest nume de la zeita greaca Iris, divinitatea curcubeului, mesagera zeilor de pe muntele Olimp. Zeita prelua mesajele de pe taramul divin, numit „ochiul paradisului” si invesmantata intr-un nor de stropi stralucitori, purtata de aripi asemenea ingerilor, le aducea pe pamant coborand de-a lungul curcubeului. 
Iris are si semnificatia de „ochi al paradisului”, desemnand atat zeita - floarea, cat si centrul ochiului nostru. Irisul, ca parte a ochiului, reprezinta micul graunte de paradis care salasuieste in fiecare dintre noi. In Grecia antica, irisul era un simbol al Ideii si Mesajului. Barbatii plantau adesea flori de iris pe mormintele iubitelor sau sotiilor lor ca un tribut adus zeitei Iris, care avea indatorirea de a conduce sufletele femeilor spre campiile elizee. De asemeni, floarea de iris era considerata a avea proprietati de vindecare; medicul grec Discorides prescria radacini de iris in amestec cu miere si otet ca un remediu contra tusei, racelii, indigestiei si sciaticii. 
Acum cateva mii de ani, un artist caruia i se incredintase reprezentarea „in stucco” a preotului-rege din Minos pe peretii palatului din Knossos, l-a infatisat pe acesta inconjurat de o multitudine de irisi. Vazut ca un simbol al puterii si in Egiptul antic, irisul era amplasat pe sprancenele sfinxului si pe sceptrele faraonilor.Atunci cand faraonul Thutmosis III a celebrat cucerirea unor vaste teritorii din Asia Mica prin crearea unei gradini cu irisii adusi din campaniile sale de razboi, impresionat de frumusetea acestor flori, a ordonat imortalizarea lor in sculpturile din templul lui Anon din Karnak. 
De-a lungul vremii, irisul a fost un simbol central in cultura mediteraneana si in cea din sudul Europei. Familiarul simbol „Fleur-de-lis” este o stilizare (cu 3 petale) a irisului. Doua legende descriu modul in care „Fleur-de-lis", reprezentand perfectiunea, lumina si viata, a devenit un simbol al monarhiei franceze. Conform celei dintai, primul rege francez, Clovis, avea o sotie crestina, Clotilda, care se straduise indelung dar fara succes sa isi converteasca sotul la crestinism. In anul 469 e.n., Clovis , avand de infruntat armata unui trib germanic care ii invadase teritoriile, a jurat ca daca reuseste sa isi infranga dusmanii, va deveni crestin iar simbolul celor trei broaste de pe stindardul lui va fi in inlocuit cu trei crini. A iesit invingator in razboi iar floarea sacra de iris a fost pictata pe steagul sau de lupta. 
O a doua legenda relevand semnificatia istorica a simbolului „Fleur-de-lis” este datata in anul 1147, cand regele francez Louis al VII-lea s-a conformat unui vis care ii spunea sa isi aleaga ca emblema un iris purpuriu inainte de a porni cea de-a doua cruciada. 
Cele trei frunze ale irisului semnifica credinta, intelepciunea si valoarea. Irisul a fost o reprezentare a regalitatii si protectiei divine pe parcursul secolelor, in intreaga lume. In Japonia, irisii sunt un simbol al eroismului, iar irisii albastri sunt o referinta la „sangele albastru”, jucand un rol important pentru baietii care iau parte la traditionalul festival de primavara. Irisul este floarea nationala a Frantei, fiind adesea folosit ca insemn sau emblema a acestei tari. Ca emblema a orasului New Orleans, intemeiat de catre francezi, simbolul „fleur-de-lis” a fost desenat pe ziduri de catre supravietuitorii uraganului Katrina, ca un apel de salvare a orasului devastat. 
Inca din timpuri indepartate, Irisul simbolizeaza vestile bune in limbajul florilor. Bunaoara, cei de astazi il considera un vestitor remarcabil al primaverii, intrucat isi daruieste nota pretioasa a parfumului sau. Numele florii de Iris vine de la o zeita din mitologia greaca, splendida mesagera a zeilor, care sub forma unui curcubeu unea cerul cu pamantul. Iris – floarea care în multe reprezentări din arta germană înlocuia crinul din mâna Fecioarei Maria, era în Antichitate asociată de către greci cu zeița Iris, mesagera zeilor. Ea transmitea atât pacea, cât și răzbunarea și își făcea apariția sub forma curcubeului. Pentru japonezi, apariția irișilor este asociată cu începutul verii. Dupa aparitia crestinismului, irisul a fost considerat floarea Sfintei Fecioare Maria. Stanjenelul si crinul au simboluri identice, ambele reprezentand lumina si speranta. Datorita frunzelor sale ascutite, stanjenelul poate fi numit gladiola si este emblema durerii Fecioarei Maria. Floarea a fost numita dupa zeita greaca a curcubeului careia i-a fost dedicata si poate simboliza puntea dintre Dumnezeu si om. Pentru chinezi, stanjenelul simbolizeaza afectiune, gratie si frumusete solitara. "

7 comentarii:

  1. Multumesc mult pentru aceasta completare. Foarte interesante detaliile despre aceasta floare reprezantand atata simbolistica. Cumva fireasca tinand cont de frumusetea lor.
    Cred ca gradina ta botanica este minunata, dupa aceste exemple superb colorate.
    O saptamana cu bucurii, draga Carmen! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
  2. Multe legende ... flori minunate 👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
  3. Superbe florile, interesante legendele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu știam legenda! Am și eu iriși la fel ca cel galben! Frumos colajul! Happy every day! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesant! Imi plac stanjeneii / Irisii. Sunt inruditi cu crinii? Vad ca la un moment dat e folosita si terminologia de crin - stiu ca sunt unii fara miros :)). Dar sunt si unii care dau dureri de cap... la crini ma refer.
    Mi-a placut sa citesc informatiile (cele legate de grecia si curcubeu mi se par foarte interesante, dar nu numai ele).
    Imaginile sunt absolut superbe. acum merg sa ma plimb si prin gradina (daca nu ma mai intrerupe iar ceva urgent de facut.. ca in ultima vreme.. mi se tot intampla .. haha).
    puup

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoase flori si irisii! <3
    Candva, in "gradinitele" de langa intrarea in scara erau multe astfel de flori - acum mai sunt numai cateva fire dar n-au mai facut flori... Le distruge aerul cald, cu duhori de detergent si alte cele, de la aparatul de climatiazare al magazinului de la parterul blocului. :-((

    Iti multumesc pentru legende si semnificatiile acestor flori, Carmen draga!
    Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! <3 <3 <3

    RăspundețiȘtergere