luni, 4 martie 2019

Din fascinanta lume a câinilor


Daca nu aveti catel, poate ca ati avut ocazia sa observati comportamentul catelului în alte familii, si v-ati minunat ca acesta stie exact când vine acasa de la serviciu persoana pe care catelul o iubeste foarte mult!
Spre exemplu, eu plec dimineata la serviciu pe la ora 7 - 7:30 si ma întorc acasa în jur de ora 17. Când descui usa, îl gasesc pe Leo în hol, dând din coada de bucurie ca ma revede.
Sotul meu spune ca Leo se joaca toata ziua, alearga prin curte, latra la postas, atipeste sau manânca în ritmul lui normal, dar aproximativ cu un sfert de ora înainte de ora 17, lasa totul balta, se posteaza lânga usa si nu îl mai poate ispiti cu niciun joc. Nu îi mai trebuie nici macar delicatese, priveste dor usa, nerabdator!
Pe buna dreptate se naste întrebarea, de unde stie Leo când este ora 17?!
Raspunsul este simplu, daca stim urmatoarele:
Simtul mirosului la catei este foarte dezvoltat. Oamenii au 5 milioane celule olfactive si cateii – în functie de rasa, au între 125 milioane si 220 milioane celule olfactive! Performanta olfactiva a cateilor este aproximativ 1 milion de ori mai mare decât a oamenilor! În plus, simtul mirosului cateilor este spațial. Mai mult, ei pot respira în respirații scurte de până la 300 de ori pe minut si astfel celulele olfactive le sunt în mod constant alimentate cu particule noi de miros. În creier, semnalele primite sunt prelucrate și evaluate în mod continuu. Creierul lor olfactiv este uriaș!
Revenind la rutina zilnica în familie: înainte de a parasi casa, fiecare din noi lasam propriul miros în aer. Acesta persista ore în sir, dar se dilueaza. Cândva, ramâne în aer doar un anumit procent. Sa zicem ca în jurul orei 17, mirosul meu ramas în casa este în procent de doar 12%. Daca în mod regulat ma întorc acasa la ora 17, Leo memoreaza ca atunci când restul meu de miros se apropie de 12%, ma voi întoarce acasa. Si atunci se bucura si este nerabdator sa ma revada. Simplu, nu-i asa?! 🐶
Cateii însa nu poseda doar un simt al mirosului deosebit de dezvoltat. Ei se orienteaza combinând mai multe simturi, într-um mod complex si fascinant!
Închei articolul cu cateva citate adecvate
"Singurele creaturi capabile să ofere iubire pură sunt câinii şi copiii" - Johnny Depp
"Câinii nu sunt toată viaţa noastră, dar ne întregesc viaţa" - Roger Caras
"Câinele este singurul animal din lume care te poate iubi mai mult decât se iubeşte pe el însuşi" - Josh Billings
PS: fara nicio legatura cu subiectul acestui articol... astazi am socotit ca se împlinesc 42 de ani de la Marele Cutremur ...

17 comentarii:

  1. Ce explicație interesantă! Nu știam lucrurile astea despre căței, dși îi iubesc atât de mult. Sper că Leo se simte din ce în ce mai bine. A doua fotografie, cea cu ursulețul, e magnifică!

    Să ai o săptămână excelentă, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, Zina draga. Lui Leo ii merge atat de bine ca daca nu ai vedea blanita tunsa pe picioare si fixatorul de la labuta, ai crede ca nu a fost nimic! Si nu au trecut decat doua saptamani si jumatate de la accident... A trecut, ca un vis urat. Slava Domnului ca nu au ramas urme.
      ce interesant ar fi sa stim ce gandesc... sa poata vorbi 😉 Cateii sunt cei mai buni prieteni ai omului 💕
      O saptamana minunata si tie, Zina draga

      Ștergere
  2. Tot nazdravan este , dragul de el !!
    Da, accceste fiinte sunt extraordinare , ce ne-am face fara ei?
    Saptamana frumoasa,Carmen! Sanatate multa ,Leo!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Leo e ata de nerabdator, veea sa ne jucam, am pus de o parte toate jucariile lui, i am lasat doar ursuletul. Dar improvizeaza, ia o pernuta la smoticit si ne provoaca la joc. Piciorusele lui sunt inca instabile, tare ne temem sa nu alunece, of of. Si vrea la plimbare, mereu se posteaza la usa si se zmiorcaie. Insa piciorul cu fixator are nevoie de repaos total... inca 4 saptamani. Doamne, au trecut doar 2 saptamani de la operatii si el e ca o vijelie 😍
      Nu imi pot imagina viata fara Leutu, Doamne cat il mai iubim.
      Salutari blanosilor tai. Ganduri bune din Bavaria 😊

      Ștergere
  3. Wow! Ce interesat! Habar nu aveam! :D. Mi se pare ca se recupereaza destul de repede, e uimitor. Pe langa cateti, mai am un motan la care tin foarte mult. Il surpind mereu in cele mai bizare pozitii atunci cand doarme. Carmen, eu mereu merg pe ideea ca toate sunt cu rost, cum a fost si accidentul lui Leo. Cand sunt norii, apoi trebuie sa fie si lumina... Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce dragut, nu am stiut ca ai animale de companie. Cum le cheama? catei si pisici.
      se impaca bine?
      mda... nu stiu la ce a fost bun accidentul, ce lectie a trebuit sa primim?! dar intr adevar asa se zice... Poate ca a fost sacrificat micutul, in locul meu, poate ca daca ajungeam pe partie, se intampla sa imi rup eu vreun picior... nu vom stii niciodata...
      Leo se recuperraza uimitor de bine si de rapid. Este foarte tanar si sanatos, dealtfel. A suportat totul ca un erou de filme!
      pupici si imbratisari 😘🤗

      Ștergere
    2. Eu am 3 caini, Caarmen: Sascha, Pasa si Masha(aceasta e o catelusa).Sunt caini de paza si cumva spatiul ne permite si asta pt ca eu locuiesc intr-un sat la ~10 km de Drobeta. Ii plimbam, insa, au "curtea" lor, astfel ar fi prapad :D. Desi, cea mai mica, Masha a crescut cu motanul, acum mai mare, nu il mai agreaza. Pe motan il cheama Mitzi, e un nume feminin, insa l-a primit intr-o anumita circumstanta si l-am lasat asa. :D. Este un motan abandonat, luat de la matusa mea. Mai tot timpul se trezeste cu cate un pisic, dar in acelasi timp si noi cautam un pisic. Fiind la sat, omenii isi lasa animalele pe care nu si le mai doresc in sate. Se strang destul de multe vietati abandonate:( :( Nu stiu cum cineva si-ar putea lasa animalul in voia sortii, cine stie pe unde... Stiu ca motanii de obicei pleaca, insa ne-am gandit ca daca o sa-i aratam dragostea noastra, nu o sa plece, si asa s-a si intamplat, il avem de 2 ani. Primeste manacare anume pt pisici, are locul lui, insa el si vaneaza :D: soareci, vrabii, soparle. De hrana vanata nu se atinge nimeni!! Uneori, stau si stresata si asta pt ca se mai bate cu motanul unuia dintre vecini. Iar referitori la cani si la mirosul lor, da, asa este. De ex., caini mei daca nu ma vad, ma simt, si nu ma latra, cum s-ar intampla in cazul unui vecin. Si o intamplare destul de interesanta. Unul dintre vecinii mei , detin un Rottweiler. Acum catvea luni, le-a scapat, din neatentie. Atunci cand au iesit pe poarta, nu au inchis-o cum trebuie. Chiar atunci eu eram afara, spre surprinderea meu nu m-a atacat. A mirosit spatiul ce ne inconjura, apoi, s-a asezat la poarta sa, culcat,pana au sosit stapanii lui. Iar asta cam dupa o ora. Am ramas impresionata! Nu s-a miscat din fata portii!

      Somn lin, Carmen! Pupici!

      Ștergere
  4. Ce interesant! Nu stiam, dar ii iubim tare, oricum. Si ei sunt atasati si afectuosi si ingerasi si nebunici... Multa sanatate lui Leo,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult. Parca tu ai un motan pe care il cheama Ghita, nu i asa? pupici si salutari din partea noastra 😘

      Ștergere
    2. Avem un motan, Ghita si doi catei, Albus si Corbu. O sa vi-i prezint odata. Sunt animalutele noastre dragi. Cred ca ati scapat de ce a fost mai greu. Acum doar putina rabdare si Leo-i ca nou. Si noi va salutam cu mult drag,

      Ștergere
  5. Dragul de Leo! Ma bucur tare, tare mult ca se recupereaza asa de bine! <3 Si imi imaginez cat este de complicat sa fiti mereu atenti sa nu faca miscari bruste, sa nu sara d ela inaltimi prea mari (prea mare insemnand acum si un pat). Of,of! Bine ca ce a fost mai greu a trecut!
    Sunt fantastici cainii! Au atattea calitati! Doar ca nu vorbesc! :)
    Imi plac citatele!
    De cutremur evit sa-mi amintesc. Pe aici ne tot "ameninta" cu iminenta unui cutremur mare.
    Zi senina iti doresc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Jos pe covor in sufragerie, inca avem salteaua si cam stam pe jos cu el. Doar de cateva zile (de cand are bandajul roz) il luam din cand in cand pe canapea, sa ne cuibarim unul in altul, cand ne uitam seara la tv. Dar ii interzicem sa urce sau sa coboare (prin salt, bineinteles) singur. Asteapta cuminte sa il luam in brate si a inteles ca nu are voie singur.
      In dormitor am zis ca nu mai avem pat... (dormim cu saltelele direct pe laminat) Vom remonta patul in luna aprilie. Leo doarme in cosuletul lui, dar jumatate de noapte vine in pat, se face covrig ori la picioare, ori daca dorm pe o parte, se cuibareste ca si cand ar sta in poala 😊
      Si smecherul, s a obisnuit sa il rasfatam. Nu ii mai place singur in curte, trebuie sa stam cu el si sa facem tura de curte impreuna 😜 Si mancarea... in prima saptamana, i am servit-o in pat, i am bagat bucatica cu bucatica in gura, ca la copiii mici (mai ales ca ii dadeam si antibiotic, si trebuia mai intai sa manance, sa nu ia medicamentul pe stomacul gol) si acum... asteapta mereu 😂😜 Mi e tare drag si il rasfat si observ ca intelege asta (poate ca accepta ca sa imi faca mie placerea 😂😜) E un dragalas!
      Pupici cu drag, de la trio pentru quattro 😘😘😘😘

      Ștergere
  6. Foarte interesantă explicaţia, nu m-aş fi gândit la asta. Dragul de el, îmi imaginez câtă bucurie simte când te vede la uşă.
    Mă bucur că e tot mai bine şi că se recuperează atât de repede! Numai bine vă dolesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum sunt convins că anticiparea sosirii stăpanilor se bazeaza pe miros; unii credeau ca stăpanul e mirosit de la distanta. E valabil doar rationamentul descris de tine.
    Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce multe lucruri noi am aflat azi, despre prietenii canini!
    Foarte interesante lucruri. Prin comparatie cu ei sau alte vietuitoare, simturile omenesti sunt atat de firave!
    Imi pare ca ii merge bine recuperarea lui Leo!
    Numai bine, draga Carmen! Sanatate multa! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa e Suzana draga, omul si a pierdut multe din simturile primare, dar si a dezvoltat inteligenta, emotiile si posibilitatea de exprimare, de comunicare. Insa prietenia dintre catei si oameni a existat din cele mai vechi timpuri.
      multumim mult, avem mare noroc ca lui Leo ii merge atat de bine.
      o seara placuta. pupici 😘

      Ștergere
  9. Chiar nu știam atâtea date despre simțul olfactiv al câinilor. Mulțumesc că le-ai împărtășit cu noi. Sănătate lui Leo!

    RăspundețiȘtergere