sâmbătă, 16 iunie 2018

Piombino

(continuare la "Prima zi în Poimbino")

Piombino este un oraș din regiunea italiană Toscana, provincia Livorno.
Portul Porto Felesia datează din epoca romană. Pâna în secolele 12/13 a fost cel mai important port din regiune, apoi a fost întrecut de Pisa.
Piombino a fost capitala Principatului Piombino, care avea inclusa si o mare parte din insula Elba. A fost oraș-stat independent si pâna în anul 1634 a fost condus de prinți din dinastia Appiano. Apoi principatul a fost cumparat e lorzii Boncompagni, apartinând familiei nobiliare Assisi.
În anul 1805, principatul apartinea imperiului francez si Napoleon I l-a daruit  surorii sale, Elise Bacciocchi. Congresul de la Viena a returnat principatul familiei Boncompagni în anul 1815.
Până în anul 1860 Piombino s-a afla sub suveranitatea Toscanei, din 1860  a aparținut Regatului Italiei.

Centrul orașului este aproape complet conservat si contine multe elemente istorice din evul mediu. Iubesc atmosfera oraselor toscane, cu stradute înguste, cu case înalte si geamuri acoperite aproape permanent de obloane, cu flori la pervaz, cu curti pavate si împrejmuite de ziduri - nu pentru a feri casa de ochii trecatorilor ci pentru a feri locuitorii casei de puterea soarelui. Florile sunt în majoritate plantate în ghivece, însa cele mai multe garduri ale curtilor din fata caselor constau din oleandrii, bougainvillea în toate culorile sau Gelsomino bianco  (de unde stiu exact acest nume?!☺ Treceam într-o zi pe o straduta învaluita în parfum fin, ceva între tei-salcâm-iasmin... un parfum fantastic! Am cautat si descoperit sursa - un arbust tuns pe post de gard viu, o planta cu floricele mici albe. Pe când ne minunam noi cât de bine miros acele floricele, a aparut la poarta proprietarul si ne-a zis mândru cum se numeste planta. Ne-a mai povestit ca el a locuit cu multi ani în urma în Mannheim. La despartire ne-am salutat, el cu Auf Wiedersehen, noi cu arrivederci ☺)

Între orele 11:30 si 17 doar turistii se încumeta sa se plimbe prin oras, localnicii se retrag si îsi fac siesta.
Bisericile - în majoritate catolice, sunt deschise permanent si ofera oricui loc de reculegere. Este atâta liniste si pace! Aprindem în fiecare biserica vizitata câte o lumânare si multumim pentru fiecare zi minunata de vacanta!
În jurul portului vechi, devenit loc de promenada, sunt deschise magazine de suveniruri, gelaterii, pizzerii, baruri si restaurante. În plimbarile noastre prin oras am descoperit o pizzeria "Lo Scalino" care face cele mai bune pizzas! Despre înghetata sau espresso, nu putem sa declaram un câstigator - peste tot unde am servit, produsele au fost delicioase! Tipic italieesc ;-)

Ceea ce m-a impresionat este ca Piombino s-a autodeclarat oras-protector al animalelor de companie. Motiv pentru care, chiar si la cumparaturi în magazinele cu alimente, ai voie sa intri cu catelul! Exista cosuri speciale în care poti sa transporti catelul printre rafturi ☺ În prima zi am intrat doar eu la cumparaturi, Helmut a ramas la intrare cu Leo. Când m-am întors, doua doamne îl mângâiau pe Leo si pentru ca nu s-au putut întelege cu sotul meu, m-au asteptat si mi-au spus despre aceste cosuri speciale. De atunci, Leo ne însoteste mereu la cumparat: Grissini, Pecorino, Gorgonzola, Prosciutto, Ciabatta sau pomodori ☺

(va urma)

10 comentarii:

  1. Suuupeeeerb! <3 Nu doar orasul in sine, ci si faptul ca animalele de companie sunt primite inclusiv in magazinele alimentare! <3 In fond, animalutele, chiar si stand in bratele prietenilor lor umani sau plimbandu-se printre rafturi, nu "contamineza" altceva decat creierul unor bipezi. :) Parerea mea. :)
    Carmen draga, prin descrierea acestei vacante cred ca ma vei convinge ce nu au reusit nici sora mea si nici prietenele noastre care locuiesc in Italia: sa merg acolo pentru mai mult timp! :)
    Cumva, pare a fi un oras "pietruit" dar plin de plante! Extra interesant! :) Ce pot sa spun?! Sunt super incantata de ceea ce aflu. :) Multumesc!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa este insa mie mi s-a întâmplat când am fost o data cu Leo in Fressnapf, magazinul special pentru animalute, ca lânga un raft, a facut pipi! Una din vanzatoare a zis ca nu face nimic, a adus apa si otet si am sters amandoua locul. Mi-a zis ca pe locul acela obisnuiesc mai multi catei sa faca pipi- practic, ei cand simt mirosul, vor imediat sa marcheze locul din instinct - ca si ei au trecut pe acolo. Iti dai seama ce ar fi sa marcheze fructele sau brânzeturile ☺ De aceea, cosul de cumparaturi are o vanita din plastic si asa, e izolat, nu simte alte tentatii ☺ Cum il punem pe Leo in cos, cum incepe sa miroasa cine a mai fost transportat ☺☺☺ se zice ca in astfel de locuri, ar fi ca si cand "citesc ziarul local" ☺
      Toate orasele medievale vazute pana acum au strazile pietruite, dar florile din ghivece dau veselie strazilor. Si parfum :-)
      Ah Diana, deschide-ti aripile si zbori... Poti! Te cunosc!
      Te pup si trimit imbratisari, cu drag, de la trio pentru trio <3

      Ștergere
    2. Haha! Citesc ziarul local! Buna-buna! :)) Cam asa este. :)
      Catelusele nu prea marcheaza prin magazine, dar cateiiiii....! :)
      Aha, cosuletul e unul special. :) Cred, totusi, ca si de-ar fi unul obisnuit ar fi cam la fel pentru ca nici ei nu "marcheaza" in orice conditii - cand sunt in brate nicidecum dar... cum sa duci un caine lup in brate?! :)) Sau un dog german. :)
      Te imbratisez, Carmen draga! Pupici cu drag, si imbratisari transmit si din partea fetelor mele. <3 :)

      Ștergere
    3. :-) daaa, asta este experia cea mai apropiata ☺☺☺ a citi ziarul local - cancanuri, stiri, meteo ☺☺☺ de toate, pentru toti ☺☺☺
      Da, cosul este special si e parcat direct la intrarea in magazin, si nici nu trebuie sa introduci fisa ☺☺☺ Se stie ca iubitorii de animale, sunt si oameni de încredere ;-)
      Practic este un cos de cumparaturi ca toate in supermarket, dar are atasat in interior o vana de plastic, cu ceva orificii laterale. Catelul sta in cos si cumparaturile au loc pe landa vana :-)

      Te pup Diana draga <3 Mi-a placut mult articolul tau despre "Cu catelul la serviciu" Super idee!

      Ștergere
  2. Superb!! Stii, in animatiile sale Hayao Miyazaki (Studio Ghibli) s-a inspirat foarte mult din arhitectura europeana, cu predilectie oraselele pitoresti, pietruite (sau nu) si casutele acestea minunate facandu-si loc in lucrarile sale.
    Mi-a placut tare mult sa citesc informatiile pe care ni le-ai prezentat (despre aceste locuri) si am apreciat recomandarile (le-am pus in vedere paritilor ca atunci cand mai vor sa isi organizeze o vacanta sa fie atenti la recomandari valoroase, ca aceasta. Pentru ca mie cel putin, mi se pare foarte fain sa mergi undeva stiind ca intr-un anume loc este placut si gasesti mancare buna, de exemplu. <3

    Ce taaare ca au oferit posibilitatea sa faci cumparaturi cu prietenul patruped <3. yuhuu. O idee foarte frumoasa si utila si... da - nu ar fi greu de pus in practica :). Cu putina bunavointa!
    Imi amintesc cand trebuia sa intru sa iau paine si prima data ma tot fataiam si nu stiam ce sa fac. Pana la urma l-am luat pe pui in brate (cand il luam, daca avea hainuta, ziceai ca e copil asa statea... :))), de cateva ori oameni care nu ne stiau chiar l-au confundat) si am intrat un pic cat sa pot sa o rog pe doamna de la casa sa ia banii si sa imi dea si mie o paine :)). Apoi ne stia si cum ne vedea venea sa ia banii si sa imi aduca painea. Ne-ar fi lasat si inauntru dar na... :P Nu toata lumea e binevoitoare.

    Ce dragut e Leutu' cum sta el asezat sub masa :))). Cred ca era cam toropit de caldura si fericit sa se odihneasca la racoare.
    Cred ca am descoperit cum sa fac o inghetata artizanala foarte simpla: doar cu iaurt (sau lapte prins ) facut in casa, putina miere si fructe inghetate.. lol.

    Pupici cu drag si abia astept episodul urmatoooor <3.

    ps: si mie imi place cand vizitez diferite locuri sa ma opresc si sa vizitez biserici. Imi place sa intru si sa gasesc liniste si pace si ma bucur cand nu e rost de tamaie si alte chestiuni mirositoare pentru ca pot sta linistita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Rux, si noi la început il lasam pe Leo legat la intrarea in magazin pâna când am vazut ca vin copii mici si ii lovesc pe catelusii neputinciosi, sau la fel de rau, trecatorii le arunca guma de mestecat sau mucuri de tigara! De aceea nu il mai lasm pe Leo in fata magazinelor. Daca suntem impreuna, unul din noi ramane cu Leo afara, daca suntem singuri, atunci Leo ramâne în masina, intr-un loc cu umbra sau in parcare acoperita.
      Bisericile sunt pe aici toate vechi, au ziduri groase si inauntru este atât de placut racoare! zau ca face bine nu doar pentru minte si suflet, ci si pentru trup (racoarea mult cautata in zilele firbinti).
      Ma bucur mult ca ne esti alaturi in plimbari. Te imbratisam si trimitem pupici.

      Ștergere
  3. M-am simţit ca-n excursie citind. Minunat!
    Leo e un scump! Şi ce idee frumoasă cu acele coşuri speciale. Pe la noi văd mulţi câini lăsaţi afară, în faţa magazinelor. Ar prinde bine şi aici ideea asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da Potecuta, multumim pentru ca ne insotesti in plimbarile noastre.
      Ganduri bune de aici din Piombio <3

      Ștergere
  4. frumoasa lectie am invatat astazi despre acest oras, multumesc mult, poate ajung si eu candva, desiii... cam bat Roma, acolo am prieteni dragi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coco, ai dreptate, Roma este minunata si noi am petrecut de doua ori cate o saptamana în Roma si nu ne-am saturat! Roma e superba! Dar si Toscana este minunata! :-) Merita macar un concediu <3

      Ștergere