duminică, 11 iunie 2023

Summer Team Event (partea III)

Excursia noastra a inclus deasemenea un tur-per pedes, cu ghid, prin orasul vechi, având titlul " München, 860 de ani de istorie". 
Am pornit bineinteles din Marienplatz (piata cu coloana Sf Maria, cu Primăria Nouă - în stil neogotic, al cărei Glockenspiel popular cântă melodii și povești din secolul al XVI-lea, cu Vechea Primarie si cu Fântâna-cu-pesti), ne-am oprit în Viktualienmarkt - paradisul gastronomic, cea mai renumita piata din Germania cu peste 140 de tarabe, 8 fântâni si pâraie subterane.

Plimbarea noastra a continuat cu vizitarea Hofbräuhaus si o scurta incursiune în istoria berii germane (Kloster Weltenburg are atestul brimei beri din lume, in anul 1050) si a puritatii („Reinheitsgebot“ semnat în 1516) prin care toate manufacturile de bere au semnat ca in bere nu va fi introdus nimic altceva decât din hamei, malț (orz), drojdie și apă! Fara adaos de siropuri, concentrate sau alte arome! 
A urmat Piata Max-Joseph, cel mai impozant loc al Münchenului, flancat de Opera, Teatrul, Palatul rezidential si monumentul ce-l reprezinta pe Regele Max I. Joseph. 
Urmatorul popas a fost în Piata Odeon, cu impresionantele trepte din fata Feldherrnhalle, pazite de cei doi lei din marmura. Este o clădire-replică a Loggia dei Lanzi din Florența, finalizata în 1844 în numele lui Ludwig I și ridicat în onoarea armatei bavareze. De cealalta parte, biserica Teatina Sf. Kajetan, ridicata la sfârșitul secolului al XVII-lea în stilul baroc târziu italian.
Fara intentii de shopping, am ajuns în unul din cele mai selecte centre comerciale "Cinci Curti" un ansamblu cosmopolit-elegant, achiziționat de magazine și restaurante, în principal în intervalele superioare de preț. În total "Fünf Höfe" oferă vizitatorilor aproximativ 60 de magazine, opt cafenele și restaurantele si Salonul de arta Hypo-Kunsthalle, care prezintă expoziții temporare pe teme, artiști și epoci în schimbare. Unele dintre curți și pasaje sunt decorate cu opere de artă („Grădinile suspendate” ale Titei Giese, 317 m² de mozaicuri din paiete de sticlă realizate de Mayer’schen Hofkunstanstalt, „Sfera” din plasă de oțel, realizata de Ólafur Elíasson). 
Reluînd directia Marienplatz, ne-am oprit în fata bisericii Fraunechirche sau Catedrala Maicii Domnului, este reperul inconfundabil al orașului München.Ridicata în stil gotic târziu din secolul al XV-lea, catedrala are două turnuri caracteristice cu inaltime de 100 de metri (Turnul de sud este deschis vizitatorilor și oferă o vedere asupra întregului oraș). Interiorul bisericii este impresionant si ca atractii turistice speciale: monumentul Wittelsbacher, cripta episcopului și Teufelstritt (Amprenta arată un picior uman cu pinten pe călcâi. O veche legendă spune ca aceasta urma este a diavolului, care a vrut sa distruga catedrala).
Ultimul popas a fost în fata hotelul „Bayrischer Hof” (cel mai de lux hotel din München).
Hotelul a fost construit în 1841 si a fost cel mai vândut hotel din Germania din 2011 până în 2015, dar a pierdut acest rang în fața Estrel din Berlin în 2016. Hotelul de 5 stele -lux, oferă 337 de camere mobilate în diferite stiluri, inclusiv 74 de apartamente, 40 de săli de evenimente, cinci restaurante, o sală de mic dejun, o grădina de pe acoperiș și șase baruri. Deasemenea hotelul are studioul de fitness si propriul centru SPA, ce se întinde pe trei etaje. Teatrul "Komödie im Bayerischen Hof" se situeaza la parterul hotelului iar la subsol este clubul de noapte ce ofera spectacole de jazz, blues și soul.
Aici a locuit Michael Jackson de câte ori a venit în turnee în München( 1972 - Jackson Five si legendarul concert din Circus Krone Bau; 1988 BAD WORLD TOUR concert în Münchner Olympiastadion; 1997 History World Tour în Münchner Olympiastadion), dar si privat, în anul 1998, împreuna cu copiii si mama lor, Debbie Rowe). Motiv pentru care, fanii au împodobit monumentul din fata hotelului cu fotografii, transformând statuia din bronz a lui Orlando di Lasso în altar închinatregelui Pop, MJ.
Turul a durat aproimativ trei ore. Obositi si de mersul pe jos dar si toropiti de caldura, ne-am târâit cu ultimele puteri pâna la restaurantul "Herrschaftszeiten - Das Paulaner im Tal" (Din timpurile domniei - în Valea berii Paulaner). Ne-am ospatat cu toate bunatatile, eu am servit Dorada (pește) la gratar, cu cartofi pai si salata asortata, apoi la desert Kaiserschmarrn cu dulceata de prune... Delicios! Am avut tren spre Augsburg la ora 22. La ora 23:15 am intrat în casa! Am facut dus cu apa molâie, sa-mi potolesc arsura talpilor, apoi am adormit bustean! Miercuri la ora 7 m-am trezit pentru o zi normala de lucru ☺

7 comentarii:

  1. Ce program variat si interesant! Si de poze nu mai spun. Mereu ma intreb cum ar fi prezentul fara ce a fost construit de inaintasi. Si ce lasam noi mai departe?
    Multumesc pentru toate detaliile parcursului. Chiar a fost fascinant!
    Pupici si o saptamana uosara, Carmen draga! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ziua de marti a fost speciala 🤗 Am ajuns acasa obosita moarta, dar incantata si relaxata spiritual.
      Ma bucur ca ti a placut ❤️
      Un start bun in noua saptamana, Suzana draga 😘

      Ștergere
  2. O zi pliiiina!
    Frumos turul - ati vazut multe lucruri (paraiele subtererane mi se par interesante.. ati si vazut? poze sau ceva? - am vazut o fantana foarte frumoasa in colaj :).

    Tocmai am citit ca in bere s-ar pune nu stiu ce de la nu stiu ce peste ca sa arate bine in pahare :))). Dar da - stiam ca exista un pact undeva - cel despre care ai scris tu.
    Foarte interesant tot! Mi-a placut si filmuletul (ce frumos se auzeau clopotele). Chiar ma intrebam ce e este cu „altarul” pentru M.J. Deci asa...

    Trebuie sa recunosc ca arata foarte frumos .. cina nu? :D Delicios.
    Pupici cu draaag :D!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Turul a durat aproximativ 3 ore, as fi vrut eu sa vad subteranul, sa vad cramele de bere de sub Viktualienmarkt. Ne-a zis ca pentru a se pastra berea rece, sunt galerii la peste 10 metri adâncime! Dar pentru asa un tur probabil trebuie o rezervare speciala... jici nu stiu daca e posibil pentru "muritorii de rând" :-)
      Te pup. Numai bine!

      Ștergere
  3. Ați avut o zi plină, iar eu, prin ochii tăi, am fost alături de voi și m-am bucurat foarte tare.
    Astfel de ieșiri sunt foarte relaxante și benefice!
    Fotografiile sunt ca intoteauna foarte reusite. Dorada la cuprot e preferata mea, mi-ai făcut deja pofta.
    Pupici! O săptămână plină cu bucurii să ai, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, a fost o zi minunata! Dorada mea a fost la gratar. Preferata mea este facu in mantie de sare! Helmut este specialistul, e munca multa, dar o bunatate! Nu a mai facut de mult!
      Te pup. Numai bine! ☺

      Ștergere
  4. Frumos traseu 👍la cât mai multe trasee !!!
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere