vineri, 2 iunie 2023

Restante - Despre pictura ca hobby

De saptamâni de zile amân si iata, a venit momentulsa fac o postare în care sa raspund întrebarilor puse de: Mihaela, Rux, Niko, Fiordaliso, Diana si Suzana ♥♥♥♥♥♥
Acesta este tabloul pe care l-am pictat în anul 2000, pe pânza 50x60 cm, în ulei, reprezentând o imagine din padurile carpatine. Este un peisaj imaginat (nu inspirit de carte postala sau alta pictura). 
Abia anul acesta m-am învrednicit sa îl înramez si da, rama schimba mult în bine aspectultabloului. A fost prima mea experienta în ulei. (l-am fotografiat în curte, la lumina naturala).
În colaj, redau si celalalte cinci picturi în ulei, realizate de mine pe pânza, inspirate de pictori celebrii.
Primele doua sunt inspirate de pictorul meu preferat Claude Monet – una este “Camille Monet avec son fils Jean surla colline” si a doua este “Nymphéas” (ambele pe pânza ovala, 40x50). Pentru aceste tablouri ovale, ma gândesc înca prin ce metoda sa le fac rama (ca daca le dau la un atelier, trebuie sa fac un credit la banca!). Deocamdata sunt agatate pe perete asa, fara rama. Tablourile lunguiete, cu nuferii lui Monet, le-am cumparat la Muzeul Orangerie (Paris) ♥
Urmatoarea este dupa un alt pictor pe care-l iubesc: Vincent vanGogh -The Starry Night (Dutch: De sterrennacht) (pe pânza 40x30)  Jos dreapta este la lumina camerei, sus dreapta este la lumina unei lanterne cu ultraviolete, care accentueaza portiunile pe care le-am lucrat cu culori fosforescente ☺
Celalalte doua sunt facute la cursul facut în decembrie'22 si martie'23 - “Sa pictam dupa metoda Bob Ross” – prima picture se intituleaza“Serenity” (40x50), a doua “Cypress Creek” (50x40) 
Deasemenea, prezint vechile mele tablouri pictate pe sticla, între anii 1982-1990. Am pictat cu acryl, iar stilul picturilor este inspirit de vitralii. Vitraliile pentru mine sunt fascinante! 
Sunt primele mele încercari pe sticla, una reprezinta un vânator batrân (vopseaua incepe sa se scorojeasca, nu am facut nicio protectie, pentru ca nu am primit sfaturi de la nimeni, si pe vremea aceea nici nu existau videoclipuri tutoriale ☺); alta este Zeul Ra (40x30), asa cum mi-am imaginat eu si ultima este o nimfa (25x35). Am mai avut un autoportret si un peisaj cu flamingo ♥ Acelea le-am daruit, nu am nici macar o fotografie...
Doresc tuturor cititorilor acestei pagini - un Weekend placut! ☺☺☺

UP-DATA: tocmai am gasit o fotografie (aici e fotografie la fotografie), cred ca din anul 1997 (Alina stie mai bine, ca este anul când s-a logodit). Eram cu Mama si Alina, care venise în vizita la noi la Sibiu; iar pe perete atârnau tablourile acelea pictate pe sticla ♥ Autoportretul si "Fetita cu basma" ☺ Wow ce de ani au trecut!!!! Ce vremuri faine! ♥


11 comentarii:

  1. Sunt foarte frumoase, esti talentata! Ca imagine, imi plac cel mai mult cele doua dupa Monet si vanGogh dar asta nu insemna ca celelalte sunt sub ele calitativ, e vorba doar despre imagine. Felicitari!
    Eu am dat o cautare pentru rame si am gasit un site cu .ro care are rame ovale dimensiunea ta la 50 de euro, nu stiu minic despre ei doar acum am gasit siteul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine ma destinde pictatul, este o activitate care imi face placere. Dar nu pot oricând... trebuie sa fiu intr-o dispozitie potrivita.
      Cele 3 tablori de care spui sunt unele din cele mai celebre tablouri din lume - toata lumea le iubeste. Bob Ross nu are picturi neaparat frumoase, picturile lui sunt mai mult realizate cu scop didactic, cu scopul ca cel care le executa sa învete ce trebuie facut si cum trebuie stratificat un peisaj in ulei.
      Despre cele pe sticla... pictura naiva, la nivel de incepator, asta e ☺☺☺

      Multumesc, uite o sa caut si eu. Problema este ca rama trebuie sa fie exact ca si curburile pânzei, altfel, ori crapa rama, ori se strica pânza ☺ Cel mai bine ar fi sa pot verifica, inainte sa cumpar... Mda, nu e usor. Cred ca data viitoare, daca o sa mai pictez, caut mai intai rama si apoi panza ☺

      Ștergere
  2. Superba colectia realizata de tine. Este atat de frumoasa, incat m-as intreba daca nu te-ar fi tentat sa-ti continui drumul artistic.
    Esti o talentata. Si cred ca te simti minunat cand vezi ceva atat de frumos iesind din mainile tale. Felicitari, draga Carmen. Si sa mai continui, ca talentul trebuie sa se manifeste!
    Pupici si weekend placut! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O Suzana draga, esti o draguta. Cred ca daca as fi invatat mai devreme si as fi exersat mai des, poate ca as fi putut spera la un drum artistic. Acum... vorba aceea, mai am 7 ani pana la pensionare, ce sa mai schimb in cariera?! O sa inchei pe drumul ingineriei. Si o sa pastrez hobby ul pictura-ceramica doar ca destindere ♥
      Te pup. Un weekend minunat si tie, Draga Suzana! 😘❤️

      Ștergere
  3. Cat de frumoase sunt! Tabloul in ulei este superb - mai ales ca ai pictat din imaginatia ta... fara referinte. Mie mi se pare dificil! A iesit absolut superb.
    Tablourile ovale sunt pur si simplu minunate. Mi-am amintit ca era o Barbie realizata pornind de la un tablou al lui Monet.. (este superba.. tare mi-ar placea asa ceva in colectia mea, haha).
    Se vede ca pictezi cu sufletul. Sper sa gasesti rame - daca nu, poate le faci tu... ma gandesc ca ar merge sa faci un contur mai mare decat este panza si apoi sa pe acea baza sa faci rama din ce vrei tu (carton, cred ca ar fi bun de baza, sau ceva gen foamboard, polistiren -sa nu fie greu si imbracate in ce vrei - poate fi chiar in bambus (bucatele, sau poate o folie de pluta pe care apoi sa o vopsesti.. nu stiu astea au fost doar cateva idei).

    Cele trei tablouri mai noi le mai vazusem (cel putin pe cel dupa VanGogh si pe cel cu Cypress - desi cred ca si pe Serenity).

    Cat despre cele pe sticla - suuunt SUPERBE!! Eu oricum nu as avea cum sa protejez vopseaua.. dar tot as vrea sa incerc sa pictez si eu ceva :D. Imi place felul in care ai ales sa pictezi - ai un mod foarte fain de aranjare in spatiu (cred ca si formatia de inginer a avut aici ceva de spus). Batranul vanator - cu patina vremii, Ra - ce interpretare absolut superba. Te-ai indreptat putin spre azteci (cel putin asa simt eu acum :D). Iar nimfa este foarte migaloasa.

    Mi-ar fi placut sa le vad si pe celelalte!
    dar ai cumva si o pictura pe lemn? Cea cu doua personaje din stanga. Mi se pare tare frumoasa.

    Iti multumesc mult - m-am bucurat din tot sufletul sa le descopar pe fiecare in parte. Cand privesc astfel de lucrari, eu vad suflet, muuult suflet.

    Pup cu drag!! si multumesc ca ai pregatit acest articol pentru noi - eu m-am bucurat mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Rux draga. Da, tu ma cunosti de peste 10 ani, eu am postat mereu cand am facut ceva "artistic" - pictura, ceramica, mobilier, croitorie... Imi place mult sa fac lucruri cu mâinile mele ☺
      Pe lemn nu am pictat niciodata. Am lucrat "transfer foto pe lemn" am postat atunci pe blog, mi-am facut 4 tablouri pe lemn, doi ingerasi si doua "clasice" - Mona Lisa si Fara cu cercel de perla. Am scos picturile la imprimanta (in oglindire), am lipit cu ponch, am lasat sa se usuce, apoi am frecat hartia si a ramas doar pictura. Mona-Lisei si Fetei cu cercel de perla le-am creat chiar si contur aurio, ce seamana perfect cu rama pentru tablou.
      Da, asta am facut, de pictat insa nu am pictat de lemn.
      Pictura aceea cu doi iubiti, este prima mea incercare de pictura cu pasta-structura si elemente aplicate. Este un snur lipit, o inima de carton... mda, nu a esit asa cum am vrut eu, de aceea a ramas cumva ca un proiect neterminat. Tabloul il facusem atunci in nuantele covorului din sufragerie, chiar si conturul este inspitar din covor ☺☺☺ Acum mai bine de 15 ani!!!!
      Iti multumesc multpentru cuvintele calde ♥ Pupici si imbratisari ♥

      Ștergere
  4. Superbe toate și cele în ulei și cele pe sticlă. Van Fogh se număra și printre perefații mei, am noapte înstelată sub formă de puzzle. L-am lipit și pus pe perete așa, fără ramă. Au început să imi placă fără ramă. Și tocmai am terminat tabloul cu diamante, o reproducere după Fishing in spring tot de Van Gogh.
    Claude Monet este un alt pictor care imi place. Am făcut o mică reproducere după un tablou de-al lui(Cape Martin) dar recunosc că imi plac mai mult reproducerile pe care le-ai făcut tu( si tablourile tale și originalele).
    Primul tau tabou în ulei e spectaculos. Nu-mi funcșionează imaginația așa de bine. Pot picta aproximativ la fel dacă am un peisaj în fată (fotografie/tablou - nu natura direct)dar nu poat proportiona bine doar din imaginație. Uneori îmi pare rău că nu m-au lăsat aimei la secția de artă a scolii.
    Picturile pe sticlă sunt minunate. Daca mai ai culorie necesare, de c enu participi la toate temele de la Transformari creative? Poti picta pe sticlăa la fiecare, borcan,sticlă, pahar și la ultima geam(unul mic de la o ramă foto)? Nici nu e cazul să faci desene elaborate.
    Oricum, felicitări pentru toate picturile tale.

    RăspundețiȘtergere
  5. vaaaai multumesc ,ult Luisa! ♥ Ah, nu cred ca ai doua maini stângi! Precis nu ai avut curajul sa incerci! Cu siguranta vei reusi muuulte! Trebuie doar sa nu te gandesti prea mult, sa faci comparatii, exprima-te pe tine, asa cum simti si cum poti tu!
    Pupici si îmbratisari ♥

    RăspundețiȘtergere
  6. da, la mine Monet este pe primul loc in inima mea. Apoi urmeaza mai multi, pe acelasi loc: VanGogh, Klimt, Dali, etc, etc...
    Pâna mai acum cativa ani, am pictat doar din imaginatie. Mi-a fost mereu mila sa reproduc picturi celebre... pentru ca stiam ca eu nu sunt capabila decat de vreo caricatura ☺ Dar chestia este sa ai curaj si sa interpretezi pictura celebra in stilul propriu ☺
    De ce nu particip la Transformari creative? Hm, buna intrebare! Cred ca sunt prea lenesa, eu fac ceva doar atunci cand imi trebuie si tot ceea ce fac trebuie sa aiba un scop, obiectul pe care-l fac trebuie sa fie foarte de folos. Si momentan nu imi trebuie mai nimic... Florile mele au toate ghivece, tablouri am prea multe, suporturi pentru creioane am deasemenea... Dar am facut un borcanel pentru o floare, promit sa ma inscriu si sa explic acolo tehnica pe care am utilizat-o ♥
    Asa deci, ai urmat Scoala de Arta?! cred ca si mie mi-ar fi placut, însa ai mei m-au indrumat spre inginerie... Ce sa zic acum?! Cred ca a fost o decizie buna, pentru ca iata, imi castig existenta din inginerie si sunt multumita. ♥

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitări pentru tablouri ❤️👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga mea, Carmen este foooooarte talentată! Ai pictat niste tablouri superbe! Raa chiar schimbă aspectul, dar și peisajul este foarte bine pictat!
    Felicitări !
    Pupici

    RăspundețiȘtergere