sâmbătă, 17 iunie 2023

Valsul viselor pierdute...

"The Waltz of Lost Dreams" de Manos Hadjidakis... o melodie care patrunde prin piele, îti mângâie sufletul si îti hraneste spiritul. O melodie plina de iubire, de viata! O melodie romantica care se revarsa peste tine ca petalele de trandafiri rasfirate de vânt. Este senzualitate, pasiune, emotie pura... Plângi, râzi, tresari, cazi si te ridici. Plutesti, te pierzi si te regasesti din nou... Mai luminos, mai curat, mai întelept si mai întelegator... mai aproape de Zei! ♥
  
Curios... la ora aceasta sunt în drum spre Venetia, dar ascult muzica greceasca... Oare de ce? ☺☺☺

Pentru cei care nu stiu - Manos Hadjidakis (născut la 23 octombrie 1925 la Xanthi, Grecia, † la 15 iunie 1994 la Atena) a fost un compozitor grec. Binecunoscut în Grecia, el este creditat pentru introducerea rembetiko și bouzouki în cultura contemporană. Premul Oscar pe care l-a primit în anul 1960 i-a adus recunostere internationala.
A scris partituri pop și muzica de film, titluri devenite la scurt timp foarte populare, dar a scris si lucrări clasice, pentru voce și pian. Talentul său melodic fenomenal nu a facut nicio diferență calitativă între cele două stiluri. Hadjidakis a scris numeroase titluri care au devenit celebre în lume, dar putine au fost asociate cu numele său (spre exemplu "All alone am I").
În 1958 a cunoscut-o pe Nana Mouskouri, o cântăreață foarte talentată, care de atunci a interpretat multe dintre melodiile sale cu vocea ei unică și frumoasă, într-un mod inconfundabil.   
 
În anul 1960 a primit premiul Oscar pentru cel mai bun cântec pentru melodia sa "Never On Sunday" din coloana filmului cu același nume.  
Hadjidakis nu a făcut un secret despre homosexualitatea sa în ultimii săi ani, deși subiectul a fost puțin abordat public în Grecia. S-a stins din viata la vârsta de 69 de ani, în urma mai multor afectiuni de inimă și diabet.
PS: m-as bucura daca Luiza ne-ar spune parerea ei despre aceasta muzica, asa cum este simtita în tara în care locuieste ♥

Un comentariu:

  1. Ma intreb... oare nu se vede aceasta postare sau nu place nimanui, chiar nimeni nu s a oprit sa spuna ceva?!?....

    RăspundețiȘtergere