joi, 29 iunie 2023

Sa va spun ce am patit 😜

In ultimele zece zile, am mers cu masina mai mult de 1500 km, temperaturile sunt zilnic 34-36° (la umbra) si Opel-ul nostru Insignia a cam scos fum dupa drumuri lungi... asa ca bine s-a gândit Helmut sa verifice nivelul uleiului. Era scazut, deci trebuia completat - inainte sa apuce sa ne averizeze vreun senzor! Dar de unde ulei?! In Germania e foarte simplu, daca nu ai magazin de specialitate in apropiere, mergi la orice benzinarie - toate au ulei! In Italia, benzinariile functioneaza in regim auto-service si plata cu card. In cursul saptamânii mai gasesti cate un angajat care incaseaza, dar rar! I-am rugat pe prietenii nostri Diana si Gelu sa se intereseze si sa ne spuna unde putem cumpara ulei in apropiere de statiunea noastra si ei, draguti cum sunt, ne-au trimis imediat o adresa. Luni dimineata imediat ce ne-am trezit, l-am urcat pe Leo in masina - fara lesa, fara ham, ca am zis 12 km drum incolo, 12 inapoi si 5 minute cat cumparam ulei si completam rezervorul, merge si asa! (Leo are pe bancheta din spate o cuseta pentru transport animalute, captusita cu pernute, un lux pentru catei!). Am introdus adresa in navigator si am pornit la drum. Exact 12 km, cât ne au spus prietenii, si am ajuns. O duduie amabila, a cautat pentru noi tipul de ulei potrivit, a gasit (si nici nu a fost scump), am platit si Helmut a si ridicat capota, sa completeze rezervorul. Ei... cum s-a intâmplat, habar nu am, dar lui Helmut i-a sarit din mâna capacul rezervorului si disparut a fost! 😁 Legile lui Murphy... Am cautat peste tot sub capota, in spatele farurilor, in partea de jos intre motor, baterie si rezervoare, vânzatoarea a venit sa caute si ea, ne-am uitat cu "lanternele telefoanelor, am mutat masina... Capacul nu a mai aparut! In masina s-a incalzit, a trebuit sa il scoatem pe Leo la aer, dar saracul, fara lesa... "stai aici, nu te misca!"... Mai mult, Helmut fara ochelari, eu imbracata cu pantaloni albi si tricou alb cautând dopul rezervorului de ulei al unei masini prafuite rau, parcata pe plaja de zece zile!!! O patanie mai penibila nici ca ni se putea intâmpla!!!  
 
Am rugat vânzatoarea sa cheme un service, ca fara capac nu putem pleca. A sunat ea la cateva ateliere si ne-a spus jenata ca aceia nu au timp pentru asa ceva! Clar e bagatela, dar de pornit, nu mai poti porni masina decat poate un kilometru! Uleiul ar fi fost improscat peste motor si pericolul de foc ar fi fost iminent! Deci?! Ce solutie mai ramâne decat sa sunam in Germania la asigurarea noastra!?! Zis si facut. Ne-am inghesuit toti patru - eu, vânzatoarea, Helmut si Leo, in dugheana gen container, sa fim cat de cat feriti de galagia soselei, sa putem sa ne intelegem la telefon cu ADAC-ul. Masinile vâjâiau fara pauza pe lânga noi si interlocutorii ne cereau tot felul de date exacte! Noroc ca tocmai introdusesem adresa in navigator, alfel habar nu aveam unde suntem! In concediu in Italia, pe o stada fierbinte! 😁 Lucratorul de la asigurare ne-a promis ca se intereseaza cum ne poate ajuta si ne suna inapoi. Tja... am astepta mai mult de o ora. Intre timp, ne-am asezat toti trei - eu, Helmut si Leo, ca cersetorii, la umbra, direct pe asfalt. Vânzatoarei i s-a facut mila de noi, ne-a servit cu cate un espresso in paharele de plastic, pentru Leo a adus apa intr-o caserola de aluminiu si... am asteptat! Cândva a sunat telefonul si omologul lucratorului de la asigurarea germana, din Italia, ne-a spus ca ii pare rau, nu a gasit inca nicio solutie, o sa vina cineva sa ne remorcheze. Da, dar masina noastra are schimbator automatic, nu poate fi tractata! Merge doar urcata pe rampa si deplasata! Tja! Trebuie trecut de la "plan B" la "plan C"! Trebuie cautat...sa mai asteptam putin... Intre timp am inteles cum functioneaza benzinariile in Italia, cum e cu auto-service, cum e cu service-ul, am numarat masinile care treceau in sus, apoi masinile care treceau in jos... Tja! La ora 10:45 am primit un SMS ca o masina cu platforma este in drum spre noi si timpul estimat este de 40 minute! La ora 11:20 a aparut masina. Un tânar imbracat in salopeta a coborât sa ne salute. Pâna sa ii explicam noi toata patania pe engleza, a venit vânzatoarea si i-a povestit pe italiana. Tipul a lovit usor caroseria, s-a uitat sub capota, s-a trantit pe trotuar si s-a bagat sub masina, a tras de carcasa, si-a bagat màna intr-un orificiu, julindu-se si... a scos capacul! Am strigat toti "wow"! de zicei ca Arhimede tocmai a descoperit principiul ce-i poarta numele! Evrica! De bucurie ne-am imbratisat toti, vânzatoare, mecanicul si noi 🤗 Am inchis rezervorul de ulei, am semnat raportul pentru asigurare, l-am luat pe Leo in masina, am spus "mille grazie!" si "Arrivederci" si am plecat spre satul nostru de vacanta! La doar 12 km departare...

14 comentarii:

  1. Dragul de Leo! <3 Cum sta acolo, langa caserola, pare ca zice ceva gen: "No, ce-ati facut, mai copii?" :-)
    Absolut, nu-i de haz, dar... modul cum a fost gasit capacul. Ce aventura! din cauza (sau datorita?!) :-) unui capacel care avea chef de joaca.
    Ai povestit cu haz, Carmen draga, dar dincolo de gluma... Pfuuu... :-) Pe bune! Ati avut parte de ceva inedit dar si stresant. Bine ca s-a terminat cu bine-bine. :-)
    Te imbratisez cu drag! <3
    Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru trio! <3 <3 <3

    (pe cat posibil voi recupera cat pot din povestea vacantei voastre) <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana draga 🥰🤗 bine ai revenit!
      Mda 😁😜🤣 Situatia nu mai putea fi schimbata... la ce ar fi ajutat sa ma enervez?! Atat mi a parut rau pentru Leo, saracutul.
      Pupici si imbratisari 😘😘

      Ștergere
  2. Totul e bine când se termină cu bine!
    🥰

    RăspundețiȘtergere
  3. Buclucaş rău capacul ăla! Of! Asta da aventură. bine că s-a terminat aşa şi cred că Leo a primit recompensă pentru cuminţenie.
    Te pup, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, Leo a fost rasfatat si laudat toata ziua 😍
      Pupici Potecuta, numai bine!

      Ștergere
  4. Urâtă pățanie, dar bine că s-a terminat cu bine.
    Mi-a adus aminte de pățania mea cu uleiul și capacul de la ulei. Mă anunță soțul că să-l iau de la service, că își programase mașina acolo pentru ceva, nu mai știu exact ce. Plecăm frumos de-acasă amândoi, vreo 30 km până la service-ul pe care îl dorea, el merge mai repede decât mine, așa că rămăsesem în urmă. Pe drum am începu să simt miros de ars/fum -semăna cu fumul de la mașini, dar și avem mașina trecută pe recirculare și nu era normal să simt fumul de la alte mașini. Am mars eu mai încet și cu grijă și la service (îi telefonasem deja că miroase a fum în mașină), când a ridicat capota .... toată era plină de ulei sărit că nu aveam capacul pus. Din fericire pentru mine, capacul era la încă sub capotă, pus bine de sotul care verificase cu o seară înainte uleiul, dar uitase să mai pună și capacul la loc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O vaaaaai, da, uite o alta intamplare, asemanatoare. Bine ca nu a trebuit sa mergi mult! O vai o vai!
      Pupici Niko. Noapte buna!

      Ștergere
  5. Ceva asemănător cu ce a descris MNiko am pățit și eu. Am dat vina pe DACIA 1300...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O vaaai! Si eu care credeam ca suntem unici!
      Bine ca toate cazurile s au incheiat pozitiv!

      Ștergere
  6. Masinile noi au multe avantaje, dar si multe dezavantaje majore. Intamplarile de gen ridica niste semne de atentie / intrebare - nu ca ar trebui sa stam cu drobul dar, zic si eu, ca sa citez din clasici: „la dacie puneai un ciorap si tinea pana cand schimbai cureaua”, la trabant schimbai bujia... si tot asa. acum daca se strica ceva pe electronic, e posibil sa nu mai poti deschide geamul / usa sau sa nu poti sa pornesti masina din varii motive. Bine ca s-a terminat cu bine :*. Asta conteaza !!
    Leo este atat de simpatic. Doamne, au copilasii acestia blanosi niste moace.. :)))). Cum sta el resemnat pe paturica lui. :*
    Pupici cu drag
    😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da asa e! Pe vremuri la scoala de soferi chiar invatai cum sa te ajuti singur in caz de pana. In ziua de azi,ridici capota si nu vezi nicio piesa, toate sunt inchise in carcase. Nici macar o lampa nu mai poti schimba singur ca trebuie sa desfaci o multime de apararoare. Dar... Asa isi castiga existenta mecanicii auto 🤗👍Fiecare e bun in meseria lui 😉
      Multumim Rux draga 💞 pupici si imbratisari 😘😘

      Ștergere
  7. Bine că ați reușit până la urmă!! Inteligent și descurcăreț mecanicul care a venit! Daca nu se pricepea putea dura mult mai mult ! 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce usor am rasuflat toti, ca nu trebuue sa ne care cine stie prin ce atelier auto... Ne gandeam cu groaza, ca va trebui sa luam un taxi pana in satul de vacanta, inapoi. Si... apoi, cand ar fi fost masina gata, ar fi trebuit din nou cu un taxi sa mergem la atelier, sa o ridicam!
      Da, deci am fist toti foarte fericiti!
      Multumim pentru suport 🥰😍💞♥️ Sunteti tare draguti!
      Pupici si imbratisari 😘😘🐾

      Ștergere