marți, 13 iunie 2023

Restante - Geamul de la sufragerie

De saptamâni de zile amân si iata, a venit momentul sa fac o postare în care sa raspund întrebarilor puse de: Mihaela, Rux, Niko, Fiordaliso, Diana si Suzana ♥♥♥♥♥♥ 
Geamul de la sufragerie este dintr-o bucata, are dimensiunea de 2m x 1,4m si pentru ca da spre curte, nu am vrut sa pun perdele. În primul rand pentru ca îmi place vederea spre gradina si în al doilea rând pentru ca acolo unde nu sunt neaparat necesare, nu le vreau - perdelele aduna doar praf! 
Pe pervaz avem un bonsai, cateva Schlumbergera si o fântânita de camera (care nu doar ca are aspect placut ci se zice si care împrospateaza aerul/umiditatea aerului din încapere), stropitoarea si foarfecele de plante. 
Ideea de “perdea din lumina” mi-a venit cândva, de un Craciun. Am atârnat o ghirlanda care sa ajunga doar pâna la un sfert- maximum pâna la jumatatea ferestrei. Mi-a placut atât de mult lumina calda a LED-urilor, ca nu am mai dat-o jos si… ghirlanda a ramas permanent. 
Este fixata pe o tija si de tija, am avut cândva o lacrima-de-cristal (un cristal cu orificiu pentru agatat), cumparat la un muzeu. Cum gradina este pe partea de sud, avem toata ziua soare si razele ce strapungeau cristalul, formau reflexii minunate pe peretii camerei. De cate ori am avut ocazia, am mai cumparat un cristal si înca unul… Acum la geam atârna un fir de luminite si un cristal, un fir de luminite si înca un alt cristal. În total, sunt 27 cristale, cam de aceeasi marime însa de forme diferite. Când bate soarele, camera este plina de curcubeie! Mai atârna si 3 flori din sticla fina, lucrate manual, în forma de cala.
Iubesc luminile din sufragerie! Este camera în care luam masa, camera unde au loc întrunirile de familie sau micile reuniuni cu prietenii sau vecinii. Luminitele (actionate prin telecomanda) completeaza perfect decorul soirées –urilor noastre! 
Trebuie sa spun ca geamurile noastre – toate, au jaluzele exterioare electrice. In plus, acest geam are si perdele lamelare (jaluzele verticale) dar le folosim extrem de rar - daca ne deranjeaza soarele. Perdelele lamelare sunt montate în asa fel încâtsa nu deranjeze plantele de pe pervaz. 
În planul imediat din spatele lamelelor, am pus o mini-perdeluta, pe care o spal foarte des si o pun de obicei o jumatate de zi într-un lighean în care dizolv un tab din cele pentru masina de spalat vase, plus 4 pliculete de bicarbonat. Asa reusesc ca perdeluta mea sa fie vaporoasa si curate, ca un voal de mireasa!  
[Doar asa, de curiozitate, stiti câte ferestre are casa noastra?  Doua usi spre terasa cu geam (latime x înaltime) 0,7x2 metri, sase geamuri dintr-o bucata 1,1x1,4 metri, un geam de 2x1,4 metri (cel de sufragerie), de doua ori geamuri duble de 0,7x1 metru si inca o data simplu (la baie) 0,7x1 metru, plus un perete de sticla cu usa glisanta de 2,5x2 metri ☺☺☺ Bineînteles ca trebuiesc spalate de cel putin trei ori pe an!]

21 de comentarii:

  1. Ce mult imi place ”perdeaua” ta din cristale. Ai avut o idee excelentă, cred că o voi ”fura” și eu.
    Si florile din sticlă sunt foarte elegante și finuțe! Felicitări pentru idee!
    Zi frumoasă să ai, draga mea, Carmen! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca îti place. Am legat cristalele cu fir de nylon, fir-de-pescuit ☺ este foarte fin si transparent.
      Multumesc ♥ Te pup

      Ștergere
  2. Perdeaua din cristale este așa cum mi-am imaginat, e o feerie într-o zi însorită! Mulțumesc că ne-ai arătat-o! Am mai văzut ceva foarte interesant, raftul cu parfumuri, poate odată îl prezinți mai detaliat! Sau sunt două rafturi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu colectionez miniaturi... am mai scris pe blog si cred ca si parfumurile le-am prezentat... Pe atunci aveam un dulapior din alama, geamuri si oglinzi, ceva foarte frumos... era un "obiect de arta". Intr-o zi, cand a aspirat Helmut prin casa, s-a agatat cu furtunul de dulapior si praf s-a facut! Parfumurile nu s-au spart, cred ca am piedut doar unul sau doua... Dar dulapiorul acela nu l-am mai putut repara. L-am dat unor prieteni de atunci, care au promis ca il repara... nu l-am mai primit.
      Ca substituent am avut un dulapior din vinyl transparent... dar de! plasticul nu se compara cu bijuteria aceea de dulapior. Nu imi placea deloc!
      Candva am gasit in internet o firma care executa dulapioare pentru miniaturi, din sticla si alama... insa dulapior, nu obiect de arta! Am cumparat doua identice, penrtu ca marimea aceasta era cea mai mare... Oftez si acum dupa dulapiorul meu in forma hexagonala.

      Ștergere
  3. E minunat ce vad aici! Multumesc, Carmen draga! <3
    Ideea cristalelor intercalate printre siragurile de luminite e... cool! :-) Florile din sticla vin sa completeze originala "draperie".
    Imi pot doar imagina atmosfera, seara, cand luminitele sunt aprinse.
    Cat despre spalat geamurile... :-)) Mai bine nu zic! :-)
    Seara frumoasa! <3
    Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! <3 <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, dupa concediu trebuie sa spalam geamurile... dar am noroc, Helmut spala in rând cu mine. Insa avem "aspirator" si T-eu... merge relativ repede ☺
      De cate ori "ne modernizam" cu ceva, apreciem pentru scurt timp economia te timp si energie, apoi, rutina face ca timpul sa dispara de la categoria "timp câstigat" si criza de timp sa domneasca... habar nu am cum! ☺☺☺
      Cand ma gandesc doar cu masina de spalat! In anii 80 aveam o masina care învârtea doar rufele. Lasam apa sa se scurga la sifon si luam fiecare rufa la clatit de mana si la stors! Apoi am cumparat masina semi-automata, la care schimbam apa manual dar puteam sa pun in final fuctiunea "turbo" care le storcea. Ei, când a venit vremea masinii automate... mi-a placut ca isi lua singura apa, ca schimba de cate ori era nevoie si cand termina ce programam eu, erau rufele parfumate si stoarse ☺☺☺ Dar... de întins cine le întinde?! mi-am zis! ☺☺☺
      Te pup Diana draga ♥ ma bucur mult ca esti din nou aici, printre noi ♥
      Gânduri bune si îmbratisari, de la trio, pentru trio ♥♥♥

      Ștergere
  4. Cand o casa este iubita... ce pot spune mai mult. La tine oricum totul transmire, respira, reflecta.. iubire! Este plin de vitalitate - asa cum ar treui sa si fie totul :).
    Si Ralu si-a facut ghirlanda la geamul de la balcon :D Un coltisor magic. Imi trimite poze. :D Foarte frumos.
    Iti multumesc pentru plimbarea magica. Cristalele sunt foarte frumoase - ca intr-o poveste. si eu am vazut miniaturile - imi plac mult :D Am avut o sticluta minuscula de parfum, de o forma speciala. Cred ca ar fi mare lucru sa dau de ea.. s-au zapacit multe din cauza celorlalti.
    Imbratisari cu draaag :*!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. parfumurile miniaturi sunt parfumuri originale, le ador! este colectia mea de miniaturi cea mai de pret. Mai am alte miniaturi, ceramica, papusele, obiecte casnice, soldatei de arama, ganditori chinezi, întelepti japonezi... Am doua dulapuri gen vitrina, pentru miniaturi. Le-am prezentat pe toate cândva, aici pe blog ♥
      Mie imi plac luminitele LED. Avem si in curte, solare. Seara este asa frums în curte! O ghirlanda este la balansoar, alta este la garduletul ce sustine vita de vie si alta la arcul pentru trandafirii agatatori.
      Erau vremuri cand seara stateam mult in curte, cu o lumanare pe masa si luminitele de jur imprejur, beam un pahar de vin si povesteam... Acum stam fiecare la emisiunile noastre, Helmut la TV, eu cu blogul si Netflixul pe laptop ☺☺☺ cum vine vorba, singuri dar împreuna ☺☺☺
      Te pup, Rux draga ♥

      Ștergere
  5. Cred că e o adevărată plăcere să stai în sufrageria ta! Mi-o imaginez ca pe un mic colţ de rai!
    (Ţi-aş fura ideea, dar bănuiesc că o astfel de perdea n-ar face faţă asaltului jucăuş al pisicilor!)

    Noapte bună, dragă Carmen! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne, cât sunt de dragalase pisicile tale♥... trebuie sa facem si compromisuri in viata! ☺ Nu le putem avea pe toate! eu nu am pisici, tu nu ai perdea de cristale si luminite ☺
      Te pup Vero, noapte buna!

      Ștergere
  6. Imi plac tare mult ideile tale de decorare. Imi dau seama cat de multe reflexii se formeaza in orice moment al zilei. Cred ca sunt superbe unele momente!
    Pe biblioteca mea mi-am pastrat un set de beculete de pom, pe care le mai deschid din cand in cand. Chiar daca nu se prea reflecta in ceva semnificativ, imi plac mult cum sclipicesc! Asa ca la voi cred ca se vede minunat!
    Pupici si privelisti frumoase cu luminite! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, LED-urile pe fir de cupru sunt atat de finute, atât de frumoase... parca sunt licurici ♥ Mie imi plac luminitele - luminile mari le evit, mai bine mai multe, din mai multe colturi ale camerei si mai mititele ☺ confera o atmosfera intima ☺
      Pupici si imbratisari 😘❤️

      Ștergere
  7. O mulțime de idei!
    Eu m-am concentrat pe jaluzelele exterioare. Nu știam că există electrice.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti a placut postarea mea 🤗 multumesc!

      Ștergere
    2. Anonimul sunt eu.
      Recidivez...

      Ștergere
    3. Oh Aurel, îmi pare rau, dar cunosc situatia, si eu am probleme când vin sa comentez pe Wordpress (incompatibilitatea asta intre Blogspot si Wordpress este de-a dreptul enervanta!).
      Numai bine! si multumesc pentru comentariu ☺

      Ștergere
  8. Foarte frumos decor /foarte frumoasa gradina ... Sincere felicitari ! Apreciez toate articolele si descrierile - se vede ca sunteti o persoana speciala si atrageti atentia celor care iubesc frumosul ..... Aveti toata admiratia mea ! Cu stima, Silvia, Sighetu M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Silvia, îti multumesc mult, mult , pentru frumoasele cuvinte!
      Te astept cu drag ☺

      Ștergere
  9. Frumosul este in toate cele arătate și nouă, draga Carmen.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumos ❤️ se simte, prin tot ce ai, că ți-e dragă casa, grădina ❤️
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere