vineri, 9 octombrie 2015

In memoriam

Astazi în România este Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, eveniment dedicat comemorării victimelor Holocaustului și rolului României în acest episod cenusiu al istoriei.
La data de 22 iunie 1941, România a intrat în rãzboi alãturi de trupele germane împotriva U.R.S.S. pentru refacerea integritãtii teritoriale. La 9 octombrie 1941, administrația României conduse de Ion Antonescu a început deportarea evreilor si rromilor în Bucovina si în Transnistria.

Se spune ca pe vremea exodului, când evreii îsi îngropau mortii pe muntele Sinai - pentru ca nu puteau sa sape groapa suficient de adânc, acopereau mormintul cu bolovani. Fideli traditiilor, evreii depun înca si azi la morminte pietricele-simbol.
Conform  acestui obicei, ori de câte ori trecem pe la poarta cimitirul Hurlach - unde sunt înmormântate victime ale lagarului de concentrare Kaufering, intram sa punem câte o pietricica pe morminte...

"Durch Nacht und Grauen Davids Stern hat Euch geführt zu Gott dem Herrn" ~ Strabatând noaptea si groaza Steaua lui David v-a condus la Domnul Dumnezeu... sta scris pe piatra comemorativa colectiva.

Comemorare universală a victimelor Holocaustului se face în fiecare an pe 27 ianuarie, declarata Zi Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Nu trebuie niciodata uitat ca în timpul regimul nazist  au fost ucisi 6 milioane de evrei europeni și milioane de persoane de alte naționalități.

21 de comentarii:

  1. Wow, m-au trecut fiorii. Este impresionant, nu stiam ca astazi se comemoreaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a fost introdusa pe lista zilelor nationale din anul 2004.

      Ștergere
  2. Razboiul a fost pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord, ocupate dupa un ultimatum sovietic, de 24 de ore, in anul 1940.
    Apoi, deportarile au fost din Romania in Basarabia si Transnistria, inclusiv tigani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos obicei de comemorare aveti voi! Bine ca ne-ai amintit tu de ce ar trebui sarbatorit la noi acasa, ca eu n-am vazut sa se organizeze ceva sau sa promoveze in vreun fel aceasta zi. Pacat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Istoria nu trebuie niciodata uitata, pentru a nu se repeta ororile care au fost!
    Cred ca gesturile simbolice, asa cum faceti voi, chiar conteaza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... conteaza cumva doar pentru noi... daca mai exista urmasi ai celor îngropati în cimitirul Hurlach, ei locuiesc demult în America sau poate ca în Israel sau cine stie, poate în Australia?! de aceea, aceste morminte nu sunt vizitate prea des...

      Ștergere
  5. Habar nu aveam ca astazi este ziua Comemorarii Holocaustului la noi, de cea internationala stiam...Ce fericiti suntem ca nu am fost nevoiti sa trecem prin astfel de perioade: foamete, razboi, crime, etc.O seara placuta!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat Florina draga! iata, sunt 70 de ani de când în Europa s-a încheiat razboiul si generatiile nascute în aceasta fericita vreme de pace, nu cunosc ororile decât din carti si filme. Sa fim recunoscatori destinului si sa avem grija ca niciodata asa ceva sa nu se mai întâmple!

      Ștergere
  6. Scrisesem mai sus cam mult si cu naduf despre cei care au negat cu talent pogromurile din Bucuresti, Moldova, Bucovina, Basarabia...Se admitea ca a fost pogrom doar in zona romaneasca ocupata de Ungaria in 1940.
    Negationistii erau Eugen Barbu, Adrian Paunescu, Vadim Tudor. Dumnezeu sa-i ohihneasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... un vorba din batrâni spune: învaţă din nenorocirea altora, pentru ca alţii să nu înveţe din nenorocirea ta!

      Ștergere
  7. in aceasta vara am avut programata vizitarea Catedralei Evanghelice din Sibiu, prilej in care pe langa grandioasa constructie am vazut si o expozitie pe tema Holocaustului, cu imagini cutremuratoare (pana la lacrimi), din timpul razboiului...pacat ca cei care au organizat acest eveniment nu au avut si versiunea romaneasca a comentariilor acelor fotografii...oricum imaginile odioase glasuiau fara cuvinte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te înteleg, Gina draga. Eu am vazut Muzeul memorial (KZ-Gedenkstätte) din Dachau si Muzeul evreiesc (Jüdisches Museum) din Berlin... spuneam într-un articol din anii trecuti ca cine spune ca nu are interes sa vada asa ceva, atunci este ori egoist, ori ignorant!
      Oricât de mult am fi citit pe aceasta tema, oricâte filme sau fotografii am fi vazut, niciodata nu va fi facut destul în memoria victimelor Holocaustului! Este o datorie de onoare sa vizitezi aceste locuri în care suferinta a atins cotele cele mai înalte, în care a supravietui a fost doar o minune!

      Ștergere
  8. Anul acesta s-a comemorat... "discret", in sensul ca nu prea au fost multi cei care si-au amintit sau au avut dorinta de a participa... :(
    In anul 1985 am vizitat... muzeul Auschwitz-Birkenau... N-o sa uit in veci acele imagini... Aveam senzatia ca simt mirosul de carne arsa, de gaz, de sange... Aproape ca simteam groaza oamenilor care au trecut pe acolo...
    Atrocitati se intampla si azi, dar parca nu asa... organizat. E infiorator ce pot face unii oameni semenilor lor... :( Si ma mai mir ce pot face unii animalelor...
    Nu exista scuze pentru asa ceva si nu trebuie sa existe toleranta pentru asa ceva, daca vrem sa nu se mai repete...
    Uff...
    Aprecieri pentru tine, pentru ca ai amintit aceasta zi.
    Numai bine! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt zile greu de imaginat ca au fost reale si totusi,cei oameni au trait in cosmar.
      Ma trec toti fiorii numai gandindu-ma la ce au indurat,iar razboaiele aduc tot timpul victime in randul nevinovatilor.

      Am pus si eu o pietricica in memoria lor...

      Ștergere
  9. Eu nu am văzut vorbindu se de aceasta comemorare la tv. E trist. Se găsesc vorbitori și comentatori pentru toate tâmpeniile ce chiar nu contează!
    Te pup!;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca se merge pe principiul - astia sunt telespectatorii, cu astia defilam! Trist, într-adevar!
      pup si eu. Noapte buna!

      Ștergere
  10. Cand vii in Bucuresti trebuie sa vizitezi si Muzeul Holocaustului , Muzeul Evreies si Sinagoga. O sa vezi si o sa afli multe lucruri interesant !
    Nu stiam ca se pune cate o pietricica. Am vazut Monumentul Holocaustului in Berlin, Dachau iar in Munchen am vizitat un cimitir evreiesc. Acum o sa stiu !
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Da tristă amintire :(
    De-ar fi învățătură de minte pentru popoarele lumii...
    Din păcate sunt destul de pesimist...
    mulțumesc pentru aducerea subiectului îîn fața noastră !

    RăspundețiȘtergere