sâmbătă, 31 octombrie 2015

Clubul Cinefililor (25) - Impresii de sfârsit de saptamâna

În Clubul Cinefililor este binevenit oricine are placerea de a scrie câteva rânduri despre un film sau serial recent vazut, indiferent de anul de aparitie a acelui film sau serial. Pentru ca toti cei interesati sa poata accesa pagina în care faceti recomandarea, înscrieti articolul în acest tabel. Tabelul va ramâne deschis întreaga saptamâna.
----------------------------------------------

----------------------------------------------
Un homme idéal /A Perfect Man (2015) - un thriller frantuzesc în regia lui Yann Gozlan, cu Pierre Niney si Ana Girardot în rolurile principale. Tema filmului este inspirata din romanul "Le mort saisit le vif" (1942), semnat de Henri Troyat.
Atunci când ambitia depaseste talentul scriitoricesc si dorinta de a urca într-o lume care nu-i apartine devine o obsesie, pericolul nasterii unui monstru este iminent! Asa s-a întâmplat cu tânarul Mathieu Vasseur, muncitor într-o echipa însarcinata sa debaraseze locuintele defunctilor pe cheltuiala statului. Suflet sensibil, talent neslefuit, tânarul viseaza sa ajunga scriitor, însa spirala spre ascensiune pe care se înscrie îl aduce la porțile nebuniei. Nota mea: 9
Un citat interesant: "Deseori s-a asociat parfumul cu frivolitatea si literatura cu gravitatea. Or stim acum, nasul imprima în memorie, mai puternic si mai profund decât oricare dintre simturile noastre. El este organul memoriei noastre prin excelenta. Si fara memorie, nu exista literatura. Cititorule, ai respirat vreodata cu sete si cu prelungit nesat acel graunte de tamâie ce umple o biserica? Sau parfumul incorigibil al unui saculet de mosc? Pentru David Lodge de exemplu, un roman se scrie întotdauna la trecut. Mirosul este deci un simt major. La vechii greci, parfumul a fost considerat diabolic. Dar nu a fost întotdeauna asa..."
Actorul Pierre Niney este cel care a jucat si rolul Yves Saint Laurent din filmul cu acelasi nume (2014) - un film pe care deasemenea îl recomand.
Ashby (2015) - un film american înscris în genul comedy-drama, în regia lui Tony McNamara. Rolurile principale sunt intrepretate de Mickey Rourke, Nat Wolff, Sarah Silverman si Emma Roberts.
Pentru ca povestea din film se petrece într-un orasel din SUA - tarâmul tuturor posibilitatilor - adolescentul Ed Wallis are ca vecin un fost angajat CIA, ucigas cu simbrie iar una din colegele de la scoala, are în camera "de joaca" un aparat pentru Examinarea Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM/RMN)... Noi europenii trebuie sa credem ca este tipic, acolo pe la ei ☺ Lasând la o parte aceste bizarerii, filmul este simpatic si amesteca în povestea fictiva câteva reguli de aur pentru o viata frumoasa: gândeste pozitiv; implica-te în viata sociala; accepta ideea ca fiecare persoană este unica si are ca si tine, defecte si calitati; fa sport - orice forma de miscare practicata în mod regulat este un mic succes fizic si psihic; stabileste-ti mereu obiective noi si fortează-ti aria de confort pentru a descoperi ce esti în stare sa faci; respecta-ti promisiunile, fii demn, abandoneaza neîncrederea si suspiciunea. Nota mea: 8
The Intern (2015) - este o comedie americana în regia lui Nancy Meyers, avându-i pe Robert De Niro si Anne Hathaway în rolurile principale. Filmul mi-a fost recomandat de Florina si mi-a întarit înca o data convingerea ca De Niro este printre putinii actori "grei" ai Hollywood-ului care si-au pastrat demnitatea - septuagenar fiind, nu accepta orice rol, doar ca sa-i fie trecut numele pe generic!
Departe de a fi o capodopera, filmul este relaxant si placut, schimbul de replici este haios si actorii transmit un flux de buna-dispozitie. Nota mea: 8
Mr. Holmes (2015) - un film crime - drama - mystery, productie BBC, în regia lui Bill Condon, cu Ian McKellen, Laura Linney, Hiroyuki Sanada si Milo Parker în rolurile principale.
Seria cazurilor rezolvate de celebrul detectiv este, cu doua exceptii, povestita de Dr. John H. Watson - prietenul și biograful lui Holmes. Acest film prezinta una din aceste povesti narate de însuși Sherlock Holmes. Este povestea ultimului caz elucidat de Sherlock Holmes, ajuns la vârsta de 93 de ani. Usor anchilozat, lipsit de voiciune si aflat tot mai des în situatii în care pierde pentru scurt timp firul amintirilor, inteligența lui Sherlock Holmes se dovedeste a fi la fel de sclipitoare ca întotdeauna.
Prietenul lui Holmes aici, este baietelul menajerei, un pasionat cititor si admirator entuziast al celebrul detectiv. Spiritul de observatie, umorul taios, deductiile si modul incomparabil de abordare a cazurilor, sunt calitati care-l fascineaza si îl fac pe copil sa-l respecte pe batrânul Holmes mai mult ca pe propriul parinte ..."Exceptional children are often the product of unremarkable parents"...  Cu ajutorul copilului, batrânul detectiv reuseste sa descifreze enigma ultimului caz în care a fost implicat si din cauza caruia, nereusind sa-l rezolve la vremea respectiva, s-a retras din meseria de detectiv.
Amintiri, remuscari, frustrari, confuzii, trecut si prezent se amesteca de-a valma si se îmbina unele cu altele, ca piesele unui joc de puzzle si aduc în final rezolvarea cu succes a mai multor situatii. Nota mea: 9
---------------------------------------------
La rubrica "Clubul Cinefililor" de saptamâna trecuta au semnat doar Diana si subsemnata.
Tuturor celor care ajung pe aceasta pagina de blog - o duminica tihnita! ☺

14 comentarii:

  1. Hitman: Agent 47 (2015)
    Un doctor a creat genetic asasini cu reactii peste medie - rapizi, inteligenti, intuitivi, rezistenti la durere.
    Doi dintre ei, un baiat - Agent 47, si o fata - agent 93 - sunt copii doctorului, ajuns la varsta de peste 70 de ani si urmarit de o agentie pentru a divulga secretul creerii agentilor perfecti din punct de vedere genetic.
    Un frate si o sora, ea mai dotata genetic in materie de abilitati, incearca sa-si apere tatal si sa distruga Sindicatul.
    Finalul are loc intr-o caldire, cei doi fiind inconjurati de oameni inarmati, in timp ce doctorul este urcat intr-un elicopter care zboara spre destinatie necunoscuta.
    Scapa cei doi? :)
    Doctorul ajunge la destinatie? :)
    7,5 - 8

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu de ce am ocolit acest film... sunt poate satula de povesti cu spioni si platforme ale sindicatelor internationale, dar, daca tu acorzi filmului nota (7,5) 8, inseamna ca merita vazut :)) Multumim pentru spoiler :)

      Ștergere
  2. La recomandarea ta de saptamana trecuta am vizionat zilele acestea A Royal Night Out. Foarte dragut filmul, m-a binedispus copios, asa ca iti multumesc :).
    Dintre cele de mai sus n-am vazut niciunul. Dar am auzt de The Intern, iar daca zici ca este placut si relaxant o sa-l vad si eu cat de curand.
    Un weekend cat mai placut, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din cand în când avem nevoie de filme usurele, care sa ne ofere câteva minute de relaxare fara sa ne implicam in analize sau jocuri psihologice - nu-i asa? ma bucur ca ti-a placut! The Intern este deasemenea un film dragalas.
      Weekend tihnit iti doresc! ☺

      Ștergere
  3. Am vazut The Intern, mi-a placut foarte mult! Multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. De Asby nu am auzit până acum, în schimb The Intern îl... vânez de ceva timp.
    Of... cu cât se scurtează ziua, cu atât mi se scurtează timpul de vizionat filme! Ştiu că nu au nicio legătură, îmi găseam şi eu scuze... :)
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) la mine e invers ☺ma plictisesc atâta vreme in casa, la ora 18 e deja întuneric! Acum 4 saptamâni inca mai stateam pana la ora 21 in curte sau eram in excursii... acum, zdup in paturica moale si citesc sau ma uit la filme!

      Ștergere
  5. Nici din aceasta lista nu am vazut vreun film... :( Oare ce tot vizionez? :)) Da, desigur: seriale! :) Cand serialele preferate sunt in "pauza" atunci devorez filme; cum am destule seriale preferate "pauzele" intre episoade si / sau sezoane sunt destul de scurte. Despre S.Holmes am inceput sa vizionez un serial: "Arthur si George" - e destul de interesant abordat: sunt ilustrate - cum ar veni - cazurile la care participa detectivul, inainte de a le "transforma" in romane (acum e in "pauza" acest serial, dar au terminat "pauza" altele).
    Oricum, voi reveni in Club cu un film - sau, poate ca aleg un serial. :)
    Zile fericite va dorim, cu drag! Imbratisari si ganduri de bine de la trio pentru duo! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) eu cand aleg vreun serial, il incep vineri seara si il termin duminica seara :))))) Nu am rabdare sa astept pana la urmatorul episod, daca e palpitant, vad totul pana mi se fac ochii patrati ☺☺☺
      pupici si imbratisari, de la duo pentru trio <3

      Ștergere
    2. Asa fac si eu, dar cateva dintre serialele preferate sunt "in derulare" si episoade noi apar cam la 4-6 zile - cand e unul "in pauza" are altul episoade noi. :) Dar pana am ajuns la ultimul sezon mi s-au uscat ochii serios, uneori. :) Unele sunt la sezonul 11.
      Cautam un film, in memorie, pentru Club si cineva mi-a recomandat pe cel prezentat, productie suedeza... Vazusem un serial politist suedez care mi-a placut asa ca... am vazut un film care mi-a placut extra! :)
      Iti doresc sa ai o zi minunata!
      Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru voi! <3 :-*

      Ștergere
  6. De mult timp vreau sa mai vad un Sherlock Holmes, daca este si o productie proaspata este chiar mai atragator!

    RăspundețiȘtergere
  7. The Intern mi-a atras atentia inca de la inceput cand a aparut trailer-ul, il astept online totusi...pe cand Mr Holmes il am pe undeva aruncat, trebuie sa-l vad curand sau poate astept pana spre sfarsitul anului si dupa care la 1 ianuarie 2016 sa improspatez memoria cu lansarea noului sezon Sherlock

    RăspundețiȘtergere