sâmbătă, 3 octombrie 2015

Povestea unor pastravi fericiti

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti... A fost odata o pastravarie, la Topleț pe Valea Cernei, care mult peste în bazine avea. Pastravii sareau si înotau ziulica-ntreaga în apa limpede si rece (alimentata direct din Munții Almajului și Munții Mehedințului), asteptând sa vina ziua cea mare, în care fiecare dintre ei va avea ocazia sa-si îndeplineasca menirea - adica sa sature gurile flamânde ale unor mușterii. Toti pastravii îsi doreau sa ajunga sa fie pregatiti cu multa dragoste si mâncati cu deosebita placere. Din pacate însa nu toti târgoveții aveau gusturi rafinate! Circulau zvonuri cum ca unii pastravi ajung în tepusa, altii într-o tigaie încinsa si mult ulei, ca unii ar fi tavaliti în faina de malai sau ca altii sunt unsi cu mujdei de usturoi...
Pe la mijlocu' lui Gustar, se face ca la pastravarie poposeste un grup de prieteni, toti chipesi si mândri - un galatean si zarandana lui, însotiti de copilul Mariuța si un bavarez cu ardeleanca lui.
În bazinele cu pastravi se facu liniste, doar clipotul apei se mai deslusea. Toti pestii doreau sa auda ce poftesc strainii cei ferchezuiți. Când galateanul a spus "5"- în bazine a început balul! Toti pastravii au început sa sara ca sa-si demonstreze elasticitatea cozii, stralucirea solzilor si putera aripioarelor. Nu erau decât 5 locuri în plasa îngrijitorului de la pastravarie dar toti pastravii vroiau sa plece în calatoria cea mare!
Unu, doi, trei... înca doi si gata! Cinci pastravi norocosi au nimerit în lighean si au fost adusi la tejghea.

De aici, acestia au calatorit peste dealuri si vai într-o masinarie cu roti, alaturi de cei cinci boieri. Pestii nu-si mai încapeau în solzi de fericire!
La un moment dat, motorul masinii s-a oprit. Pastravul cel mare si întelept a soptit:
- Pare-mi-se ca binefacatorii nostri au ajuns la hanul care-i gazduieste în vacanta. Cinstiți ortaci, savurati clipele ce vor urma!
Nici în visele cele mai frumoase ale pestilor, cei cinci pastravi norocosi nu si-au imaginat delicatetea cu care au urmat sa fie tratati! Bavarezul stia o reteta grozava! Mai întâi pastravii au fost spalati în chiuveta de inox, apoi masati cu sare de mare si tamponati cu hârtie fina de bucatarie. Au fost pudrati cu piper neîntinat, înfasurati cu frunze de salvie, marar, cimbrisor si busuioc, picurati cu ulei virgin de masline si înfasati în cearceafuri din argint. Cu multa grija, au fost asezati pe gratar în curtea hanului, exact atunci când jarul scânteia mai frumos. Dupa ce si-au facut somnul de frumusete, pastravii fragezi si aromati au fost asezati pe farfurii de portelan, alaturi de câte o paturica din cartofi copti cu rozmarin.
Hangita a simtit miresmele pâna în camaruta ei si acu' jinduia sa guste nițel! În mare graba, a dat pe razatoare câteva rosii proaspat culese din gradina, a adaugat usturoi taiat fin, sare si câteva picaturi de untdelemn si s-a prezentat cu ulcica la masa boierilor, doar-doar acestia s-or îndura sa o pofteasca si pe dânsa la ospat.

Inimosi, boierii i-au oferit loc la masa si au cinstit-o, oferindu-i câte putin din fiecare bucata. I-au turnat si ei o cupa din Cricova - spumant clasic brut si au mâncat si s-au veselit, pâna când pe cer s-au ivit stelele. Pastravii au fost atât de deliciosi, ca mesenii si-au lins pâna si degetele! Si au chefuit pân-aproape-n zori de zi si cu siguranta vor mai chefui ori de câte ori se vor mai intâlni! Ş-apoi încălecai pe-o coasă şi vă spusei o poveste frumoasă şi încălecai p-un mărăcine, să m-asculte orişicine! Şi m-am suit pe o roată şi v-am spus povestea toată!
V-aş mai spune si povestea unor mititei fericiti, dar mi-e teama ca se corcesc aromele, asa ca mai bine va las sa o deduceti singuri privind imaginile de mai jos ☺

24 de comentarii:

  1. Oho! Frumos ai mai spus povestea pastravilor si a boierilor cu gusturi rafinate si priceputi la prepararea de bucate gustoase! Delicioasa reteta! :) Saracii pastravi! :))) Imi place pestele, imi place pastravul si cu pofta devorez dar... sa nu-l vad viu inainte de a-l savura (si sa nu-i vad capul)! :))
    Cand eram pustoaica era o "manie": pescuitul! Hai si eu, ca e in natura, e fain sa stai cu batul in balta, alaturi de prieteni... Apoi mi-a trecut! Apoi, cica, hai la raci, sa-i prindem si sa-i halim... Ti-ai gasit! Cand am vazut racul in apa fiarta am simtit arsura pe piele! :)) Mi-a trecut si de raci...
    M-am bucurat sa particip - chiar si indirect - la petrecerea voastra! La modul cum ai scris n-a fost deloc greu sa simt atmosfera, bucuria unei mese bune in compania pritenilor! La mai multe! :)
    Imbratisari si pupici, cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu am pescuit vreodata :) insa vara ce a trecut, i-am insotit pe barbati in ultima zi pe Dunare si... nimeni nu a prins nimic! Asa ca doar am intarit credinta populara ca o femeie la bord aduce ghinion :))) Tja... data viitoare nu mai riscam! eu ma voi duce frumusel doar la plaja si astept sa fiu invitata la masa ☺
      Pupici si îmbratisari, de la duo pentru trio <3

      Ștergere
  2. Ce frumoooos ai povestiiiiit! Pai da, ca se dusese vestea in pastravarie ca vine Chef Helmut sa-si aleaga vedetele ospatului si tin minte ca n-a fost chiar usor sa fie printre alesi, oricat si-ar fi unduit ei solzisorii si coditele :) Asa ca cei cinci au fost norocosi sa fie vedetele unui asemenea ospat despre care iata ca se scrie chiar si dupa atata amar de vreme, iar noi am fost norocosi sa mancam ce a gatit Chef Helmut cu atata pricepere. Multumim frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei, domnita draga din Tara Zarandului, multumesc ca sustii povestea pastravilor fericiti, ca cine altcineva sa o poata face mai bine, daca nu mesenii care au participat la ospat?! :))
      Ei, de ce "atâta amar de vreme" ca doar nu a trecut decat o luna si jumatate? ☺ Povestea pastravilor fericiti va ramane in amintirile noastre comune cu siguranta, multi multi ani înainte :)
      pupici si la mai multe aventuri împreuana! :-*

      Ștergere
  3. Yummy!Arata delicios!Tare frumos ai povestit, mi-ai adus aminte de basmele lui Petre Ispirescu :).Ehe , daca stiau pestisorii unde vor ajunge...:)))). O toamna colorata, minunata!;) Liebe Grüße :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca a prins stilul naratiunii :))) multumesc pentru apreciere!
      Bussis :-* Einen wunderschönen Herbsttag! ♠

      Ștergere
  4. Hmmm, povestea aceasta as citi-o in fiecare zi la pranz :)
    Minunatele peripetii ale pastravilor sub bagheta fermecata a magicianului Helmut!
    Traiasca Cricova! Prietenii stiu de ce!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) sper sa am timp si inspiratie, sa ajung sa povesesc si saptamâna petrecuta alaturi de voi la fântul Gheorghe, he-heeeei, ca multe peripetii am trait in vacanta de vara! :))
      Nici-o masa fara peste! Traiasca Cricova si vinul de pelin! Prietenii stiu într-adevar de ce! ☺

      Ștergere
  5. Uau! Ce desfat aici la tine! Iar povestea ta este chiar frumoasa. Parca imi vine sa o tot citesc.
    Mai ales ca pastravul este preferatul meu!
    Zile drumoase, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Suzana draga :)) Pastravul este intr-adevar un peste gustos si în plus, nu da bataie de cap celui care il savureaza, pentru ca nu are oase prea multe, in afara de cele prinse la coloana vertebrala.
      Multumesc asemenea!

      Ștergere
  6. D-apai asa pastravi fericiti si eroi de poveste fermecata, n-am mai gasit pana acuma. Petre Ispirescu, zicea Florina, eu parca tot Calistrat Hogas as zice(copiind, desigur). Foarte frumos ne-ai povestit, deosebit de sugestiv ai scris. Si mai ziceai ca ai fi murit ieri de pofta, ei...Eu ce sa mai zic acuma, ca nici nu am ajuns sa manac? Helmut este un maestru al artei culinare, multe bunatati face. Iar domnitele merita sa fie rasfatate. Pupici si weekend frumos sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) multumesc, multumesc! ☺
      ei, în curând este ora prânzului... sper ca nu am pricinuit prea multe daune ;)) Mai lungeste timpul cu o portie de cafea, eu asa fac ☺ si funtioneaza!
      te pup. Un weekend minunat sa aveti!

      Ștergere
  7. eee....asa poveste cu gust, mai rar! :)
    frumos ne-ai mai ademenit la masa gustoasa a boierilor si cum am simtit pe "pielea" mea talentul lui Helmut, nu trebuie sa-mi imaginez cat de savuros a fost tot ce ati gustat :))
    nu sunt fan peste dar felul in care Helmut il prepara este irezistibil! :)

    pup draga mea draga, un w-end minunat sa ai! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) sa nu-mi spui ca nu ti-a placut file-ul de somo cu chili si banane! carnea de peste este cea mai sanatoasa carene care exista :) daca este proaspata si preparata bine, nu se poate sa nu-ti placa!
      pup draga mea draga :*

      Ștergere
  8. Offff....ce poveste gustoasă! Bine ca nu ai povestit și despre mititeii fericiți ca nu știu zau cum as fi trecut peste aceasta lunga noapte..as fi dormit cu pofta în brațe. ..:))
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa mam gândit si eu, ca cititorii blogului meu sunt salvati daca nu mai scriu despre mititei ;))
      pupici

      Ștergere
  9. sunt tare gustosi, chiar nu am mancat de mult timp pastrav!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce veselie şi voie bună! Clipe care vor rămâne de neuitat.
    Sunt convins că păstrăvii au fost "fericiţi" că au contribuit la voia bună de la masa voastră.
    Numai bine şi o seară frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu ştiu cât de fericiţi au fost păstrăvii să ajungă în farfurie, dar fericirea voastră e maximă. Iar tu povesteşti foooooarte frumos!
    Şi mie îmi place să mânânc la o păstrăvărie (cea de la Sâmbăta de Sus, Floarea Reginei, e preferata mea), dar în niciun caz nu pot să mă uit la pescuirea viitoarei mâncări de pe masă... am eu sensibilităţile mele.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  12. hahaha...frumoasa povestea celor 5 pastravi. Bavarazul ar trebui sa concureze la Master Chef ! :)
    pup

    RăspundețiȘtergere
  13. Poveste savuroasă,bunătăți gustoase,excelente imaini...
    nu trebuie nimic în plus ca bunadispoziție să se vadă peste tot !
    Mi-a plăcut și mi-a făcut poftă și mie !

    RăspundețiȘtergere