duminică, 11 octombrie 2015

Efigii regale

Talerul Maria Terezia (Talerul Terezian) este o monedă bulion (adică cu o valoare egală cu a metalului prețios conținut), folosită în comerțul internațional încă de la prima batere. Este numit astfel deoarece a fost bătut prima dată sub domnia împărătesei Maria Terezia (1740-1780), la monetăria din Günzburg, în Bavaria.
"Maria Terezia, prin grația lui Dumnezeu împărăteasa romanilor, a ungurilor și boemilor regină"

♦ Moneda de 5 lei de argint din anul 1880 poarta efigia Regelui Carol I, fost domnitor, apoi rege al României, încoronat la 10 mai 1866.
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării - motiv pentru care, începând din anul 2015, Ziua Regalităţii a devenit zi de sărbătoare naţională.

♦ Moneda de 500 lei din anul 1941 poarta efigia Regelui Mihai I, ultimul rege al României și unul dintre puținii șefi de stat în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Moneda este una din puţinele monede româneşti la care feţele sînt amplasate medalistic, partea superioară a aversului întîlnindu-se cu partea superioară a reversului în acelaşi punct de pe muchie. Pe marea majoritate a monedelor destinate circulaţiei acestea sînt plasate diametral opus. Moneda marchează eliberarea Moldovei de peste Prut de sub ocupaţie sovietică.

♦ Moneda de 100000 lei din anul 1946 poarta efigia Regelui Mihai I. Pe avers sunt imprimate: ROMANIA, stema României şi un porumbel aducînd o ramură de măslin unei femei simbolizînd pacea.
Mihai I al României a domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947

Sunt câteva monede fara calitate numismatica ci doar cu valoare sentimentala ☺ Le-am achizitionat vara ce a trecut, într-un târg din zona Bailor Herculane.

13 comentarii:

  1. Interesanta colectie! Te admir pentru aceasta pasiune numismatica.
    Este multa istorie concentrata in aceste mici monede!
    Te pup. O zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu pretind ca as avea pasiune numismatica, însa monedele vechi sau monedele comemorative ma atrag, recunosc. Îmi plac chiar si monedele suvenir - cele obtinute prin matritarea unei fise de cupru in apartele din curtea muzeelor :)
      te pup si eu. O duminica minunata sa ai!

      Ștergere
  2. Interesanta foarte colectia. :) Chiar daca n-o avea mare valoare... financiara are valoare istorica. Imi place si cum ai impletit informatii despre regalitate si despre monede.

    Sa aveti o duminica minunata!
    Poate la voi e mai senin, mai cald afara. :)
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. avem cateva monede comemorative si din acelea de suvenir, pe care le-am prins în rama si tabloul arata foarte interesant ;) Din pacate însa, la monedele aici prezentate nu ma pot hotarâ care fata sa o sacrific... de aceea aman operatiunea înramat. Imi place si aversul si reversul acestora!
      pup draga mea :-* îmbratisari de la duo pentru trio <3

      Ștergere
  3. imi amintesc ca mi le-ai aratat cand am fost la tine si ca erai foarte bucuroasa de achizitionarea lor :)
    chiar daca nu au valoare numismatica, valoarea sentimentala cu siguranta le face de nepretuit si cred ca asta e tot ce conteaza, in concluzie cred ca ca esti un om bogat, putini sunt cei atat de norocosi!

    o duminica placuta iti doresc in continuare! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tocmai asta spuneam in final, ca monedele acestea au pentru mine o valoare sentimentala, fiind atât de legate de istoria tarii. Ma tot gândesc la o metoda prin care sa le expun în casa, sa ma pot bucura privindu-le.
      Multumesc, o duminica minunata sa ai, deasemenea!

      Ștergere
  4. Cu sau fara calitati numismatice, colectia are legatura cu istoria. Cunoasterea istoriei ne creaza o anumita relaxare in fata evenimentelor prezente.
    Parerea mea. Cam didacticista, dar sincera...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tocmai! Sunt într-adevar frumoase, însa le-am cumparat doar pentru ca reprezinta o bucatica din istoria tarii. Mi-am cumparat si culegerea intitulata "Povestile Reginei Maria a României". Când voi deveni bunica, mi-am promis ca nepoteii vor învata româneste si ca le voi citi povestile din aceasta carte - si nu numai! :)

      Ștergere
  5. Frumosa mini colectia ta. Eu de obicei incurc ordinea succesorilor la tron :D. Si eu am cartea "Povestile Reginei Maria/Povestea vietii mele, sunt 3 volume(editie veche) le-am achizitionat de la un anticariat acum ceva timp. Primul volum e aproape gata. In aceasta parte Regina Maria povesteste despre copilaria petrecuta in Anglia, si ce frumos descrie totul, prin ochi de copil. O seara frumoasa!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu sigutanta găsești tu un mod de a le pune în valoare prin casa!;)
    Am văzut ca ești plina de idei cu adevărat grozave...;)
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Din pacate nu vad solutia, trebuie sa alegi doar o fata a monedei pentru inramat. Si pe mine ma atrag monedele, pentru incarcatura lor istorica, sunt fascinante! Am cateva!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte interesantă postare !
    Nu m-a prins „microbul” numismaticii cu toate că am un prieten care colecționează monede. Știind ce-i pasiunea de colector admir orice colector :) !

    RăspundețiȘtergere
  9. Cand vii in Bucuresti poate ai timp sa vizitezi si BNR-ul. O sa afli povesti frumoase atat despre caldire cat si despre" istoria banilor". Este un pic mai dificil de vizitat pentru ca trebuie programare dar se poate rezolva(cu atatia prieteni in capitala). :)

    RăspundețiȘtergere