joi, 22 octombrie 2015

Salata de castravete

Vreti sa probati ceva mai... altfel? ☺ Ceva iute, acrisor, dulce si aromat? Reteta lui Zabert Sandmann este pentru 4 portii:

1 castravete de sera
3 tulpini de ţelina
1 Chilli
30 g. ghimbir
1 limeta

Chilli se taie pe lungime, se îndeparteaza sâmburii apoi se toaca în asa fel încât sa se obtina fire cât mai subtiri. Ghimbirul se decojeste si se taie în cuburi fine. Se toarna peste chilli si ghimbir sucul obtinut prin presarea unei limete.
Se curata castravetele de coaja, se taie pe jumatate, se îndeparteaza sâmburii (scobind cu o lingurita), apoi se taie în cuburi. Tulpinile de telina se spala si deasemenea se taie în cuburi.
Într-o cana se amesteca o lingurita zahar brun, doua linguri Aceto balsamico alb si o lingurita ulei de soia. Când zaharul s-a topit, se toarna peste castravete si telina. Se adauga chilli si ghimbirul, se potriveste de sare si piper si cine doreste, poate presara si câteva frunze de patrunjel.
Pentru aspect mai interesant, se serveste la pahar ☺ Este o salata ce se ofera între doua feluri de mâncare.

21 de comentarii:

  1. Mmm! Ce bine arată.Nota 10 pentru prezentare! Este şi aceasta o artă, să serveşti ceva bun într-o manieră elegantă. Mănânci cu mai mult drag.... alături de cei dragi!
    O zi frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) ai mare dreptate! salata a fost servita între supa de pui cu taietei de casa si rata la cuptor cu varza rosie calita si gogoloaie de cartofi (Knödel) - meniul pentru serbarea zilei mele de nastere, alaturi de fete si viitorii gineri :)
      O seara minunata sa ai, alaturi de fetele tale frumoase!

      Ștergere
  2. Interesanta si foarte aspectuoasa! Banuiesc ca si delicioasa, ingredientele sunt toate pe placul meu. Multumim pentru reteta! O sa o retin si poate o voi incerca candva. O dupa-amiaza faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salata are un gust foarte interesant, telina si ghimbirul, ca si castravetele si chilli având fiecare o aroma specifica si foarte puternica.
      O seara faina si tie, mersi! :)

      Ștergere
    2. Chiar asta am vrut sa spun si eu, ca este foarte interesanta combinatia ingredientelor si cred ca este o salata deosebita. Iar ghimbirul incalzeste - de fapt am citit despre ceai, probabil ca o fi valabil pentru toata planta, deci mie mi-ar face bine pe vremea aceasta umeda. Te pup, draga mea!

      Ștergere
    3. eu consum ghimbir în fiecare saptamâna :)) Gatim foarte des cu rizoni de ghimbir, dar dulceata este o totala delicatesa! Ghimbir confiat, bomboane, ceai, lichior... ador ghimbirul! Dar nu pentru ca ar încalzi, ci pentru aroma. E usor iute, adevarat :)
      te pup si eu :-* Sper ca ti-a trecut racela. Weekend fain sa aveti!

      Ștergere
  3. Arata foarte apetisant si pare foarte rapid de preparat! Vad acolo doua maini dibace :) Salutam masterchef-ul! Ce frumos e aranjata masa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bineinteles ca se pregateste rapid, nu este nicio filozofie, farmecul retetei constând în curajul de a combina ingredientele :)
      multumim! :) pupici

      Ștergere
  4. Offf
    Nu am avut și eu norocul sa am un master chef prin preajma....:)))
    Când s-au împărțit cred ca eram plecata sau ceva....:)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te-ai oprit în Italia... ☺ majoritatea nemtilor sunt bucatari pasionati! ☺ pup si eu

      Ștergere
  5. Yamm, arata minunant. Cred ca si gustul e pe masura. :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi am servit 6 portii - cinci au savurat salata, una din ficele mele a strâmbat din nas, spunând ca aromele sunt prea intensive pentru gustul ei... Deci scorul in familie este de 5:1 ☺

      Ștergere
  6. aceasta salata este o doza soc pentru imunitate, potrivita pentru un start bun in prag de iarna,...ce presupune un stomac strong datorita esentelor tari din chilli si ghimbir,...telina (apio), limeta le ador si le folosesc frecvent.
    ...la curiozitatea culinara pe care o am as degusta-o.
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conform principiilor Ayurveda, există 6 arome ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica: dulce (Madhura), acru (Amla), sărat (Lavana), picant (Katu), amar (Tikta) și aspru (Kashaya). Fiecare din aceste arome activeaza sistemul imunitar si reface echilibrul în organism.
      Si salata aceasta are un pic din toate :) Mie mi-a placut :)
      O seara frumoasa sa ai, Gina draga! ☺

      Ștergere
  7. Suna excelent, asa ca trebuie incercata reteta! Sunt curioasa cum ar fi crema din aceste ingrediente.
    O seara frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt de parere ca sub forma de salata este ok...de ce o crema?!
      Seara faina, Suzana draga! :)

      Ștergere
    2. Ma gandeam la un fel de sos pentru peste sau chiar carne. De aceea am zis crema.

      Ștergere
    3. Da, clar se poate proba! ma gândeam doar ca aceasta combinatie are deja câteva arome intense si contrastante, încât cred ca ar fi greu sa fie combinata cu gustul inca altei mâncări, însa... de probat se poate orice proba.

      Ștergere
  8. Cred ca mi-ar lua foc gura.:)

    De aratat arata tare bine!
    Felicitari bucatarului!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai de ce sa-ti ia gura foc?! pui chilli atât cat crezi ca iti place. Eu nu suport deasemenea mâncarurile iuti si... salata aceasta a fost atât de picanta încât sa fie placuta.
      pup si eu. Seara faina!

      Ștergere
  9. Delicios! Ghimbir (in special confiat) as manca... la extrem! :) Imi plac telina - mananc destul de des salata de telina cu morcov, cu patrunjel (radacina), mar si cu sos de mustar iute. Castravetele imi place la fel de mult - si l-am preparat de cateva ori ras si cu sos alb (piscacios). Despre chilli ce sa mai zic!?
    Imi plac preparatele "piscacioase". :)
    Pe scurt: trebuie preparata bunatatea! :) Salvat linkul, pentru a da reteta in lucru. :)
    Ganduri de bine dinspre trio catre duo & co.
    Imbratisari si pupici, cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere