joi, 1 octombrie 2015

Arta si protest


(surse foto 1, foto 2)
Artistul rus Pjotr Pawlenski a devenit celebru pentru formele flagrante de protest. Actiunile lui sunt deosebit de socante, atât pentru regimul condus de Vladímir Putin, cât si pentru oamenii de rând. Imagini din timpul demonstratiilor lui de protest au înconjurat lumea, provocând numeroase manifestatii de sustinere.
În anul 2012 si-a cusut gura spre a-si demonstra protestul împotriva privarii de libertate a membrelor formatiei feministe de punk-rock din Moscova Pussy Riot.
În acelasi an, Pawlenski a fost arestat pentru că s-a înfășurat gol într-un balot de sârmă ghimpată, demonstrând în fața unei clădiri guvernamentale din Sankt-Petersburg. Dupa ce câtiva functionari ai politiei l-au eliberat pe Pawlenski din sârma ghimpata, Oksana Shalygina - una din simpatizantele artistului-activist politic, a declarat pe publicatia online Political Propaganda: "metaforic - artistul a fost imediat bagat în aceeasi sârma ghimpata, prin numeroasele anchete ce au urmat la poliție si ambulanță".
La sfârsitul anului 2013, Pjotr Pawlenski s-a fixat pe caldarâmul din Piața Roșie (renumitul loc în care rusii organizeaza paradele militare gigant), batându-si un piron în sacul testicular. Într-un interviu dat revistei Vice, Pawlenski a spus: "Nu cei care detin puterea strâng oamenii de testicule, ci oamenii înșiși se restricționează. Nu va mai dura mult pâna când vom fi toti aruncati în închisori, însa de realizat, nu va mai realiza nimeni, pentru ca atunci întreaga tara va functiona ca o închisoare de stat!"
Tot ca protest împotriva transformarii tarii într-un stat polițienesc, anul trecut - în octombrie 2014, Pjotr Pawlenski s-a urcat gol pe acoperisul cladirii Serbsky Center (spital de psihiatrie, unul din centrele principale de psihiatrie medico-legală din Rusia) si si-a taiat lobul urechii cu un cutit de macelarie. Oksana Shalygina a mentionat: "Cutitul a separat lobul urechii de organism. Zidul de beton al Psihiatriei separa societatea rațional de bolnavii iraționali".
Sunt gesturi puternice de disperare absolută... Intentiile artistului nu sunt de a-si surprinde semenii prin acte extreme, Pjotr Pawlenski a declarat: "simt că trebuie să fac gesturi care ar putea reflecta cu exactitate situatia mea".

(surse foto 3 si 4)
Pjotr Andrejewitsch Pawlenski s-a născut în anul 1984 în Leningrad (astazi Sankt Petersburg). Este absolvent al Academiei de Arte din Saint Petersburg, unde a studiat Arta monumentala.

15 comentarii:

  1. Uau! O fi artist, o fi protestatar dar... extrem. Zau daca stiu: sa-l apreciez sau sa fug? :) Auci! Sarma ghimpata, piroane... Ori e masochist, ori are anhidroza, si nu simte durere... sau e antrenat.
    Habar nu aveam ca exista acest om. Uau! (am mai scris "uau!"?) :)
    Sper sa reuseasca sa se faca inteles si sa obtina ceea ce-si doreste.
    Ziua minunata sa va fie! Pupici, cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat UAU! ... este impresionant spiritul de sacrificiu al acestui om! Traieste efectiv pentru arta si eliberarea spiritului si militeaza pentru drepturile fundamentale ale omului. Aduce sacrificii pe ambele altare, în felul lui propriu... Socheaza, clar!

      Ștergere
  2. Eu il cataloghez ca pe un act de curaj, iar actiunile destul de extreme sunt mesaje de fapt, pentru stat ,pentru oameni. Probabil cunoaste destul de bine situatiile din tara, mult mai adanc si astfel a ajuns sa protesteze in acest fel... intr-adevar socant. Nu stiam de el, dar cred ca l-am vazut la tv, hmmm :D. O seara frumoasa si linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma cutremur la gândul ca exista oameni care sunt în stare de asemenea acte, în încercarea de a schimba în bine viata semenilor! Este ca strigatul de ajutor al unei persoane fara voce...

      multumesc, Florina draga! clipe de tihna sa ai!

      Ștergere
  3. Probabil că singura legătură cu arta monumentală constă în faptul că protestează în fața unor puncte de reper monumentale.
    Mai rămâne să aplice și metoda Țepeș față de solii turci și metoda turcă față de Ioan Vodă cel Viteaz și se poate declara un artist împlinit. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mereu glumet si usor ironic... Tja! Eu multumesc mereu soartei ca m-am nascut în Europa civilizata, intr-o epoca în care femeile au drepturi egale cu barbatii, într-o Europa în care imi pot exprima liber opiniile politice sau religioase, o Europa în care am acces la informatie, o Europa în care discriminarea si cenzura nu sunt de fel sustinute.

      Ștergere
  4. Este cutremurator ca un om ajunge sa protesteze in felul acesta.
    Este greu de comentat astfel de gesturi extreme. Doar ca acest om poate deveni un simbol puternic,
    in masura in care mesajul lui este inteles si acceptat.

    O seara frumoasa sa ai!



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa gândesc si eu! Este incredibil ca în secolul 21 mai existe persoane care îndura suferințe si chinuri îngrozitoare sau platesc cu viata pentru ideile si convingerile sale...

      O seara tihnita si tie, Suzana draga!

      Ștergere
    2. Sunt perfect de acord cu ce ati scris amandoua! Sunt prea multe lucruri si suferinte incredibile pe lumea aceasta, in secolul acesta asa-zis modern, in care atata se vorbeste despre libertate...

      Ștergere
    3. ... în secolul 21 inca nu se poate vorbi despre libertate decât în Europa, America de Nord si cea Centrala - indiferent ca ne referim la libertatea de a ne exprima parile politice sau religioase, de a studia sau a te deplasa... Putem vorbi despre noroc, pentru ca ne-am nascut si traim pe aceste continente...

      Ștergere
  5. strigatul lui de durere este mut si greu de inteles...prin durerea pe care si-o provoaca incearca sa atraga atentia, sa sensibilizeze...
    poate ca va reusi.
    sa ridici suferinta la nivel de arta, acest lucru nu ar trebui sa treaca neobservat...

    pup draga mea draga, noapte buna! ::*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. posibil ca generatiile ce vor urma sa vorbeasca despre el ca facând parte dintr-o legenda... La fel de bine este însa ca nimeni sa nu-si mai aminteasca de el!...

      Ștergere
  6. E wow! Dar e foarte dur acest mod de a protesta. ...
    Îi doresc sa îi si reușească ceea ce și ' a propus.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt absolut socante actiunile lui! dar mai infioratoare este ideea ca exista motive pentru care recurge la asetfel de acte!...

      Ștergere
  7. Nu prea pe gustul meu, dar trebuie sa socheze prin ceva, probabil !
    Nu stiu ce sa zic, dar impactul emotional sigur este puternic, deci este un artist bun !

    RăspundețiȘtergere