marți, 29 noiembrie 2011

Plimbare în Salzburg

Salzburgul este supranumit "metropola în miniatura" si este orasul cu cele mai multe cladiri baroc pe metrul patrat din lume. Aici - la marginea de nord a Alpilor, se ridica castele, turnuri, catedrale şi biserici atât de frumoase încât întregul oras a fost trecut în patrimoniul mondial UNESCO. Atractiile turistice ale Salzburgului sunt printre cele mai renumite din lume.
Poti sa te plimbi zile întregi pe stradutele orasului vechi fara sa te simti obosit, pentru ca diversitatea muzeelor, frumusetea cladirilor si varietatea magazinelor trezesc în tine o curiozitate ce-ti da puteri. Trecerea timpului o remarci doar daca te uiti pe ceas. Nici macar lasarea întunericului nu scade placerea de a colinda orasul, ba din potriva, acum în prag de Craciun, iluminatul stradal îi sporeste mult frumusetea. Acest lucru l-am remarcat anul trecut (Orasul lui Mozart în prag de Craciun), de aceea am hotarât sa repetam excursia si anul acesta, folosind aceasta data trenul, ca mijloc de transport. Pentru ca veselia si antrenul sa fie mai mari, i-am luat cu noi pe Wolf si Sandra - colegul meu de birou si prietena acestuia.
Dupa exact trei ore am ajuns în Salzburg si imediat vizavi de gara, în prima cafenea, am studiat împreuna harta si am stabilit planul pentru popasul nostru în "orasul muzicii". Am hotarât sa începem prin a vizita cetatea de pe vârful muntelui Festungsberg (542 m.).
Castelul Hohensalzburg - emblema orasului, este unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa. Pentru ca vremea a fost deosebit de placuta (neobisnuit de calda pentru un sfârsit de noiembrie) si pentru a putea admira superba panorama a orasului si a muntilor, am ales sa parcurgem drumul pe jos.
Ridicat între anii 1010-1077 sub arhiepiscopul Gebhard, castelul nu a fost niciodata cucerit si pe parcursul timpului a fost extins si perfectionat ca fortareata, aparând diverse interese religioase si politice.
Sub printul Leonhard von Keutschach (1495–1519) castelul cunoaste o puternica modernizare si este transformat din fortareata cu rol strategic, întro bijuterie arhitecturala, folosind fonduri obtinute din comercializarea sarii - la vremea respectiva supranumita "aurul alb".
Vizitarea castelului ne-a oferit o minunata lectie de istorie, o istorie de o mie de ani. Am facut o întoarcere în timp, vizitând numeroasele saloane ale muzeelor, pivnitele, turnurile, galeriile secrete ale castelului, înfricosatoarea sala de tortura si fastuoasa sala de banchet, am urcat si coborât o multime de scari, am strabatut coridoare si curti interioare, am privit uniforme din diferite perioade ale istoriei, diverse tipuri de arme folosite, colectii de vase de argint si de instrumente muzicale, cetrala telefonica, capela St. George si, în final am încununat deosebita experienta servind masa în taverna cu specific medieval.
La ora când am început coborârea spre oras, tocmai s-au aprins fermecatoarele lampinioane în forma de stele, dispuse de-a lungul drumul în serpentine.
Pe timp de Advent, toate drumurile duc spre Christkindlmarkt :)
Târgul din Salzburg, datorita magnificei "culise", este unul din cele mai frumoase din lume. Situat pe partea stânga a râului Salzach, la poalele muntelui Festungsberg de pe care troneaza minunatul castel Festung Hohensalzburg, târgul de Craciun este înconjurat de Salzburger Dom, mânastirea Sankt Peter, cladirea veche a Universitatii, Biserica franciscana, vechiul si noul castel Rezidential.
Ca toate târgurile si aici abunda tarabele cu produse artizanale, articolele tipice pentru Craciun si specialitati gastronomice - ce îmbie prin arome carora cu greu le poti rezista. Chiar daca nu ne-a fost foame, am servit câte o gogoasa cu mujdei si varza calita si o împletitura cu mar. În jurul standurilor cu vin fiert, pluteste în aer aroma de scortisoara, cuisoare si portocala, asa ca si aici ne-am oprit sa servim câte o cana cu vin. Muzicantii ambulanti, costumati traditional sau tipic pentru Advent, aduna bani în scopuri caritabile si înveselesc atmosfera, interpretând melodii acompaniate la flaut si chitara.
La ora 18, din turnurile Domului au rasunat clopotele, vestind "annus ecclesiasicus". Pentru putine sarbatori din an sunt puse în miscare toate cele sapte clopote (ce cântaresc în total 32 tone), de data aceasta am avut noroc sa le ascultam, pentru ca... întâmplator, ne-am aflat la locul potrivin, la timpul potrivit. Impresionant si clar de remarcat, sunetul baritonal al clopotului pe nume "Salvator" unul din cele mai mari clopote de biserica din lume (câtareste peste 14 tone), a facut ca sunetul clopotelor din Neue Residenz ce au batut simultan, sa para clinchete de abia sesizabile.
Fatada Domului este acoperita cu marmura si este dominata de cele doua turnuri impunatoare si înfrumusetata de statuile celor patru evanghelisti (alte amanunte aici). Biserica romano-catolica este construita în stil baroc si are o lungime de 101 metrii si o latime maxima de 70 metri. Înaltimea celor doua turnuri este de 81 metri, a cupolei de 71 metri. Biserica asigura 900 locuri de sezut.
La intrarea în Dom, privirea îti este atrasa de frumusetea celor trei porti din bronz: Poarta iubirii, Poarta credintei si Poarta sperantei, executate de sculptori impresionisti de renume. Poarta sperantei, este executata de Ewald Mataré, un sculptor german ce si-a inspirat mult creatiile din Constantin Brâncuși.
În interior, peretii albi sunt terminati în cupole pictate si sunt împodobiti cu dantelarii în marmura. Fresce si tablouri în ulei impresioneaza sufletul si ochiul.
Cele 5 orgi plasate în sala bisericii, sunt un triumf al lumii sonore, special concepute pentru a prezenta muzica polifonica baroca de biserica. Orga principala, în partea de vest, poseda 58 registre muzicale si poate fi admirata de aproape, vizitând muzeul de la primul etaj. Unul din obiectele deosebite gazduite de muzeul catedralei este vasul in care a fost botezat Mozart.
De cate ori intru întrun asezamant de cult si credinta, îmi fac cruce de trei ori - asa cum am învatat în religia mea ortodoxa si îmi place sa ascult câteva momente din slujba, sa iau loc pe una din banci si, pe lânga a admira operele de arta si a aprecia valorea arhitectonica, îmi place sa aprind lumânari gândindu-ma la cei dragi, atât la cei în viata, cât si la cei stinsi. Cele câteva momente de reculegere, sunt adevarat balsam pentru suflet.
În continuare, am petrecut timpul colindând stradutele Salzburgului, admirând vitinele, citind placile comemorative ale caselor, minunându-ne de frumusetea pasajelor ce fac legatura între strazile principale. Orasul este fascinant, localnicii prietenosi, muzica rasuna din fiecare curte interioara. Ca turist, pornesti spre Salzburg cu bucurie si te întorci spre casa întotdeauna nostalgic dar multumit ca ai reusit sa cunosti o particica în plus din superbul oras de pe malul râului Salzach...

6 comentarii:

  1. Am citit cu mare interes reportajul minunat prezentat "în pas de pelerin", adică "multum in parvo", care te invită la aprofundare.Impresionant penultimul alineat care începe cu "De câte ori intru într-un aşezământ de cult..." L-am citit şi recitit ca să fiu sigur de cele spuse acolo...Mi-a atins coarda invizibilă a sufletului pentru că e scris direct, natural şi cu aleasă sensibilitate.
    Intrăm în sărbători.Dar ieri, ca să-mi tihnească clipele de sărbătoare, am făcut şi eu precum în fragmentul descris, pe care nu-l citisem....Azi am citit postarea şi mi-am zis: "Gând la gând cu bucurie!" Mulţumim pentru cele citite şi mulţumim pentru gânduri! Numai bine tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Îţi mulţumesc pentru călătoria virtuală. Ca de obicei, am mai aflat destule lucruri pe care nu le ştiam, tocmai de aceea trebuie să-ţi mulţumesc şi pentru linkuri.
    Dacă ai posibilitatea, îţi recomand să vizitezi şi Linz. Şi aici ai ce vedea...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt foarte incantata de faptul ca ne descrii detailat locurile pe
    care tu le vizitezi si imparti cu
    noi bucuria de a admira privelisti
    minunate incarcate cu atatea frumuseti si pe care, mai ales eu,nu as avea ocazia sa le vizitez.
    Iti multumesc si te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salzburg este într-adevăr o splendoare de oraș. Deși am ajuns de două ori, încă îmi doresc să mai merg...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce-mi place ca ne mai scrii si din calatorii! Am fost la Salzburg a doua oara anul trecut, special pentru turul "Sound of Music" pe care imi doream de mult sa il fac. Chiar, iti recomand neaparat turul asta daca ti-a placut filmul!! :-)

    RăspundețiȘtergere