joi, 24 noiembrie 2011

Ieșirea din rutina - Sfârșitul lui Brumar


Toate zilele încep la fel... desteptarea la ora sase dimineata, plecare spre locul de munca - pe noapte si ceata...
Este ora sapte când aplic stampila de intrare în firma. Odata cu prima cafeluta, încep sa ma adâncesc în problemele de serviciu si nici nu observ când se face ora douăsprezece. Pentru ca în ultimul timp amiezile au temperaturi negative, petrec pauza în birou, ascultând muzica la mp3-player, apoi pâna la ora saisprezece treizeci, ma epuizez în calcule si constructii navale.
Pentru ca sa ne eliberam de stressul acumulat fara voie, de trei ori pe saptamâna, direct de la serviciu, împreuna cu sotul meu - care si el este inginer proiectant (întro alta firma), ne îndreptam spre sala de sport - Fitness Studio.
Las în vestiar toate grijile si când pasesc în sala, muzica si atmosfera vesela ma binedispune automat. Exceptând câtiva "maimutoi" pe muschii carora pleznesc tricourile si care se înghesuie în spatiul cu oglinzi si haltere, toti ceilalti participanti, sunt oameni normali, care asa ca si mine, prin munca zilnica la birou nu-si antreneaza decât muschii creierului, si deci pentru a-si tonifia musculatura corpului si a-si mentine sau îmbunatati sanatatea au nevoie sa practice ceva sport. În functie de preferinte si conditie fizica, fiecare întocmeste împreuna cu antrenorul, un plan de exercitii. Nu îmi place sa particip la cursurile speciale, grupuri aerobic, Tae-Bo sau Pilates, pentru ca aceastea presupun ore fixe si ritm impus, si eu tocmai caut prin fitness sa ma eliberez de programari si termene exacte!

Dupa încalzirea în sectorul cu biciclete si stepper, încep circuitul la aparate prin exercitii pentru întretinerea musculaturii picioarelor, bratelor, pieptului, spatelui si abdomenului. Mai mult efort depun la exercitiile ce stimuleaza forma soldurilor, fiind zona în care - la noi, femeile (de la o anumita vârsta), se depun kilogramele chiar si atunci când bem doar apa :))
În functie de cum ma simt, intensific si repet exercitiile timp de o ora jumatate. Închei totdeauna cu zece-cinsprezece minute de alergare pe banda rulanta.
Dupa dus urmeaza doua serii de sauna*. În studioul nostru, nu exista decât sauna finlandeză (85°C), îmbunatatita cu sistem de terapie cu culori**. Înaintea încheierii unei sedinte de sauna, turnam putina apa amestecata cu câteva picaturi de ulei eteric (rozmarin, lavanda, menta, eucalipt, portocala, lamâie) peste pietrele fierbinti ale sobei din sauna. Cresterea umiditatii aerului produce o transpiratie intensa si automat combate febra musculara. Aburul aromat ma relaxeaza mai mult si la iesirea din Fitness- Studio simt ca pot zbura ;)
Este ora douazeci când pornim spre casa. Este noapte si ceata...
----------------------------------------------------------------------------
* cuvântul a provenit initial din finlandeza, "sauna" înseamna "casa unde se face baie cu aer fierbinte". Efectele benefice si pozitive asupra sanatatii sunt deja de multa vreme cunoscute oamenilor. Sauna exista de mii de ani în multe culturi. Spre exemplu în Orientul Apropiat, conceptul îngrijirii de sine era pretuit si respectat înca din antichitate, la fel ca si în Imperiul Roman.
Ce efect are sauna? Caldura din sauna duce la transpirare. Prin transpirare se curata tenul, se elimina substantele nocive, se reduce îmbatrânirea pielii.
Mersul la sauna în mod regulat întareste sistemul imunitar si stimuleaza pozitiv o serie de functii ale corpului. Alternarea racirii si încalzirii, antreneaza inima si adaptarea circulatiei sângelui. Sauna este relaxanta atat pentru corp cât si pentru suflet.
**Terapia cu culori se bazeaza pe conceptul potrivit caruia, culorile sunt "vitamine" pentru suflet. Corpul omenesc reactioneaza la tot ceea ce vedem, auzim sau gândim. Multi oameni gasesc ca efectul anumitor culori este placut pentru starea lor, începând de la a calma si relaxa, la a conferi echilibru si stare de înviorare. O sanatate deplina poate fi astfel stimulata, iar schimbul de substante, producerea hormonilor si sistemul imunitar pot fi influentate de aceasta reactie. S-a stabilit efectul benefic deosebit, prin sase culori spectrale:
Rosu - este o culoare activa, dinamica; emana o energie ce te încalzeste, te învioreaza si te stimuleaza.
Orange - este o energie pentru optimism si bucurie a vietii; are un efect înviorator.
Galben - ofera veselie si bucurie vietii, alunga întristarea, lipsa de pofta de munca si oboseala.
Verde - are efect linistitor, stabilizator si de refacere; ajuta la regenerarea sistemului nervos si la detensionarea generala a întregului organism.
Albastru - este o culoare armonizatoare în situatiile critice, întareste forta vietii si decongestioneaza inima.
Violet - da forta spirituala, întareste efectul de meditatie si duce la stari ridicate de constienta.

31 de comentarii:

  1. Nice, terapie cu culori si sauna suna super bine!
    Ai un program activ, sanatos! Ma intreb timpul si energia consumata pt blog e dupa ora 20 sau inainte? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că de mult (de la Oktoberfest) nu am mai văzut aici poze aşa de vesele şi de destinse care să mă binedispună grozav! Cel mai mult mi-au plăcut cele de la "rupe-fiare", unde Carmen pare că pur-şi-simplu le..."îmbânzeşte" ca o veritabilă dresoare, chiar şi fără a utiliza..."iarba-fiarelor"! M-a distrat şi poza de "Entwurfsbüro", acolo unde desenele A3 şi A2 (Detail Engineering!) parcă râdeau şi ele de pauza luată şi chicoteau între ele, spunându-şi: "dragă, totul trebuie făcut cu cap, că unde nu-i cap, e vai de...picioare!!!" :)))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos program, bravo ! Noi am inlocuit sala cu bazinul de inot.E minunat !
    PS. Ai un ping la ARTE !

    RăspundețiȘtergere
  4. Well done! Ar trebui sa invatam si noi din asta, adica noi cei care nu prea dam pe la sala sau pe la sauna :) Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant, si eu am cam acelasi progam, dupa serviciu-fitness de 3 ori pe sapt:)
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bun program Carmen! Te admir ca dupa ce iesi din proiecte mai gasesti putere sa tragi de fiare.
    Am lucrat si eu in proiectare si cind ajungeam acasa picam lata!
    Ce pot sa spun decit bravo tie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Doooamne ce viata!Asta da destindere!

    Sincer,efortul fizic bine dozat si facut de placere elimina oboseala psihica .Sauna e o adevarata relaxara!!!!

    Culorile sunt si ele foarte importante pentru noi,asa ca renovarea casei mele(care nu e inca la final...mai am cumparat candva mobilier adecvat:(...)s-a invartit dupa trei culori...verde,galben si orange.

    Spor la treaba si la odihna!:)
    Pupici multi dintr-un colt de Romanie!

    RăspundețiȘtergere
  8. dormitorul meu e violet
    mama a preferat verdele
    bine ca nu a preferat nimeni culoarea rosie pt dormitor :lol:

    RăspundețiȘtergere
  9. Un mod de viață relaxat, sănătos și în bună companie!

    Grozav!

    RăspundețiȘtergere
  10. M-a binedispus teribil de mult fotografia de la birou. Mi-am amintit cum prin scoala generala, cand aveam ora de chimie si mergeam la laborator, stataem in aceasi pozitie dar cu picioarele bagate in sertarul de la pupitru (era un pupitru mai special cu sertar foarte mare si placat cu faianta pentru ca faceam multe experimente).

    RăspundețiȘtergere
  11. Alicee,
    pai noi, pe lânga aceste scurte sedinte de sauna, dupa antrenamente, mai petrecem macar o zi - de dimineata de la 9:30, la 10 seara, în complex termal, în paradisul saunelor si piscinelor. Atunci ne rasfatam si cu câte un masaj profesional.
    :)) E clar ca pentru blog nu-mi ramâne prea mult timp. Seara, ne asezam pe canapea la televizor si, pentru ca eu am laptopul pe genunchi, nu am pretentia la telecomanda. Sotul meu are voie sa aleaga ce doreste sa vada la tv, eu privesc doar cu un ochi; cu celalat sunt pe laptop :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Marco POlo,
    acum e rândul meu sa spun ca nu m-am amuzat de mult citind asa un comentariu :)) dragut foc!
    Ma bucur ca te-au binedispus fotografiile mele ;)
    Ce expresie "rupe fiare" :)) Aparatele din studio nu sunt deloc fioroase, sunt ultramoderne si usor de manevrat :)) sunt deja îmblânzite :))
    Sa ai o seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  13. Zina,
    orice sport, cât de putin, dar facut cu regularitate, este balsam pentru corp. Noi la înot mergem cam o zi, uneori de doua ori pe luna.
    Te pup, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Alina,
    noi am facut pauza patru luni, dupa operatia lui Helmut si... se simte. Am cam ruginit! :)) dar ne vom reveni.
    Da Alinus, niciodata nu e prea târziu. Începeti!
    Pupici bavarezi ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ana,
    asa ne-a fost soarta, daca nu facem munca fizica, trebuie sa compensam statul pe scaun cu sportul la sala. Omul a fost nascut sa fie mobil.
    Noapte nuna! sa ai un sfârsit de saptamâna minunat!

    RăspundețiȘtergere
  16. Melly,
    daca ai sti ce greu ne este câte o data. Dar nu cedam slabiciunilor si... ne face bine miscarea! Norocul nostru este ca, pentru ca mergem împreuna, când nu am chef sa merg eu, ma încurajeaza sotul si viceversa. Pâna acum nu s-a întâmplat sa fim amândoi în aceeasi zi fara putere. Stii, este doar impresia ca nu mai poti, ca esti vlaguit, pentru ca, odata ajuns la sala de sport, merge totul ca pe banda si dupa antrenament ne simtim mult mai bine!
    De când facem sport, nu mai avem dureri lombare, tipice celor ce stau pe scaun.
    Noapte buna! si mâine, sa ai spor în toate

    RăspundețiȘtergere
  17. Angi,
    exact asa este! sportul este important!
    Culorile... daaaa si mie îmi place colorat. Salonul de la parter, este zugravit câtiva pereti în oranj si ceilalti în bej. Camera pare atât de calda...
    Multumesc mult, la fel! eu trimit pupici bavarezi ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. Cammely,
    mama a avut albastru în dormitor si camera parea asa de rece... habar n-am de ce! Acum are zugravit galben-pai.
    Noi avem dormitorulzugravit alb, dar toate decoratiunile sunt cu motiv de flori de câmp si maci. E vesel si cald.

    RăspundețiȘtergere
  19. Vera,
    zau ca am noroc! noi tot ce facem, ca este sport, spectacol sau plimbare, facem împreuna.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  20. Adriana,
    pozitia este asa comodaaaa!si asa, cu spatarul extins, ma simt ca în fotoliu :)) privesc cerul sau închid ochii si visez muzica pe care o ascult... N-as mai vrea sa treaca pauza!
    OOO ce curajoasa erai! în timpul liceului cu picioarele în sertar ? :)) haioasa amintire!

    RăspundețiȘtergere
  21. Pur simplu, pare a fi o poveste suprarealista, chiar daca era o relatare a unei intamplari simple.

    RăspundețiȘtergere
  22. Îmi place, aveţi un program echilibrat şi ăsta nu este un lucru rău deloc! Pe vremuri am făcut nataţie şi ştiu ce minuni poate face o saună şi un masaj profi (eu muream după aşa ceva). Ei, cu "fiarele" nu prea m-am împăcat niciodată, n-aş putea spune că mor după ele.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce dor imi era sa mai povestesti despre tine!
    :) Asta este stilul care imi place la tine.
    Imi place de tine! (nu ti-am mai spus, nu? :)) )

    Sa stii ca si mie imi place sauna finlandeza.
    Cea cu aburi e prea puternica pentru mine, nu rezist.

    Si sa mai stii ca din 5 incercari de coment la tine, abia reusesc 1. In ultima vreme nu am timp si nu pot insista. Nu stiu de ce am probleme cu platforma asta noua la comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  24. Great! We started out with our exercise too! 7km walking a day and few weights. I don't want to be in front of a computer all the time!

    RăspundețiȘtergere
  25. Virtualkid,
    :) da... este realitatea de zi cu zi.
    Multumesc pentru compliment!

    RăspundețiȘtergere
  26. Cleo,
    preferata mea este bio-sauna - cea la 55-60° cu muzica, arome, licurici de lumina si caldura placuta, ce creste treptat. Este ca un concediu!
    Sauna cu aburi este cea mai usoara... eu o fac totdeauna îninte de gomaj cu sare de mare.
    Dar poate ca te referi la sedinta sauna 90°C în care un specialist-sauna face pe o durata de 10 minute o serie de 3 infuzii cu arome. Nici eu nu rezist totdeauna;) Dar se permite parasirea saunei în momentul în care simti ca aburul este de nesuportat.

    Ce ma bucur ca treci pe aici!
    nici eu nu pot lasa mesaje la tine... bine ca prietenia noastra functioneaza însa, neafectata de incompatibilitatea sistemelor blog.

    RăspundețiȘtergere
  27. Max,
    adevarat, sportivii de performanta cunosc adevartele sensuri ale cuvântelor: antrenament si masaj.
    Ma mira formularea "fiare" pe care am întâlnit-o în mai toate comentariile... Am impresia ca românii sa se refera la altceva decât ceea ce în occident reprezinta un fitness-studio. Aparatele sunt gândite sa sustina exact acea miscare ce antreneaza grupul de musculatura dorit. Protejeaza corpul de suprasolicitari nedorite. O sala de sport mai eleganta nici nu-mi pot imagina!

    RăspundețiȘtergere
  28. Sailor,
    it is the best attitude!
    :) much more fun!

    RăspundețiȘtergere
  29. Imi place tare mult contrastul intre atmosfera exterioara, pe inserat (sau pe luminat) :) si atmosfera din sala de sport. Aproape ca uiti de munca in astfel de seri. :)
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu stiu daca iti amintesti, dar candva pe la sfarsitul anilor 90, aparuse un aparat numit Vogatore si care era foarte recomandat :)). Au luat si parintii unul (ok, o sa trec cu vederea faptul ca au nimerit unul cu o deferctiune, care mergea doar folosit asezat pe sol cu partea mai lunga- dsi sincer, nu imi mai amintesc care era cealalta varianta de montare, haha). Era amuzant - zici ca vasleai :)).

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ce vremuri 😃
      Inca exista asa un aparat, la care vaslesti, mult mai bine adaptat la pozitia naturala a corpului si antrenarea a cat mai multor grupuri musculare.
      Te pup. Noapte Buna 😘

      Ștergere