luni, 28 noiembrie 2011

Advent


De doua saptamâni, am facut în fiecare zi curatenie luând la rând fiecare camera, am spalat geamurile si perdelele, am sortat lucrurile vechi, am rearanjat sertarele si dulapurile, am aspirat si curatat riguros chiar si cele mai greu accesibile locuri si ne-am încadrat bine în timp cu marea curatenie de iarna.
Vineri am reusit sa montam instalatiile electrice exterioare casei, am pregatit decoratiunile interioare si seara am rasuflat usurati: Adventul * poate începe! Perioada de Advent este cea mai frumoasa luna din an si cea mai plina de activitati placute.


În Augsburg nu este zapada, dar târgurile de iarna si-au deschis portile si brazilor uriasi li s-au aprins stelutele. Pentru ca în aceasta perioada a anului natura nu mai are cu ce sa ne încânte ochiul, ne bucuram sa admiram decoratiunile luminoase, de la geamuri, de la usi, de pe strazi.
Acum parca mai mult decât oricând în timpul anului, pe fetele oamenilor se poate citi buna-dispozitie. Fiecare se gândeste cu drag la familie si prieteni si în fiecare din noi creste dorinta de a face mici bucurii celor dragi.
------------------------------------------------------------------------------
* intervalul de patru saptamâni din-naintea zilei în care serbam naşterea lui Iisus Cristos se numeste Advent - din latina, adventus = sosirea, sau advenit = el soseste; exista deci patru duminici de Advent, zile ce sunt marcate prin aprinderea pe rând a unei lumânari din coronita de Advent/Adventkranz; în prima duminica arde o lumânare, a doua duminica vor fi aprinse doua, a treia duminica, trei lumânari si din a patra duminica pâna la Craciun, vor arde toate patru lumânarile. Seara de ajun se împodobeste bradul si coronita de advent se pune pe foc, în soba.

27 de comentarii:

  1. Felicitari! Foarte frumos arata casuta voastra! A meritat efortul. Si orasul arata ca in povesti. Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  2. cum spuneam si aseara...frumos obicei :)
    luna decembrie ne face putin copii pe noi toti...poate pentru ca sarbatoarea pluteste in aer:)

    pup Carmen cea harnicuta...sa ai o noapte frumoasa...somn usor >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce obicei frumos! Cred ca o sa-l adopt si eu de anul viitor! Carmen, multumesc! Sa ai o zi plina de voie buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos arata, ca in povesti ! Adventul e o traditie minunata, cum am mai spus.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumos arată! Cred că e o plăcere să te plimbi seara, când toate beculeţele sunt aprinse.
    Şi la noi se face curăţenie, la fel, se iau la rând toate camerele, toate sertarele, toate rafturile (şi eu trebuie să stau cu ochii-n patru, să nu rămân fără ceva timbre...). :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesanta gradare; imi amintesc de copilarie, cand, in aceasta perioada, invatam colinzi...

    RăspundețiȘtergere
  7. ce frumos...incep sarbatorile de iarna !

    RăspundețiȘtergere
  8. Lumina beculetelor iti intra in suflet si poti astepta frumoasa sarbatoare.
    Beculete si luminite punem si noi in fiecare an prin casa,fiind o adevarata bucurie atat pentru noi cat mai ales pentru baieti.Nu arata asa de frumos ca la tine,dar umple si sufletele noastre de bucurie.

    Parca te vad cata ai trebaluit,dar acum arata tare bine si se simte prin vorbele tale ca esti multumita.:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce frumossss!!!! aici in Maroc nu se intampla nimic de Craciun (stiu, e trist) e interesant ca tu vb de luminite de Craciun, altii despre frig, eu despre doare si caldura :)))

    Ce ti-e si cu lumea asta

    RăspundețiȘtergere
  10. ce frumos e la tine!!!si eu trebuie sa fac toate aceste lucruri...dar imi vine asa de greu sa ma apuc...

    RăspundețiȘtergere
  11. Carmen, minunat arata atat orasul, cat si casa voastra, stiti sa sarbatoriti si sa va distrati, va felicit! Si va pupam! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. E minunată această perioadă a anului! Atâta strălucire, atâta frumuseţe!
    Să ne bucurăm din plin de Sfintele Sărbători care se apropie! :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. Alina,
    orasul e tare frumos, mai lipseste un pic de zapada ca sa fie totul perfect! :) pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. Pandhora,
    ultimile zile ale anului sunt minunate, adevarat! luna rasfaturilor este în toi! Chiar so la birou :) am hotarât sa mâncam zilnic rodii, clementine si gutui; am pus bani la comun si unul dintre colegi va face aprovizionarea. La "pauza de vitamine" miroase ca de Craciun :))
    Pupici ;) Sa ai o saptamâna minunata!

    RăspundețiȘtergere
  15. Adriana,
    face foc în curte ;) daca nu are curte... o pune la gunoi :(
    Ideea cu focul este pentru ca acele de brad uscate dau o flacara frumoasa si mare focului si împrastie o aroma deosebit de placuta.

    RăspundețiȘtergere
  16. Aniela,
    coronita cu patru lumânari am facut înca de când locuiam în Sibiu când nici nu stiam ca se numeste "coronita de Advent" Bradul l-am împodobit asa cum spune traditia crestina, doar pe 24 decembrie.
    Te pup. Sa ai o saptamâna faina!

    RăspundețiȘtergere
  17. Zina,
    si eu iubesc aceasta ultima perioada a anului. Este superba, mai ales când esti alaturi de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Max,
    asa este! mai ales ca... e mai mult seara :)) Eu cel putin, plec la serviciu pe noapte si ma întorc pe noapte. De plimbari nu am timp decât la sfârsit de saptamâna, dar orasul este superb, asa împodobit!
    Heeeei, ce rasfatat esti! "se face curatenie"... Helmut a facut curatenie în rând cu mine, am spalat geamuri amândoi, am smotruit casa împreuna si în dulapurile lui îsi face dintotdeauna singur ordine.
    Dar... precis Mos Craciun va veni cu un cadou MARE la sotia ta ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. Daurel,
    :) eu îmi amintesc ca pregateam la ora de Lucru manual, decoratiuni pentru brad... desenam, taiam si lipeam hârtie glasata. Ce frumos era!
    Dar si acum este frumos! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Coco,
    da... sarbatorile au început. Prima duminica de Advent a trecut deja. Mai urmeaza celalalte 3, plus Sf. Nicolae, apoi urmeaza Craciunul si Revelionul...
    Doamne cata bucurie avem la sfârsit de an!

    RăspundețiȘtergere
  21. Angi,
    ei!... frumos era la mine anii trecuti, când fetele erau mai mici si cântau si râdeau, aduceau prieteni si era multa agitatie în casa. Acum... e totul curat si ordonat, suntem numai noi... Vorbim cu fetele la telefon :(

    RăspundețiȘtergere
  22. Alicee,
    hmmm, acum câtiva ani am petrecut Craciunul în Egipt, la Marea Rosie. A fost un concediu minunat, am avut o vreme de vis, dar... sarbatorile de Craciun nu le-am simtit de loc! Erau amplasati peste tot brazi artificiali, împodibiti cu globuri si instalatii electrice, în hoteluri, fântani arteziene si chiar si pe plaja. Cel mai ciudat Craciun: în costum de baie, lânga brad... Mi-am jurat ca nu se va mai întâmpla!

    RăspundețiȘtergere
  23. Geanina,
    da, stiu...Pâna intri-n ritm e greu. Si noua ne-a fost greu anul acesta; fetele sunt în caminul studentesc, ne-a lipsit ajutorul lor...si veselia lor...

    RăspundețiȘtergere
  24. Mirela,
    zilele si anii trec... Atâta vreme cât suntem sanatosi ar fi si pacat sa nu facem câte ceva frumos.
    Te pup draga mea. Sa ai si tu o saptamâna cât mai agreabila!

    RăspundețiȘtergere
  25. Alexandru,
    să ne bucurăm! fie ca Sfintele Sărbători ce se apropie sa ne aduca tuturor doar motive de bucurie! :)

    RăspundețiȘtergere
  26. imi plac foarte mult luminitele de craciun, pare atat de vesel si lumea in sfarsit pare sa se mai domoleasca si sa se gandeasca la cei de langa ei. Superbe imaginile tale.

    RăspundețiȘtergere