luni, 7 martie 2011

Venetia

Un labirintul de piatra si apa... Arhitectura unica a Veneţiei, face ca orasul sa fie una dintre cele mai populare destinatii din lume. Sutele de strazi, întortocheate si înguste, coridoarele între casele înalte, cu pereti scorojiti de timp si usor iz de mucegai, sutele de canale si poduri, martore nu doar a celor mai romantice povesti de dragoste, ci si a unor conspiratii, evenimente religioase sau remarcabile întâmplari istorice, confera orasului o frumusete aparte. Venetia farmeca de la prima vedere si demonstreaza ca poate fi deosebit de încântatoare în oricare anotimp.
Acum în martie, soarele blând arunca sclipiri unice apelor si face plimbarile deosebit de placute. Nu-ti trebuie harta, trebuie doar sa-ti lasi simturile libere si sa mergi acolo unde te duc pasii. Privirile-ti vor fi încântate la fiecare miscare si orice moment va fi unic! Ca vei descoperi o gravura medievala, câteva rufe colorate atârnând de la o fereastra la alta sau tocmai vei remarca la malul canalului, algele verzi pe treptele de ciment dezgolite de reflux, vei întelege ca toate acestea dau un farmec aparte Venetiei ... Când vei obosi, poti lua loc pe terasa unui local, servesti un espresso sau un pahar de vino rosso si pornesti din nou.
Daca în Lume "toate drumurile duc la Roma", aici în Venetia, toate drumurile duc spre Piaţa San Marco, supranumita "cel mai frumos salon din Europa" (Napoleon). Ajuns aici, nu esti sigur care este mai exact motivul pentru care ramâi cu respiratia taiata: dantelaria cladirilor, impozanta turnurilor sau maretia monumentelor? Este singurul platou în Venetia, denumit piazza (celalalte poarta numele de campi) si locul este strajuit de doua coloane. De pe una troneaza San Marco - sfântul protector al orasului, de pe cealalta, Leone della Serenissima - leul înaripat. Bazilica San Marco,Turnul cu Clopot (Campanile di San Marco) si Palatul Ducal înconjoara grandios piata, care se întâmpla sa fie libera doar toamna, pe timpul inundatiilor. În perioada carnavalului, nici macar porumbeii nu gasesc un loc de aterizare, procesiunile mastilor si spectacolele tinându-se lant, de dimineata pâna noaptea târziu.
Daca doresti sa vizitezi muzeele si palatele venetiene, trebuie sa alegi oricare alta perioada a anului, dar în nici un caz cea a Carnavalului! Acum ai timp eventual pentru o vizita în Basilica San Marco, construita în stil bizantin si gotic (între arhitecti: Bramante si Michelangelo), care adaposteste capodopere în mozaic si pictura murala, semnate Tizian si Tintoretto. Renumite sunt deasemenea "Quadriga"- grupul de patru cai din cupru si "Tetrarhia"- statueta din porphir, o roca de origine vulcanica. În rest... este pacat pentru fiecare clipa pieduta din parada mastilor! Daca nu ai un costum medieval si nici o masca speciala, nu este nici o problema! Îti lasi pictata fata si sa te amesteci între participantii veseli la cel mai vestit carnaval din lume - Carnevale di Venezia. Este o experienta de nedescris, ce-ti va ramane pentru totdeauna în suflet!

* „Prefer să fiu în Veneţia într-o zi ploioasă decât în orice altă capitală într-o zi frumoasă” - Herman Melville
- etimologia cuvântului Carnaval: aici
- despre cum sarbatoresc nemtii: aici si aici
- despre Venetia pe timp de Carnaval: aici si aici
- un interesant ghid turistic aici
PS: Îmi place la nebunie serialul "Donna Leon" si culmea este ca pe când eu eram la Venetia, Commissario Brunetti a fot la München! nu ne-am putut întâlni la un Cappuccino pe Canal Grande :(

12 comentarii:

  1. te-am urmat pas cu pas in plimbarea ta prin Venetia...chiar si asa scurta si virtuala a fost minunata...multumesc...
    acum mai raman sa privesc parada mastilor si apoi o sa fug sa beau un cappuccino :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit cu interes,mă bucur pentru voi că aveți ocazia să trăiți aceste evenimente.Sunt sigur că treceți prin zile minunate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pandhora,
    eu multumesc pentru frumoasa primire! ;)
    slideshowul cu mastile are ceva... nu vrea sa se încarce, sorry! mai dureaza...

    RăspundețiȘtergere
  4. Se-cret,
    ;) am facut-o si pe asta! dar mai trebuie sa merg o data cel putin :)
    Multumesc ca-mi esti aproape!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce vreme frumoasa ati avut! Multumesc pentru plimbarea prin Venetia si pentru un apus de soare superb!

    RăspundețiȘtergere
  6. Alina,
    într-adevar o vreme splendida, cu mult soare! dar pe vaporetto nu mi-au ajuns toate hainele sa ma înfofolesc! am crezut ca-mi pica urechile si degetele! :))
    De altfel si în plimabarile noastre prin Venetia am remarcat ca stradutele fara soare sunt "parasite" si toata lumea dorea pe Canale Grande, unde era soare :) exact invers ca în timpul verii, când pe strada principala, la soare sunt +50°C si pe stradutele înguste e racoare si esti ferit de soarele arzator!

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne , Carmen...stau si ma mir ce imi scrii de 8 martie si unde e Venetia pe care o astept atat...este clar, esti prea rapida pentru mine. In sfarsit mi-a dat prin minte sa ma uit "mai in urma"...
    :)
    Da, foarte frumos cum scrii despre Venetia, am urmarit totul cu emotie in suflet, am retrait plimbarile...ce pacat ca numai pentru prima oara poti sa ai uimirea unui loc extraordinar.
    Bravo voua! sunt bucuroasa pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sophie,
    multumesc pentru ca ma urmaresti! :)) asa deci, ai piedut sirul? :))ce bine ca m-ai regasit :D

    eu am fost uimita prima, a doua si a treia oara :)) doar Carnavalul a fost la "prima vedere"

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. http://karina-lumeanoastra.blogspot.com/2011/03/s-incheiat-carnavalul-din-venetia.html
    stiam ca ai fost, te-am urmarit. am pus linkurile tale chiar la postarea mea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Karina,
    grozav articolul tau despre Carnavaluri! mai ales cel brazilian m-a impresionat!

    RăspundețiȘtergere