marți, 8 martie 2011

Ziua internationala a femeii

Pe masura ce rasfoiesc bloguri, am tot mai mult senzatia ca românii, dar mai ales femeile din România, au uitat ce reprezinta de fapt ziua de 8 Martie. Chiar si Wikipedia ofera doar 3 rânduri în legatura cu aceasta zi. De aceea ma gândesc ca nu se supara nimeni daca încercam sa ne reîmprospatam memoria cu câteva date si fapte legate de aceasta zi. Si va rog sa ma ajutati, participând cu informatii pe aceasta tema iar daca cineva se pricepe ar fi bine sa se completeze pagina Wikipedia. Pentru ca simbolul acestei zile nu trebuie pierdut!
Ziua de 8 martie se mai numeste si Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pacii Internationale si totul a început oficial pe data de 27 august 1910, în cadrul conferintei la Internationala Socialista - Copenhaga. Militanta germana Clara Zetkin a propus introducerea Zilei Femeilor, pe lista sarbatorilor internationale (fara a se mentiona o data anume) ca omagiu adus femeilor decedate în lupta de emancipare de-a lungul istoriei. În urmatorul an, Danemarca, Germania, Austo-Ungaria si Elvetia serbau prima Zi a Femeii.
În anul 1911 în New York, Societatea Social Democrata a femeii conduce o miscare a femeilor pentru dreptul la vot.
În anul 1921, pentru a onora rolul femeilor în revolutia ruseasca, în Moscova în cadrul Conferintei Internationale a Femeilor comuniste, la propunerea delegatiei bulgare, s-a aprobat ca data de 8 Martie sa fie Ziua internationala a femeii si primul proiect a fost lupta împotriva salariilor mici si a conditiilor intolerabile de munca.
Dupa al II-lea razboi mondial, evolutia miscarii de emancipare a femeilor si-a pierdut treptat semnificatia. Doar marsurile si defilarile de 8 Martie, organizate de catre partidele comuniste si socialiste, la sfârsitul anilor '60, au reusit sa creasca gradul de constientizare.
Abia în anul 1975 în cadrul ONU se va face din nou propunerea ca ziua de 8 martie sa fie recunoscuta ca Zi Internationala a Femeii si în sfârsit, anul 1977 aduce succesul.
De-a lungul acestor ani, femeile au luptat pentru sansa copiilor la învatamânt organizat, pentru integrarea fetelor în sistemul învatamântului, pentru egalitatea în sanse, pentru plata egala la munca egala si împotriva exploatarii. Aceasta lupta este înca azi necesara, chiar si în Europa si America, unde femeilor li s-au recunoscut cele mai multe din drepturile revendicate.
Deasemenea se militeaza înca azi împotriva discriminarii femeilor si fetelor, împotriva mutilarii genitale a femeilor, împotriva casatoriilor obligatorii, aranjate de clanuri de familii, ce înca se practica în unele tari din Asia si Africa. Se încearca prin diferite forme sa se puna capat violentele împotriva femeilor si fetelor, împotriva abuzurilor sexuale.
Miscarea de emancipare a femeilor din Europa si America, a început sa acorde ajutor femeilor din Africa, unde mai mult de jumatate din persoanele infectate cu SIDA sunt femei; în grupul femeilor infectate HIV, tinerele sub 24 de ani reprezinta doua treimi.
Tot datorita proiectelor conduse de organizatiile femeilor, a fost recunoscut international rolul pe care femeile îl au în procesul de luare a deciziilor politice.
Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care exista ziua de 8 MARTIE.
Românii au hotarât ca tot pe data de 8 martie sa fie omagiate si mamele.
Germania serbeaza Ziua Mamei a doua duminica din luna mai si Ziua Tatalui se serbeaza la 40 de zile dupa Pasti, de Ziua Înaltarii la Cer.

Pingback: Sophie, Carmen Negoita, Teo, Cristian, Se-cret, Mirela, Vania, Caius, Gabriela I, Cati Lupascu

12 comentarii:

 1. Intradevar, am uitat semnificatia aceasta a Zilei femeii demult. La noi e asociata cu ziua mamei, a iubitei, ziua in care femeia e omagiata, i se ofera flori si cadouri, i se fac atentii. Am fost recet in Ialia si stiu ca si acolo, tot pe 8 Martie se serbeaza Ziua Mamei.Multumesc ca ne-ai amintit toate acestea, Carmen. O zi frumoasa iti doresc sa ai!

  RăspundețiȘtergere
 2. Angi,
  cine spune, aia este! :))
  La multi ani draga mea!

  RăspundețiȘtergere
 3. La multi ani! Tie, fetelor si tuturor celor care conteaza pentru tine!

  RăspundețiȘtergere
 4. Tetris,
  îti multumesc mult! sper ca si baietii tai te-au rasfatat astazi asa cum meriti! :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Este o zi de sărbătoare legitimă după părerea mea.Se pot realiza foarte multe lucruri pentru îmbunătățirea vieții femeilor și în scopuri umanitare.Soția mea a făcut doua PPS-uri unu cu tema violența împotriva femeilor și al doi-lea de 8 Martie anul trecut(trebuie downloadate prezentările pentru a se auzi și muzica)
  http://www.slideshare.net/noemic/womens-day-8-march-2010
  http://www.slideshare.net/noemic/stop-violence-against-women-3351689

  RăspundețiȘtergere
 6. Felicitări și La mulți ani ție și fetelor tale,sănătate și fericire!

  RăspundețiȘtergere
 7. Sa ai o primavara frumoasa Carmen!

  RăspundețiȘtergere
 8. Se-cret,
  transmite sotiei tale sincere felicitari! excelente slidshow-urile! am vrut sa las comentariu acolo, dar ...
  "La multi ani tuturor femeilor! sa nu mai permitem loc lacrimilor, decât a celor de bucurie!"

  RăspundețiȘtergere
 9. Se-cret,
  multumesc! da un pupic sotiei si din partea mea. Sa fiti fericiti!

  RăspundețiȘtergere
 10. Mosu,
  îti multumesc mult! toate cele bune si tie!

  RăspundețiȘtergere