marți, 8 martie 2011

Carnaval în Venetia

Veneţia este oraşul romantelor, oraşul misterelor, orasul în care s-a nascut Casanova, este orasul carnavalului... Veneţia este un oras unic, minunat si plin de surprize!
Se spune ca în urma cu secole, tinerii aristocrati veniti în Italia sa participe la viata culturala, poposeau în frumoasa Veneţie atrasi de jocurile de noroc, spectacolele de opera si compania doamnelor frumoase. Pentru a nu fi recunoscuti în escapadele amoroase, se ascundeau în spatele unor masti. Se presupune ca asa a venit ideea carnavalului si câtiva zeci de ani mai târziu, toti venetienii au început sa poarte atât masti cât si costume, definind spiritul festiv al carnavalului. Astazi, alaturi de venetieni, participa la carnaval turisti din toate colturile lumii, având o singura dorinta, de a se râde, de a dansa, de a se distra.
Am stiut de când am programat excursia, ca ultimul weekend al carnavalului este perioada cea mai aglomerata din an, însa chiar asa nu mi-am închipuit! Expresia "fluvii de oameni" o folosim de multe ori când vrem sa descriem o înghesuiala mare, cu ocazia vre unui festival sau sarbatori stradale si cu siguranta ne-am gasit fiecare dintre noi macar o data într-o asemenea situatie. Dar un oras întreg - inundat de oameni, n-am vazut niciodata! Milioane de turisti, cu sau fara masca, veniti cu un singur scop, sa participe si sa admire minunatele costume si masti, în "culisle" unuia din cele mai frumoase orase din lume. Pe buna dreptate se spune ca nu ai vazut cu adevarat Venetia daca nu ai vizitat-o în timpul Carnavalului.
Piata San Marco este punctul principal de întâlnire între purtatorii de costume nobile, cu inspiratie baroc si rococo si turisti - mare parte purtând masti pictate direct pe piele sau masti cumparate, mai scump sau mai ieftin, din boutique sau de la vânzatorii ambulanti. Cu tactul si eleganta burghezilor, perechile îmbracate în costume traditionale, se plimba, pozeaza si se bucura sa fie admirate. Din toate unghiurile, fotografii profesionisti si amatori, încearca sa surprinda cât mai multe detalii ale mastilor. Crezi ca ai vazut cea mai frumasa costumatie, dar în momentul urmator, privirile îti sunt atrase de alta aparitie, mai fermecatoare! Muzica, râsete, istorie, traditie, dans si voie buna, de dimineata pâna în miez de noapte...o atmosfera de nedescris! Carnavalul venetian este o experienta care merita traita!
/

- etimologia cuvântului Carnaval: aici
- despre cum sarbatoresc nemtii: aici si aici
- despre Venetia pe timp de Carnaval: aici

12 comentarii:

  1. Am gasit recent:
    CARNAVÁL s.n. 1. (Bis.) Perioadă care precedă postul, în care au loc de obicei petreceri, jocuri etc.; câşlegi. 2. Petrecere populară cu jocuri mimice, deghizări, focuri de artificii etc. [Pl. -luri, -le. / < fr. carnaval, cf. it. carnavale < lat. carne levare – a priva de carne].

    Daurel

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum aflu si eu de unde treaba cu mastile :) Ingenios! Deci le purta cine nu vroia sa fie recunoscut... ca se disteaza :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Daurel,
    da, multumesc, cunosc :)) uite, daca m-ai fi citit saptamâna trecuta, ai fi stiut ca deja am scris atât despre etimologia cuvântului cât si despre istoria Carnavalului în lume.
    http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/02/carnaval.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina,
    ;)) se spune ca exista o tehnica în modelarea mastilor, asa încât chiar si vocea era modificata putin, prin transmiterea sunetelor prin orificiile mastilor în regiunea nasului si a buzelor! :D
    Carnavalul venetian aduce mult cu atmosfera pe care o cunostem din filmele de epoca :) si e total diferit de cel german, care accepta costumatii din cele mai traznite, clovni cu nasuri gogonate si rosii, fluturasi, cowboy, bucatar, indian, hornar... Azi este ultima zi :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Vad ca ai gasit printesa balului;).peste cativa ani nimeni n-o va mai recunoaste!Gingasia copilariei e masca ei!
    Cat de frumos a fost

    RăspundețiȘtergere
  6. Angi,
    ai ghicit exact gândurile mele :) Sincera sa fiu, nu a fost usor sa aleg printesa balului! am mai avut doua trei candidate!
    A fost într-adevar minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, asa ceva trebuie vazut.
    E greu cu aglomeratia, mie mi-e tare greu.
    Dar ce de costume...
    Te imbratisez, o excursie pe cinste!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sophie,
    o prietena merge de 7 ani, în perioada carnavalului- ultimul weekend, la Venetia si a spus ca de data aceasta a fost iesit din comun de aglomerat! Dar a fost o experienta minunata!

    RăspundețiȘtergere
  9. Deci azi e martea cea grasa :))) De maine post... macar la catolici sunt permise si lactatele; adica este interzisa doar carnea, nu?

    RăspundețiȘtergere
  10. Mă bucur nespus că ne-ai arătat o altă Veneţie... misterioasă, fermecătoare, elegantă si seducătoare. Sper din suflet să ajung şi eu într-un an la Carnaval. Nu doar pentru a imortaliza momentul, ci de a încerca câteva măşti şi măcar un costum pentru a simţi cu pe deplin întreaga atmosferă. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Da Alina!
    asa spun francezii Mardi Gras :) nemtii spun "Veilchendinstag" = "martea violetelor" sau "Faschingsdinstag" = " martea de Fasching"
    Ieri a fost "Rosenmontag" = "lunea trandafirilor"
    Ziua de mâine este "Aschermittwoch"= "miercurea de cenusa"
    Weekendul trecut a fost "Weiberfastnacht"="carnavalul femeilor"
    "Nelkensamstag" = "sâmbata cuisoarelor" "Tulpensonntag" = "duminica lalelelor"
    Nu stiu exact ce se manânca în post, noi nu tinem asa strict, doar ne retinem la dulciuri, grasimi...

    RăspundețiȘtergere
  12. Carmen,
    îti doresc sa-ti împlinesti visul! este ceva deosebit si merita sa faci aceasta experienta :)

    RăspundețiȘtergere