luni, 28 martie 2011

Hanami

Astazi începe în Japonia, traditionala serbare a florilor de cires... dar pentru japonezi, anul acesta nu este nici un motiv de bucurie! Acum câteva ore, guvernul a confirmat oficial ca la Fukushima2 a avut loc "topirea partiala a reactorului nuclear"! din nou o manevra de inducere în eroare a maselor, încercând "îndulcirea" dezastrului prin cuvântul "partial"... Locuitorii din nordul Japoniei sunt disperati si întreaga lume priveste neputincioasa... Populatia din zona direct afectata, nu mai are încredere în autoritati si îndoielile cu privire la faptul ca informaţiile sunt incorecte sau ascunse, cresc si creaza mai mult panica.
Pamântul nu înceteaza sa se cutremure... astazi s-a înregistrat din nou un cutremur cu magnitudine 6,5 si pericolul de noi tsunamis este prezent...


Hanami, înseamna a privi florile sakura (cires japonez) sau ume (cais japonez) si este unul din cele mai îndragite obiceiuri tradiționale japoneze. Începând din nord, la sfârsitul lunii martie, si migrând spre sud, serbarea tine pâna la începutul lui mai, în functie de clima si regiune. Se organizeaza picknickuri, ce pot avea loc atât în timpul zilei cât și în timpul serii (yozakura), la lumina lampinioanelor de hârtie
Japonezii au dat din totdeauna o importanta deosebita acestor pomi, florea de cires - sakura- simbolizând delicatetea si sensibilitatea omului, perenitatea vietii. Tot în cultura japoneza, petalele florii de cires întruchipeaza persoana care se sacrifica pentru o misiune sau un ideal. Anul acesta însa, nimeni nu va face picknick în parc... Anul acesta, sakura plânge... florile de cires sunt cei sacrificati la Fukushima...

33 de comentarii:

  1. brrr,mi s-a zbarlit pielea... ce trist, ce greu, ce tragedie si ce pacat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Trista sarbatoare a florilor de cires pentru japonezi. Pe de alta parte, tot japonezii ne-au dat de-a lungul istoriei lectii de supravietuire si de reconstructie pe care pana acum indraznesc sa spun ca nimeni nu le-a egalat. Trebuie sa credem ca vor reusi si de aceasta data sa ne uimeasca, intocmai ca frumusetea cu care florile de cires isi scutura petalele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sophie,
    ... mai tist nu se poate...

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina,
    înca o generatie sau doua sacrificate... Dar asta e! Destinul nu-l putem schimba...

    RăspundețiȘtergere
  5. Trist, atât de trist... - cuvintele-mi sunt de prisos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pacat pentru asa o natiune !
    Am fost invatati sa asteptam sarbatoarea ciresilor pentru a ne delecta privirea.
    Eu cred ca vor inflori si anul asta cu toata nenorocirea iar japonezii vor fi un exemplu inca o data in plus .

    RăspundețiȘtergere
  7. Alaturi in cuget si simtire de
    japonezi doresc ca macar aceasta
    sarbatoare sa le mai aline nenorocirea
    ce s-a abatut asupra lor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Danielle,
    un cosmar (înca)fara sfârsit...

    RăspundețiȘtergere
  9. SoriN,
    ciresii vor înflori, anul acesta fara sa fie sarbatoriti...

    RăspundețiȘtergere
  10. Steliana,
    în timpul celui de al-II.lea Război Mondial, floarea de cires a întreținut sentimentele naționaliste și militariste. Avioanele multor piloții sinucigași kamikaze aveau pictate flori de sakura... Poate ca acum le va întari speranta, ca viata în nordul Japoniei va continua...

    RăspundețiȘtergere
  11. Dureros de trist..
    În același timp, dacă ne gândim la frumusețea sărbătorii , înțelegem sensibilitatea extraordinară a acestor oameni.

    RăspundețiȘtergere
  12. Gina,
    ai dreptate... sunt oameni deosebit de sensibili si devotati; cultura si educatia japonezilor este total diferita fata de a europenilor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu ştiu dacă aş mai putea adăuga ceva. Cred însă că aşa cum florile de cireş le încântă ochii an de an, tot aşa vor reuşi şi ei să renască din tragedia ce i-a zguduit.

    RăspundețiȘtergere
  14. offf...Dumnezeu sa ii intareasca sa treaca peste aceste dezastre si sa se ridice si sa o ia de la capat....

    RăspundețiȘtergere
  15. Carmen,
    cu siguranta o vor face! ceea ce sper eu este ca Lumea sa fi învatat ceva din aceasta tragedie, prin care, de data aceasta, trec japonezii...

    RăspundețiȘtergere
  16. Gabriela,
    istoria Japoniei a dovedit ca japonezii sunt un popor credincios, puternic si disciplinat... vor reusi cu siguranta si de data aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  17. :(...tristete pe toate planurile...

    RăspundețiȘtergere
  18. Trist,mare păcat!Cu mult entuziasm se sărbătorește în vremuri normale.Sperăm să vină curând vremuri bune fără amenințare!

    RăspundețiȘtergere
  19. Sunt mai bine de 2 saptamani de cand pamantul se cutremura si Japonia plange. Dar sunt convinsa ca vor face tot ce le sta in puteri ca sa-si revina economic si social. Sunt oameni puternici, cu o mentalitate deosebita. Un gand bun de departe si o floare de cires curata pentru Japonia.

    RăspundețiȘtergere
  20. Angi,
    da, anul acesta ciresii sunt vazuti în gri si negru...

    RăspundețiȘtergere
  21. Se-cret,
    va mai dura pâna când viata în Japonia va intra în normalitate... Dar florile de cires reprezinta speranta...ei vor înflori si anul urmator, si anul urmator urmatorului an si... cândva va fi iar bine, cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
  22. OFZ,
    ai dreptate, asa sunt cunoscuti, ca fiind oameni puternici, disciplinati, cu o mentalitate deosebita. Când florile noastre de cires se vor scutura, ne vom gândi toti la Japonia.

    RăspundețiȘtergere
  23. Belle de Jour,
    numai gânduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  24. Carmen,
    Sper ca „rezultatul testului„ să nu supere!

    RăspundețiȘtergere
  25. Dupa cum ii cunosc eu pe japonezi, nu cred ca vor rata sarbatoarea florilor de cires, cu toate ca au atatea probleme.

    RăspundețiȘtergere
  26. Un popor care isi respecta batrinii,isi respecta traditiile,ii respecta pe cei tineri.
    Un popor arta,cultura.
    Un popor care are cele mai multe si frumoase cuvinte ce exprima politetea si bunul simt si care are cele mai lungi si complexe cuvinte pentru "multumesc".
    Cred si eu ca,indiferent de cit de greu este,nu-si vor uita traditiile.Abia in aceste momente se intaresc,se pastreaza,se continua.
    In mod sigur nu vor sari intr-un picior si nici nu-si vor permite piknik-uri individuale,cind o mare parte din populatia afectata de cutremure si tsunami,n-are posibilitatea sa se adaposteasca sau sa se hraneasca,dar isi vor permite aceasta mica bucurie oferita de natura care i-a incercat atit de greu:florile de cires.
    Iar eu-si stiu ca nu sint singurul-le sint alaturi.

    RăspundețiȘtergere
  27. o sarbatoare trista pentru japonezi. Delicate flori intr-un zbor trist spre pamant, pentru suferinta unui popor greu incercat in primavara aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  28. Gabi,
    ... în nord nu se va întâmpla, eu asa cred. Cu toate ca am auzit într-un interviu o femeie spunând ca nu mai poate vedea atâta tristete, nu mai vrea...

    RăspundețiȘtergere
  29. Fosile,
    frumoase cuvinte! m-as bucura sa fie asa... si ai dreptate, e mersul firesc al lucrurilor...Trebuie sa fie asa!

    RăspundețiȘtergere
  30. Gabriela,
    anul acesta, pe întreg Pamântul, florile de cires vor pluti mai greu...

    RăspundețiȘtergere
  31. din fericire au reconstruit repede tara si azi pot din nou sa admire ciresii

    RăspundețiȘtergere