luni, 21 februarie 2011

Carnaval

Mai sunt trei săptămâni pâna la lăsarea Postului Mare din-naintea Paștelui si carnavalurile se țin lanț.
Punctul culminant al acestui "al 5-lea anotimp" îl reprezinta ultimele zece zile, când petrecerile stradale nu mai cunosc pauza. Renumite sunt Rio de Janeriro - Brazilia, Veneția - Italia, Köln, Düsseldorf, Bonn - Germania, Rijeka - Croatia, unde traditia carnavalurilor are radacini adânci. Nimeni nu poate preciza exact când a început obiceiul, însa de-a lungul timpului, acesta a cunoscut multiple transformari, în ziua de azi consacrata fiind atmosfera plina de veselie si umor creeata de participantii costumati în întregime sau purtând doar masti - partiale sau pe întreaga fata.
Chiar si în legatura cu etimologia cuvântului "carnaval" exista mai multe teorii. Una care exprima pregatirea din-naintea postului: (din latina) "carne levare" = a pune carnea de-o parte, sau "carne vele" = "carne, adio" si alta teorie care face legatura cu platformele cu roti, ce poarta pe strazile orasului scene alegorice si care cica, s-ar fi putut numi "carrus navalis".
În germana, denumirea Karneval a aparut în documente abia la mijlocul secolului XVII-lea, însa numeroase documente din secolul XIII-lea amintesc despre aceasta traditie, sub denumirea de Fasching - cuvânt care se foloseste înca astazi în mod uzual. Si în etimologia cuvântului "Fasching" exista mai multe teorii; cuvântul ar proveni din "Fastnacht" adica "fasta"- a posti si "nacht" seara din-nainte, sau din "Fastenschank" adica "fass" butoi, deci ultima servire de bautura din butoi.
"Carnavalul de strada oferă o distracție aparte, minunata si atât de speciala încât nu poate fi exprimata în cuvinte!" am auzit de atâtea ori încât anul acesta ne-am hotarât! Vom participa live la faimoasa parada a mastilor pe srazile Venetiei, în prima saptamâna din martie! Sunt deja atât de emotionata!
PS: Masca din fotografie nu este una venetiana, dar... poate o sa am una, peste doua saptamâni :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- despre cum sarbatoresc nemtii: aici si aici
- despre Venetia pe timp de Carnaval: aici si aici

18 comentarii:

  1. Eu o să fiu la muncă :(. Petreceţi şi pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Wooow, ce frumos. Ma bucur ca o sa te distrezi... Daca stau bine si ma gandesc, exact in perioada asta va fi si sotul meu la Koln... Deja sunt invidioasa... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Este o atmosferă cu totul specială la carnavalul din Veneția,am auzit din surse sigure(avem și mască amintire).Poate fi frig puțin,atenție!Distracție plăcută să ai și să te bucuri de fiecare clipă!

    RăspundețiȘtergere
  4. AngiGhita,
    eu zic sa dai si tu o fuga si sa petreci alaturi de sot un Wochenende în Kölnul vesel :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Se-cret,
    fetele mele au fost în Italia, ani în sir cu clasele, în schimb scolar, exact în perioada maximala a carnavalului, dar nu în Venetia ci în Ferrara si Roma, unde carnavalul nu are amploarea venetiana. Frig nu a fost, spuneau ele ca 12-15°C... Noi avem astazi -5°C dar cu vânt (la radio ne spune ca temperatura simtita este -14°!!!!) Hmmm...nu-mi vine sa ma dau jos din pat...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru gustul meu cel de-al cincilea anotimp dureaza prea mult! :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca este o senzatie speciala sa te ascunzi sub o masca adevarata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Atentie la venetia, poate dai de vreun turist...si oligatoriu prezinti poze cu masca si fara masca, da?:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ceska,
    hm! de ce? ca doar nu are influienta asupra vremii! primavara va veni, doar atunci când iarna se va satura de noi :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Gabriela,
    am sa testez si am a-ti spun ce am simtit ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Sophie,
    te referi la un Anumit turist? cine o fi? ca altfel n-am cum sa-ti promit fotografiile...

    RăspundețiȘtergere
  12. distractie la maxim...foarte tare...sa ne povestesti cum a fost

    RăspundețiȘtergere
  13. Gabriela,
    multumesc! o sa fac o multime de fotografii :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce romantic! Carnaval la Venetia!!!
    Pacat ca la noi nu exista aceasta traditie; am avea motive sa fim mai veseli pana la 1 Martie si poate ca zapada care tocmai s-a asternut n-ar mai parea asa de trista. Eu stiam de Mardi Gras, dar cred ca e acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere
  15. Alina,
    chiar ca pacat! românii sunt mai altfel, mai dezordonati sau, ca sa folosesc un cuvânt care suna mai placut, mai spontani :)
    Stii tu bine! Mardi Gras ("martea grasa")este denumirea frantuzeasca a ultimei zile de Carnaval, pe germana Faschingsdienstag. Miercurea se lasa Postul.

    RăspundețiȘtergere
  16. Astept cu nerabdare si fotografii. :)

    RăspundețiȘtergere