joi, 17 octombrie 2013

Le Mont Saint-Michel (1)


M-am îndragostit de imaginea acestui loc, înainte de a sti ce reprezinta. Privind fotografia stâncii de granit iesita din mare, am simtit ca acolo trebuie sa fie ceva magic... Si am dorit sa aflu mai mult. Era în anii '80, când existau putini aceia ce aveau computer si chiar daca aveau, nici vorba sa fie legati la internet. Am cautat deci la biblioteca informatii despre satul ce si-a ridicat case pe-un ciot de stânca si despre mânastirea ce troneaza din vârful ei. Si am avut dreptate! Acolo exista o comunitate speciala, un tarâm de poveste, izolat la fiecare 12 ore de restul lumii prin mare. Soarele si Luna îsi dovedesc puterea jucându-se cu valurile si plajele de nisip, facând ca Mont Saint-Michel sa fie când "piramida" în mijlocul pustietatii de nisip, când insula izolata, cu tarmurile scaldate de Marea Mânecii.

Aceasta limba de pamânt, situata la granita dintre Bretania si Normandia a fost învaluita în mistere si legende. Se spune ca episcopul Aubert de la Avranches dormea agitat de câteva nopti. Visa, dar dimineata nu-si mai amintea ce. Pâna într-o noapte când Sfântul Arhanghel Mihail i-a apărut din nou în vis, poruncindu-i să îi construiască un sanctuar pe vechiul munte Tombe, în mijlocul golfului. Și pentru ca episcopul să nu mai uite, cum o mai făcuse, Arhanghelul și-a pus degetul de lumină pe capul episcopului Aubert, marcându-l pentru totdeauna. Se mai spune ca acest craniu cu arsura, denumit "capul Sfântului Aubert" exista si este păstrat astăzi în tezaurul bazilicii Saint-Gervais-et-Saint-Protais din Avranche.
Legenda spune ca pe munte exista un pietroi enorm, exact pe locul unde ar fi trebuit sa înceapa constructia, însa niciun voinic nu îl putea urni. Un baietel pe nume Bain, cel de-al doisprezecelea fiu al unuia din lucrători, puternic prin nevinovăția sa, a reușit sa mute bolovanul. Si asa, la data de 16 octombrie 708 a început ridicarea impresionantei mânastiri. Frumusetea constructiei ridicate spre gloria lui Dumnezeu, avea sa atraga în urmatorii ani pelerini din lumea întreaga.

Dupa ce strania mânastire construita în stil gotic a servit cândva de-a lungul secolelor si ca depozit de manuscrise (1790), închisoare (1811) sau casa de corectie (pâna în 1863), din anul 1965, Benedectinii s-au reinstalat fara ca abatia sa fie recunoscuta ca putere autonoma.
În anul 1874, statul francez a lansat realizarea unui dig neinundabil, destinat ușurării accesului la Munte. Dar aceste lucrări au dăunat sitului din cauza acumulării nisipului. Pericolul ca Muntele să nu mai rămână o insulă a devenit acut. Victor Hugo a scris cu putin înainte de a se stinge din viata: "Muntele Saint-Michel este pentru Franța ceea ce Marea Piramidă este pentru Egipt. Trebuie să-l protejăm de orice mutilare. Trebuie ca Muntele Saint-Michel să rămână o insulă. Trebuie protejată cu orice preț această dublă operă a naturii și a artei"

În anii 1983-1984, pentru protejarea insularitatii Muntelui, a fost distrus digul Roche-Torin însa nici pâna astazi, marea nu înconjoara muntele complet. Inca este în constructie podul suspendat, care va permite circulatia apei de jur-împrejurul Muntelui Saint-Michel. Oricum, este de salutat proiectul autoritatilor locale de a interzice turistilor sa circule cu masina proprie pe acest dig. La câteva sute de metri de munte, exista o parcare enorma, deplasarea spre munte facându-se mai departe cu ajutorul autobuzului gratuit.

Pentru ca vizita la Mont-Saint-Michel nu poate fi povestita pe scurt, voi continua într-un alt articol, mâine ;)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ping-back participantilor la Miercurea fara cuvinte (saptamâna 42 - octombrie 2013): aA, Steliana, Ana, KARMAPOLICE, DaNuTzA, Blind Love (Elly), Teodora Elena, Pauza de ceai, Fairytale, Aurora Georgescu, Diana, Leovi, Axlandra, Iulia Radu, Slowaholic, Irina, Ioana, Nephthys, Andra, Spunsieu, Kadia, Roxana, Irina Cristina, Cupcake, Poteci de dor, Just Words, ileana, CălinH, AndreeaG, Avioane, Odihna, Cristi, Maria, Alice in Wonderland, Petronela, SALATA PRIETENIEI, Bialog, ina, *ELENA*, OFZ, dor, nima,Vasile, Mihaela Dămăceanu, Anastasia, geanina, Sorin, DANI, Rux, Lumea lui Alexandru, Liviu Bimbea, Leovi, Floarea, Tu1074 si Marco Polo.

21 de comentarii:

  1. Cu adevărat un loc unic, minunat! Admirabilă grija francezilor pentru acest monument emblematic pentru istoria şi spiritualitatea lor.
    Mulţumesc pentru informaţiile atât de interesante. Şi pentru impresiile de călătorie atât de frumoase. Cred că va trebui să scrii cândva o carte cu toate cronicile de călătorie, din locurile frumoase pe care le-ai vizitat.
    O zi minunată, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti multumesc pentru minunatele mesaje pe care le asterni aici pe pagina mea, draga Alex. Apreciezi ca gasesti timp si ai gânduri frumoase! Transmit deasemenea numai ganduri bune, tie si familiei tale frumoase.
      Iti doresc sa ai un start cat mai bun în weekend!

      Ștergere
  2. Un exemplu de felul în care trebuie să fie protejate comorile din patrimoniul national si mondial.

    Cred ca drumul cel mai interesant este chiar prin nisip, la vremea refluxului, in urma unei calauze ! :)

    Zi frumoasa, draga Carmen, mai frumoasa decat aici ! Asta noapte a fost furtuna, cu fulgere si tunete si rafale de vant puternic, vant care bate si acum. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este Zina draga! O plimbare pe nisip, in timpul refluxului este intotdeauna o experienta binevenita. Am o prietena care mi-a spus ca a fost la M Saint Michel in februoarie si totusi a mers desculta prin nisipul rece. I-au inghetat picioarele pana la genunchi dar... cum sa ratezi asa ceva. Doar esti in locul cu cel mai frumos fenomen de maree! :)
      O zi cat mai placuta iti doresc. Si daca vremea nu ajuta, iti doresc sa gasesti indeletnicirile potrivite pentru a-ti face o zi minunata! :)

      Ștergere
  3. Un loc minunat! O poveste superba!
    Frumoase si imaginile!:)
    Zi faina, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Geanina draga.
      pup. Un start bun in weekend draga mea.

      Ștergere
  4. Este intr-adevar un loc minunat! Nu degeaba este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Franta (parca al doilea sau al treilea,nu mai stiu. Clar este un loc care trebuie vazut cel putin o data in viata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu a câta minune din Franta este M. Saint-Michel, pentru ca Franta este plina de minuni! cert este ca Mont Saint Michel atrage in jur de 3,5 milioane turisti pe an! Trebuie vazut, categoric! :)

      Ștergere
  5. Un loc pe care nu-l stiam,dar tu mi-ai dat ocazia sa vad si sa aflu multe lucruri interesante.Astept urmatoarea postare dupa ai spus.O seara placuta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ti-a placut articolul de inceput si ma bucur si mai mult daca ti-am trezit interesul si ma vei citi mai departe. Iti multumesc mult.
      te pup. Sa ai un start bun in weekend! :)

      Ștergere
  6. O alta destinatie foarte speciala, un peisaj de vis, o istorie frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu, o Vulpita calatoare, trebuie neaparat sa vezi si aceasta minune! Merita orice efort.

      Ștergere
  7. Ieri dimineata am citit postarea ta, iar dupa masa am vazut un film cu doi indragostiti ce colindau muntele si plaja intre reflux si flux...am recunoscut imediat locul. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce coincidenta draguta! ma bucur mult, Silvia draga! :) Eu iti multumesc! ♡

      Ștergere
  8. Foarte interesant, Carmen! Şi mulţumim frumos. Ce destinaţii diferite, chiar extreme pot spune, a avut mănăstirea!
    Mi-ar plăcea şi mie să văd locurile acestea. Pot să-ţi urez încă de la această oră, week-end plăcut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. absolut asa este! de la mânastire benedectina la închisoare... este diferenta ca de la cer la pamâni!
      :) despre urare... m-ai nimerit! pentru mine de ieri de la 17 a inceput weekendul :)) astazi mi-am luat liber de la serviciu :)) te pup

      Ștergere
    2. Deci am nimerit-o bine, încă de ieri. Nu văzusem răspunsul. Te pup din nou

      Ștergere
  9. Am auzit atatea despre frumusetea acestei insule, dar cand povestesti tu, parca as fi cu voi acolo :) Multumesc! Ma duc repede sa citesc si continuarea. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ti-am captat atentia. Asa îmi merge si mie, chair daca stiu multe despre un anumit loc, atunci când povesteste un prieten, parca gasesc toate informatiile mai interesante! :) te pup si eu Ƹ̴Ӂ̴Ʒ

      Ștergere
  10. Este o constructie magnifica, splendoarea ei pe mine ma copleseste, mai ales ca e in stilul gotic care pentru mine e cel mai frumos stil arhitectonic. Nu stiam cand a fost construita, adica nu stiam ca-i chiar atat de veche constructia.
    Iti multumesc pentru informatii, Carmen. Multe sunt noutati, nu le cunosteam. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mânastirea a fost fondată în anul 709 de către episcopul Aubert, însa au fost necesare cinci secole pentru finalizarea Abbey din Mont-Saint-Michel. Aceasta capodoperă a arhitecturii medievale, poreclita "La Merveille" (Miracolul), a fost construita în secolul al 13-lea.

      Ștergere