joi, 31 octombrie 2013

Serbati Halloween?

Citesc pe multe bloguri spus cu dispret despre Halloween ca ar fi "o sarbatoare împrumutata"! De parca ar fi singura! Împodobirea bradului de Craciun si organizarea târgurilor de iarna - obiceiuri nascute în Germania - au fost preluate de majoritatea popoarelor Lumii si cei mai multi habar nu au asta! Dar le plac si le-au adoptat ca si când ar fi fost ale lor dintotdeauna! ☺
Ziua Sfântului Valentin sau Halloween, sunt respinse mai ales de români! Si eu cred ca nu pentru ca acele persoane ar fi obtuze, ci doar din lipsa de întelegere a semnificatiilor acestor sarbatori!
Halloween este o sarbatoare a celților antici - unul din cele mai vechi popoare ce au existat în Europa (teritoriu imens ocupat de acest popor se întindea din Europa Occidentală până în Balcani). "Urme ale celtilor din secolul al III-lea î.Hr. au fost descoperite și în spațiul carpato-dunărean:  în România, în Transilvania la Fântânele, Oradea, Ciumești, Silivaș, Apahida (vezi celții în Transilvania)" spune Wikipedia.
Ma mira faptul ca românii - de altfel un popor foarte superstitios, care crede în existenta "strigoilor" sau "vârcolacilor" - nu recunosc sarbatooarea de Halloween!
"Sarbatoarea Tuturor Sfintilor" Allerheiligen /All Sants’Day) este una din marile sarbatori crestine. Bisericile occidentale serbeaza aceasta zi dupa calendarul gregorian, pe data de 1 noiembrie. (în bisericile orientale, se numeste "Duminica Tuturor Sfintilor" si se serbeaza în prima duminica dupa Rusalii).
Câteva zile înainte, se curata mormintele celor dragi, se aduc coronite si jerbe de flori iar noaptea de 1 noiembrie spre 2 noiembrie este un prilej pentru membri familiilor de a se întâlni, de a merge la cimitir, spre cinstirea rudelor decedate.
Aceasta sarbatoare a fost preluata mai peste tot în lume, românii ortodocsi denumind-o "Ziua Mortilor".
Seara din ajunul Sarbatorii Tuturor Sfintilor - traditie celtica preluata de la irlandezi, mai întai de catre americani si în ultimii ani de tot mai multe popoare, se numeste "All Hallows‘ Eve / (Allerheiligend Abend), prescurtat: "Halloween".
Legendele celtice spun ca în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, când câmpurile ramân pustii si natura intra în hibernare, granita între Lumea Viilor si Lumea Mortilor se deschide si Sufletele ratacite, cu multe pacate neiertate, bântuie dintr-o lume in alta! Pentru a se pazi de aceste duhuri rele, familiile pun în fata caselor câte un dovleac cioplit si lumanari aprinse. Pentru a înveseli atmosfera si a uita de teama, se dau petreceri mascate. Costume tipice acestori seri galagioase sunt: Zâne, Vrajitori, Bostani, Schelete, Vampiri, Lilieci, in combinatiile culorilor: negru, oranj, alb, gri, galben si rosu. Copiii alearga în grupuri, de la o casa la alta, spunând "Pacaleala sau dulciuri!" (Trick-or-treat ! / Süßes oder Saueres! ) – ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa!
Traditiile sunt atât de vechi, încat cei mai multi au uita motivul sau sensul, oferind alte interpretari.
Mie îmi place aceasta sarbatoare si primii bostani i-am cioplit împreuna cu fetitele mele. Deasemenea, le-am înscris la balurile organizate pe atunci, la sediul principal McDonald's din Sibiu, unde copiii se distrau copios! Fotografiile de aici sunt facute acum 15 ani!

24 de comentarii:

  1. In Bucuresti am vazut ca sunt petreceri de gen. Nu sunt tratate in spatiul familial,ci doar ca o petrecere, in special a tinerilor. Nu este acceptata aceasta sarbatoare, cu precadere de catre credinciosii Bisericii fiind considerata pagana oricare alta sarbatoare in afara calendarului, desi ai dreptate ca romanii sunt foarte superstitiosi, chiar si cei de la oras :)
    sunt extraordinare fotografiile. chiar v-ati distrat frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tja!... Noi, înca de atunci din anii '90 ne distram la fiecare 31 octombrie! Cioplim dovleci pe care îi punem acum în fata casei si atunci când locuiam în Sibiu - în balcon, si participam la petreceri mascate.
      Anul trecut ca si anul acesta însa, datorita vârstei (a se citi "LENEI"), asteptam acasa colindatorii care bat la usa si cer "Trick 'r Treat?!" / "Süßes oder Saures?!" :))

      Ștergere
  2. Trick-or-treat! :))
    Eu sunt baba contoroanta calare pe maturoi!
    Buhuhuuuuuuu! :)))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dadadadada, poftim dulciuri! nu vrem surprize ;))
      te pup. Happy Halloween! ☺

      Ștergere
  3. Buhuuu şi noi! Până acum 2 săptămâni eram şi eu ferm convinsă că este o sărbătoare americană. Până ce una din mămici a binevoit să facă trimitere la un articol în care era scris pe larg despre această sărbătoare şi aşa am văzut că de fapt nu e aşa, sărbtoarea este una chiar foarte europeană. Abia aştept să crească măsmăruţa şi să vedeţi atunci petreceri!:) Deocamdată m-am limitat la a-i fugări ursuleţul cu o mică fantomă din cârpe. Ea a ţinut cu ursuleţul şi a încercat să îl apere de fantomă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tocmai asa gândesc si eu: cine are curiozitatea si se informeaza ce înseamna si de ce se tine o asemenea sarbatoare, si poate lasa la o parte sabloanele si prejudecatile absurde, atunci o accepta :)
      Eu calatoresc mult si sunt fascinata de traditii si obiceiuri stramosesti, tocmai ce m-am întors din Bretania, unde se încearca mult a se transmite traditiile celtilor antici. De asemenea trebuie sa recunosc ca îmi plac dansurile si muzica irlandeza! :)
      Pup mamaruta! Sa aiba un somn dulce! :-*

      Ștergere
  4. Ma amuza aceasta sarbatoare pentru bucuria cu care se distreaza cei mici, mascandu-se in cele mai caraghioase feluri. Si maimutica mea s-a inveselit cand a zarit in oras dovleci luminosi, pregatiti pentru Hallowen. Poate pun pe blog niste poze cu ea.

    Numai bine si veselie multa la toata familia! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Printesuca ta este o dulce! tare mi-ar fi placut sa o vad cum se bucura vazând dovlecii din fata casei mele ;))
      Te astept la concurs!
      O seara faina, Alex draga! Happy Halloween! ☺

      Ștergere
  5. Câtă bucurie în fotografiile tale!
    pup, draga mea, o zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  6. ce amintiri incantatoare ai draga mea draga,emotionant de incantatoare :)
    imi amintesc de singurul Hlloween adevarat pe care l-am petrecut cand am fost la ai mei in Canada si da,a fost super!
    de abiaa stept sa vad fotografiile cu nepoata mea de anul asta si poate miercuri le veti vedea si voi daca ea va fi de acord :)
    te pupacesc draga mea,un w-end minunat sa ai! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vaaaaai! abia astept sa vad atmosfera adevarata a sarbatorii, din Canada. Sper ca nepotica ta va spune DA ;)
      te pup si eu. Un weekend minunat sa ai, draga mea draga!

      Ștergere
  7. Anul acesta a fost primul an in care am sculptat dovleacul. La noi unele gradinite si scoli fac serbari de Halloween, altele zic "Nu e sarbatoare romaneasca!". Inca nu a patruns suficient in lumea noastra aceasta sarbatoare; poate mai trebuie sa treaca ceva timp. Asa ca in afara de dovleacul sculptat si placinta, nici noi nu am facut altceva ieri. Copiii nu umbla costumati pe strazi sa strige pe la usi "Trick or treat!" (nici macar nu stiu cum ar suna asta in romaneste). Parca "Ne dati ori nu ne dat..." suna mai de prin partea locului :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) banuiesc ca schimbarea pozitiei voastre a adus-o Maria, din Anglia :) Ma bucur ca ati cioplit dovleac, este o activitate creativa, un joc de familie, pe care noi înca îl gustam si ne face multa placere - acum ca fetele s-au mutat si nu mai locuiesc la noi, ele vin totusi in preziua Halloween sa cioplim bostani, a devenit o traditie :)
      Singura vina ca în lume se petrec situatii neplacute cu ocazia Halloween se datoreaza lipsei de întelegere a simbolului pe care-l transmite aceasta sarbatoare.
      Si eu am învatat ce reprezinta, târziu... In timpul comunismului ne-au fost interzise multe - chiar si Craciunul a fost denaturat. Imi amintesc ca la scoala vorbeam despre "ce ne-a adus MOS GERILA"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Insa... România este o tara civilizata, deschisa Europei, deci datoria de a-i învata pe cei mici cum se serbeaza Halloween o au cei mari - parintii, educatorii si profesorii.
      Si aici în Germania, copiii mici care merg la colindat si striga "Dulce sau o acritura?!", sunt însotiti de parint sau bunici. Generatia urmatoare - tinerii, petrec seri de dans cu masti si costumatii Halloween, apoi - cei de vârsta mea, asteapta cu bucurie sa le sune cineva la usa, sa poata oferi bomboane si sa se bucure de licarul din ochii micutilor :)) Este tare placut, in fiecare etapa a vietii :)

      Ștergere
  8. Sincer nici eu n-am inteles de ce multi romani resping aceste sarbatori. Imprumutate sau nu, fiecare are o semnificatie speciala si in plus sunt sarbatori, deci se presupun a fi momente de bucurie, petrecute alaturi de cei dragi.

    N-am sarbatorit Halloween-ul pana acum pentru ca n-am avut ocazia. In Romania nu se sarbatorea si din cate observ nici aici nu se sarbatoreste, in sensul ca, cel putin in regiunea mea, oamenii nu-si impodobesc casele, copii nu merg ccu colindul etc. In schimb se sarbatoreste desigur 1 noiembrie, La Toussaint, Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, ba chiar avem si zi libera azi :)).

    Sfantul Valentin in schimb am sarbatorit aproape in fiecare an :D.
    Zi frumoasa Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si la noi ziua de 1 noiembrie este zi libera de lucru, fiind o sarbatoare religioasa importanta. Este Ziua tuturor sfintilor si se merge la cimitir si la biserica. Nici eu si nici sotul meu nu avem aici în oras, pe nimeni din familie înmormântat, de aceea, noi mergem sa aprindem lumânari la biserica, în memoria tuturor celor dragi, dusi în "lumea celor drepti".
      Dupa cum spuneam si în comentariul-raspuns precedent, eu sint copil crescut în epoca comunista, nu am serbat ca si copil nicodata Halloween. Dar pe când fetitele mele aveau 7-8 anisori, am descoperit sensul si simbolul acestei sarbatori pe care de atunci, o serbam cu multa placere.
      Nu am serbat nici Sf. Valentin decât începând din 2000... tot asa, habar nu aveam ce înseamna si cine a fost Sf. Valentin.
      Ma bucur ca am învatat atât de multe si ca viata mea s-a înfrumusetat! Sunt inca receptiva si dornica sa înteleg cât mai multe din minunata lume din care fac parte! :)

      Ștergere
  9. Cand eram copii si in adolescenta ciopleam si noi dovleci si faceam felinare si diverse alte figuri din ei. In unii ani imi amintesc ca nu aveam dovleci si se gaseau greu si la piata asa ca ciopleam dovlecei mai mari, din cei care se coceau galben-orange. Erau chiar mai potriviti pentru felinare inalte. Insa Halloween propriu-zis n-am sarbatorit niciodata. Sarbatoarea, incet-incet, va patrunde si la noi insa va trebui sa mai treaca timp, pana va fi acceptata si inteleasa. Poate peste 10 ani chiar ne vom mira ca in urma cu vreo 10 ani era chiar hulita. Nu trebuie nimic fortat, lucrurile vor veni de la sine, natural. La acceptare ma refer.
    Sunt tare frumoase fotografiile. La fel si cele doua mici printese :)
    Noapte buna, Carmen draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite ca au trecut exact 10 ani, acum am descoperit acest comentariu... Dar culmea este ca Halloweenul inca tot nu este acceptat decat de putini oameni.
      Multumesc pentru minunatele cuvinte. Imi pare rau ca nu stiu cine sti, dar iti multumesc ♥
      Noapte buna ♥

      Ștergere
  10. Noua ne place Halloween, este o sarbatoare draguta, ne distram mult!

    RăspundețiȘtergere
  11. Vai ce amintiri frumoase!!! :D
    Sa stii ca noi am cioplit inainte de 89 lanterne din dovleac - cred ca pentru Sarbatoarea Mortilor (atunci mai era si sarbatoarea Recoltei si mult timp le-am asociat pe amandoua cumva - copiii comprima timpul si fac tot felul de poduri peste el, se pare, hehe)
    Si mie imi plac decoratiunile dragute - cioplitul dovlecilor si personajele simpatice - cred ca nu e nevoie sa fie ceva de speriat in sensul negativ, ne putem si „speria” in joaca - cu un Casper, o Kiki (vrajitoarea cea mica ce face livrari pe matura din animatia Ghibli .. heh)
    Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Fix azi, când mi-au apărut iar in fată acele slogane de genul „când vor merge americanii cu sorcova si cu capra, atunci voi sărbătorii eu Halloween-ul” si mă găndeam la două aspecte: câți din acești cârcotași sarbatoresc Crăciunul cu tot ce a venit din străinătate, câți dintre ei își duc copii să facă poze in sănii cu reni? Sau Zâna măseluță? Sau Iepurașul de Paște? Astea nu sunttot împrumutate? Și mai important câți dintre ei chiar se duc cu sorcova, capra sau mai ales deschid ușa unor colindători? Normal că adoptăm sărbători așa zis străine, câ ale noastre nu le promovăm decât ca să le contracarăm pe celelalte, dar când vine efectiv ziua unei sărbători românești ne încuiem în case și uităm ce ziceam cu câteva luni în urmă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vaaaai ce bine zici, Niko draga! Exact asa este!
      Ce ciudat este ca multi oameni impodobesc bradul candva, la inceputul lunii decembrie - fara nicio legatura cu traditia si Sarbatoarea Nasterii Dmnului. Dar critica pe cei care inteleg mai mult si uite ca serbeaza Halloween ul!
      Eu serbez si Valentins Day! Este atât de frums ♥
      Ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda! Te pup Niko.
      Happy Halloween 2023 ♥

      Ștergere
  13. Istoria sabatorii o stiu, si o consider fascinanta. Ideea sarbatorii imi place, si e un mod distractiv de a alunga... exact! "spiritele rele" precum... pricolici si alte cele. 😊
    Am avut ocazia sa sarbatoresc - cu adevarat (in sensul de "bal mascat", un fel de a spune) - aceasta sarbatoare doar o data. Si a fost distractie. Apoi... nici nu prea am cu cine si... mereu uit sa iau bostani pentru cioplit... Cand eram copii ne aducea tata tartacute fel si fel, cam in jurul zile de 1 noiembrie. Ador tartacutele! ❤

    Cat de frumoase momente aveti in fotografii! 😊 ❤ In astfel de momente simt un pic de regret - da-mi trece repede - ca fugeam din orice poza (cand reuseam, si de regula reuseam) - stricam pozele oamenilor! 😃 Chiar si azi se intampla acelasi lucru, pentru ca nu-mi place sa fiu fotografiata si... se citeste pe mutra mea (unii se supara daca refuz, iar altii, daca nu refuz... nu prea se pot bucura de pozele in care apar). :(( Mi-au zis ai mei ca pana la varsta de un an am mai stat la pozat, ba chiar zambeam, da apoi... foarte greu reusea fotograful o foto buna cu mine (de regula, cand nu stiam ca sunt fotografiata).

    E, cumva, obositor, sa explicam ce si cum cu astfel de sarbatori... Sunt arhaice, asa cum sunt "Capra" sau "Ursul"... sarbatori distractive, in fond... care "ne tin uniti" cu trecutul inaintasilor nostri dar si cu ai altora (mai ales ca celtii au fost si prin zona noastra). Pana la urma, fiecare isi traieste viata asa cum simte ca ii este bine!
    Happy Halloween 2023, Carmen draga! 💕 Urari de bine pentru toti dragii tai, de la mine si dragii mei!🍀 💞 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere