vineri, 18 octombrie 2013

Le Mont Saint-Michel (2)


Am închiariat o masină din Paris si după aproximativ trei ore si jumătate de mers, tăind un peisaj format din câmpuri verzi si sate gri (tipice aici sunt casele construite din piatră de râu), a apărut deodată la orizont o piramidă si am strigat "Uite-l!". "Pe cine, unde, ce?!" a întrebat putin iritat sotul meu, pentru că nu-i plac sperieturile, mai ales atunci când este la volan. Eram însă atât de impresionată de imaginea descoperită încât nu am mai putut rosti nimic, doar i-am arătat cu degetul directia în care sa privească. Era Muntele Saint-Michel!

Aerul cald ridicat din câmpie făcea ca "piramida" sa tremure usor, părând o Fata Morgana. Ne-am apropiat tot mai mult, imaginea a devenit tot mai clară si emotiile tot mai puternice. Magica, ireala, fermecatoarea stâncă, se înlălta ca un castel, spre cerul albastru.
Priveam fascinată si parcă nu-mi venea să cred că sunt aici, la Mont Saint-Michel. Atâtia ani am visat această clipă încât acum, abia îmi puteam stăpâni chiotele de bucurie!
Stânca si mânastirea cu aspect de castel se ridică doar 92 de metri, însa impune prin faptul că de jur-împrejur nimic nu este mai înalt de nivelul zero al mării.



Am ajuns la poarta cetatii pe la ora 14. Stiam ca refluxul avea să înceapa în jurul orei 18, asa că am hotărât ca înainte să vizitam cetatea, să dăm ocol stâncii (cu perimetrul de 830 metri), acum înconjurată doar de nisip. Drumul ce duce la poarta din spatele cetatii, coboară lin până la înăltimea zero. Un sentiment straniu te încearcă... Circulă atâtea legende despre repeziciunea cu care reapare marea ("ca un cal în galop") si multimea de nefericiti înecati, încât parca te simti un pic nesigur pe calendarul pe care tocmai l-ai consultat la hotel (se spune ca viteza mareei este de aproximativ un metru pe secunda!). Dar dorinta de a testa cu piciorul gol nisipul umed, mocirlos, băltind pe portiuni largi, este de nestăpânit! Mi-am scos sandalele din picioare si am alergat în nămolul fin si cald, ca un copil poznas.


Doar scoici, melci si urme ale pescărusilor se văd pe întinderea vasta de nisip, modelat ca un mozaic de apa, soare si vânt.


Am savurat plimbarea cu un sentiment pur de libertate si m-am simtit - chiar si asa cu talpile înglodate, că as putea sa zbor. Magnifică experienta, de neuitat!



Dupa tura completă în jurul insulei, am ajuns din nou la baza cetătii, unde ne-am spălat pe picioare la sipot, lânga Pirat - cătelul ce însotea un grup vesel de norvegieni.

Am revenit la poarta principala si... de aici a început o nouă aventură. (va urma)

16 comentarii:

  1. Superbe imaginile cu apropierea de manastire; pare ireala, ca in povesti. Abia astept sa vad restul! Imbratisari si pupici din Bucuresti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)) da'ce, vrei sa spui ca de Pirat nu ti-a placut?! ☺
      Am primit ieri felicitarea :) ce m-am bucurat! Multumesc mult!
      va pupam si noi, din Bavaria în a doua vara, anul acesta (avem 20°C!. De azi pâna luni. Helmut zice ca el a comandat vremea, asa, pentru ziua mea ☺)

      Ștergere
  2. Hallöchen liebe Carmen ich wünsche Dir ein wunderschönes Wochenende ☺
    tschüssi Crissi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hallöchen! dankeschön, liebe Crissi! wünsche ich dir auch einen erholsamen Abend und ein schönes Wochenende! ☺

      Ștergere
  3. Ce frumoase sunt fotografiile cu silueta muntelui in ceata!
    E foarte placut sentimentul acela pe care il ai cand ajungi intr-un loc la care ai visat multa vreme.
    Eu n-am facut inconjurul insulei, era prea rece vremea si batea vantul, dar asta este un motiv bun sa ma intorc intr-o zi:). Multumim de plimbare Carmen! Un weekend frumos sa ai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oh Larisa draga, trebuie neaparat sa mergi si vara la Mont Saint Michel. Sau macar la sfârsitul veriii, asa cum am fost eu la început de septembrie. Este superb! Totul! :)
      weekend fain si tie, multumesc! ☺

      Ștergere
  4. Cat de frumos si alert ai povestit! Parca eram acolo. Catelul norvegienilor are un nume ce i se potriveste perfect.
    Zidul acela..e wow! E fantastic, coplesitor! Eu asa vad, simt.
    Astept continuarea :)
    Seara frumoasa sa ai, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. catelul, tare simpatic mi s-a parut :))
      Tot ce este aici în golful Mont Saint Michel este coplesitor prin frumusete si unicitate! Este un adevarat miracol!
      Noapte buna, Elly draga! weekend placut iti doresc! ☺

      PS: pentru ca weekendul acesta eu voi fi "foarte ocupata" am pregatit deja postarea pentru Happy Weekend si te rog sa ma treci tu in tabel. Sper ca citesti... daca nu, atunci cineva care citeste aici, va rog înscrieti articolul "Cea mai buna omleta din lume" la rubrica Happy Weekend. Ramân datoare ;) Multumesc anticipat ☺

      Ștergere
  5. Un castel de poveste ,cu imagini care ne prezinta frumusetea locului.Cand vad asemenea constructii,nu-mi imginez in ce mod ,acum"n" ani,oamenii au construit asemenea minunatii.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. orice minunatie de genul acesta s-a ridicat cu mari-mari sacrificii si multe-multe pierderi umane. Aici s-a lucrat extrem de greu având în vedere si faptul ca la fiecare 12 ore venea si pleca marea.
      Este într-adevar o bijuterie a umanitatii, de care suntem toti responsabili.
      Noapte buna, Floarea draga. Sa ai un weekend placut! ☺

      Ștergere
  6. Ca un copil mai bucur si eu! Mai bucur pentru bucuria ta!:)
    Locuri minunate....:)
    Seara faina , draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu adevărat un loc deosebit. Iar din frumoasele poze postate, încerc să realizez măreţia acestui munte, asemenea unei piramide uriaşe. Foarte frumoase impresii ne-ai adus şi azi. Iar informaţia despre viteza mareei, chiar nu o ştiam.

    Weekend frumos, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primavara în Golful Mont-Saint-Michel, media înaltimii mareelor ​​este de aproximativ 14 metri și atunci când începe refluxul, apa se ridică în golf pe o lățime de 25 km, cu o viteză de mai mult de 1 metru pe secundă! Datorita acestei viteze, se formeaza valuri cu înaltime de aproximativ jumatate de metru - fenomen denumit pe frenceza "Le Mascaret". Este sezonul cel mai îndragit de caiaciști ☺
      Un weekend minunat iti doresc si eu tie, Alex draga!

      Ștergere
    2. Oau! Cred că este un spectacol impresionant atunci când mareele iau în stăpânire golful.
      Sărut mâna, dragă Carmen. Zile frumoase şi bucurii! :-)

      Ștergere
  8. Poza cu muntele in ceata, din departare e aproape mistica!
    Foarte frumos, multumesc!
    Catelul m-a readus la realitate...oare ce urmeaza?

    RăspundețiȘtergere