Cu siguranta îl stiti pe Bob Ross din emisiunea TV "The Joy of Painting" din anii '80/'90 - emisiune în care pictorul cu frizura afro, a prezentat o tehnica easy a picturii în ulei, cu vocea cea mai calma si pozitiva din câte am auzit eu vreodata, spunând mereu "oricine poate picta, este foarte usor!"
Vocea lui catifelata, delicata, blânda si domoala a indus multor persoane o reactie meridiano senzoriala autonoma (Autonomous Sensory Meridian Response - ASMR), motiv pentru care în cadrul comunității ASMR Bob Ross este supranumit „Regele ASMR”.
Pornind de la metoda Do-it-yourself, Bob Ross și-a dezvoltat propria tehnică de pictură, bazata pe"alla prima", o pictură specială "umed-pe-umed" prin care a creat picturi de peisaj folosind cât mai puține culori și unelte. Statistic, s-a calculat că în cele 30.000 de picturi ale sale, 91% au cel puțin un copac, 20% un soare și doar 2% palmieri.
Pictura noastra de sâmbata (40x50 cm) este cu palmieri ☺ Tabloul este intitulat "Cypress Creek" si noi am pictat o versiune cu un grup de palmieri în fundal (nu cu ceața). Ross a realizat trei versiuni ale fiecărei picturi: prima a servit ca șablon pentru pictura care va apărea în spectacol TV, iar o a treia mai detaliată a fost pictată ulterior pentru cărțile însoțitoare.
În total, Bob Ross a pictat 381 de tablouri diferite în spectacolele sale iar acum, dupa 28 de ani de la decesul pictorului, imaginile sunt încă deținute de "Bob Ross Inc." din Herndon, Virginia.
Tehnica "Bob Ross" presupune adăugarea mai multor straturi succesive de vopsea fără a-l lăsa pe precedentul să se usuce. Prin emisiunea TV pictorul a câștigat faima în întreaga lume și a ajutat tehnica umed-pe-umed să devină cât mai cunoscuta. De atunci, propria companie (Bob Ross Inc.) a vândut, printre altele, manuale și videoclipuri, seturi de pictură Bob Ross și a oferit cursuri de predeare a tehnicii de pictură cu eliberare de certificat CRI (Certified Ross Instructor). Lisa.Joella detine un astfel de certificat.
Ne-am întâlnit la ora 9 si am lucrat pictura pas-cu-pas pâna la ora 16, facând doar o pauza de jumatate de ora la amiaza. In final, am pictat si un mini-tablou (15x15 cm) folosind degetele (înmanusate) si o pensula linie. Ne-am simtit minunat am fost o grupa de sase femei, cu meserii diferite si varste diferite, dar cu o dorinta comuna de a ne cultiva pasiunea pentru frumos, artă și culoare.
Ce frumoase sunt picturile voastre cu palmieri! TOATE! Cred că e un curs foarte relaxant! Felicitări! Pupici
RăspundețiȘtergereda, este un curs tare placut! E drept ca dupa 8 ore de pictura am fost toate obosite - eu nici nu pot sa pictez sezând. Dar a fost o oboseala placuta ☺
ȘtergereMultumim mult, Mihaela. Pupici ♥
Felicitari pentru realizare, Carmen! Recunosc ca nu auzisem de tehnica umed pe umed, insa pentru ulei, ce se usuca greu, este cumva fireasca, cred. Insa cam trebuie sa stii ceea ce vrei sa obtii. Arata fain tablourile. Ce frumoase activitati practici. E minunat!
RăspundețiȘtergerePupici si o saptamana faina! 😘❤️
multumesc mult Suzana draga ♥
ȘtergerePictura cu culori de ulei este cea adevarata! Culori de acryl nu se folosesc de catre "profesionisti" insa... eu le prefer pentru ca se lucreaza foarte usor. Culorile de ulei se usuca fosrte greu si atunci cand pictezi strat peste strat, trebuie sa astepti macar cateva zile ca sa poti continua cu un alt strat. Pe cand la culorile lui Bob Ross, se foloseste un grund (din germana provine acest cuvant, care inseamna de baza, se da cu un grundierung). Pentru peisajul nostru care are multa vegetatie, am schitat fundalul cu un lac de grund negru, am desenat palmierii. Bob Ross are trei tipuri de grundierung: alb, negru si transparent ("aici poti vedea materialelel Bob Ross" ) folosite n functie de ce ai nevoie. Pentru tablourile miniatura am folosit grundierung alb. Aceste grundierung se usuca fosrte repede, practic dupa 5 minute, poti unge intreaga pânza cu grundierungul transparent, pentru o mai buna aderenta a culorilor pe pânza. Lacul negru este fixat si se poate lucra perfect mai departe, pe straturi.
Noi am terminat tabloul in 8 ore. Bine, acasa tabloul sta la uscat, macar 4 saptamani...Apoi se da cu spray de sigilare.
Eu am lucrat in anul 2000, la Sibiu, un tablou 50x80 cm in ulei, un peisaj de padure. Sub indrumarea unui pictor. Pe o perioada de 3 saptamani am lucrat cateva ore apoi am lasat tabloul sa se usuce si tot asa, pentru ca altfel straturile de culori se amesteca urat, isi pierd forma. Tabloul este minunat, sunt foarte mandra de el!
Prin metoda lui Bob Ross nu trebuie sa astepti, culorile sunt asa facute sa poti lucra cu ele, strat peste strat. Ah, ce greu este sa explici... nu sunt buna, sper ca nu te-am ametit cu explicatiile mele ☺☺☺
Te pup. Noapte buna, Suzana draga ♥
Cred ca am priceput cate ceva. Nu ma gandisem la utilizarea unor grunduri.
ȘtergereImi spusese cineva ca astfel de tablouri lucrate clasic, pentru a putea fi lacuite, sau sigilate cum ai spus, trebuie sa astepti cateva luni, depinzand de grosimea stratului de vopsea. Altfel, chiar daca superficial zici ca e uscat in profunzime nu este si dupa acoperirea de protectie in cateva luni apar fracturi, pe masura ce culorile se usuca.
Totusi si in tehnica lui, astepti totusi destul.
Multumesc pentru detalii. Pupici! Noapte buna! 😘❤️
da, este totul mai complicat cand lucrezi cu culori de ulei. Dar este foarte frumos!
ȘtergereAstepti in final, sa se usuce, insa nu astepti de loc intre straturi. Asta este diferenta.
Te pup draga Suzana. Noapte buna 😘❤️
Maine dimineata, un start bun in noua saptamana! ♥
Sunt frumoase tare tablourile voastre! ❤ Felicitari, Carmen draga! 💐
RăspundețiȘtergereAm citit explicatiile despre cum se lucreaza... Hm-hm (imi "dreg glasul" gandindu-ma la mine, pictand in ulei, timp de 8 ore) 😄
O activitate de exceptie! Timp petrecut intr-un mod placut.
E prima data cand aflu de Bob Ross, si iti multumesc pentru informatii.
Iti doresc... sa tot pictezi, pentru ca o faci bine! 💕 😊
Saptamana frumoasa iti doresc! ❤
Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! ❤ ❤ ❤
multumim draga Diana, a fost o zi tare placuta. Vaaaaiii chiar?! Credeam ca nu mai exista oameni care nu au vazut macar o data o emisiune cu Bob Ross ☺ Pe timpul comunistilor, se incheiau emisiunile cu acest show, era cea mai buna metoda de a adormi lin ☺☺☺
ȘtergereIei, duminica am stat doar in pat ☺ a si fost vreme tare neplacuta - ploaie, grindina, lapovita...
Astazi de dimineata, ningea cand m-am trezit! Asa ca am ramas in pat, dupa Timpul de Iarna ☺☺☺ am ajuns la birou abia la ora 9! Tja, astazi trebuie sa lucrez pana dupa ora 18, dar mi-am facut damblaua de dimineata asa ca nu-i bai ☺
O saptamana minunata draga mea. Pupici si imbratisari, de la trio pentru trio ♥♥♥
Nici eu nu am auzit de Bob Ross si cred că pe vremea cand era difuzat la tv eram com prea mică si tottal neinteresata de asa ceva. Culmea că am învățat intr-o scoală de artă, dar nu la sectia de pictură și nici cea de muzică, ci program normal și nu-mi amintesc să fi văzut la colegi ceva legat de tehnica asta. Dar nu făceam si orele de pictură cu ei ( ei făceau istoria artei cand noi aveam ora de desen)
RăspundețiȘtergereAm văzut filmulețe pe net cu stilul acesta de a picta strat peste strat, dar am crezut că se lasă la uscat intre strauri. Am folosit si eu tehnica cu acrilice si acolo șt că se usucă reletiv imediat. Pictură îîn ulei nu am făcut niciodata.
Tablourile tale sunt minunate ( si ale colegelor). Frumos curs.
la noi inca mai exista emisiunea, nu stiu exact pe care post, cred ca pe unul bavarez... Oricum, in mediateck am gasit, exact tabloul nostru - am pus linkul :-) Ma si amuza, ca el explica un pic altfel de cum ne-a explicat noua Joella. Poatte, spre divertisment, voi picta o data acelasi tablou si dupa indicatiile lui - sa vedem ce iese :-)
ȘtergerePictura in ulei este cea profesionala. Este mult mult mai complexa.
Eu nu am facut niciodata acuarela... cred ca mi-ar place si aceasta tehnica speciala.
Multumesc Niko draga! Ganduri bune 😘❤️
A fost si in Ro difizat? :O. Wow ce tare...!!!
RăspundețiȘtergereStiu ca am vazut emisiuni cu el dar.. dupa 90 si nu mai stiu daca nu pe internet de fapt (adica dupa 2000.. haha).
Foarte interesante explicatiile si tot! Am savurat tot ce ai scris - Ralu mi-a pictat-o pe Nausicaa in ulei.. ceva micut asa dar dragut.
Mi-ar placea sa vad tabloul pe care l-ai facut in Ro 😍
Acesta de la curs ti-a iesit fenomenal de frumos. Si celelalte sunt faine, dar la al tau imi place mult cum se vede apa. :* Si apreciez ca am putut sa vad si cateva etape din timpul lucrului - e fascinant :D.
Cat despre tabloul mic... e ADORABIL 😍💗 !!
Pup cu drag!! 😘
o sa il fotografiez, acel peisaj din Carpati :-) Il am la mine, in camera de oaspeti. Cand am plecat in 2000 nu l-am luat pentru ca atunci, granicerii erau exagerati, iti trebuiau certificate de autenticitate pentru fiecare nimic! Am avut si goblenuri lucrate superb, atât de fin, in grosimea atei de cusut normala... Dar acelea au ramas la Mama, erau toate inramate cum era moda in 90, ceea ce mi s-a parut neadecvat la stilul mobilelor noastre. La fel ca si mileurile de macrame... unele le lucrasem cu intarsie de goblen... dar le-a trecut la toate moda. Sau ca sa fiu mai clara, am devenit eu mai "aerisita"... am renuntat la tot ce poate capta praf. Nu mai am nici draperii, ba la geamurile dinspre curte, nu avem nici macar perdele. La unele ferestre avem doar lamele perpendiculare de protectie impotriva soarelui, pe care le putem regla prin rotirea unui betigas - habar nu am cum se numesc ☺ Iar in exterior, nu avem obloane, avem jaluzele electrice.
ȘtergereMultumesc pentru cuvintele calde ♥ Promit sa iti arat si tabloul din Ro
Pupici, o zi minunata, Rux draga! 😘❤️
Nici eu nu am auzit niciodata de Bob Ross, dar oricum la arta moderna nu ma prea pricep. Si eram destul de mare in 90. Oricum, ce vroiam sa spun de fapt este ca imi place foarte mult tabloul tau (amandoua adica). Felicitari pentru realizare, o sesiune de pictura de 8 ore mi se pare ceva foarte obositor, nu cred ca as face fata la asa ceva dupa o saptamana de munca. Inteleg ca sunt vopsele speciale, nu cele obisnuite in ulei, care se gasesc peste tot?
RăspundețiȘtergereBob Ross este unul dintre cei mai îndrăgiți artiști ai lumii, cunoscut pentru picturile de peisaj idilice și realiste; și-a împărtășit tehnicile cu milioane de telespectatori prin emisiunea sa de televiziune „The Joy of Painting” (1982–1994). El a pictat întotdeauna scene ale naturii în toată gloria ei. Peisajele lui au fost mereu pline de culoare, pline de copaci, munți, nori și pline de animale. Nu a pictat aproape niciodată oameni.
ȘtergereIti multumesc mult 🤗 ❤️
Opt ore nu e foarte mult daca iti face placere 🙂 dar este un efort care se resimte. Duminica eu am stat doar in pat 🫣
Culorile de ulei sunt absolut normale, dar de buna calitate (ca si uleiul de gatit, exista si pt pictura, o multime de calitati d culori de ulei). Ceea ce l-a facut pe Bob Ross special in culorile de ulei a fost faptul ca a folosit o paleta de doar 10 culori, plus alb si negru: Alizarin Crimson, Bright Red, Cadmium Yellow, Dark Sienna, Indian Yellow, Midnight Black, Mountain Mixture, Phthalo Blue, Phthalo Green, Preußisch Blue, Sap Green, Titanium White, Van Dyke Brown si Yellow Ocker. Cu aceste culori pigmentate a spus el, se pot creea un număr nesfârșit de combinații de culori naturale.
Iti multumesc mult pentru interesul aratat ♥️
Interesant timp petrecut ! Felicitări pentru tabloul realizat 👌
RăspundețiȘtergerePupici ❤️
multumesc ☺♥
Ștergere